SUBSTITUTIONSCENTRUM - Vi vägleder kemisk substitution. Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum
6525 1x1
bild
bild
CIRKULÄR EKONOMI
Hållbart byggande i den cirkulära ekonomin
I september var Substitutionscentrum, IUC Sjuhärad, Högskolan i Borås och SMF-kontoret på RISE värdar för en spännande workshop på temat cirkulär ekonomi på Borås Science Park. Medverkade gjorde ett 30-tal aktörer från byggbranschen. Erik Valvring, innovationsstrateg på Science Park Borås ledde workshopen där de medverkande företagen fick i uppgift att lösa ett vanligt problem inom branschen tillsammans.
bild
FÖRPACKNINGAR
Vilka kemikalier är mest angelägna att bytas ut i plastförpackningar? 
Vilka kemikalier finns i plastförpackningar? Hur toxiska är de och vilka är mest relevanta att byta ut? Det tvååriga projektet Hazardous Chemicals in Plastic Packaging (HCPP) har syftat till att identifiera detta.
11024 Substitutionscentrum KristofferKarstromGALindberg2
VÄGVISARE
"Våga tänka i nya banor"
Det gäller många gånger att vara kreativ och våga tänka i helt nya banor när det handlar om att ersätta farliga kemiska ämnen, säger Kristoffer Karström Miljöansvarig på GA Lindberg som erbjuder sina kunder stöd i arbetet med att hitta bättre alternativ.

— Att se substitution som en del i produktutvecklingen tror jag är viktigt. Det är lättare att substituera bort farliga ämnen i en ny produkt än i en befintlig. Vilka material vi använder och tar in från början spelar roll. Kanske kan de nya materialen och komponenterna som används fylla samma funktion i de gamla produkterna när det är dags för nya versioner?
bild
TEXTILSMART
Kampanj som ska inspirera till mer hållbara val
Konsumenter kan göra skillnad genom små medvetna val i vardagen som bidrar till en mer hållbar planet. Det är ett av budskapen när Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen drar igång en informationssatsning för en mer hållbar textilkonsumtion.
bild
EVENT
Forum för Giftfri Miljö 2020
I mars nästa år är det dags för Kemikalieinspektionens konferens Forum för Giftfri miljö 2020. Under konferensen får du som jobbar med att köpa in eller producerar olika slags produkter lära dig mer om hur du kan arbeta för att byta ut eller minska användningen av farliga kemikalier. Substitutionscentrum kommer att hålla ett seminarie på temat Alternative Assessment.

När: 26 mars 2020
Plats: Münchenbryggeriet i Stockholm
6525 1x1
SUBSTITUTIONSCENTRUM
Vi vägleder kemisk substitution.
Substitutionscentrum är svenska företags guide i arbetet med att identifiera onödigt farliga ämnen och hitta bättre alternativ i allt från produkter till processer. Vi samlar och sprider kunskap, bland annat i form av rådgivning, stödmaterial, utbildningar och kompetensförmedling. Vi har särskilt fokus på konsumentprodukter och små och medelstora företag. Kontakta oss gärna för vägledning eller om du vill diskutera ett samarbete tillsammans med oss som leder substitutionsarbetet framåt.

10949 TW310950 NM10951 TM10952 PA

Tonie Wickman
Tf Centrumledare
+46 10 516 53 40
tonie.wickman@ri.se

Nina Melander
Rådgivare
+ 46 10 516 52 16
nina.melander@ri.se

Tove Malin
Rådgivare/Forskare
+46 10 516 55 67
tove.malin@ri.se

Petra Agnroth
Kommunikatör
+46 10 516 50 00
petra.agnroth@ri.se

substitutionscentrum.se
substitutionscentrum@ri.se
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild