Nyhetsbrev från Städbranschen 27 november 2020 Webbversion
128 news head 17 (1)
image
1x1 215 Stadvagn sjukhus 0083
1x1
Jag läser om städningens baksida, det kallas ”titt-in-titt-ut”

Jag är en typisk googlare på nätet, just den här veckan googlade jag fram något mycket intressant, som jag vill dela med mig av. Läs detta – det är skrämmande ...riktigt skrämmande.

Medicinreporten Anna Bäsén på Expressen tog jobb på ett av landets största sjukhus 2015 och skrev en städdagbok från sina erfarenheter. Det som mötte henne var en helt horribel arbetssituation.
   Hennes chefer och arbetsledare tvingade henne att fuska med städningen varje dag på grund av tidspressen.
   Hennes städområde var enormt och fanns utspritt i flera olika delar på det jättelika sjukhuset. Hon kunde inte fatta hur hon skulle hinna med. ”Skynda, skynda, det handlar om att hinna, allt handlar om tid” säger arbetsledaren...
   Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
Kom ihåg ”Städarens Dag” 7/12 
202 stadarens dag 2
Visa er uppskattning till alla städare måndag 7 december.
   Gör som fler redan gjort, visa uppskattning och respekt för städarens dag! 

   Ge din personal en T-shirt för att fira dagen!

Bjud på fika och tårta, eller ge dem en blomma...
   T-shirts finns i DAM: XS-S-M-L-XL-XXL,
HERR: XS-S-M-L-XL-XXL-3XL-4XL -5XL.
Pris 219 kr/st, frakt tillkommer.
  Det finns material tillgängligt på vår hemsida, som ni kan skriva ut och använda när ni firar era städare, bordspratare, affischer mm.
    Läs mer om ”Städarens Dag”
1x1 208 borago firar
1x1
”Vi uppmärksammar Städarnas Dag!”

Borago och Städakademin kommer att fira Städarnas dag den 7/12! De vill uppmärksamma alla lokalvårdskollegor lite extra, genom att bjuda in alla lokalvårdare till ett webbinar som är tillägnat alla städare.

Städarnas dag infaller alltid den första måndagen i december. Dagen syftar till att uppmärksamma alla lokalvårdare för deras fantastiska arbete och engagemang. Målet med uppmärksamheten är att höja statusen för städbranschen och respekten för alla som städar Sveriges arbetsplatser, skolor och hem.
  Läs mer på ”Borago”
131 experten
Städa kontor och toaletter

FRÅGA: Finns de några allmänna råd om hur ofta kontor och toaletter ska städas i ett stort hus, i detta fall Kommunhuset? Där cirka 150 personer jobbar. Inte covidstäd utan i ”normala fall”.

SVAR: Finns det något önskemål från verksamheten? Ofta föregås ju ett städuppdrag av ett önskemål från kunden som sedan genererar ett avtal.
   Finns inget sådant önskemål är ett generellt och allmänt råd att toaletter skall städas en gång per dag och högfrekventa toaletter två gånger per dag.
   Kontor städas en gång per vecka. Aktivitetsbaserat kontor kräver oftast städning varje dag då det ska kännas fräscht när ny användare kommer...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 206 Clean 2020
1x1
Datum klart för Clean & Facility, Stockholm
Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.

Skärpta restriktioner kommer med största sannolikhet att kvarstå även nästa höst. Rymliga ytor är därför ett måste. Mässan kommer åter äga rum på Kistamässan, där det är möjligt att hålla avstånd.
   Läs mer om ”Clean & Facility”
1x1 214 app 6285 3
1x1
Medlemsnyttor eller branschens tidning RENT, vart hittar jag den?

Vi hoppas ni registrerat er för användning av vår app, som skickats ut till er kontaktperson!

I appen hittar ni en läsbar version av tidningen RENT men också information om de företag som vill erbjuda våra medlemmar bra produkter till rätt pris!
   Medlemstalet har växt, och tillsammans är vi intressanta för olika leverantörer. Bland annat har vi fantastiska rabatter på bilar, bränsle, administrativa verktyg och mätinstrument såsom ATP-mätare! Vi jobbar ständigt med att uppdatera våra medlemsnyttor. Har du idéer och förslag på nya medlemsnyttor, skicka dem till: info@stadbranschensverige.se (Märk ditt mejl med ”Medlemsnytta”).
   Läs mer om våra ”Medlemsnyttor”
1x1 207 JJ handdec
1x1
Handdesinfektion testat mot corona-virus
Handdesinfektionsmedel från SC Johnson Professional är bland de första i världen som testats och godkänts mot viruset Sars-CoV-2, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

För full effekt ska hela händerna täckas med desinficeringsmedel, även mellan fingrar och tummar, runt naglarna och på baksidan av händerna. Därtill måste mängden medel vara tillräckligt för att hålla händerna våta i 30 sekunder.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 211 ermin
1x1
Ermin kan inte jobba hemifrån

Han är en av alla dem som inte kan jobba hemifrån under pandemin. Istället fick han fler arbetsuppgifter – nu skulle kommunhuset städas tre gånger om dagen.

– Det är bara att gilla läget och hålla ut, säger Ermin Veskovic, lokalvårdare i Lomma.
   Enligt fackförbundet Kommunal är trängsel i kollektivtrafiken ett av de största problemen för dem som måste åka till jobbet.
   Läs mer och lyssna på ett inslag på ”SR P4 Malmöhus”
1x1 212 covid 5021447
1x1
DEBATT
”Stoppa utförsäkringarna!”


Personal som blivit smittade av covid-19 genom sitt arbete utförsäkras. Det visar på det absurda i regelverket där sjuka slängs ut ur sjukförsäkringen efter 180 dagar.

Just nu befinner vi oss i en exceptionell situation, som både blottar styrkor och svagheter i sjukförsäkringssystemet. Betydligt fler blir sjuka samtidigt på grund av covid-19. Samhället måste ställas om, riskgrupper måste skyddas.
   Läs debattartikeln på ”Kommunalarbetaren”
1x1 210 tina wessman
1x1
Städning som marknadsförings-argument

En positiv effekt av coronapandemin. "Företag kommer lyfta fram rengöring i marknadsföringen". En vision för framtiden, tror Tina Wessman Hellstadius, vd för Solreneriet, Sol Sverige. 

– Jag tror verkligen att pandemin kan leda till många och bättre samarbeten när man ser att det finns gemensamma intressen. Vi har också haft ett gott samarbete med facken under året och kommit fram till flexibla anställningsformer som vi aldrig sett annars, säger Tina.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 213 tvatteri
1x1
Tvätterier i förändring 

Digitalisering. Automatisering. Chipmärkning och appar som gör att varje produkt kan följas i realtid.

Portaler där kunden ser sin lager- och leveransstatus och gör beställningar med ett klick. Teknik och logistik är a och o för att driva ett framgångsrikt tvätteri 2020.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 209 microfiber hc
1x1
Svanenmärkt mopp

NMF, Nordisk Microfiber, har utvecklat en ny mopp för extra krävande golv, Mikro Vision Health Care.

Moppen är tillverkad av en ny patenterad mikrofiber vars chenilleväv gör friktionen lägre och rengöringen effektivare.
   Läs mer på ”CleanNet”
Cirkulär städvagn
Den holländska tillverkaren av biotekniska städprodukter, Greenspeed, har utvecklat en cirkulär städvagn.

Med hjälp av moduler kan vagnen anpassas efter användarens behov.
   Greenspeed saluför vagnen med begreppen ”reduce, reuse, refurbish, recycle”. Vikten och mängden material som används vid tillverkningen begränsas, tack vare ett ihåligt dubbelväggigt hölje av solid aluminiumstruktur.
   Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Den som är lycklig gör också andra lyckliga” [Anne Frank]
 
”Livet är värt att spendera, inte spara” [D H Lawrence]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email