RISE Research Institutes of Sweden
Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
11352 rise logo rgb pos
1x1 13903 klusterloga
1x1
Nyhetsbrev September 2020
Produktionskluster

13951 F%c3%b6r webben
Välkomna till det första nyhetsbrevet från Sveriges Produktionskluster!
Nu kraftsamlar industrin kring Sveriges Produktionskluster, som ska initiera och driva relevant forskning inom tillverkning och produktion. Under 2020 fick RISE i uppdrag att samordna klustren som samtidigt har vidgat sin målgrupp till alla företag med tillverkning i Sverige. Idag koordinerar åtta aktiva kluster olika expertområden inom tillverkning. 

- Produktionsklustren har under många år visat sig mycket kraftfulla som plattform både för den ”state off the art” forskning som drivs i Sverige men också som en språngbräda för värdeskapande implementering i vårt industrisystem. Vi står idag inför en utveckling av vår produktion och våra produkter som vi aldrig sett förut och är absolut beroende av att kunna utvecklas minst lika snabbt och helst snabbare än vår omvärld för att klara konkurrensen. RISE kommer stärka detta samarbete så att industrin kan fokusera på sina utmaningar och behov och snabbt finna gemensamma frågor och realisera utveckling och implementering, säger Johan Svenningstorp på AB Volvo, ordförande Management Team - Produktionskluster.

- Jag är glad att vi fått detta förtroende och utökade resurser för teknikspridning och omvärldsanalys. I den omställning som industrin upplever nu är det strategiska samtalet som sker i klustren extra viktigt, säger Boel Wadman, övergripande koordinator av klustren.

(Bildtext: Ali Moyassari, forskare vid RISE, undersöker pumpfunktionen vid en smältspinningsutrustning i Mölndal)
13956 klusterloga
DAGS ATT ANMÄLA SIG TILL 
Klusterkonferensen 2020 - i år i nytt format
Snart är det dags för Produktionsklustrens konferens 2020. I år kommer konferensen anordnas digitalt mellan 30 september – 1 oktober 2020.
Klusterkonferensen är en mötesplats för produktionsutveckling i Sverige. Där tar man del av forskningsresultat från aktuella produktionsrelaterade projekt, som alla utgör viktiga beståndsdelar för att stärka Sveriges fortsatta framgångar som industrination.

Se program och anmäl här

13949 RoPhi Kluster
FÖRSTA NYA STARTUP FÖRETAGET
Vi välkomnar Rophi AB!
Första nya företaget i Produktionsklustrens startup-satsning är Rophi AB, med ursprung från Chalmers. Två av företagets produkter är flexibla robotfixturer med hög styvhet och noggrannhet, samt en modul för produktionsdata-analys. Rophi och andra startups kommer att delta i klustrens teknikworkshops under året.  
- Vi är mycket glada över att bli del av produktionsklustren då vi brinner för att hitta och erbjuda smarta lösningar på problem inom tillverkningsindustrin, såsom robotik och smarta Industri 4.0 lösningar. Vi ser fram emot att träffa er alla, säger Hossein Abadikhah på Rophi.

Läs mer om Rophi AB
bild
DIGI DEMO DAY
Tema: uppkopplade testbäddar
Under temat uppkopplade testbäddar för digitaliserade produktionssystem anordnas nu Digi Demo Day för fjärde året i rad. Fokus ligger på utmaningar och möjligheter med att använda digitalisering för att skapa konkurrenskraftig produktion av lättviktsprodukter med kortare ledtider och minskade kostnader.
Produktion 2030 Teknik-Workshops
Teknikworkshoppar (TWS) ger möjlighet för industriella små och medelstora företag (SMF) att ta del av och nyttja resultat från forskningsprojekt inom Produktion2030. Forskare från projekt och företag med specifikt intresse för projektområdet möts under 5 - 6 timmar vid fysiska möten, alternativt 3 - 4 timmar på distans.Innehållet är en kombination av kunskapstillförsel från projektet med dialog och gruppdiskussioner utifrån företagens egna frågeställningar.

Konceptet är utvecklat och utprovat inom Produktion2030s Instrument SMF, och upplägget och genomförandet koordineras av RISE tillsammans med IUC Sverige.
KALENDARIUM
17 september Digi Demo Day 

30 september - 1 oktober Klusterkonferensen 2020

6 - 9 oktober SPS: Swedish Production Symposium

21 oktober HELIX-dagen 

26 - 30 oktober IDDRG International Deep Drawing Research Group Virtual Conference 

10 - 11 november Produktion 2030s Konferens
 
26 november Techtank Digital Conference
KONTAKT
Är du intresserad av att delta i Produktionsklustrens verksamhet?
Arbetet bedrivs som nätverk med idéworkshops och tematiska möten, och alla företag med svenskbaserad tillverkning är välkomna att delta.
Kontakta Boel Wadman 070-780 61 80  /  Boel.wadman@ri.se


Vill du inte längre prenumerera kan du avanmäla dig från nyhetsbrevet genom att klicka på "Avprenumerera" längst ner i nyhetsbrevet.
bild bild bild bild
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN