Vi höjer tempot på tillväxten!
5564 la logo
Webbversion > | Hemsida >
13073 fisksoppa
Cookalong med Taste by Louise och Catxalot den 28 maj
- Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror
Välkommen på en praktisk, kreativ och inspirerande cookalong där vi tillsammans lagar en fiskgryta med krispiga grönsaker i kokosmjölk med smak av blåstång, ingefära och lime & som toppas med en algaioli och blåstångsknoppar- smarrigt!

Under cookalongen lagar vi mat tillsammans med Louise utifrån ett förutbestämt recept. Med i studion finns även Linnea från Catxalot som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Du kommer att ha möjlighet att chatta och ställa dina frågor om tång, alger och matlagning under hela cookalongen. Visste du tex att tång är det vardagliga samlingsnamnet för stora alger?

Ta möjligheten att lära dig mer om matlagning, tång och alger samtidigt som du får tips och råd i köket, så kan vi lova dig att det är en god och ny rätt du serverar på middagsbordet denna kväll!

Datum: torsdag 28 maj
Tid: 18.00-19.00
Plats: Instagram tastebylouise
Övrig info: För att delta i cookalongen behöver du beställa tång i god tid. Instruktioner hittar du nedan.
Anmälan stänger: 28 maj kl 18




Detta är ett samarrangemang mellan Livsmedelsacceleratorn, Kristinebergs Center, Innovatum Science Park samt SWEMARC & Scary Seafood vid Göteborgs universitet.

13080 Kollage1
Om Taste by Louise och Linnea från Catxalot
Louise Johansson är kock, matstylist och foodinfluencer som vann första säsongen av Sveriges Mästerkock 2011 och 2019 stod som en av finalisterna i Årets Kock. Hon är en sann matinspiratör och hennes matfilosofi grundar sig i fisk och skaldjur och det gröna skafferiet. Louise driver sitt eget företag som frilansande kock och arbetar också på resturang VRÅ i Göteborg. På VRÅ kom hon i kontakt med alger och tång och går nu kursen Seaweed foraging food & health hos Linnea som driver Catxalot.

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot och har sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Hon håller i utbildningar, kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång, och deras tång har njutits av många människor via tallrikarna på VRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr m fl.



13088 Blastang
Om Blåstång & Rörhinna
Vi behöver äta mer hälsosamt och hållbart för att hantera de globala utmaningarna. Att alger är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om. Alger är sedan länge en vanlig råvara i asiatisk matlagning och redan idag används alger som till exempel konsistensgivare i glass. Nu seglar algerna dessutom in som ny och spännande smaksättare i de svenska köken. Alger innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just nu pågår mycket forskning om hur vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter. 

Blåstång växer på klippor och stenar i grunda vatten. Du kan skörda de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv. I matlagning bidrar blåstång med smak och konsistens.

Rörhinna växer i vattenbrynet på grunda sten- och grusstränder och är mycket vanlig i hällkar (vattenfyllda klipphålor). Det är en tubformig grönalg som du kan klippa ungefär som gräslök och är god i matlagning.

När du skördar, välj tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar. Rörhinnan behöver sköljas några gånger i saltat vatten. Det lever ofta små kräftdjur i den.

Vill du veta mer om olika arter kan du (gratis) ladda ner appen Livet i havet eller beställa Catxalots tångguide.

Vill du veta mer om företag som odlar och plockar alger kan du besöka dessa hemsidor: Kosteralg, Scandinavian Seaweed, Bohus Seaculture, Bryggudden, Vågrät, Tång Sverige, Tångkullan och Catxalot (för kurser och event).
13089 t%c3%a5ng
Praktisk information & förberedelser
Om du inte bor nära havet och har möjlighet att plocka din tång och dina alger, kommer du behöva beställa blåringstång, blåstångsknoppar och rörhinna separat för att vara med och laga receptet i Cookalongen. 

Gör så här:
  1. Skicka ett sms till Katerina på Scandinavian Seaweed på +46725409969 med din adress och info om att du vill beställa blåstång, blåstångsknoppar och rörhinna till cookalongen. Du hittar mer information om produkterna på Scandinavian Seaweed
  2. Swisha 299 kr till Scandinavian Seaweed SWISH: 123 530 23 85. Märk swishen med cookalong och namn.
Senast den 24 maj behöver Scandinavian Seaweed din beställning. Utbudet är begränsat, så det är först till kvarn som gäller. Får du inte tag i tång är du välkommen att titta in ändå.

Receptet kommer att publiceras på TastebyLouise instagramsida runt den 24 maj och där kan du även se övriga ingredienser som du behöver för denna rätt. Är du redan nu nyfiken på vad en cookalong är kan du gå in på tastebylouise på Instagram och kika på tidigare cookalonger.



13103 Kollage2
Frågor & Anmälan
Detta är ett öppet event där vem som helst är välkommen att delta och lyssna in, men för att vi ska kunna veta ert intresse och behov ber vi er anmäla er via knappen nedan. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta Therese Arvidsjö eller Maria Åberg.

Välkommen!


Till anmälan > >
Livsmedelsacceleratorn är en oberoende lots till externa kompetensbärare och finansieringsmöjligheter. Vi erbjuder kostnadsfri genomlysning av företagets behov och skapar nätverk och mötesplatser för den regionala livsmedelsbranschen. Läs mer om oss på www.livsmedelsacceleratorn.se.
Livsmedelsacceleratorn drivs som ett oberoende värdskap av RISE med finansiering från EU, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.
2738 instagram circle 732 in