Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
11452 NordicFoodIndustry bw
Hej!
Detta nyhetsbrev går till dig som är aktiv inom livsmedelsnäringen i Västra Götaland för att informera dig om vårt kostnadsfria utvecklingsstöd, så som pågående projekt, seminarier, nätverk, finansieringsmöjligheter och event.
Häromveckan var Livsmedelsacceleratorn med på Nordic Food Industry. Temat var innovation och livsmedelsbranschen som en innovativ tillväxtsektor. RISE, Livsmedelsföretagen, Sweden Food Arena och ABB var på plats för att prata om utmaningar och möjligheter för livsmedelsbranschen.
Dessutom fick vi lyssna till ett par av företagen i vårt nätverk av spännande små och medelstora livsmedelsföretag i Västra Götaland; Mycorena, Food Radar Systems, Eatgood, Micvac och Härryda Karlssons Charkuteri.

Reportage från de två innovationsdagarna hittar du här och här. Bilder hittar du här.
1x1 11453 chia 3297309 1920
1x1
Vad äter vi i framtiden?
Vad äter vi i framtiden? Var kommer vi att köpa vår mat? Hur kan vi producera mat på ett mer resurseffektivt sätt? Hur kommer livsmedelsbranschen att se ut?

The Competence Center Foresight of the Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research ISI och projektet FOX – om hälsa och hållbarhet – har listat 50 trender som kommer att påverka Europas livsmedelssektor 2035. Top 5 ser ut så här: Nya näringsmönster och individuella hälsorekommendationer, funktionella livsmedel som till exempel probiotisk yoghurt, veganskt och glutenfritt är i trend (eller är det redan så?), en ökad mobil livsstil skapar efterfrågan på fler måltider utanför hemmet och kundanpassade produkter.

Läs rapporten här >
11454 canned food 570114 1920
1x1
1x1
Hur blir man mer innovativ?
”Framgångsrika produktinnovationer ar nyckeln till långsiktig och uthållig tillväxt och lönsamhet.” Så skriver DLF om sin nya innovationsrapport, med vilken de vill inspirera, förmedla relevant kunskap och ge exempel på användbara processer som kan hjälpa.

Den här rapporten innehåller mycket praktiskt användbart material, som till exempel checklistan ”Från beslutsunderlag till business case” och vilka fyra faktorer som är kritiska för en organisations innovationskapacitet eller ”Innovationsresan” som beskrivs utförligt i rapporten och som är ett verktyg som vägleder hur man går från att sätta mål och skapa relevanta konsumentinsikter till att lansera en färdig produkt.

Avslutningsvis innehåller rapporten ett par framgångscase – Hur vågade Estrella vara så nytänkande med linschipsen? Hur kunde NJIE gå från en egenblandad proteinpudding till att bli ett innovativt miljonbolag? Vad kan vi lära oss av de goda förebilderna?

Läs rapporten här >
1x1 11456 innovation 561388 1920
1x1
Ny möjlighet att söka extra finansiering från Vinnova för företag inom livsmedelskedjan
Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation. Sökande företag ska vara yngre än fem år och får ha maximalt 49 anställda samt ha en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner Euro.

Pengarna kan exempelvis användas till att ta fram och testa prototyper, att ta fram strategier för att skydda företagets nya idé eller projekt, att identifiera och pröva en hypotes om marknaden/kundnyttan, tillgång till testbäddar för exempelvis produktion.

Läs mer >
11457 tomater 1x1
1x1
Välkommen till Livsmedelsdagen 2020
Den 4 februari arrangerar Länsstyrelsen Livsmedelsdagen 2020– en mötesplats för producenter av livsmedel i Västra Götalands län. Arrangemanget hålls på Grand Hotel i Alingsås.

Programmet innehåller föreläsningar, samtal på scen, utställare och möjlighet att utbyta kunskap och nätverka med kollegor. Moderator för dagen är Lisa Lemke.

Vi från Livsmedelsacceleratorn kommer att finnas på plats för att prata om hur vi stöttar livsmedelsföretag med tex rådgivning, matchmaking, nätverk och mötesplatser, workshops, seminarium och kompetensutveckling. Med oss har vi två experter från RISE Jordbruk och livsmedel som kan besvara frågor inom till exempel produkt- och processutveckling, mikrobiologi och livsmedelshygien.Läs mer >
11459 priser bw
Priser, utmärkelser, ära och berömmelse till västsvenska livsmedelsföretag
För 15:e året i rad presenterar Veckans Affärer Sveriges Superföretag. ”717 företag som utklassar allt och alla”, skriver Veckans Affärer. Två livsmedelsföretag från Västra Götaland har kvalat in på listan och vi säger grattis till Herbert Karlsson Charkuteri och Ahlströms Factory (okej, Kungsbacka är inte riktigt Västra Götaland, men det ingår i Storgöteborg så det får vara gott nog). Listan med alla superföretag finns här.

Ett stort grattis skickar vi till Bars Production som utsetts till Årets företagare 2019 i Lerums Kommun och One Cake som utsetts som Årets uppstickare 2019 i Partille Kommun.

Stort grattis Bohus Seaculture och Mycorena som får 300 000 kronor var från från Vinnovas utlysning Innovativa Startups.

Stort grattis Moa Gürbüzer från Oddbird (hette tidigare MRG Wines) som vann Women Entrepreneur Award - Årets Asynja – Priset Freja 2019 från Women Alliance.

(Foton lånade från Bars Production på Instagram, One Cake på Instagram och Women Alliance på LinkedIn).


9554 foton Liva ny2019
Kontakta Livsmedelsacceleratorn
Vill du veta mer om oss och hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att komma vidare i era utvecklingsprocesser? Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Välkommen att kontakta någon av våra företagsutvecklare:

Linnéa Qvirist, 072-568 69 09, linnea.qvirist@ri.se 

Kajsa Malmberg, 070-573 66 23, kajsa.malmberg@ri.se 

Susanna Moore, 070-386 66 12, susanna.moore@ri.se 

Matilda Persson, 073-461 69 99, matilda.e.persson@ri.se 

Vår hemsida >
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.
2738 instagram circle 732 in
 
$$$open$$