Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 15 oktober 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
613 tema upphandling
Temat för oktobers nyhetsbrev är ”Upphandling”. Ett alltid lika aktuellt ämne, som berör många företag i städbranschen.
   Har du/ni något att berätta om hur ni ser på upphandling i er städverksamhet, skriv gärna några rader till vår info-mail så tar vi upp det i nästa nyhetsbrev.
   info@stadbranschensverige.se
189 veckans kronika
”Om det verkar vara för billigt för att vara sant, ...är det ofta så”
Om städupphandlingar och dess baksida.
1x1 614 webinar skatteverket
1x1

Om ni inte sett vårt digitala webbinar om upphandling, som finns gratis på vår hemsida, avsätt gärna en timme för detta, det finns mycket uppslag och inspiration att hitta där.
Länk till webbinaret.

Jag blev själv inspirerad av Skatteverkets input, där vår ledamot Gesa Markusson gör en intervju med Nina Blomqvist. De pratar bland annat om att ta det viktiga moraliska ansvaret som upphandlare och inköpare i offentlig verksamhet. Låt inte lägsta pris vara utvärderingsmodell.
   Låt det hela inte bli en enda ”ond cirkel” det påverkar hela samhället i slutändan. De låga priserna i städupphandlingar där de oseriösa vinner gång på annan, kan innebära att även de seriösa börjar fuska för att klara sig (eftersom de ju aldrig får ett uppdrag). De har också visat sig att de seriösa helt enkelt tröttnat på att delta i de offentliga städupphandlingarna, därför att det alltid är lägsta pris som gäller. Ja ni fattar, ska det fortsätta så här, vad händer i framtiden då? Den onda cirkeln lär ju aldrig brytas.
   – Vi har ett samhällsansvar, och vi måste alla se vår roll. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Nina.
   Läs hela krönikan på hemsidan
131 experten
Selektiv städupphandling

FRÅGA: Vi undrar vad det finns för fördelar/nackedelar med att göra en selektiv städupphandling?

SVAR: Ett selektivt upphandlingsförfarande är ett tvåstegsförfarande. Först får alla leverantörer en möjlighet att ansöka om att få delta i upphandlingen, då bland annat kontroller görs på leverantörerna, om de uppfyller de allmänna kraven (uteslutningsgrunder och kvalificeringskrav).
   Fördelen med en selektiv upphandling är:
  1. Vid komplexa och kostnadsdrivande upphandlingar där kundanpassning är av stor vikt, finns det möjlighet att begränsa antalet anbudssökande redan från början, förutsatt att det angetts i upphandlingsdokumenten.
  2. Förfarandet är bra att använda sig av inom områden som många anbudsgivare förväntas lämna anbud på
  3. Det är ett lämpligt förfarande att använda sig av i de upphandlingar där flera leverantörer inte är i närheten att vinna ett kontrakt.
Genom att separera kvalificeringsfasen från anbudsjämförelsefasen och genom att begränsa antalet anbudsgivare, kan upphandlingsenheten förenkla arbetet med själva anbudsjämförelsen.
   Det är ett lämpligt förfarande att använda sig av, i de upphandlingar där flera leverantörer inte är i närheten att vinna ett kontrakt.
   En nackdel med en selektiv upphandling, är att det kan begränsa de små och medelstora städföretagens möjligheter att delta i upphandlingen.
   Du kan läsa mer på upphandlingsmyndighetens hemsida.

  Läs fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Bli vår sponsor/ambassadör till stiftelsen för kompetensutveckling
1x1 248 Stiftelse plugg
1x1

På Clean & Facility i Kista 16-17 november kommer vi att dela ut pris till någon eller några som sökt pengar eller utbildningar från vår stiftelse för kompetensutveckling.

I år är det fler än vanligt som sökt pengar till utbildning, vilket är jätteroligt.
   Vill du hjälpa oss att låta fler människor i städyrket att få förkovra sig? Vill du vara med att höja yrkets status?
   Du kan då bli vår sponsor och ambassadör redan i år.
   Om du bidrar kommer du få extra uppmärksamhet i form av marknadsföring i våra mediala kanaler. Finns intresse kan det bli ett reportage om just er verksamhet.
   Hör av dig till vårt kansli eller sätt in pengar direkt
   Läs mer om stiftelsen på hemsidan
”Nyckeltal 2.0” för framgång i upphandlingar
1x1 639 Nyckeltal 2.0 omslag
1x1

2017 startade Matthias Lindholm, ordförande i Städbranschen Sverige vårt framgångsrika nyckeltalsprojekt. 

Projektet genererade en Excelfil, där man själv kan göra beräkningar med ett beskrivande häfte. Häftet och Excelfilen har varit en av våra mest sålda produkter i vår webbbutik under det senaste året.
   Nu har vi reviderat materialet, vilket innebär att en ny utgåva i  version 2.0 kommer under nästa vecka.
   Jag träffade Matthias och frågade om nyheterna i version 2.0.
   Vad var din målsättning med nyckeltalsprojektet när det startade 2017? 
– Vi hade noterat, och fått många frågor kring att det saknades enkla och tillgängliga nyckeltal för städbranschen, vilket gjorde att Mårten Widborg och jag startade upp detta projekt
   Varför tror du att intresset över vårt nyckeltalsmaterial har varit så stort?...

   Läs hela intervjun på hemsidan
635 medlemsinfo
På förekommen anledning vill vi förtydliga lite om inloggning till vår medlemsapp och till webbutiken.

Vi har fått flera frågor från medlemmar som försöker använda samma användarnamn och lösenord till båda appen och butiken, detta går inte!
   För Städbranschen Sveriges medlemsapp gäller en registreringslänk som skickas ut till vår kontaktperson för verksamheten, där man skapar sina egna lösenord. Appen ger sedan tillgång till ett fantastiskt innehåll av branschviktig information, har du inte tillgång till appen kontakta oss – info@stadbranschensverige.se
    För butiken gäller en helt annan registrering, där skapar ni er egen profil i butiken med användarnamn och lösenord, samt övrig information som krävs för att handla.
   Vi hoppas nu att alla har fått tydlig information om hur detta fungerar.
   Hälsningar Admin Städbranschen Sverige
FOTOTÄVLING
Jag efterlyser bilder från städarens vardag!
1x1 634 fototavling
1x1

Jag skriver krönikor om vardagslivet i städbranschen, stort o smått, allvar och roligt. Du kan läsa några av dem på Städbranschen Sveriges hemsida. www.stadbranschensverige.se.
Nu samlar jag alla mina städkrönikor i en bok som kommer att illustreras med fotografier. En modern variant av ”Rapport från en skurhink” (av Maja Ekelöf).
   Vill du bidra med fotografier till min bok från just din städorganisation? Bland de bilder som kommer med i boken lottar jag ut 500 kr samt fem fina muggar av keramiker Bosse Gustafsson från Hälleforsnäs!
   Alla bilder som kommer med blir omnämnda med sitt namn/företag/organisation.
Skicka dina bilder innan den sista november 2021, till carina.bomanhelgesson@stadbranschensverige.se
RENT UT SAGT
Allt du behöver veta om lokalvård ...och lite till
1x1 416 RentUtSagt omslag
1x1

Boken har fått stor uppmärksamhet via media, tidningar, radio och TV, en bok helt unik i sitt slag.
   Finns att köpa via Städbranschen Sveriges webbutik
www.stadbranschensverige.se

LOKALVÅRD I SVERIGE omsätter mer än 40 miljarder kronor per år och sysselsätter mer än 100.000 människor. Lokalvårdare är det 10:e vanligaste yrket. Branschen är en integrationsmotor där drygt 50 procent av lokalvårdarna är utlandsfödda.
   I RENT UT SAGT. Allt du vill veta om lokalvård, tar sig Jan Stegmann och Carina Boman Helgesson an lokalvårdens historia, dagens professionella städning, chefs- och ledarskapet, arbetsmiljö, integration och jämställdhet, ekonomi och kalkyler, hållbarhet, innovationer, teknik, utbildning och upphandling.
   Beställ boken i vår webbutik
16-17 november är Clean & Facility tillbaka med branschens mötesplats på Kistamässan
1x1 621 Emblem CLEAN21
1x1
Hämta hela programmet här 

Årets mässa är kanske ännu viktigare än tidigare nu när vi är i en pandemi som påverkat branschen så mycket.

• Du möter branschens ledande leverantörer och bjuds på kostnadsfria seminarier från våra inbjudna talare och utställande företag.
• SM i fönsterputs.
• Finalisterna presenteras och vinnarna i Clean Bright Awards 2021 presenteras.
   Här kan ni gå in och föranmäla er
   Läs mer på ”Cleanmäsan”
1x1 642 lorin
1x1
Vem blir Årets Framtidslöfte?

Finalisterna i Clean Bright Awards 2021 är utsedda och varje fredag de närmaste veckorna presenteras branschens mest lysande stjärnor på Cleannet.

Först ut bland finalistpresentationerna är kategorin Årets Framtidslöfte, som delas ut till en yngre person med stor potential. Personen har med sina egenskaper stora möjligheter att i framtiden sätta prägel på branschen och premieras för kreativitet, nyfikenhet, engagemang och nytänkande.
   Läs mer om Framtidslöftet på ”CleanNet”
1x1 637 covid 6009230
1x1
Kommuner omplacerar ovaccinerad personal

Stockholm, Arjeplog och Uppsala är några kommuner där politikerna har tagit beslut om att ovaccinerad hemtjänstpersonal ska omplaceras.

Anställda har dock rätt att tiga om sin vaccinationsstatus för arbetsgivaren.
   Tanken är att ge den aktuella personalen nya sysslor där de inte är fysiskt nära vårdtagarna. Exempel är städning, matlagning och varuinköp.
   Läs mer på ”Aftonbladet”
1x1 638 kitchen 1832511
1x1
Kommunen kräver städning av krog med ”ingrodd smuts” i köket

En restaurang i Sollentuna måste rengöra sitt kök. Det har miljö- och byggnadsnämnden beslutat efter att en av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer har funnit ingrodd smuts på flera köksytor.

Vd:n för en kvarn i Södermanland får villkorlig dom och dagsböter på 45 000 kronor för en dödsolycka på företaget i juni fjol. En städare klämdes ihjäl vid en robot, när han skulle grovstäda lokalerna.
  Läs mer på ”Mitt I” 
1x1 640 sink
1x1
Svartmögel i ostädad livsmedelslokal

Läckande vaskar, döda insekter och även svartmögel hittades i en relativt nyöppnad livsmedelsverksamhet.

Vid en oanmäld kontroll i en livsmedelsverksamhet i Svedala upptäcktes svartmögel i kylrummet tillsammans med diskhoar som läckte vatten ut på golvet. En mängd döda getingar hittades även i tillredningslokalen där livsmedel tillverkas för att säljas direkt till kunder.
  Läs mer inloggad, på ”Skånska Dagbladet” 
1x1 643 magnus norrby
1x1
Ny operativ chef för Lexium

Magnus Norrby är sedan 1 oktober operativ chef för FM/IFM hos Lexium Service Management.

– Lexium har tagit steget in i en mycket spännande tid där marknadens ögon och öron blivit mer uppmärksamma, väldigt mycket mer nyfikna och otroligt mycket mer medvetna om vikten av att skapa systematiserad kontroll över sina fastighetsrelaterade tjänster, säger Magnus.
  Läs mer på ”CleanNet” 
1x1 641 proffas
1x1
Proffas utmanar branschen

Keihan Darvishi och Attila Farkas är utsedda till Årets unga företagare i Västmanland av organisationen Företagarna.

– Jag visste att jag var duktig på att städa och brukade få beröm för min städning, så vi la till städning i verksamheten. Har du sett Tusenbröder? Vår story är lite som den, säger Attila Farkas.

  Läs mer på ”CleanNet” 
1x1 414 cleaning coor
1x1
Coor vinner nytt FM-uppdrag

Coor blir partner till Seco Tools för utveckling av FM-tjänster. Samarbetet startar med leverans av lokalvårdtjänster till anläggningarna i Fagersta, Norberg, Arboga och Norrköping.

Leveransen av lokalvårdstjänsterna startar i januari 2022. Därefter kommer Seco och Coor fortsätta dialogen för att se över möjligheten att utveckla fler samarbetsområden avseende fastighets- och arbetsplatstjänster.
  Läs mer på ”News Cision” 
134 veckans fundering
”Att misslyckas är det ultimata beviset på att man haft modet att våga något”
”Vänta inte på att saker skall ske. Få saker att ske!”
[Källa: Popretorik]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email