Kulturhuset Spira, Jönköping
15 juni - 18 juni 2023
Välkommen till Freja FunkFestival - en scenkonstfestival där alla möts på lika villkor, oavsett funktionsvariation! Under fyra fartfyllda dagar får du uppleva ypperlig dans, teater och musik på Kulturhuset Spiras scener. Delta i spännande workshops i allt från skrivande till musikskapande, lyssna på intressanta panelsamtal och föreläsningar, eller varför inte själv stå på festivalens öppna scen och visa vad just du är grym på?

Freja FunkFestival är en inkluderande miljö där scenkonst och skapande för alla får spira – oavsett ålder eller funktionsvariation. Bakom festivalen står Freja Musikteater, en skådespelarensemble med diagnoser inom autismspektrat.
ANMÄLAN
Festivalpass 3 dagar
15 - 17 juni
295 kr

Kryssa i de aktiviteter som du vill gå på. Du kan bara boka ett festivalpass i taget. Notera att flera aktiviteter kan börja samtidigt. Priset för ett festivalpass för tre dagar är samma, oavsett hur många aktiviteter eller dagar du bokar in dig på. När Kulturhuset Spiras Publikservice har hanterat din anmälan kommer du att kontaktas med mer information och biljetter, håll utkik i din inkorg!

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor. Du når oss på info@smot.se och på 010-242 80 80.
Torsdag 15 juni 2023
Öppen scen: Freja bjuder in!
Under Freja bjuder in får alla som har en funktionsvariation möjlighet att stå på en av Kulturhuset Spiras scener med ljus och ljus framför en förväntansfull publik. Kanske får du som publik se en sketch, jonglering, sång eller dans? Boka din biljett till en show där allt är möjligt!


Vill du hellre stå på scen? Anmäl dig senast 1 juni till frida.concannon@smot.se.


Invigning av Freja FunkFestival
Välkommen till invigningen av Freja FunkFestival! Vi river av festligheterna med inbjudna talare, musik, och den fartfyllda dansshowen Strike med Dans Spira Extended. Freja Musikteater är kvällens konferencierer.


Fredag 16 juni 2023
Föreläsning: Moomsteatern 
Hör Sandra Johansson, verksamhetsledare på Moomsteatern, i en föreläsning om Moomsteaterns historia, om att vända på perspektiv om vem som är avsändare och mottagare, och om hur scenkonsten kan vara ett verktyg för att sluta utesluta en hel samhällsgrupp.

Workshop: Frejametoden – en scenskola för livet
Välkommen att prova på en scenkonstmetod som använts i 15 år, och som fortfarande utvecklas och förändras. Pedagogiskt arbete med NPF-ungdomar möter scenkonst och ger verktyg för livet. Workshopen leds av Sofie Palander som har arbetat med Freja Musikteater sedan 2008.

Föreläsning: Benjamin Staern
Benjamin Staern, en av Skandinaviens ledande yngre kompositörer, berättar om hur musiken blev ett stöd och tände en gnista i hans barndom, och om hur han senare blev tonsättare som skriver musik i färger. En färgstark föreläsning med andra ord!

Panelsamtal: Hur gör vi våra scener tillgängliga för alla?
Simon Northon, förbundsordförande för fackförbundet Scen och Film, Sophia Alexandersson från ShareMusic & Performing Arts, Sandra Johansson från Moomsteatern, och Mira Helenius Martinsson och Madeleine Månsson från Skånes Dansteater, möts i ett samtal kring erfarenheter och utmaningar för att göra våra scener tillgängliga för alla.

Workshop: Spinn – Lika värde
Säg hej till din kropp, bli varm och utforska rörelser. Möt andra nyfikna dansare i ett tryggt rum fullt av dans och improvisation. Alla nivåer är välkomna! Dansworkshopen leds av kompaniets grundare och konstnärliga ledare, Veera Suvalo Grimberg.

Föreläsning: Regionteater Väst
Scenkonstpedagogen Ulrika Liljedahl från Regionteater Väst håller ett föredrag om sitt arbete med att göra dansen mer tillgänglig för barn och unga med olika funktionsuppsättningar genom workshops, praktikplatser, labb och sommarkollo.
 

Föreläsning: Teaterfolk på Värnamo Folkhögskola
Teaterfolk på Värnamo Folkhögskola är en två-treårig kurs som vänder sig till personer med intellektuell funktionsvariation. I den här föreläsningen berättar Marie Albertsson och Matilda Hawerman från Teaterfolk om hur kursen startade och hur de arbetar.


 Föreställning: Drömmar med Freja Musikteater
Kom och dröm fram en annan värld tillsammans med Freja Musikteater. Drömmar är skapad speciellt för Freja Funkfestival och är en scenkonstupplevelse i ett mindre, intimt format, baserat på skådespelarnas egna texter och erfarenheter.

Föreställning: Vinterresa
Vinterresa är en dansföreställning av koreografen Carl Knif för dansaren Madeleine Månsson. Verket tar avstamp i Franz Schuberts sångcykel Winterreise baserad på Wilhelm Müllers dikter. En föreställning från Skånes Dansteater.


Lördag 17 juni 2023
Workshop: Atypical with Attitude 
En dansworkshop tillsammans med AWA:s grundare och konstnärliga ledare, Jonathan Baron. Jonathan delar med sig av verktyg, tekniker och strategier kring hur den som har en funktionsnedsättning kan lära sig och dra nytta av just dans och rörelse.
 
Föreställning: Hannah Felicia
En dansföreställning från Spinn om systerskap och om relationen mellan två människor som längtar efter att bli sedda, accepterade och älskade. Inspelad syntolkning finns tillgänglig vid efterfrågan.

Workshop: Share Music – Mobile Music Kit
I workshopen Mobile Music Kit visar ShareMusic & Performing Arts hur tekniska möjligheter öppnar upp för alla att skapa tillsammans, oavsett bakgrund eller funktionsförutsättningar. Rek. från 7 år och uppåt. Barn i låg- och mellanstadieåldern behöver ha en vuxen person med sig.

Workshop: Autistiskt skrivande
Vad är autistiskt skrivande och hur skiljer det sig från neurotypiskt skrivande? I den här workshopen delar dramatikern, författaren och läraren Anna Nygren med sig av olika verktyg man kan använda när man skriver autistisk dramatik. Från 12 år.

Föreställning: Elefantöra 
En konsert med ensemblen Elefantöra från ShareMusic. Gränsöverskridande möten, kontraster och en oerhörd musikalitet utlovas när Elefantöra presenterar sina kreationer.

Föreställning: Atypical with Attitude 
Atypical with Attitude presenterar en streetdance-föreställning om hur det är att leva med en funktionsnedsättning. En gripande föreställning som tillåter publiken att göra en djupdykning ner i sina medmänniskors erfarenheter, och som visar kompaniets arbete i att förändra förutsättningarna för funktionsvarierade dansare. 
icons location
FREJA FUNKFESTIVAL
15 juni - 18 juni 2023


Kulturhuset Spira, Jönköping

010-242 80 80

info@smot.se

720 frejafunkfestival purplepass 1920x1920px