 |
Hej,
Vi har redan närmat oss slutet på januari 2023 men vi vill ändå önska er en God fortsättning. Vi har hunnit genomföra ett uppskattat möte om arbetsvillkor, det har även påbörjats en uppdatering av IP Arbetsvillkor. Fokus i marknadsföring av Svenskt Sigill har varit sociala medier men även andra kanaler har visat sig lyckade. Det är på gång en uppdatering av IP Livsmedel och årets fakturering är att vänta i februari. SIst men inte minst har vi nu lite uppdaterade webbar, sigill.se ochsvensktsigill.se |
|
|
 |
Lagom efter att alla kommit tillbaka från sin julledighet bjöd Sigill Kvalitetssystem in olika delar i värdekedjan i trädgårdsbranschen till ett möte i Gröna Näringslivets hus för att diskutera arbetsvillkoren. Syftet var att samla hela kedjan, lyfta de utmaningar som finns och som skapat negativ uppmärksamhet för branschen i media under det senaste året samt att fånga delar som kan behöva stärkas i certifieringen IP Arbetsvillkor.
Mötet inleddes med korta presentationer från olika delar i kedjan (SKAB, SMAK certifiering, LRF Trädgård, Svenska odlarlaget, kommunal, Gröna arbetsgivare och Axfood) följt av diskussioner i mindre grupper. Förmiddagen avslutades med en helgruppsdiskussion där man enades om de prioriteringar som bör göras för att uppnå en ännu bättre certifiering och ett samarbete inom värdekedjan. Förmiddagen modererades av Filippa Dietmann från Partner in progress.
Ett lyckat möte där värdet av att samlas i ett fysiskt möte var väldigt tydligt.
Vill du veta mer om vad som diskuterades, vilka som deltog och vilka prioriteringarna är framåt så hör av dig till Christina Behm Velenik, ansvarig för IP Arbetsvillkor, christina.behm.velenik@sigill.se, 010-184 42 24.
Har du ett önskemål om att vi bjuder in till ett liknade möte inom någon annan fråga så hör gärna av er till oss! |
|
|
IP Arbetsvillkor ska uppdateras till 2025 och fokus komma att vara;
- Förbättrad anpassning av reglerna till bemanningsföretag
- Göra det lättare att verifiera arbetsvillkoren bland inhyrd arbetskraft
- Anpassa reglerna i enlighet med nya LAS
- Med mera
I diskussionerna på mötet 11/1 bekräftades detta behov och dessutom identifierades ytterligare behov av regeljustering. Den temagrupp som ska arbeta med de nya reglerna består av Sydgrönt. LRF Trädgård, Coop, Axfood och Lidl. I arbetet kommer också fack- och arbetsgivarorganisationer ha möjlighet att bidra med sin expertis och input i arbetet. Även certifieringsorganen kommer att vara en del i arbetet då de är de som har bäst koll på vad som funkar rent praktiskt under revisionerna. Sitter du på bra tankar och erfarenheter som du tror vi kan ha nytta av i utvecklingsarbetet så är det bara att höra av er till Christina.behm.velenik@sigill.se |
|
|
 |
Fokus för kommunikationen av Svenskt Sigill märket under 2022 har varit på annonsering i sociala medier och räckvidden ökade med 250% från förra året. Totalt ligger nu räckvidden för annonseringen runt 1 miljon personer per år. Under hösten fyllde vi på med nytt material som vi filmat på två olika gårdar i mellan Sverige och resultaten blev klart över förväntan. Vi har hittat ett sätt att förklara Svenskt Sigill som slår an hos konsumenten och gör att de i högre grad söker sig till vår webbplats för mer information.
Våra månadsvisa undersökningar visar också att kännedomen kring Svenskt Sigill har ökat med runt 10% de senaste två åren samtidigt som förtroendesiffrorna för märket ligger stadigt runt 85%. Är du certifierad på Sigillnivå inom IP standarden och intresserad av att märka dina produkter med Svenskt Sigill? Hör av dig så hjälper vi dig gärna. |
|
|
 |
I september 2022 informerade vi i nyhetsbrevet om av vi startat en uppdatering av IP Livsmedel till 2024 och att fokus är livsmedelssäkerhetskultur (Food Safety Culture) då detta nu finns i lagstiftningen.
Vi har ett första utkast på regler men än är det inte för sent att komma in med input i arbetet. Om du har erfarenheter, synpunkter eller annat som du vill skicka med i arbetet så finns det ännu lite tid att kontakta Christina Behm Velenik, ansvarig för regelutvecklingen.
Den nya utgåvan får ett tillägg på några regler som syftar till skapa vad som i lagstiftningen kallas för en god livsmedelssäkerhetskultur. Uppdateringen kommer också innebära en hel del regeljustering med målsättningen att göra reglerna tydligare och lättare att följa.
Uppdateringen ska godkännas på standardrådets möte 30 mars och beräknas vara klar och en ny uppdaterad utgåva ska börja gälla 1 januari 2024. Ni som är certifierade mot IP Livsmedel kommer att få ut den nya utgåvan senast oktober 2023 och ni kan hitta de större ändringarna redan innan sommaren om ni loggar in på mina sidor på www.sigill.se.
Hör gärna av dig till Christina.behm.velenik@sigill.se om du är nyfiken och vill veta mer.
|
|
|
|
I januari har vi lanserat uppfräschade webbplatser för märkningen www.svensktsigill.se och för företaget www.sigill.se Svensktsigill.se har fått en ny startsida men i övrigt är det mest tekniken bakom som är utbytt mot en mer flexibel och kostnadseffektiv plattform.
På sigill.se är det oerhörda mängder dokument, länkar och kopplingar till vårt kundregister som har uppdaterats. Även vårt kundregister är helt sprillans nytt. Som det alltid blir så har vi lite barnsjukdomar med den nya tekniken.
Säkrare lösenord krävs för inloggning till våra system -Ni med ett registrerat konto Mina Sidor behöver ordna med ett nytt lösenord, klicka på glömt lösenord så skickas det en länk. OBS det kräver numera ett lösenord med 10 tecken
- Ni med ett konto för inköpare behöver ordna med ett nytt lösenord, klicka på glömt lösenord så skickas det en länk. OBS det kräver numera ett lösenord med 10 tecken. Ni behöver även registrera om de företag ni vill följa. - Ni som behöver ha tillgång till sidan för IP Gris grundcertifiering finns nu ett nytt lösenord, kontakta info@sigill.se så skickar vi det.
|
|
|
Nytt år och dags för fakturering av den årliga systemavgiften. Vi kommer att skicka ut fakturor under februari och det är viktigt att ni håller koll på er e-post, glöm inte att titta i skräpposten, av erfarenhet hamnar tyvärr en del där. |
|
|