|
Den 27 maj höll Livsmedelsacceleratorn ett digitalt seminarium om hållbara förpackningar, ett ämne som verkligen är en het potatis i dessa dagar. Medverkande var RISE- experterna Ann Lorentzon, Hans Steijer, Cathrine Lövgren och Tatjana Karpenja som bland annat pratade om funktionskrav, återvinning och plast, om lagkrav för material som kommer i kontakt med livsmedel, om producentansvaret samt om biobaserade och cirkulära förpackningar.
Medverkade gjorde även Erik Lindroth, Sustainability Director Tetra Pak Europé & Central Asia. Erik pratade om Tetra Paks hållbarhetsarbete ur ett cirkulärt perspektiv och berättade att världens första Svanenmärkta dryckeskartong är här. Erik gav även exempel på hur Tetra Pak arbetat med att minska den fossila plasten i sitt material där mer än 30 000 ton fossil plast blivit plantbaserad sedan 2014. En imponerande siffra.
Hur ser framtidens optimala förpackning ut?
Seminariet blev mycket uppskattat och 92% var nöjda eller mycket nöjda, 100% tyckte att seminariet var relevant och 95,8% tyckte att de fått ny kunskap.
Just att företag söker efter kunskap om hållbara livsmedelsförpackningar har vi fått indikationer på tidigare och det märktes att ämnet var intressant då föredragshållarna inte hann svara på de frågor som kom in under seminariet.
Deltagarna ville bland annat veta hur framtidens optimala förpackning ser ut, vart man ska börja om man är ett litet livsmedelsföretag och vilka krav man ska ställa om man jobbar inom offentlig sektor.
Frågorna var så relevanta och bra att vi lät sammanställa dem och experternas svar för att även ni som inte hade möjlighet att vara med kan ta del av dem. Ni hittar samanställningen på vår hemsida genom att klicka på knappen Läs mer nedan.
Hoppas det blir en uppskattad läsning!
|
|
|
|
Hur påverkar smak, doft, känsla, ljud och utseende en produkt? Hur kan förändrade sensoriska egenskaper påverka försäljningen? Vad säger konsumenten och hur fungerar egentligen en tränad sensorisk panel?
När Livsmedelsacceleratorn den 10 Juni bjöd in till en eftermiddag med introduktion till sensorik fick deltagarna bland annat svar på ovan frågor, genom att teori blandades med praktiska övningar och tester.
Men det var inte självklart att seminariet Introduktion till sensorik med RISE-experterna Penny Bergman och Cecilia Norman skulle vara en del av vårt program under våren när alla seminarier fick ställas om till digitala kanaler. Med sensorik är det ju så otroligt viktigt med upplevelsen och att faktiskt få arbeta med sina sinnen.
Sensorik analys är ju en vetenskaplig disciplin som framkallar, mäter, analyserar och tolkar reaktioner på egenskaper hos livsmedel och andra material genom just våra sinnen; syn, smak, lukt, hörsel och känsel. Men skam den som ger sig! Genom att i förväg skicka ut praktiska kit till deltagarna kunde vi (trots lite teknikproblem) genomföra ett lyckat seminarium.
Att starta med redan nu För en del av deltagarna var detta helt ny kunskap att sätta tänderna i, medan det för andra fanns delar de kände igen sig i eller redan arbetade med i sina företag. Av de som svarade på vår enkät tyckte 90,5% att de fått tips eller verktyg att direkt applicera på sin verksamhet. Med de betygen är vi glada att vi kunde genomföra seminariet. För dig som missade seminariet kan du ta del av fem konkreta tips om hur du startar ditt arbete med sensorik på vår hemsida. Klicka på knappen Läs mer för att komma dit.
|
|
|
|
Den vegetariska trenden ser inte ut att avta men för konsumenterna kan det ibland vara svårt att veta vad som gäller. Därför lanserar företaget Plant Based Standard nu en ny certifiering med samma namn för att underlätta för producenter, livsmedelsbutiker, restauranger och konsumenter.
– Vi har sett att det finns ett behov av en certifiering för livsmedel, det finns många märkningar i dag men ingen etablerad märkning i Europa som utför kontroll på plats, säger Sara Thollander, vd på Plant Based Standard.
Den nya standarden certifieras från en början av de etablerade certifieringsorganen Controlcert Scandinavia och Valiguard men i ett senare skede kan även andra ackrediterade certifieringsbolag ha möjlighet att utföra certifieringen. Regelbundna provtagningar kommer då att utföras och även oanmälda kontroller kommer att genomföras.
För att få certifieringen måste produkterna vara helt växtbaserade och för restauranger och butiker som vill certifieras krävs det att ett en viss mängd av utbudet är växtbaserat.
Källa: food-supply.se
|
|
|
|
För många mindre livsmedelsföretag är sommaren årets viktigaste säsong och på grund av corona kommer miljontals svenskar ”hemestra”.
Trots detta räknar nästan 70 procent av företagen med en sämre försäljning än förra sommaren, visar en undersökning som branschorganisatioen Livsmedelsföretagens har genomfört.
|
|
|
|
|
|
|
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se. |
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. |
|
|
|
|
|
|