SUBSTITUTIONSCENTRUM - Vi vägleder kemisk substitution. Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
bild
Nyheter från Substitutionscentrum
6525 1x1
bild
bild
Anna Jacobs, centrumledare för Substitutionscentrum
från och med 1 januari 2020.
SUBSTITUTIONSCENTRUM
Anna Jacobs är ny centrumledare för Substitutionscentrum
Från den 1 januari nästa år blir det Anna Jacobs som kommer att leda Substitutionscentrums arbete.

- Hållbarhet, kundnytta och verksamhetsutveckling är centralt för mig och också det som lockade mig till rollen som centrumledare för Substitutionscentrum. Jag tror också att arbetet i centret kommer att ge mig en möjlighet att få vara med och göra skillnad för miljön och samhället, vilket känns jätteroligt! säger Anna.
bild
PFAS
Testbed PFAS söker testare!
RISE, i samverkan med försvarssektorn, sätter nu upp en testbädd för att testa och utvärdera ersättningsmedel och ersättningsmetoder för en framtida PFAS-fri brandsläckning. 

Resultaten från testbädden är tänkta att användas som underlag för framtida upphandlingar. Nu söker testbädden företag, innovatörer, forskare och andra aktörer som testare inom området efterbehandling, liksom tillverkare av alternativa lösningar inom medel, metoder och utrustning för brandsläckning som vill medverka i testbädden. 
11681 mubryg
EVENT
Vill du veta hur du ska byta ut farliga ämnen i din verksamhet? Vill du ha praktiska tips och exempel från verkligheten?
På Kemikalieinspektionens Forum för Giftfri miljö den 26 mars nästa år får du bland annat träffa H&M, Folksam och Svanen som delar med sig av sitt arbete med farliga ämnen men också få ta del av hur mindre företag och organisationer tar sig an området. 

Journalisten och filmaren Folke Rydén som har ett stort miljöengagemang kommer att medverka under dagen för att bidra med sina personliga reflektioner. Medverkar gör även miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Hur utvärderar jag alternativ?

Substitutionscentrum håller i ett av förmiddagens fyra seminarier: Hur utvärderar jag alternativ? Med oss är Joel Tickner från Massachusetts University Lowell som inleder med att berätta om Alternatives Assessment och de metoder som används för att utvärdera kemiska alternativ. Därefter ger Dr. Maria Åkerfeldt från H&M ger exempel från verkligheten.

När: 26 mars 2020
Plats: Münchenbryggeriet i Stockholm
bild
CIRKULÄR EKONOMI
Årsmöte med det danska substitutionscentrumet
Substitutionscentrum var på plats när vår danska motsvarighet, Center for Cirkulaer Kemi, höll ett-årskonferens i Köpenhamn den 2 december.
bild
EXAMENSARBETE
SVHC-ämnen i konsument-tillgängliga produkter
Under hösten har Substitututionscentrum varit handledare för Frida Hellström på Göteborgs Universitet som skrivit en kandidatuppsats inom miljövetenskap. Syftet har varit att att kartlägga och analysera användandet av SVHC-ämnen (Substances of Very High Concern) i konsumenttillgängliga produkter utifrån det svenska produktregistret. Slutsatsen är att utfasningen av ämnena inte går önskad takt. Fortfarande används ämnen upptagna på både kandidat och tillståndsförteckningen samt begränsningslistan.
6525 1x1
11713 Merry Christmas
Vi vägleder kemisk substitution.
Substitutionscentrum är svenska företags guide i arbetet med att identifiera onödigt farliga ämnen och hitta bättre alternativ i allt från produkter till processer. Vi samlar och sprider kunskap, bland annat i form av rådgivning, stödmaterial, utbildningar och kompetensförmedling. Vi har särskilt fokus på konsumentprodukter och små och medelstora företag. Kontakta oss gärna för vägledning eller om du vill diskutera ett samarbete tillsammans med oss som leder substitutionsarbetet framåt.

Vi tackar för det fina samarbetet i år och önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


substitutionscentrum.se
substitutionscentrum@ri.se
6517 footer logo 82x105
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild