Nyhetsbrev från Städbranschen 20 november 2020 Webbversion
128 news head 17 (1)
image
1x1 204 textilaGolv 8837 green
1x1
Städbranschen är en profession precis som alla andra branscher

– Näe...! Nu har de lagt in en textilmatta i förskoleutbildningens klassrum... 
   Maja kommer halvt upprörd in till mig. ”Varför får vi inte vetskap, varför blir vi inte ens inblandade innan, så vi kan få vara med och välja färg och kvalitet?”

Ingen visste, det var efter sommaren när alla kom tillbaka, som det ”plötsligt” låg en grön heltäckningsmatta i en lärosal. För just i den lokalen ska förskolans lärare utbilda sig, då måste det vara en heltäckande matta då de kommer sitta mycket på golvet. Ljust grön dessutom.
   I vår städverksamhet kommer det mer och mer textila mattor i våra lokaler, inget konstigt med det, så ser det säkert ut på många ställen i vårt land. Det som bekymrar oss är att det ökar lite väl fort och vi får inte utökad städtid i samma utsträckning som textila mattor läggs in.
   Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
Kom ihåg ”Städarens Dag” 7/12 
202 stadarens dag 2
Visa er uppskattning till alla städare måndag 7 december.
   Gör som fler redan gjort, visa uppskattning och respekt för städarens dag! 

   Ge din personal en T-shirt för att fira dagen!

Bjud på fika och tårta, eller ge dem en blomma...
   T-shirts finns i DAM: XS-S-M-L-XL-XXL,
HERR: XS-S-M-L-XL-XXL-3XL-4XL -5XL.
Pris 219 kr/st, frakt tillkommer.
  Det finns material tillgängligt på vår hemsida, som ni kan skriva ut och använda när ni firar era städare, bordspratare, affischer mm.
    Läs mer om ”Städarens Dag”
131 experten
Städa förskolor

FRÅGA: Hur ska en städorganisation förhålla sig till golv i förskolor, som är en direkt kontaktyta för barnen. Idag torrmoppas golven, är det tillräckligt? Övriga ytor och kontaktytor torkas av enligt städrutin. Finns det några riktlinjer eller liknande kring detta?

SVAR: Vi tycker inte att det är lämpligt att enbart torrmoppa golven, speciellt i en förskolemiljö. Barnen är mycket på golven och leker, vilket innebär att matrester, saliv, kladdiga händer och nysningar finns kvar på golven. Detta kan inte en torrmoppning eliminera.
   Vi skulle rekommendera att ni fuktmoppar golven med förimpregnerade rena och fungerande mikrofibermoppar, byt moppar ofta så att ni alltid arbetar med rent material mot golvytan. Försök moppa golven oftare i dessa tider, om möjligt varje dag. Tänk på att när ni fuktmoppar ska ni inte lämna kvar någon fukt på golvet. En bra regel att följa är att golvet skall vara torrt direkt och att du inte själv går i fukt...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 206 Clean 2020
1x1
Datum klart för Clean & Facility
Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.

Skärpta restriktioner kommer med största sannolikhet att kvarstå även nästa höst. Rymliga ytor är därför ett måste. Mässan kommer åter äga rum på Kistamässan, där det är möjligt att hålla avstånd.
   Läs mer om ”Clean & Facility”
1x1 194 hospital
1x1
Sjukhusgolv – en smitthärd
Golven i ett sjukhusrum kan förorenas med antibiotikaresistenta bakterier inom några timmar efter patientens intag. Det visar en studie från Cleveland VA Medical Centre, rapporterar ECJ om.

Enligt rapporten finns det bevis som säger att organismerna kan överföras till patienterna, trots ansträngningar som görs för att förhindra detta.
   I studien spårade forskarna föroreningsnivåer i rum som upptogs av 17 nyligen inlagda patienter. Varje rum rengjordes grundligt och patienterna screenades för MRSA samt andra sjukvårdsrelaterade bakterier innan miljöerna testades.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 201 sjukhusstad 1
1x1
Nya rekommendationer för städning i vårdlokaler

Rätt utförd städning är viktigt för att förebygga smittspridning.

Svensk Förening för Vårdhygien, SFVH, tillsatte 2010 en tvärprofessionell arbetsgrupp som fick i uppdrag att på vetenskaplig grund ta fram vårdhygieniska rekommendationer för städning i vårdlokaler.
   Läs mer på ”Tandläkartidningen”
1x1 195 flygplan
1x1
Samtliga städare på flyget uppsagda
Senast den 8 december slutar samtliga av Arlandas flygplansstädare. Därefter kan det bli tal om inhopp i två till tre veckor, skriver Fastighetsfolket.

Det är Sodexo som har uppdraget att städa Arlandas flygplan. Uppdraget har minskat undan för undan sedan i mars. Då var runt 200 städare anställda på Arlanda. Därefter har uppsägningarna skett i två omgångar.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 197 skola orebro
1x1
Coronaviruset i Örebros kommuns skolor
En majoritet av kommunens grundskolor bekräftar smittspridning, både bland lärare och elever.

– Vi följer riktlinjer och råd från FHM och anpassar verksamheten så att undervisningen kan hållas i gång, andra åtgärder är oftare städning, avstånd i klassrum och matsal, inga stora samlingar, digitala möten mm.
   Läs mer på ”SVT Nyheter Örebro”
1x1 198 tord fredriksson
1x1
DEBATT
”Ett svagt stöd för påståendet att RUT gör svarta jobb vita.”

Att påstå att RUT-bidraget omvandlar svarta jobb till vita går kort sagt inte att veta. Enligt Riksrevisionen är det empiriska stödet för detta antagande svagt, skriver Tord Fredriksen, V.

”Självklart skapas det jobb om skattebetalarna som bygger landet skjuter till pengar. Almega presenterar i artikeln en glädjekalkyl som kan diskuteras. Enligt Tillväxtverket har det skapats 8.500 jobb och menar att varje RUT-bidragsjobb kostar 1,5 miljoner kronor”.
   Läs debattartikeln på ”Gefle Dagblad”
1x1 199 Pengar 4
1x1
Fusk bakom storlekskrav i upphandling

Hård kritik mot Göteborgs stads krav att leverantörer av lokalvård ska omsätta minst 250 miljoner kronor. 

Enligt Samer Mahra, enhetschef på Inköp och upphandling på Göteborgs stad, är inte syftet med storlekskravet att utestänga små företag – även om det blir konsekvensen.
   Motivet är att det handlar om en problembransch och att utredningar visar att staden behöver bli bättre på styrning, kontroll och uppföljning.
   Läs mer på ”Upphandling 24”
1x1 205 avtal
1x1
Nytt kollektivavtal med Fastighetsanställdas förbund 

Det nya avtalet sträcker sig över 29 månader med en total löneökningsnivå på 5,4 procent.

Avtalet omfattar 1.125 medlemsföretag med omkring 6.500 medarbetare som berörs av avtalet.
   Läs artikeln på ”VIA TT”
1x1 200 jenny kenneberg
1x1
Prisstyrning i upphandlingar

– Som de flesta känner till är frågan om golvpriser och prisstyrning i upphandlingar högaktuell, säger Jenny Kenneberg i en krönika.

Problematiken väcker engagemang hos både leverantörer och upphandlare, men vad säger egentligen domstolarna? Är golvpriser tillåtet i offentlig upphandling?
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 196 fm pris
1x1
Årets FM innovation

Coor Smart Climate (powered by LightAir) har kammat hem utmärkelsen Årets bästa FM innovation. Priset delas ut av IFMA för tredje året i rad.

Vinnarmotiveringen lyder:
Coors tävlingsbidrag är en innovation helt i tiden som svarar mot tydliga utmaningar kopplat till arbetsmiljön och upplevelsen av den. Kan bidra till minskad smittspridning, ökat välmående och bättre upplevelse....
   Läs artikeln på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Se att i det lilla göms det stora”
”Det du fokuserar på, det växer”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email