Livsmedelsverket kommer med en ny modell för hur kommuner eller andra myndigheter ska beräkna hur ofta ett företag ska få kontroll för livsmedelssäkerhet. Den nya riskklassningsmodellen ger IP Livsmedel en fördel och resultatet ska leda till färre kontroller för dig som är certifierad.
Den nya modellen börjar gälla 2024 och ska leda till en mer enhetlig bedömning av företag oavsett i vilken kommun man ligger, den är också obligatorisk för kommunen att följa. Hur ofta ditt företag kommer att få kontroll från kommunen, eller annan kontrollmyndighet, beror på:
- huvudsaklig inriktning på ditt företag
- vilka aktiviteter med kontrollbehov du bedriver
- produktgrupper kopplade till särskilda regler
- verksamhetens omfattning.
Vid god efterlevnad av lagstiftningen kan kontrollfrekvensen sänkas i ett steg. Om du dessutom har ett giltigt certifikat för en tredjepartsstandard, som Livsmedelsverket har godkänt, kan kontrollfrekvensen sänkas i ytterligare ett steg.
Livsmedelsverket har granskat och godkänt IP Livsmedel på sin lista över godkända tredjepartsstandarder förutsatt att vi gör en uppdatering av IP Livsmedel. Uppdateringen av IP Livsmedel är på gång redan och det viktigaste steget är att föra in regler kring att förbättra ett företags “livsmedelssäkerhetskultur” vilket är ett nytt lagkrav.
Kommunen eller kontrollmyndigheten som gäller för ditt företag kommer att kunna prenumerera på vår lista över certifierade företag. Det räcker då att du har ett godkänt certifikat, kommunen ska inte in och läsa i beslutsunderlaget från ditt certifieringsorgan.
Vi är väldigt glada över att det för er med certifierade företag kommer att leda till färre kontroller från kommunen och då också lägre kostnader för kontroll. När vi får mer information från Livsmedelsverket om hur det här kommer att fungera i praktiken kan vi förhoppningsvis återkomma med information kring hur mycket färre kontroller detta innebär och vilka besparingar ni som våra kunder har möjlighet till.
Läs mer om Livsmedelsverkets riskklassningsmodell Reduktion av kontrollfrekvens genom tredjepartscertifiering - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)
Eller fråga på expert Christina om du vill veta mer christina.behm.velenik@sigill.se |
|
|
Den senaste tiden har det varit diskussioner om hur reglerna för växtodling ska tolkas på Sigillcertifierade djurgårdar och om reglerna för växtodling måste följas på hela spannmålsarealen. Vi vill därför uppmärksamma de möjligheter som finns inom IP standarden att använda sig av särhållning mellan olika produktionssätt på en gård. Vi brukar kalla det för parallellodling.
Parallellodling är när inte all produktion hos det certifierade företaget omfattas av den aktuella IP-certifieringen. OBS detta gäller inte för djurproduktion på Sigillnivån, alla djur på gården omfattas av krav på certifiering.
Parallellodling är tillåtet i växtodlingen bara du kan garantera att skörd från olika delar av gården inte blandas. Det vill säga, det finns krav på särhållning i produktionen som du måste bevisa att du kan klara av. Det som är viktigt att komma ihåg är att produktionsreglerna ska följas i hela växtföljden på den certifierade marken, även vid arrende eller kontraktsodling.
Om du odlar foder till dina egna Sigillcertifierade djur, kan du avsätta en del av marken till att odla Sigillcertifierat foder till de certifierade djuren (gäller dock hela växtföljden) medan resten av marken kan odlas på annat sätt. Prata med ditt certifieringsorgan om det här kan vara en aktuell lösning för ditt företag. |
|
|
 |
Fossilfritt blir ett allt vanligare begrepp på din matförpackning, men vad betyder det egentligen? För att minska risken för att olika aktörer sätter olika definitioner eller gränser för vad som menas med “Fossilfritt” startas nu ett samarbetsprojekt med starka svenska aktörer inom livsmedel, miljö och lantbruk.
Numera kan du hitta matförpackningar med påståendet “fossilfritt”. Bland annat är fossilfrihet som begrepp populärt på chipshyllan. Ibland avses då själva processledet, till exempel att fabriken är fossilfri och i andra fall menas att inga fossilfria bränslen har använts under något steg i produktionen från jord till bord. Intresset och möjligheterna för livsmedelsföretag att på allvar börja driva en omställning till en helt fossilfri produktion ökar.
–Det förväntade resultatet av projektet är en gemensam, brett förankrad och accepterad definition av begreppet fossilfritt inom livsmedelskedjan. Till att börja med kommer arbetet att fokusera på några utvalda produktionsgrenar som spannmål, nötkött, mjölk och öl, säger Ann-Louise Ingvarson, VD på Sigill Kvalitetssystem.
Projektet ska engagera både lantbruks- och livsmedelsbransch och hela livsmedelskedjan för att säkerställa en bred förankring av arbetet. En arbetsgrupp bestående av, Arla, HKScan, Lantmännen Spendrups och Svenskt Sigill/Sigill Kvalitetssystem kommer under våren arbeta fram underlag till en rådgivande styrgrupp. Styrgruppen består av:
- KRAV
- Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
- Livsmedelsföretagen, Li
- Naturskyddsföreningen
- Research Institutes of Sweden, RISE
- Svensk Dagligvaruhandel
- Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Läs mer här |
|
|
ÄNDRADE STORLEKSKLASSER FÖR DITT PRIS PÅ IP SIGILL NÖT OCH MJÖLK
Från och med 1 januari 2023 blir systemavgiften billigare för de producenter som är certifierade mot IP Sigill Nöt & Mjölk och har upp till 50 djur till slakt/år.
För dig som haft rabatt via föreningen Naturbeteskött i Sverige så avslutas den.
Du som kund behöver inte göra något med anledning av den här informationen utan den nya systemavgiften kommer på din faktura.
Information om prisklasser finns i länken nedan.
systemavgift-ip-sigill-not-mjolk-2023.pdf
Vid frågor gällande prisklass är du välkommen att kontakta vår kundservice. |
|
|