Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News Augusti 2020
13666 flowers 977061 1920
Nu hjälps vi åt och gör hösten kreativ!
Hösten är här med massor av inbjudningar och nyheter. Även om förutsättningarna är ovanliga med fokus på att begränsa Corona-smittan, så kommer vi tillsammans att hitta bra och roliga sätt att komma framåt inom lättviktsområdet. Hör av dig till oss om du har idéer och önskemål om hur vi kan samarbeta ännu smidare.

Lotta Weiblad har varit vår stöttepelare som programadministratör under Katinka Ernstssons föräldraledighet. Den siste augusti tackar vi Lotta från djupet av våra hjärtan för allt härligt samarbete och hälsar Katinka varmt välkommen tillbaka.

Nu finns verksamhetsberättelsen ”Vi lyfter Sveriges lättviktsteknologi” i tryckt form. Beställ den gärna och ge till dina kollegor, chefer, kunder och leverantörer! Sprid information om vad vi tillsammans gör inom SIP LIGHTer. Det kommer hjälpa dig och din organisation att använda allt SIP LIGHTer erbjuder ännu bättre.

Just nu har vi två öppna utlysningar: LIGHTer Småföretag och vår stora utlysning för FoI-projekt och Genomförbarhetstudier. Mer information finner du nedan. Hoppas att du har bra idéer till ansökningar!

Vi välkomnar dig till massor av spännande möten i höst - seminarier, workshoppar och mingelkväll. Anmäl dig nedan!

Med förhoppningar om en glad och produktiv höst!
LIGHTer Verksamhetsledning
Cecilia, Christian, Katinka och Lotta
13290 Foto Verksamhetsber%c3%a4ttelse 2019
Beställ tryckta verksamhetsberättelser!
Vi presenterar nu verksamhetsberättelsen i tryckt form. Alla som är intresserade av att visa sin egen organisation och sitt nätverk vad vi gör inom SIP LIGHTer är välkomna att beställa önskat antal tryckta exemplar av ”Vi lyfter Sveriges lättviktsteknologi”.

Skriv ett mail till info@lighter.nu och berätta för oss hur många exemplar du vill ha. Ange ditt namn, organisation, antal och till vilken adress du vill ha dem.

I verksamhetsberättelsen för 2019 summerar vi tillsammans de sex första intensiva åren med SIP LIGHTer. Den ger en bild av hur SIP LIGHTer har utvecklats sedan starten 2013 och samtidigt hur vi tar sikte framåt.

Vi gör det genom att lyfta fram en rad goda exempel och möta några av alla de människor som på olika sätt driver lättviktsteknologin framåt utifrån våra sju innovationsmekanismer i vår gemensamma Lättviktsagenda.
Läs verksamhetsberättelsen
12889 V%c3%a5r stora utlysning 2020
Vår stora utlysning är öppen!
En gång per år har vi en utlysning för FoI-projekt och Genomförbarhetsstudier.
I år stänger utlysningen först den 15 oktober, 2020 för att ge er alla chansen att komma in med en bra ansökan även i dessa coronatider. Projektstarten blir i december 2020.

Syftet med utlysningen är att hållbart stärka svensk konkurrenskraft inom lättviktsteknologi!

Det uppnår vi genom att i branschöverskridande samverkan bygga ny kunskap och kompetens i form av lösningar, metoder, demonstratorer och leverantörskedjor.

Genomförbarhetsstudier kan söka 800 000 kr och kräver bara 200 000 kr i medfinansiering för er som vill göra ett tekniksprång och utsätta er lättviktsidé för lite mer vågade utmaningar. Forsknings- och Innovationsprojekt kan sökas utan beloppsgräns med bidrag på högst 50 procent. Utlysningens totala budget är cirka 20 miljoner kronor.

Kontaktperson: Cecilia Ramberg, cecilia.ramberg@ri.se  010-228 47 05
Sista ansökningsdag: 15 oktober, 2020
Läs mer och ansök på Vinnovas hemsida

Hör gärna av dig om du har några frågor! Välkommen med din ansökan!
Se vår korta film om utlysningen
13741 Utlysning LIGHTer Sm%c3%a5f%c3%b6retag 16 oktober
Utlysning LIGHTer Småföretag
En utlysning för att utveckla svenska små- och medelstora företag till högspecialiserade leverantörer av lättviktslösningar och bidra branschöverskridande till svensk industri.

Vinnovas budget på sammanlagt 1 MSEK kan sökas för projekt i två olika nivåer: upp till 125 000 kr och upp till 325 000 kr.

Kontaktperson: Carolina Pettersson, 010-228 47 37
Sista ansökningsdag: 16 oktober, 2020
Mer information och anmälan
13010 plume 2428666 1920
LIGHTer PhD Network Seminars
We are happy to invite you to a new series of events – LIGHTer PhD Network Seminars. Members within the LIGHTer PhD Network, who recently finished their PhD or Licentiate degree, will give presentations about their work.
 
LIGHTer PhD Network Seminars - Expand network across the boundaries
Date: 26th August, 2020, 14:00 – 15:00
By
Wilhelm Johannisson: Exploring structural carbon fiber composites for mass-less energy and actuation
Alexander Leicht: How to increase the productivity of additive manufacturing

Zoom meeting: https://chalmers.zoom.us/j/63848494935 
Password: 110529
-------------------------------
Date: 23rd September, 14:00-15:00  
By
Vattur Sundaram Maheswaran: Powder Metallurgy steels state of art and its future
Juan José Espadas Escalante: Simulation driven design for light product development

Zoom meeting: https://chalmers.zoom.us/j/61155268345
Password: 921867


Did you miss the previous seminars? Here is an opportunity to see them again.


Upcoming PhD defences by LIGHTer PhD students
Hans Gruber, 24th Sep, 2020
Johan Wendel, 2nd Oct, 2020
Links to their on-line public defence, and theses will be available later.  
13707 Chalmers seminar   March 2021
Postponed - Chalmers / LIGHTer seminar
We really would like to have this seminar as a physical meeting. We therefore postponed it a second time in order for the Corona situation to improve.

This year we focus on the future lightweight vehicles in different transportation areas.

Date: March 2021. More detailed information will come soon.
Time: 09:30 – 15:45
Location: Chalmers 

Contact person: Katinka Ernstsson, katinka.ernstsson@ri.se  +46 10 228 47 43
13289 Digi Demo Day 2020
Inbjudan till Digi Demo Day 2020
Välkommen till årets Digi Demo Day! För fjärde året i rad bjuder vi in till en inspirationsdag kring industriell digitalisering, den här gången med tema uppkopplade testbäddar för digitaliserade produktionssystem. Fokus ligger på utmaningar och möjligheter med att använda digitalisering för att skapa konkurrenskraftig produktion av lättviktsprodukter med kortare ledtider och minskade kostnader.

Bland andra kommer Thommy Rosberg, VD Ljungby Komposit och Christian Koroschetz, APT att berätta om hur svensk industri kan digitalisera kostnadseffektivt.

Under dagen presenterar flera av Sveriges drivande krafter inom digitaliserade produktionssystem, från akademi, forskningsinstitut, industri och forskningsfinansiärer. Flera industriella fallstudier kommer att presenteras, alltifrån smarta värdekedjor till kompetensutveckling och distansprovning av lättviktskonstruktioner i metall och kompositer.
Välkommen med din anmälan!

Datum: 17 september, 2020
Tid: 08:45 – 14:30
Plats: Digital konferens och workshop

Kontaktperson: Carina Egeman, carina.egeman@ri.se  010 228 46 93
Program och anmälan
13319 Plastseminarium.jpg
Plastseminarium den 8 oktober, 2020
Den 8 oktober anordnar SIP LIGHTer, Jönköping University och Lunds Universitet en seminariedag om plast i ett hållbart samhälle. Ämnen som kommer att behandlas är allt från materialval och hållbar design till återvinning och livscykelanalys. Seminariedagen är kostnadsfri och SIP LIGHTer bjuder på kaffe och lunch.

Missa inte denna möjlighet att träffa kollegor, knyta kontakter med studenter (framtida kollegor?) och lära Dig mer om möjligheter och begränsningar med plast i ett framtida cirkulärt samhälle.

Datum: 8 oktober, 2020
Tid: 09:00 – 17:00
Plats: Digitalt event - zoommöte

Kontaktperson: Katinka Ernstsson, katinka.ernstsson@ri.se  +46 10 228 47 43
Program och anmälan
13706 laptop 2562325 1920
LIGHTer Industriutbildningar
Kompetensutveckling inom lättviktsteknologi när det passar dig själv!
Gå in på vår hemsida (se länk nedan).

Inför hösten 2020 har vi flera spännande nyheter på gång inom satsningarna på korta webbkurser. För närvarande är en kurs inom produktoptimering under produktion. Inom Medlemsprogram Lättvikt gör vi också en kurs om tillverkning av kompositmaterial.

En grundtanke med satsningen på webbkurser är att det i mesta möjliga mån ska finnas möjlighet till fördjupande kurser via olika samarbetspartners.

Kurser på hemsidan

Gjutning – från idé till funktionell design
Ett större introduktionspaket till olika fogningstekniker - Limning, Skruvförband, Nitning, Falsning & flow-drill samt Geometrisäkring.

För mer information kontakta Patrik Svanängen.
Läs mer om LIGHTer Industriutbildningar
13718 blomma optimering
LIGHTer Produktoptimering

I oktober planerar vi höstens seminarium om LIGHTer Produktoptimering.

Målet är att tillsammans skapa nya examensarbeten och ansökningar om forskningsprojekt. En ny webbkurs i produktoptimering kommer också att presenteras.

LIGHTer Produktoptimering är ett nätverk som tar fram metoder, verktyg och processer för en optimeringsdriven utveckling.

För mer information kontakta Harald Hasselblad.
13717 20200304 101212 Moment mindre
SIP LIGHTer-projekt i Metal Supply

HPMM2 är ett projekt som har finansierats inom ramen för SIP LIGHTer. Projektgruppen har utvecklat en materialmodell för att utföra genomförbarhetsanalyser av ett sandwichmaterial med hög precision.

Den digitala branschtidningen Metal Supply beskriver projektet i sitt senaste nummer.

Förutom Lamera har även KTH, TechROi Engineering AB, IMPETUS Afea AB och Viskadalens Produktion AB varit med i projektet.

Vi säger grattis till projektgruppen till ett framgångsrikt projekt!
13248 ML Bakgrundsbild original med logga mindre
Medlemsprogram Lättvikt - Mingeldags!
Förutom namnjusteringen fortsätter arbetet i Medlemsprogram Lättvikt precis som vanligt. I dagarna fokuserar vi på hur vi kan hjälpa varandra under rådande coronasituation.

Save the date - Nätverksträff den 17 november

Alla medlemmar i Medlemsprogram Lättvikt är välkomna på nätverksträff i Göteborgstrakten kvällen före resultatworkshoppen.

Kom och bygg bra nätverk och gör studiebesök hos en av våra medlemmar!

Datum: Tisdagen den 17 november, 2020
Tid: 17.30-19.00
Lokal: Information kommer inom kort
Kontaktperson: Katinka Ernstsson, katinka.ernstsson@ri.se  010-228 47 43 

Kalendarium

Vi följer riktlinjer kring coronaviruset och därför kan det bli förändringar i kalendariet nedan. 
Mer information kommer löpande i nyhetsbrevet och på hemsidan. Har du några frågor kontakta gärna LIGHTers verksamhetsledning (se kontakt nedan).

25-27 augKort doktorandkurs om additiv tillverkning på Chalmers, Göteborg

26 augLIGHTer PhD Network Seminar zoom meeting

15 septPostponed until March: LIGHTer / Chalmers seminarium: Pushing the boundaries in Transportation with Composites, Göteborg

17 sepDigi Demo Day 2020 

8 okt

LIGHTer / Jönköpings Universitet seminarium: Plast i ett hållbart samhälle

15 oktSista ansökningsdag till vår stora Vinnova-utlysning

16 okt

Sista ansökningsdag till LIGHTer Småföretags utlysning

Oktober

LIGHTer Produktoptimering

HöstenDoktorandkurs “LIGHTer – Lightweight materials and design”, tema "Metalliska material", Trollhättan

HöstenDoktorandkurs “LIGHTer – Lightweight materials and design”, tema ”tillverkning av metallstrukturer – presshärdning och lättviktsdesign”, Luleå

17 novMedlemsprogram Lättvikts nätverksträff, Göteborg

18 nov
Resultatworkshop och årsstämma, Göteborg

bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild