Nu är sommaren här på riktigt, något som vi svenskar gärna längtar till när vintermörkret aldrig tycks ta slut. Det är en härlig tid, varm och ljus, men just värmen och den efterföljande torkan är ett allt större orosmoln för många. Ännu vet vi inte om det blir en sommar som den 2018, men det är vår förhoppning att fler står bättre rustade nu och har kunnat göra anpassningar för detta nya, som på sikt kan bli det normala.
Torka – vad gäller för IP-standarden? Att torka kan ställa till stora produktionsproblem är vi på Sigill Kvalitetssystem väl medvetna om. Vissa situationer står till och med utanför våra kunders kontroll, exempelvis när det inte finns mineralgödsel med låg kadmiumhalt på marknaden. Vid dessa extremfall så får du behålla ditt certifikat även om du inte kan åtgärda avvikelsen. Läs mer om hur den här typen av avvikelser regleras
Du kan även få hjälp och stöd via LRFs omsorgsgrupper samt delta i en kurs i lokal beredskap. Läs mer här
👉 I det här nyhetsbrevet kan vi informera om uppdateringar som sker för IP Livsmedel till 2024 samt hur certifierade företag gynnas av Livsmedelsverkets nya riskklassingsmodell. Vi hoppas att dessa nyheter ska komma till stor nytta för dig!
Certifierade företag gynnas av Livsmedelsverkets nya riskklassingsmodell
Vi har i ett tidigare nyhetsbrev informerat om Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell som börjar gälla 2024. Den nya riskklassningsmodellen ska leda till färre kontroller från kommunen/Livsmedelsverket för dig som är certifierad mot IP Livsmedel. Vid god efterlevnad av lagstiftningen kan kontrollfrekvensen sänkas i ett steg. Om du dessutom har ett giltigt certifikat för IP Livsmedel, kan kontrollfrekvensen sänkas i ytterligare ett steg.
Kommunerna och Livsmedelsverket gör nu ett arbete med att riskklassa om alla företag och där en certifiering mot IP Livsmedel kommer ge en lägre riskklassning från 2024.
Information om vilka företag som är certifierade kan kontrollmyndigheterna få från vår hemsida eller genom en prenumerationstjänst från oss där de också kan följa er som företag och även få information om ni inte längre är certifierade.
I nyhetsbrevet från januari informerade vi om av vi har ett första utkast på regler till IP Livsmedel 2024 och vi uppmanade er att komma med inspel i arbetet. Nu finns ett färdigt regelförslag och ni kommer att få tillgång till regelhandboken senast 1 oktober för att ni ska kunna förbereda er att bli reviderade mot den nya utgåvan som börjar gälla 1 januari 2024. De största förändringarna sker inom området livsmedelssäkerhetskultur.
Fokuset i uppdateringen handlar om det som man i förordning (EG) nr 852/2004 benämner som livsmedelssäkerhetskultur (Food Safety Culture).
I stora drag handlar det om hur företaget på bästa sätt kan upprätthålla en hög livsmedelssäkerhet genom ledningens ansvar och hela företagets engagemang.
Uppdateringen har skett i en arbetsgrupp bestående av representanter från olika delar i värdekedjan och den nya utgåvan godkändes på Standardrådets möte 30 mars och har nu slutligen fått acceptans hos Swedac.
Sammantaget har det varit en vår med utveckling i fokus. Efter ett gediget analysarbete där vi genomfört intervjuer med kunder och aktörer inom den gröna näringen har vi på Sigill Kvalitetssystem samlat på oss en mängd insikter och viktiga utmaningar som behöver adresseras. Dessa tar vi nu vidare i vårt arbete, för att förbättra och för att kunna vara till ännu mer nytta för dig. Tack till alla som har engagerat sig! I nästa nyhetsbrev presenterar vi våra förbättringsförslag.
Har du också några förslag på vad som kan göras bättre?