|
Vad äter vi i framtiden? Var kommer vi att köpa vår mat? Hur kan vi producera mat på ett mer resurseffektivt sätt? Hur kommer livsmedelsbranschen att se ut?
The Competence Center Foresight of the Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research ISI och projektet FOX – om hälsa och hållbarhet – har listat 50 trender som kommer att påverka Europas livsmedelssektor 2035. Top 5 ser ut så här: Nya näringsmönster och individuella hälsorekommendationer, funktionella livsmedel som till exempel probiotisk yoghurt, veganskt och glutenfritt är i trend (eller är det redan så?), en ökad mobil livsstil skapar efterfrågan på fler måltider utanför hemmet och kundanpassade produkter.
|
|
|
|
”Framgångsrika produktinnovationer ar nyckeln till långsiktig och uthållig tillväxt och lönsamhet.” Så skriver DLF om sin nya innovationsrapport, med vilken de vill inspirera, förmedla relevant kunskap och ge exempel på användbara processer som kan hjälpa.
Den här rapporten innehåller mycket praktiskt användbart material, som till exempel checklistan ”Från beslutsunderlag till business case” och vilka fyra faktorer som är kritiska för en organisations innovationskapacitet eller ”Innovationsresan” som beskrivs utförligt i rapporten och som är ett verktyg som vägleder hur man går från att sätta mål och skapa relevanta konsumentinsikter till att lansera en färdig produkt.
Avslutningsvis innehåller rapporten ett par framgångscase – Hur vågade Estrella vara så nytänkande med linschipsen? Hur kunde NJIE gå från en egenblandad proteinpudding till att bli ett innovativt miljonbolag? Vad kan vi lära oss av de goda förebilderna?
|
|
|
|
Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation. Sökande företag ska vara yngre än fem år och får ha maximalt 49 anställda samt ha en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner Euro.
Pengarna kan exempelvis användas till att ta fram och testa prototyper, att ta fram strategier för att skydda företagets nya idé eller projekt, att identifiera och pröva en hypotes om marknaden/kundnyttan, tillgång till testbäddar för exempelvis produktion.
|
|
|
|
Den 4 februari arrangerar Länsstyrelsen Livsmedelsdagen 2020– en mötesplats för producenter av livsmedel i Västra Götalands län. Arrangemanget hålls på Grand Hotel i Alingsås.
Programmet innehåller föreläsningar, samtal på scen, utställare och möjlighet att utbyta kunskap och nätverka med kollegor. Moderator för dagen är Lisa Lemke.
Vi från Livsmedelsacceleratorn kommer att finnas på plats för att prata om hur vi stöttar livsmedelsföretag med tex rådgivning, matchmaking, nätverk och mötesplatser, workshops, seminarium och kompetensutveckling. Med oss har vi två experter från RISE Jordbruk och livsmedel som kan besvara frågor inom till exempel produkt- och processutveckling, mikrobiologi och livsmedelshygien.
|
|
|
|
|
|
|
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se. |
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. |
|
|
|
|
|
|