Ser mailet konstigt ut? Välj då istället webbversionen >> 
615 SFM Logga mindre
1010 Ska%cc%88rmavbild 2024 11 05 kl. 10.43.56
1x1 1012 Ska%cc%88rmavbild 2024 11 06 kl. 09.22.21
1x1
Ordförande har ordet
Efter Donald Trumps valseger lever världen i en mer osäker situation än tidigare. Det är USA som under hela efterkrigstiden stått i centrum för den internationella ordningens stabilitet och säkerhet. Det har gällt säkerhetspolitiskt men lika mycket för det internationella samarbetet. Från handelns institutioner genom WTO till finansmarknadernas utformning genom bland annat IMF. Det är självklart att ett USA som lockas att lämna dessa institutioner och istället lanserar handelskrig genom skyhöga tullar både mot fiender och vänner (och ibland lite oklart vilka som är fiender och vänner i Trumps ögon) kommer att påverka både stabilitet och tillväxt. Därför är det viktigt att Europa kan agera så starkt som möjligt i alla dessa frågor.

Vi måste agera. Jag har i andra sammanhang pekat på att den europeiska ekonomin behöver en chock-terapi för att återstarta med full kraft.

Det är viktigt. För drygt tio år sedan var USA och EU jämlika i ekonomisk tyngd, med samma BNP, och Kina utgjorde med sin BNP hälften av EU:s, vilket i sin tur innebar att den kinesiska diktaturens ekonomiska kraft var en fjärdedel av de två stora marknadsekonomierna. Europa och USA hade sammanlagt en BNP på drygt 32 billioner dollar medan den kinesiska ekonomin låg på 8 biljoner dollar.

I dag är den kinesiska ekonomin på väg att passera den europeiska medan den amerikanska har dragit ifrån; Kina med en BNP 18,3 biljoner dollar, precis under Europeiska unionen med 19,4 biljoner dollar och USA med 29,2 biljoner dollar. För drygt 10 år sedan var USA och EU jämbördiga, i dag är Kina jämbördigt med EU, och med en fortsatt snabbare tillväxt snart förbi oss.

Det påverkar europeisk välfärd och det påverkar Europas geopolitiska betydelse, för att inte understryka att det påverkar förmåga att ge styrka åt Europas försvar.

Det är i detta sammanhanget som diskussionen på nytt har fått ett fokus på Europas konkurrenskraft och på vår tillväxt. De så kallade Letta- och Draghi-rapporterna om europeisk ekonomi har påpekat det uppenbara att Europa har mindre investeringar och därför en lägre tillväxt. Och det är i detta perspektiv som frågan om den europeiska kapitalmarknaden, eller Capital Market Union (CMU) har blivit en av de frågor som omgärdar all diskussion om konkurrenskraften och därmed måste bli en utgångspunkt för finansiell lagstiftning.

Jag har i ett antal sammanhang, nu senast på ett seminarium i Bryssel, påpekat att en kapitalmarknadsunion består av en marknad. Så enkelt är det men det glöms lätt bort. Det är marknaden som ser till att pengar kommer till rätt ställe, att sparade pengar förvaltas så de växer och att de investeras så att de ger lönsamma innovativa företag och konkurrenskraft.

Det är på marknaden som nya finansiella tjänster utvecklas och attraherar sparande och det är på marknaden som attraktionen av nya investeringar avgörs. Är en investering i den amerikanska ekonomin mer lönsam än i den europeiska ekonomin så tenderar kapital att röra sig dit lönsamheten finns. Det räcker därför inte att bli lite bättre, man måste tillhöra de bästa om man vill ha en välfärd och ekonomisk styrka bland de bästa.

Förmedling och distribution av finansiella tjänster är en avgörande faktor på en fungerande kapitalmarknad. Om den som sparar till sin pension vet att det blir en större månadsutbetalning om 20 år om man väljer en pensionsförsäkring eller en fond som ger en större avkastning kommer han eller hon vilja avsätta en större del av sin lön till sparande.

Och om mer pengar kommer från sparande i bank till värdepapper och finansiellt sparande på kapitalmarknaden kommer fler start- ups, nya företag och gamla att få tillgång till mer kapital när de ska investera och då får den en högre lönsamhet och konkurrenskraft som i sin tur attraherar mer kapital. Förmedlingen av tjänster på den finansiella marknaden är avgörande för att vi får en dynamisk marknad.

Därför måste vi ligga på för att EU:s lagstiftning om Retail Investment Strategy blir öppen för marknadens utveckling och dess behov.

Därför agerar vi för att förmedling och distribution i Sverige ska ha olika möjligheter till transparent finansiering som ger fler tjänster och fler råd till sparare och investerare.

Därför vill vi att fler hinder ska rivas på finansmarknaden, mellan olika finansiella tjänster men inte minst över de nationella gränserna.

Och därför finns det anledning att tjata om en sak, på en kapitalmarknad finns aldrig en given summa kapital, tvärtom, det är marknadens aktörer som ser till att kapital ständigt rör sig, distribueras och investeras. Det är marknadens aktörer som behöver ett ökat utrymme om vi ska få en mer dynamisk marknad, i Sverige som redan idag har den djupaste kapitalmarknaden bland annat på grund av en aktiv förmedlarmarknad, och i Europa där mer pengar måste föras till det som är produktiva investeringar och lönsamt sparande. Det är marknaden det handlar om. Det är den vi måste rivstarta.

Gunnar Hökmark, styrelseordförande SFM
InsureNet är tillbaka med fokus på AI, framtid och medarbetare- säkra din plats idag!
Den 28 november är det dags för insureNet 2024 – ett forum som samlar ledande röster och experter inom finans, försäkring och tech för att diskutera utmaningar och möjligheter som påverkar vår bransch.

På årets InsureNet lyfter vi fram AI:s inverkan på vår bransch, hur vi attraherar nya, unga medarbetare till försäkringsbranschen samt kommande regelverk som FIDA och Retail Investment Strategy. Missa inte chansen att delta i diskussioner med bland andra finansmarknadsminister Niklas Wykman, Folksams vd Ylva Wessén, samt representanter från EU-kommissionen och Finansinspektionen.

Det blir ett gyllene tillfälle att fördjupa er inom de senaste trenderna och framtidens förutsättningar inom försäkringsdistribution! Anmäl dig här idag för att säkra din plats! vi ser fram emot att välkomna dig till en inspirerande dag!

Läs mer om insureNet här >>>
992 insurenet inbjudan 2024 0910
995 insurenet program 2024 0913
993 insurenet program 2024 0912
968 Sk%c3%a4rmavbild 2021 09 06 kl. 14.59.44 640x640transp
Välkommen nya medlemmar!
Den 10 oktober beslutade styrelsen att välkomna 32 nya medlemmar. Vi är väldigt glada att få hälsa er alla varmt välkomna till SFM!

Samtliga nya medlemmar har fått ett introduktionsmejl där vi i korthet beskriver vår verksamhet och presenterar SFM:s hemsida.
Där hittar ni värdefull information som kan vara till stor nytta för er som försäkringsförmedlare.

Om ni vill ha en närmare genomgång av hemsidan eller mer information om SFM:s verksamhet, tveka inte att kontakta medlemsansvarig Åsa Humble.

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans och hälsar er varmt välkomna till SFM!
SFM i Bryssel
Den 17-18 oktober deltog SFM i möten med representanter från ett flertal EU-länder för att diskutera aktuella frågor och dess konsekvenser för branschen – såväl på EU-nivå som inom den nationella marknaden. Bland annat berördes utvecklingen av regelverk inom hållbarhetsområdet och kommissionens översyn av skatteregler inom den finansiella marknaden. Därtill diskuterades väsentliga frågeställningar i pågående förhandlingar om nya regelverk (RIS, FIDA och DORA) samt status i arbetet med delegerade akter.
Retail Investment Strategy (RIS) 
Parlamentet och rådet gör sig redo för trepartsförhandling (”trilog”) genom att internt diskutera de största skillnaderna mellan instansernas ställningstagande. Processen har dock försenats av att kommissionen vidtar förberedande åtgärder inför kommande mandatperiod (med start den 1 november). Inledandet av trilogen förutspås därmed att dröja till december 2024 eller efter att Polen tagit över ordförandeskapet (vilket sker den 1 januari 2025).

De väsentliga områden som kommer förhandlas är: tredjepartsersättning, value for money, best interest test, passande- och lämplighetsbedömning, hantering av särskilt riskfyllda produkter, kompetenskrav, förslag om införande av ”certifiering” samt implementeringstid.
996 Ska%cc%88rmavbild 2024 09 18 kl. 13.02.07
FIDA
Rådet genomförde ett möte den 25 oktober, vilket enligt uppgift var det sista inför fastställande av ett slutligt ställningstagande. Trilogen kan därför komma att inledas i slutet av året, alternativt efter årsskiftet.
Målsättning för nya EU-kommissionen
Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har uttalat att under de nästkommande fem åren ska EU-kommissionen sträva efter att det ska bli enklare för finansiella aktörer att uppfylla gällande lagkrav. Bland annat genom att säkerställa att de krav som framgår av regelverken är ändamålsenliga, vilket enligt ordföranden bör leda till en reducering av nuvarande rapporteringskrav med minst 25 %.
Tove Hässler i intervju i FinansWatch om Cyberförsäkringar 
Branschorganisationen Svenska Försäkringsförmedlares Förening, SFM, ser att cyberförsäkringar är ett växande affärsområde inom branschen.

"Det har funnits element av säkerhetsskydd och försäkringar utifrån personuppgifter och kunddata, och försäkringar relaterat till brott så som hackerattacker, men cyberförsäkringar som produkten ser ut i dag har förändrats och utvecklats de senaste fem åren”, säger Tove Hässler, vd på SFM, till FinansWatch.
 
Numera är produkten mer omfattande och skyddar allt rörande bolagens ekonomi, ansvar, data och digitala tillgångar vid datarelaterade incidenter. Utvecklingen är ett resultat av att it-attacker blir vanligare. Dessutom ökar kraven på informationssäkerhet i stort.

“De nya regelverken, som Dora-förordningen och Fida-regelverket, gör att alla inom EU rörandes på den inre marknaden behöver uppfylla vissa säkerhetskrav”, säger Tove Hässler.

Läs hela intervjun här >>>
954 Ska%cc%88rmavbild 2023 10 23 kl. 10.38.04
Nytt medlemsregister med fokus på kvalitet och tillgänglighet 
Under året har vi gjort ett omfattande arbete för att byta vårt medlemsregister för att erbjuda en smidig och kvalitativ upplevelse för alla våra medlemmar och medlemsbolag. Med det nya systemet kommer varje medlemsbolag att få en "egen sida" i medlemsportalen, där man enkelt kan se och uppdatera sina uppgifter, följa sin medlemsstatus, fakturor och mer därtill. Vår målsättning är att dessa sidor ska finnas tillgängliga för alla i slutet av Q4 2024.

Vi arbetar aktivt för att säkerställa att informationen alltid är aktuell och korrekt. Framöver kommer vi också att erbjuda en digital ansökningsprocess, vilket innebär snabbare och mer effektiva processer för både nya medlemmar och för oss på kansliet.

Under hösten har vi fokuserat på att överföra data till det nya systemet. Vi har även automatiserat datainsamling från bland annat Finansinspektionens och Bolagsverkets hemsidor, vilket gör att vi kan arbeta med tillförlitlig och uppdaterad information.

Vi ser fram emot att snart kunna erbjuda er vår nya medlemsportal och hoppas att den kommer att göra det enklare och smidigare för er alla.
Utbildning i konkurrensrätt
På styrelsemötet i början av oktober fick SFM:s styrelse en genomgång av konkurrensrättsliga frågeställningar utifrån gällande rätt. SFM:s kansli hade inför genomgången beskrivit ett antal situationer och frågeställningar som SFM hanterar, varför presentationen utgick från dessa. Därigenom berördes bland annat utmaningar kopplade till:
  • branschstatistik
  • forum för informationsutbyte mellan konkurrenter
  • delning av strategisk information
  • tolkning av lagstiftning och domar
  • behov av policy
  • vikten av att utföra en ”self assessment”
Som branschorganisation är det mycket viktigt att vara väl insatt i frågor rörande dessa frågor och att ständigt vara uppmärksam på områden som inte får diskuteras när man träffar konkurrenter.
997 Ska%cc%88rmavbild 2024 09 18 kl. 13.12.54
SU arbetsmarknadsdagar och branschens trainee/mentorprogram
Den 21 november kommer SFM tillsammans med representanter från både försäkringsförmedlare och försäkringsbolag att medverka på ekonomernas arbetsmarknadsdagar på Stockholm Universitet. Syftet med deltagandet är att göra studenterna uppmärksamma på alla de möjligheter och olika arbetstillfällen som försäkringsbranschen kan erbjuda och att locka studenterna till att ansöka till vårt branschgemensamma trainee/mentorprogram som SFM inom ramen för Forum för Sak har arbetat fram. Programmet kommer att pågå i 9 månader med start i april 2025 och innehåller, förutom 9 föreläsningstillfällen om 2 timmar, en tilldelad mentor för varje adpet och värdefullt nätverkande med eventuell möjlighet till timanställning efter programmets slut. Om ni vill veta mer kring detta får ni gärna höra av er till Tove Hässler eller Emilie Wiklund.

InsureEd- Genom livsviktigt lärande blir vi alla varandras livförsäkring!
Det är oerhört fascinerande att utveckla och producera en kurs/en utbildningsmodul då det alltid finns en utmaning i att omsätta vad en kursdeltagare vill bygga för lärande i en pedagogik, struktur och uppbyggnad som utöver rätt fakta ger det värdet.
I samarbetet med Nice To Be Alive AB har InsureEd blandat all sin erfarenhet och kunskap i att producera digitala e-utbildningar med deras 20-åriga erfarenhet av hjärt- och lungräddning och tillsammans har vi lanserat en digital utbildning i Hjärt- lungräddning uppbyggd på HLR rådets riktlinjer.

"Tänk att vi har varit med och producerat en utbildning som räddar liv" säger InsureEds VD Hedda Hök. Det är egentligen exakt samma process och arbete som när vi producerar till exempel en årlig kunskapsuppdatering men ändå känns lite extra härligt.  Ju fler vi är som besitter denna kunskap ju fler är vi ju som kan hjälpa till och rädda liv.

953 Ska%cc%88rmavbild 2023 09 22 kl. 10.15.06

Telefon 08-545 215 40  |  Hemsida  |  info@sfm.se  |  Avanmälan

Följ oss gärna på LinkedIn 

617 linkedinme.svg 150x150