|
Livsmedelsacceleratorn har funnits sedan 2014 och varje år har våra Företagsutvecklare kontakt med ca 150 livsmedelsföretag i Västra Götaland. Vi träffar många av företagen för att prata nuläge, framtid och utmaningar, där vårt uppdrag är att lotsa till möjligheter för vidare tillväxt. Den sammantagna känslan vi får är att det går bra för ”våra” företag. Men hur bra går det egentligen?
När vi nu tittar på senaste årsredovisningen för ett antal företag, kan vi bekräfta att det går bra för livsmedelsbranschen i Västsverige – till och med riktigt bra! Vi kontrollerade 33 företag, slumpvis utvalda bland de företag vi träffat den senaste treårsperioden, och jämförde omsättningen år 2016 med år 2018.- 27 av 33 företag har en tillväxt på i genomsnitt +28% (totalt 436 miljoner kronor)
- 1 företag har avvecklat sin verksamhet
- 5 företag visar negativ utveckling, omsättningen tappar mellan -2% och -14% (totalt -36 miljoner kronor)
- 39 nya arbetstillfällen har skapats hos de 33 företag som ingick i undersökningen
Grattis till er och grattis till alla oss i livsmedelsbranschen i Västra Götaland!
|
|
|
|
Hur finansierar jag min produktutveckling, mitt projekt eller min tillväxtresa? Hur mycket pengar kan man söka och var finns pengarna?
Välkommen till en intressant temadag på Green Tech Park i Skara, torsdag den 17 oktober, där vi ger dig aktuell information om hur du kan få hjälp att söka ekonomiskt stöd för utvecklingsprojekt som ger ditt företag ökade förutsättningar att möta konsumenters efterfrågan.
Ur programmet:- När du ska finansiera en tillväxtsatsning - Almi, Maggie Malek
- Kostnadsfri rådgivning för dig som vill starta nytt företag - Nyföretagarcentrum, Eva-Maria Friberg
- Finansieringsmöjligheter från Västra Götalandsregionen - Västra Götalandsregionen, Marianne Gustafsson
Detta är ett samarrangemang mellan Agroväst, Lokalproducerat i Väst och Livsmedelsacceleratorn som tillsammans med Gröna Möten bjuder in dig som är livsmedelsproducent i Västra Götaland. Seminariet är kostnadsfritt och Gröna Möten bjuder på enklare förtäring.
|
|
|
|
Våra systerorganisationer Skolmatsakademin och Måltid Sverige söker metodkök där de kan hålla utbildningar för sina medlemmar (kostchefer och måltidspersonal). Utbildningarna sker 7–8 gånger per år, vanligtvis på dagtid eller eftermiddagar och lokalen man söker kan vara ett visningskök, provkök eller restaurangkök som ligger någonstans i Västra Götalandsregionen. Typiskt är grupperna 15–20 personer som ska göra praktiska övningar så som skapa en inbjudande salladsbuffé, visa på hur man kan laga klimatsmart mat eller inspirera kring vegetariska rätter.
Har du tips? Kontakta Susanna Moore (maila gärna susanna.moore@ri.se )
|
|
|
|
Den 4 november håller vi vår uppskattade workshop inom affärsmodellering. Detta är ett gyllene tillfälle för dig som vill lära dig mer om hur man optimerar affärsutvecklingen mot en tydlig kund eller marknad. Vi kommer att jobba enligt Business Model Canvas-metoden där företagets egen affärsmodell kartläggs utifrån ett antal nyckelelement: partners, aktivitet, resurser, värdeerbjudande, kundrelationer, kanaler, kundsegment, kostnadsstruktur och intäktsströmmar.
Workshopen i affärsmodellering arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Industriell Dynamik och Connect Sverige Region Väst, med finansiering av Västra Götalandsregionen och vänder sig till dig med ett företag i tidigt skede. Workshopen är kostnadsfri för avsedd målgrupp.
|
|
|
|
Det går sedan 1 januari 2014 att sänka arbetsgivaravgiften med 10% för anställda som arbetar med FoU i kommersiellt syfte. Motkravet är att anställd måste jobba minst 75 % av tiden med FoU, dock minst 15 h/mån. Taket för avdraget är 230 ksek/mån eller 2,76 msek/år för samtliga anställda. Skatteverket klassar forskning och utveckling som följande:
Forskning = ett systematiskt och kvalificerat arbete med att ta fram ny kunskap. Utveckling = ett systematiskt och kvalificerat arbete med att använda resultatet av forskning för att utveckla nya varor, tjänster eller produktionsprocesser eller väsentligt förbättra redan existerande sådana. Det kan exempelvis vara forskare som arbetar i kommersiellt syfte eller kvalificerade produktutvecklare som har rätt till avdraget. Avdraget finns till för att stimulera till ökade investeringar i FoU inom näringslivet.
|
|
|
|
|
|
|
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se. |
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. |
|
|
|
|
|
|