Nyhetsbrev från Städbranschen 18 december 2020 Webbversion
128 news head 17 (1)
image
image
1x1 255 amaryllis 4707911
1x1
Städtankar i juletider

Året börjar gå mot sitt slut, just det här året känns det bra att avsluta och då tänker jag främst på covid 19 som härjat i hela världen. Nästa år måste bli ett bättre och ljusare år, och extra skönt att veta att det finns ett vaccin att tillgå redan i januari.

Våra städverksamheter har stått i fokus i covid-19-tider, städningen har utökats och vi har lagt fokus på att städa tagytor mer ofta. Vi har uppmärksammats som yrkesgrupp, och hur viktiga vi är när det gäller att stoppa smittspridningen. Äntligen lite ljus på oss i mörka tider...  
   Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
Premiär för vår nya webbutik! 
1x1 256 webbutik
1x1

Städbranschen Sverige presenterar idag och inför jul vår nya webbutik! 

Vi ger alla nya användare 10% extra rabatt på litteratur (exkl. frakt).
   För att bli användare, oavsett om du är medlem eller inte måste du registrera dig, följ anvisningarna.
   Medlemmar får särskilda rabatter som läggs upp efter registrering, mot er profil och enligt respektive medlemsavtal.
   Välkommen att botanisera bland vår egen och annan litteratur, samt en början på lite profilmaterial för att lyfta branschen.
   Vi tar gärna emot era omdömen och önskemål vad vår butik skall fyllas på med.
   Än en gång välkommen in i vår butik, betalar gör man som alltid på vägen ut.      
   butiken.stadbranschensverige.se

Meddelande från styrelsen för Städbranschen Sverige

Nyligen har Styrelsen för Städbranschen Sverige kommit att bli tvungna att entlediga en av våra suppleanter, Mattias Åkerlund suppleant till Rådet för Golv- och Ytskikt. Anledningen är att det på senare tid visat sig att Mattias inte följt den ordning som gäller inom- och utanför verksamheten. Styrelsen och deltagare kring de projekt Mattias Åkerlund medverkat är mycket ledsna för att Mattias inte längre kan vara med oss.
   Städbranschen Sverige är mycket noga med hur vi ska föregå med gott exempel i verksamheten och agera som vi lär också ute i våra yrkesverksamma roller. Vi önskar Mattias Åkerlund all lycka med vad han nu företagit sig.
 
Valberedningen för Städbranschen Sverige har fått till uppgift att interimistiskt finna en ny suppleant till Rådet för Golv- och Ytskikt, känner du någon eller är själv intresserad kontakta valberedningen för Städbranschen Sverige.
 
Med vänlig hälsning/ Matthias Lindholm, Ordförande Städbranschen Sverige
Beställ Städhandbok Städ med ett Quiz
1x1 251 stadhandbok och quiz
1x1

Städhandbok Städ är en del i Städbranschen Sveriges litteratur för kompetensutveckling. Det är viktigt att dina anställda får en bra grundutbildning inför sitt arbete som städare, det gör att de känner sig trygga och kommer utföra sitt städarbete på ett professionellt sätt. 

Städhandbok Städ är en lätttillgänglig bok att ha med sig i fickan eller på sin städvagn. Den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.
   Längst bak i boken finns ett antal instuderingsfrågor som är en repetition på det du läst i boken. Till boken hör också ett städ-quiz som ni kan använda i arbetsgruppen vid lämpliga tillfällen, exempelvis en arbetsplatsträff som en rolig och nyttig repetition.
   All litteratur finns att beställa i vår nya butik på hemsidan: www.stadbranschensverige.se

1x1 248 Stiftelse plugg
1x1
Gör en god gärning för städbranschen

Ge ett bidrag som JULKLAPP till Stiftelsen för Kompetensutveckling! Stiftelsen delar varje år ut medel till utbildningar i branschen.

Vid bidrag på minst 5.000 kr kommer ni synas på vår hemsida, som sponsor till stiftelsen. Ni får 10 ex av vår rykande färska bok Städhandbok Städ med 1 ex av tillhörande städquiz (värde: ca 2000:-). Ni blir också omnämnd i en artikel i Tidningen Rent där vi kommer att skriva om stiftelsen.
   Vill ni hellre donera en utbildning från ert företag, så går det också bra.
   Vinnarna av kompetensutvecklingen kommer presenteras vid Clean & Facility i november 2021, sponsorerna kommer också att uppmärksammas.
   Förra året delade vi ut 20.000 kr till två lokalvårdare som nu genomgått en handledarutbildning för SRY, de kan nu hjälpa till att utbilda sina kollegor.
   Sätt in ditt bidrag till Bankgiro 463-5322 eller Swish 1236212989
Vill ni hellre har en faktura hör av er till kansliet info@stadbranschensverige.se
   Här kan du läsa mer om ”Stiftelsen”
1x1 257 pengar 4762177
1x1
Brister på insatser mot exploatering av arbetskraft

Riksrevisionen har den 15 december 2020 kommit med en rapport om statens insatser mot exploatering av arbetskraft.

Rapporten konstaterar att det främst är utländsk arbetskraft som drabbas av oskäligt låga löner, långa arbetsdagar, farlig arbetsmiljö och dåliga boendeförhållanden. Vidare konstateras att det finns stora brister i statens insatser mot exploatering av arbetskraft.
   Läs hela pressmeddelandet på ”MyNewsDesk”
131 experten
Riktlinjer för städförråd

FRÅGA: Har ni i Städbranschen Sverige någon typ av riktlinje eller liknande kring städförråd? Hur stort ska det vara beroende på uppdrag? Hur många städförråd beroende på uppdrag? (Är det ett visst antal beroende på kvm och våningsplan)? Vad ska finnas där? Etc? Vet egentligen vad som ska finnas i dom men framför allt undrar jag i vilken omfattning.

SVAR: Städbranschen Sverige har inga egna riktlinjer vad gäller städförråd, men däremot några rekommendationer, däremot har Arbetsmiljöverket föreskrifter kring lokaler, ”Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna”
4§ Arbetsplatser, arbetslokaler, personalutrymmen ska ha en med hänsyn till verksamheten, tillräcklig area och fri höjd samt vara lämpligt förlagda utformade och inredda.
Arbetsplatser, arbetslokaler, personalutrymmen ska vara lätt och säkert tillgängliga och ha lämpliga samband med varandra...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 249 Clean 2021 Sta%e2%95%a0%c3%a8ende plats datum
1x1
Branschens viktigaste mötesplats!

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility”
1x1 246 sunne vd
1x1
Fastighetsbolagets vd stoppar förhandlingarna med Sunne kommun

Nye vd:n för kommunägda Sunne fastighets AB, Perra Hermansson, ger nu upp försöken att komma överens om ett avtal med kommunen och stoppar förhandlingarna.

”Som vd för bolaget ser jag ingen annan möjlighet än att avsluta förhandlingarna med omedelbar verkan”, skriver han i ett mail till kommunledningen.
  Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Värmland”
1x1 245 kimberly
1x1
"Skulle inte klara en timme utan oss"

Pandemin har inneburit en mängd förändringar för lokalvårdaren Kimberly Escoba och hennes kollegor som städar på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelningar för Covid 19.

"Jag tror inte att någon verksamhet skulle klara av en timme utan oss. Alla på det här sjukhuset är pusselbitar som får det här sjukhuset att rulla", säger Kimberley Escobar.
  Läs mer och lyssna på ett inslag på ”SR P4 Sörmland”
1x1 247 road 3478977 1920
1x1
Tjänstesektorn – bättre än i våras men lång väg tillbaka

Situationen i den privata tjänstesektorn är fortfarande pressad. Läget är inte lika mörkt som i våras, men det är fortfarande en lång väg tillbaka till den situation som rådde innan krisen.

År 2020 har varit utmanande för tjänstesektorn. Under årets tredje kvartal var tjänsteproduktionen 4,6 procent lägre än samma kvartal 2019. Under det andra kvartalet var dock fallet nio procent så det går åtminstone åt rätt håll.
   Läs pressmeddelandet på ”Via TT”
1x1 244 no money 2070384
1x1
45 procent av småföretagen kämpar i motvind

Pandemins ”andra våg” slår hårt mot de minsta företagen.

Nästan hälften av de som fått stöd säger att hjälpen hållit deras företag ”flytande” medan 15 procent har lånat upp pengar eller tagit hjälp av familj eller vänner för att klara sig. Så svarar Företagarförbundets medlemmar i en enkätundersökning som tar tempen på småföretagarnas vardag.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 242 alkofri handrengoring
1x1
Coronarent utan alkohol

Flera studier visar att även handdesinfektion utan alkohol fungerar effektivt mot smittspridning av bakterier och virus.

Efter att behandlat prover av coronavirus med bensalkoniumklorid (som vanligtvis används i alkoholfria handdesinfektionsmedel, och andra kvartära ammoniumföreningar som finns i desinfektionsmedel) utplånades minst 99,9 procent av viruset inom 15 sekunder.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 243 fm app
1x1
FM-gigant får pris för app

Sodexo vinner International Facility Management Association (IFMA) 2020 Innovation Award.

Appen har utvecklats för att hjälpa företag att arbeta säkert under corona-pandemin. Här kan till exempel spårning av personlig skyddsutrustning göras, lagertillgänglighet och riskhantering bedömas. Information om rapporterade infektioner delas och dess påverkan på den egna personalen och på kunder och leverantörer lyftas.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 250 Primula
1x1
Topplacering i kvalité för Primula Hemtjänst

Sveriges tredje bästa hemtjänst finns på Gotland. Socialstyrelsen mäter varje år den upplevda kvalitén för hemtjänst, både privat och offentlig, genom en enkät till de äldre.

Anette Andersson driver Primula Hemtjänst & Städservice på Gotland. I år hamnar Primula på tredje plats i hela landet i undersökningen trots de utmaningar det innebär att driva ett privat hemtjänstbolag. Anette värnar om arbetsglädjen och yrkesstoltheten hos sina anställda och är övertygad om att det bidrar till placeringen.
   Läs artikeln på ”Svenskt Näringsliv”
1x1 241 alianceplus
1x1
Allianceplus framtid

Borgenärerna säger ja till städföretaget Allianceplus ackord.

Ackordet innebär att samtliga oprioriterade borgenärer får betalt med hela fordringsbeloppet upp till 2 000 kr, samt betalning av 50 procent av överskjutande belopp.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Utan tvivel är man inte klok” [Tage Danielsson]
 
”Det viktiga är att aldrig sluta ställa frågor” [Albert Einsten]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email