Nyhetsbrev från Städbranschen 11 december 2020 Webbversion
128 news head 17 (1)
image
1x1 236 Sangwan Uraiwan
1x1
”Städarens Dag” uppmärksammar oss

Det finns få arbetsgrupper i samhället som uppmärksammas så lite som städarna, trots att deras arbete påverkar så många.    
   ”Städarens Dag” är ett sätt fokusera på de som arbetar i branschen. 
   Linus Berg, styrelseledamot i Städbranschen Sverige träffade Sangwan och Uraiwan från IClean Green, för att höra mer om deras vardag och varför städbranschen betytt mycket för dem.

– Min arbetsgivare bjöd in till ett firande på kontoret och vi skulle ses allihopa, men det blev tyvärr framskjutet på grund av pågående pandemi. Men jag ser fram emot att fira det så snart vi kan ses allihopa igen, säger Uraiwan.
   Städning är ett jobb som oftast utförs i det tysta och som kräver nya prestationer dagligen - det ställer höga krav på dem som utför arbetet. Det krävs yrkesskicklighet för att tidseffektivt hålla ytor rena, fina och skapa trygga platser för alla att vara på...
   Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
– Vi uppmärksammade Städarens Dag
image
Flera kommuner och företag runtom i  Sverige uppmärkasammade och firade ”Städarens Dag” i måndags.

– Alla Lokalvårdare i Borgholms Kommun bjöds på smörgåstårta, coronasäkrat genom att man delade ut bitar i portionsformar som man kunde ta med sig till en plats där man kände sig trygg, berättar Ingela Götberg, Chef Lokalvård & Transport.
   Städkonsult i Skaraborg AB, firade med bakelser till alla medarbetare, och uppmärksammade yrket genom en intervju med en av deras medarbetare som  publicerades på deras Instagram och FaceBook-sida.
1x1 229 stadare upphandling
1x1
Göteborgs stad backar i städupphandling

Efter hård kritik, bland annat från organisationen Företagarna, har Göteborgs stad justerat ned kraven i två omgångar.

En omsättning på minst 250 miljoner kronor per år och tre referensuppdrag, varav det första uppdraget ska ha utförts i en organisation med minst 20 000 anställda, det var kraven som Göteborgs stad ställde på leverantörerna i upphandling av lokalvård.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 231 rapport skurhink
1x1
Litterär städerska med sting

I år är det exakt 50 år sedan Rapport från en skurhink skapade rubriker, debatt och ständigt nya upplagor.

Maja Ekelöfs dagbok om städning, vardagsliv och världspolitik blev en otippad bästsäljare och ett tidsdokument som är relevant än idag.
   Maja Ekelöf rör sig obehindrat mellan den lilla världen i Karlskoga, där hon städar kontor på nätterna, till skarpsynta iakttagelser över tidens internationella dramatik.
  Läs mer på ”CleanNet”
131 experten
Tvål och vatten effektivare än handsprit

FRÅGA: Jag jobbar med städ i en församling. Vi spritar numera alla ytor men har förstått dels att coronaviruset ”dör” efter typ 6 timmar och att tvål (tensider) är nästan mer effektivt för att döda virus än ytsprit.

SVAR: Det vi vet säkert är att en pH-neutral rengöringslösning, i kombination med mekanisk bearbetning med en bra mikrofiberduk, är absolut bäst för avtorkning av tagytor och det som Folkhälsomyndigheten också rekommenderar. Detsamma gäller att tvätta händerna med tvål och vatten. Vill man komplettera med ytdesinfektion på känsliga tagytor kan man göra det, detsamma gäller komplettering av handsprit om man vill vara extra försiktig...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
222 Clean 2021 Liggande NoDatum
Branschens viktigaste mötesplats!

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility”
1x1 239 app 6285 6
1x1
Vad är ”Fråga Experten” och finns det möjlighet att läsa innehållet i appen på datorn?

”Fråga Experten” är en möjlighet att utan kostnad, ta del av kunskap och erfarenheter från Städbranschen Sveriges breda kunskapsbank. Som medlem har du även tillgång till en kunskapsbank i appen.

Vi har ett nätverk av kompetenta personer som hjälper till att svara på olika frågor, helt kostnadsfritt för dig som medlem!
   Man kan fråga om nästa allt mellan himmel och jord som på något sätt berör branschen, vi svarar normalt inom 3-5 dagar. Har du frågor eller förslag skicka dem till: info@stadbranschensverige.se (Märk ditt mejl med Fråga Experten)
   Här kan du läsa mer om vår ”app”
1x1 232 lo hus
1x1
LO strejkvarslar för bemanningsanställda

Parterna kan inte enas om ett nytt avtal som följer industrins norm för löneökningar

Varslet är i två steg. Det första träder i kraft den 18 december klockan 06.00. Då införs nyanställningsblockad, övertidsblockad och mertidsblockad.Den andra delen i varslet träder i kraft den 7 januari klockan 06.00 och omfattar strejk för cirka 1 000 inhyrda vid åtta arbetsplatser,
  Läs mer på ”Kommunalarbetaren”
1x1 233 allmannyttan
1x1
Byggepok avslöjar hur lång tid som städningen tar

Det tar tre gånger så lång tid att städa en stortvättstuga i ett miljonprogramhus som tvättstugan i ett hus från 1950-talet.

Det tar nästan dubbelt så lång tid att städa entrén i ett sekelskifteshus jämfört med ett hus byggt på 2000-talet. Det visar Sveriges Allmännyttas städnyckeltal – ett nytt verktyg för att bedöma rimliga städtider för olika hustyper.
   Läs pressmeddelandet på ”Via TT”
1x1 234 stadare 12
1x1
Låg utbildning riskfaktor för arbetshälsan

Bland exempelvis snabbmatspersonal och städare uppger över hälften att de är tveksamma till om de kan vara kvar i yrket om två år, med tanke på sin hälsa.

Låga utbildningskrav dominerar bland yrken med hög sjukfrånvaro även om det finns några yrken med höga utbildningskrav som bryter mönstret. Kvinnor har fler sjukskrivningsdagar än män.
   Läs mer på ”Dagens Nyheter”
1x1 235 stadare B1182
1x1
Så kan belastningsskador minskas

Lokalvårdare ingår bland de grupper som anses vara särskilt utsatta för handintensivt arbete.

Förra året kom nya regler kring medicinska kontroller vid just handintensivt arbete. Men för att minska antalet belastningsskador behöver fler riskbedömningar komma till stånd.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 223 stadare 5
1x1
LO säger upp bemannings­avtal

LO menar att arbetsgivarparten inte vill erbjuda bemanningsanställda ”samma villkor och kostnader” som ordinarie personal

– Detta vill inte Kompetensföretagen gå med på. Därför ser vi ingen annan lösning än att säga upp avtalet, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare i ett pressmeddelande.
   Läs mer på ”Arbetet”
1x1 240 robot orebro
1x1
Robot tar kol på virus

På Örebro universitet har man utvecklat en robot för att ta strid mot covid-19.

Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Börja med att göra det nödvändiga, gör sedan det möjliga, plötsligt gör du det omöjliga”
[Fransiskus av Assisi]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email