Nyhetsbrev från Städbranschen 13 november 2020 Webbversion
128 news head 17 (1)
Paradigmskifte i städbranschen...?
191 8B0735 2
Trots eller kanske ”tack vare” covid-19 – en hel världs pandemi, har städning och hygien kommit flera steg högre upp i allas medvetande.

Har vi äntligen börjat förstå att renlighet är viktigt? Både privata och offentliga företag, verkar ha förstått att det måste satsas mer resurser på städning och hygien. Vi har även sett en ökning av städfrekvenser och extra insatser för att hålla pandemin på så långt avstånd som möjligt. Är det en ny vana, eller bara en tillfällighet som snart tappat sin kraft?
    Läs mer på ”MyNewsDesk”
image
1x1 193 confused 2681507
1x1
…Vad är vi medlemmar i..? Och varför..? 
Whats in it for me??

Ja den frågan är en ganska vanlig fråga jag får till kansliet några gånger per år, framförallt när fakturan för serviceavgiften kommer neddimpande så där i slutet på året från oss i Städbranschen Sverige.
Det är vanligt att några ställer frågor som ”vad är vi egentligen medlemmar i? vad är serviceavgift? och vad har vi för nytta av det här medlemskapet?”
   Kanske lika bra att dra sig ut? …eller..?


Kloka är de som faktiskt tar sig tiden att ringa till kansliet och ta reda på lite mer. Nu har vi i styrelsen också beslutat oss för att vara mer aktiva mot våra medlemmar och ta oss tiden att ringa runt och prata med er. Vi tror nämligen att vi behöver uppdatera er om allt fantastiskt vi arbetar med och som flera av er missar… och det vill vi inte och vi tror inte ni heller vill det
   …och svar på frågorna ovan ...ja ni får väldigt mycket matnyttigt genom att vara medlemmar hos oss till en otroligt förmånlig prislapp.
   Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
131 experten
Egen handsprit?

FRÅGA: Vi har läst och hört att man kan tillverka sin egen handsprit, stämmer detta och vad har ni för åsikter om det?

SVAR: Att blanda rengöringsprodukter, ytbehandlingsprodukter, handsprit- eller ytdesinfektion på egen hand är inte något Städbranschen Sverige rekommenderar eller står bakom. Det finns en anledning till att företag med denna specialitet finns på marknaden, de har kompetensen, utrustningen, kontrollfunktionerna och ansvaret för att allt detta sker på rätt sätt!
   Givetvis kan man bli lockad av att testa själv men riskerna är för stora att det blir fel, och att vi istället skadar såväl oss själva eller ytor eller omgivningen. Att blanda egen handsprit/desinfektion är förenat med många risker bland annat brand- och explosionsrisk.
   Man ska också veta att det är den som tillverkar produkten, bär hela ansvaret för resultatet. När vi själv anskaffar olika produkter eller råvaror och blandar dem, är det vi själva som också kommer att bära ansvaret för resultatet och hur det påverkar. Vi blir i samma stund en producent som utöver ansvaret, också är skyldig till att rapportera vad vi gör och producerat, till myndigheter exempelvis Kemikalieinspektionen.  
   På Google hittar man allt möjligt, allt är inte sant eller bra, eller något vi själva skall ge oss på!
   Läs fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 188 cleanfacility 21
1x1
Datum klart för Clean & Facility
Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.

Skärpta restriktioner kommer med största sannolikhet att kvarstå även nästa höst. Rymliga ytor är därför ett måste. Mässan kommer åter äga rum på Kistamässan, där det är möjligt att hålla avstånd.
   Läs mer på”CleanNet”
Dyrt för städbolag efter avskedanden

Ett städbolag avskedade tre städare. Arbetsdomstolen slår fast att det var fel och bolaget ska betala skadestånd och ersättningar på en dryg miljon kronor.
   Läs mer på ”Lag & Avtal”
1x1 192 cleaner
1x1
Små företag utstängda från upphandling
Göteborgs stad ställer i en ny upphandling krav på att leverantörer av lokalvård ska ha en omsättning på minst 250 miljoner kronor per år.

Det utestänger helt småföretagen. Vad är det som säger att större företag skulle vara bättre än små på lokalvård, skriver Cathrine Dellborg, Jakob E Saternus och Magnus Johansson vid Företagarna Göteborg.
   Läs mer på ”Expressen”
1x1 183 yordanos
1x1
”Mina barn försörjer mig”
Yordanos Berhane Tesfai arbetstränade på uppdrag av Arbetsförmedlingen i ett år och fyra månader utan ersättning, med hoppet om att bli anställd, efter flera år som arbetslös.

Yordanos arbetstränade som städare på bland annat en snabbmatsrestaurang i ett år och fyra månader genom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti.
   – Vi lever ett fattigt liv. Jag vill inte arbetsträna, jag vill bara ha ett jobb, säger hon.
   Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter”
1x1 184 stadare 8
1x1
Kommunens lokalvårdare uppmanar: Jobba hemma
När de skärpta coronaråden infördes, är det med ett uttalat råd om att man i mesta möjliga mån ska jobba hemma. 

Men för alla är det inte möjligt. En av dem som inte kan jobba hemifrån är Elin Oskarsson som jobbar som lokalvårdare inom Karlskrona kommun, men hon ser gärna att alla som kan jobbar hemma.
   Läs mer och lyssna på ett inslag ”SR P4 Blekinge”
1x1 186 stadvagn skola
1x1
DEBATT
”Smittskyddet på skolor och förskolor är under all kritik”

”Kommuner och fristående skolhuvudmän upprätthåller inte rekommendationerna för att hålla tillbaka smittspridningen”.

– Varannan lärare har fått ganska eller mycket dåliga förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet, skriver dess ordförande Johanna Jaara Åstrand.
   Läs debattartikeln på ”Dagens Samhälle”
1x1 187 kelly sikkema iHYs3h94MNE
1x1
INSÄNDARE
”Lokalvårdarna är viktiga i coronatider”


”Med erfarenhet av hur snabbt smittan sprids, är det viktigt att vi tänker till runt hygien och smittspridning”.

”Jag anser att kommunernas särskilda boenden ska ha en egen lokalvårdare anställd, inte bara för någon timme, utan en lokalvårdare som tillhör boendet och arbetsgruppen”.
   Läs insändaren på”Värmlands Folkblad”
1x1 190 lionsbot
1x1
Robot vinner innovationspris

Miljö, hållbarhet och digitalisering löper som en röd tråd bland innovationerna som lyftes fram under den i år digitala städmässan Interclean i början av november.

Leobot från Lionsbot, en samling innovativa och användarvänliga städrobotar för rengöring av golv, kammade hem Amsterdam Innovation Award 2020 i kategorin maskiner.
   Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”If you don´t make time for your wellness, you will be forced to make time for your illness”
Read that again….
Dela på sociala medier
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us our homepage