Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 3 september 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
578 integration
Temat för septembers nyhetsbrev är Jämställdhet och integration. Ett viktigt ämne för städbranschen, där många kvinnor och utlandsfödda arbetar.
   Har du/ni något att berätta om hur ni arbetar med ämnet i er städverksamhet, skriv gärna några rader till vår info-mail så tar vi upp det i nästa nyhetsbrev.
   info@stadbranschensverige.se
189 veckans kronika
Ett gott exempel på modiga städföretag
1x1 579 laura soniasdotter 4738
1x1

50-Femme är ett gott exempel på ett modigt företag i städbranschen, som jobbar kontinuerligt med jämställdhet
   Vår nya ledamot Laura Soniasdotter i fokusområdet Jämställdhet och integration, har gjort en intervju med Lisa Wester på 50-Femme.


För att ge exempel på handfasta förslag till hur företag kan bidra till jämställdhet och integration har jag gjort en intervju med Göteborgsföretaget 50-Femme. De arbetar medvetet och kontinuerligt med integrationsfrågor och jämställdhet.
   Lisa Wester berättade att de har valt att jämföra lagerarbetares löner (mansdominerad) med lokalvårdarens lön (kvinnodominerad). När skillnaden blev överhängande högre för lagerarbetarna bestämde företaget att höja alla ingångslöner till samma nivå som lagerarbetarnas.
   Själv kom jag i kontakt med företaget när jag googlade på städbolag i Göteborg, säger Laura Soniasdotter, ny ledamot för fokusområdet Integration och Jämställdhet...

   Läs hela krönikan på hemsidan
TILL VÅRA MEDLEMMAR
När oturen är framme...
1x1 576 accident 994009
1x1

Som vi alla vet är oturen framme ibland, och då är det väldigt bra att ha rätt försäkringsskydd! 

Vi vet av erfarenhet att det ibland inträffar situationer ute på marknaden och ibland städleverantörer och andra företag i branschen där försäkringsskyddet inte finns eller är tillräckligt. En sådan situation kan såklart vara förenat med stora onödiga, obudgeterade kostnader och risker för verksamheten. Tänk själv om huvudnyckel till er kund försvinner….
   Av denna anledning har Städbranschen Sverige tagit kontakt med en konsult i försäkringsfrågor. Thomas Morberg på Försäkringsstrategerna, kommer snart kontakta ett urval av våra medlemmar, kanske ert företag! Avsikten är att höra hur ni tänker i försäkringsfrågan för er verksamhet både nu och framåt.
   Utifrån era svar och önskemål, är tanken att vi ska ta fram ett bra och säkert erbjudande till försäkringsskydd/paket för små och medelstora företag.
   Vi hoppas ni vill delta för att göra städsverige lite RENARE OCH SÄKRARE!
Hälsningar Städbranschen Sverige.
   Vill du ha mer information, maila: info@stadbranschensverige.se
131 experten
Hur kan vi få en mer jämlik arbetsplats 

FRÅGA: Städning är fortfarande ett yrke där det är flest kvinnor som arbetar, så även på vår arbetsplats. Vi skulle vilja arbeta för en mer jämställd arbetsplats med lika många kvinnor som män. Hur kan vi göra?

SVAR: Städyrket är som du skriver ett kvinnodominerat yrke och det sjunde vanligaste kvinnoyrkena enligt Almega (2017). Det är också det mest mångkulturella yrkena i Sverige då hela 52 % kommer från ett annat land.
   2021 borde jämställd rekrytering vara en självklarhet i Sverige. Alla, oavsett bakgrund och förutsättningar, ska ha likvärdiga möjligheter. Men riktigt så enkelt är det inte.
Arbetsgivare behöver arbeta aktivt och förebyggande med att ha en inkluderande rekryteringsprocess...

Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Gratis digitalt webbinar om upphandling i städbranschen
TORSDAG 9 SEPTEMBER
Städbranschen Sverige har som ett mycket viktigt mål att arbeta för en seriös bransch. Att komma till rätta med prisdumpningar i offentliga upphandlingar är ett av några stora områden som vi engagerar oss i.
1x1 530 Webbinar Upphandling 1
1x1

PROGRAMPUNKTER
Intervju med Skatteverket – Upphandlarna måste ta sitt ansvar vad gäller LOU.
   Gesa Markusson ledamot för vit bransch intervjuar Skatteverket.
   Städbranschen Sveriges kvalitetsverktyg för att säkra en kvalitetsmässigt god upphandling. Matthias Lindholm, ordförande och Christina Rösand
   Tendium har lösningen för att effektivisera offentliga upphandlingar med artificiell inteligens. Hannes Dernehl
   Made Perfect, riktar sig till privata företags upphandlingar. Ulf Malmquist och Styrbjörn Swensen
   Avista Time informerar om olika affärsverktyg och uppföljningssystem för upphandling. Ulf Gullstedt
   Borago – Upphandling men sen då? En föreläsning om den viktiga uppföljningen. Karl Henriksson

Anmäl ditt intresse till: info@stadbranschensverige.se
577 stiftelse banner
Nu är det dags att nominera någon eller några av dina lokalvårdare, eller arbetsledare, som du vill ge möjlighet till kompetensutveckling!
Under Clean & Facility på Kistamässan den 16 och 17 november kommer Städbranschen Sverige dela ut ett bidrag, till den eller de som anmält sitt intresse att kompetensutveckla sin personal. Skriv ned namn, telefonummer och mail till den som ni vill ge ett bidrag, gärna med en motivering.
   Styrelsen för stiftelsen kommer att utse en vinnare. Sista anmälningsdag är 31 oktober 2021. Skicka in intresseanmälan till Städbranschen Sverige, vem ni vill nominera till en kompetensutveckling.
   Anmäl via epost till: info@stadbranschensverige.se
1x1 441 Stadposter video
1x1
Nu är snart hösten här med full fart på arbetet!

Ge din personal lite extra energi med en träningsplansch och träningsvideo.

Träning och hälsa är viktigt för att orka att göra ett bra jobb och kanske ger det dem lite extra
pepp i arbetet.
   Köp 10 träningsplanscher och få en träningsvideo gratis!
   Videon kan du visa på ett ATP möte, och planscherna kan ni sätta upp i personalrummet, eller dela ut bland personalen.
   Passa på erbjudandet gäller hela september!

   Läs mer och beställ på vår webbutik
222 Clean 2021 Liggande NoDatum
Stockholm Kistamässan 16 -17 november  
Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.

Clean & Facility är mötesplatsen som samlar ledande leverantörer, driftiga entreprenörer tillsammans med inköpare, upphandlare och lokalvårdare.regeringens plan för att stegvis avveckla de rådande restriktionerna ingår bland annat att mässor ska regleras och få liknande regler som handelsplatser.
  Läs mer om Cleanmässan
1x1 575 al hilo
1x1
De kan vinna Clean Bright Awards

Årets finalister i Clean Bright Awards är utsedda

Tidningen Rent kan avslöja namnen på de individer och företag som kan, vill och vågar göra det där lilla extra för att driva städ- och servicebranschen framåt.
   Under september kommer varje kategori och finalist presenteras på cleannet.se och vinnarna utses på Clean & Facility-mässan i Kista den 16–17 november.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 569 hemtjanst stad
1x1
”Lyft ut städningen från hemtjänsten”

– Lyft ut städningen till ett eget arbetsområde och lätta arbetsbördan från hemtjänsten, skriver Lars Larsson, Ystad.

”Den bör utföras av någon som har fasta städrutiner registrerade för varje mottagare, så att denne inte behöver lära upp varje ny städare. En sådan aktör skulle också ha möjlighet att säkerställa att alla hem städas med önskvärda rengöringsmedel, exempelvis sådana som är godkända miljövänliga alternativ”
  Läs debattartikeln på Ystadsallehanda”
1x1 571 stadare
1x1
Städare har fått högre status

Rena miljöer på arbetsplatser, i hem och i offentliga miljöer är viktigare än någonsin för att bekämpa viruset.

Insikten i hur viktiga städare är för folkhälsan kommer troligen att hålla i sig även i framtiden. Rena lokaler kan inte bara förhindra covid-19, utan en mängd andra virus och bakterier får också svårare att få spridning. Även om behovet av städning alltid funnits så är det först nu som myndigheter, organisationer och privatpersoner på riktigt börjat uppmärksamma yrkesrollens betydelse..
  Läs hela artikeln på ”Breakit” 
1x1 572 jenny frejvall
1x1
”Kvalitetskontrollen sållar bort oseriösa aktörer”

Offertsajten Städexperter vill bidra till en sundare konkurrens mellan städfirmor.

– Vi har lång erfarenhet av att samarbeta med städföretag och vet att majoriteten är seriösa och kunniga. Men sen finns det tyvärr företag som prispressar, slarvar eller inte följer riktlinjer som sätts av till exempel branschorganisationen Städbranschen Sverige. Vi vill gynna våra kunder som tar arbetet på allvar genom att ge dem lika förutsättningar. På samma sätt hjälper kvalitetskontrollen till att sålla bort de oseriösa aktörerna, säger Jenny Frejvall, projektledare på Smartproduktion.
  Läs mer på ”CleanNet” 
1x1 574 stadelev
1x1
Lärlingsutbildning för lokalvårdare

Efter att företag och kommunen i Hultsfred hört av sig om att det råder brist på kunniga lokalvårdare började Hultsfreds Lärcenter skissa på en utbildning.

– Just kombinationen av gymnasieutbildning inom Yrkesvux och SRY-yrkesbevis inom städ och hemservice, garanterar att personen i fråga har de kunskaper som arbetsgivaren efterfrågar, säger Marie Asklander.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 573 fonsterputsare kenneth
1x1
Homemaid köper 80% av KS Städ & Fönsterputs

Köpeskillingen uppgår till 20 miljoner kronor och förvärvet finansieras genom en kombination av interna medel och banklån. 

KS Städ & Fönsterputs Almvik AB är ett framgångsrikt och välskött bolag inom segmentet företagsstäd. Bolaget har sitt säte i Malmö och är främst verksamt i Skåne.
   Bolaget har ca 550 kunder och 70 anställda. Förvärvet förväntas bidra positivt till HomeMaid-koncernens resultat under 2021.
   Läs mer på ”Cision”
134 veckans fundering
”Plantera frön av godhet i andra och du kommer att blomma själv” [Jesper Caron]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email