Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 8 januari 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
image
God fortsättning på det nya året önskar vi på Städbranschen Sverige
Problem med Städbranschen Sveriges hemsida

Vi har upptäckt ett fel någonstans på vår hemsida. Just nu kan det vara svårt komma in på sidan, vi försöker hitta orsaken till felet och hoppas den snart ska fungera på rätt sätt igen!
Summering av året som gått och blick in i 2021
1x1 270 matthias kollektiv
1x1

2020 har verkligen varit ett annorlunda år och inte minst inom städbranschen! 

Utmaningarna har varit och är många för att anpassa oss till den pandemisituation vi lever i. Sjukvården har naturligt och välbefogat hamnat i stort fokus för det enorma arbete som görs för att vårda och rädda så många sjuka som möjligt. Dock tycker vi att även städbranschen borde ha lyfts betydligt mer – vi är en viktig länk i kedjan för att stoppa smittspridningen!
   Det som däremot är glädjande är att de allra flesta förstått vikten av att tvätta händerna ordentligt samt att hålla sig hemma när man är sjuk. Det hoppas vi ska leva kvar även när denna pandemi är över så småningom!
   Tyvärr så innebar de restriktioner som FHM gått ut med att vi inte kunde ses på mässor och branschdagar – något jag vet att många ser fram emot framöver! Vi skulle haft en mässa i Kista i oktober med många bra och intressanta föreläsare i Drop In. I november skulle vi haft mycket efterfrågade branschdagar med tema Upphandling, vilket vi hoppas kunna genomföra så småningom...  Läs hela texten på hemsidan 
 

Premiär för vår nya webbutik! 
1x1 256 webbutik
1x1

Städbranschen Sverige presenterar vår nya webbutik! 

Vi ger alla nya användare 10% extra rabatt på litteratur (exkl. frakt).
   För att bli användare, oavsett om du är medlem eller inte måste du registrera dig, följ anvisningarna.
   Medlemmar får särskilda rabatter som läggs upp efter registrering, mot er profil och enligt respektive medlemsavtal.
   Välkommen att botanisera bland vår egen och annan litteratur, samt en början på lite profilmaterial för att lyfta branschen.
   Vi tar gärna emot era omdömen och önskemål vad vår butik skall fyllas på med.
   Än en gång välkommen in i vår butik, betalar gör man som alltid på vägen ut.      
   butiken.stadbranschensverige.se

Beställ Städhandbok Städ med ett Quiz
1x1 251 stadhandbok och quiz
1x1

Städhandbok Städ är en del i Städbranschen Sveriges litteratur för kompetensutveckling. Det är viktigt att dina anställda får en bra grundutbildning inför sitt arbete som städare, det gör att de känner sig trygga och kommer utföra sitt städarbete på ett professionellt sätt. 

Städhandbok Städ är en lätttillgänglig bok att ha med sig i fickan eller på sin städvagn. Den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.
   Längst bak i boken finns ett antal instuderingsfrågor som är en repetition på det du läst i boken. Till boken hör också ett städ-quiz som ni kan använda i arbetsgruppen vid lämpliga tillfällen, exempelvis en arbetsplatsträff som en rolig och nyttig repetition.
   All litteratur finns att beställa i vår nya butik på hemsidan: www.stadbranschensverige.se

Gör en god gärning för städbranschen
1x1 248 Stiftelse plugg
1x1

Ge ett bidrag till Stiftelsen för Kompetensutveckling! Stiftelsen delar varje år ut medel till utbildningar i branschen. 

Vid bidrag på minst 5.000 kr kommer ni synas på vår hemsida, som sponsor till stiftelsen. Ni får 10 ex av vår rykande färska bok Städhandbok Städ med 1 ex av tillhörande städquiz (värde: ca 2000:-). Ni blir också omnämnd i en artikel i Tidningen Rent där vi kommer att skriva om stiftelsen.
   Vill ni hellre donera en utbildning från ert företag, så går det också bra.
   Vinnarna av kompetensutvecklingen kommer presenteras vid Clean & Facility i november 2021, sponsorerna kommer också att uppmärksammas.
   Förra året delade vi ut 20.000 kr till två lokalvårdare som nu genomgått en handledarutbildning för SRY, de kan nu hjälpa till att utbilda sina kollegor.
   Sätt in ditt bidrag till Bankgiro 463-5322 eller Swish 1236212989
Vill ni hellre har en faktura hör av er till kansliet info@stadbranschensverige.se
   Här kan du läsa mer om ”Stiftelsen för kompetensutveckling”

131 experten
Lönekriterier för lokalvårdare

FRÅGA: Är på jakt efter bra lönekriterier för lokalvårdare, finns detta att få tag på någonstans?

SVAR: 
Lönekriterier för städare är en svår fråga. För ett antal år sedan fanns möjligheten till lokal lönebildning i kollektivavtalet mellan Fastighets och Almega. Tanken var att typ hälften av årets löneökning varje år skulle ges till alla och den andra hälften skulle läggas i en pott som skulle fördelas enligt lokalt framtagna kriterier...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats!

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility”
1x1 261 stadare sjukhus
1x1
”Alla var rädda i början”

Under pandemin är det ofta vårdpersonalen som lyfts fram i media. Men det finns en grupp som i bland hamnar i skymundan, nämligen lokalvårdarna, alltså de som håller sjukhusen rena och smittfria.

– Alla var rädda i början, men nu tror jag de flesta av oss har vant sig, säger lokalvårdaren Mije Ibishi.
   I Halland finns omkring 180 lokalvårdare utspridda på vårdcentraler och sjukhus. Merparten av dem, cirka hundra stycken, finns i Halmstad, Laholm och Hylte. 54 arbetar i Varberg, 10 i Falkenberg och 15 i Kungsbacka.
   Läs mer och se et inslag på ”SVT Nyheter Halland”
1x1 262 strejkvarsel gotland
1x1
Kommunal varslar om strejk – 15 gotländska vårdbolag berörs

På Gotland berörs 15 privata vårdföretag när fackförbundet Kommunal varslar om strejk för anställda inom privat vård och omsorg från mitten av januari.

Det är förhandlingarna med Almega Vårdföretagarna som strandat.
   Vårdföretagarnas förhandlingsansvarige Per Östlund beklagar att Kommunal valt att avsluta förhandlingarna, och meddelar att man nu inleder arbetet med att analysera effekterna av en eventuell konflikt.
   Läs mer och lyssna på ett inslag på ”SR P4 Gotland”
1x1 264 stadvagn
1x1
”Arbetskraftsinvandring ger miljardbidrag till välfärden”

Städare eller köks- och restaurangbiträde skapar ekonomiska överskott för samhället. Dessa grupper tar inte emot bidrag i någon större utsträckning, men åstadkommer goda skatteintäkter. 

Arbetskraftsinvandrare som 2018 arbetade som städare, genererade tillsammans med sina anhöriga, totala skatteintäkter på 36,9 miljoner kronor.
  Läs artikeln på ”Dagens Nyheter”
1x1 260 byggnorden
1x1
Bromsar smittspridningen genom att desinficera i allmänna ytor

För att bromsa spridningen av covid-19 desinficerar AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag bland annat trappräcken, dörrhandtag och postboxar i allmänna utrymmen som en del av de dagliga rutinerna.

Den extrainsatta corona-städningen sker nu i samtliga bostadsområden enligt ett rullande schema för att löpande hålla ytor som många berör rena och på så sätt minska risken för smittspridning.
   Läs mer på ”Byggnorden”
1x1 263 sjukhusgolv
1x1
”Smittspridande golv är inget problem inom vården”

DEBATT Mall Kriisa, Hygienläkare Region Stockholm, ställer sig kritisk till rapporteringen om att sjukhusgolv skulle vara en smitthärd.

”Det är inte visat att golv egentligen sprider smitta under förutsättning att de är synbart rena. I Sverige försöker vi att uppmuntra patienter bära skor då de lämnar sängen...”
   Läs artikeln på ”CleanNet”
1x1 258 Ann Christine Lundqvist
1x1
Gott företagsklimat är viktigt

Ann-Christine Lundqvist har drivit Nylands städ i 25 år. Hon beskriver livet som företagare lite som en berg och dalbana där utmaningar och glädjeämnen avlöser varandra.

– Idag kan man få en förfrågan på morgonen, göra en offert under dagen och åka och städa hos kunden nästa dag. Det är ett högt tempo och det ställer krav på både arbetsledning och medarbetare, säger Ann-Christine Lundqvist. 
   Hon menar att det finns en bild av städning som något enkelt som alla kan, men att det är en missbedömning. Idag krävs kunskap, engagemang och servicekompetens för att göra ett bra jobb i yrket. 
  Läs mer på ”Svenskt Näringsliv”
1x1 259 Katarina Stefaniuk
1x1
Höjt rutavdrag får städbolag att satsa

Katarina Stefaniuk driver städbolag i Varberg. Hon planerar att utöka sitt serviceutbud och hon tror att höjningen gör skillnad.

"Har man bara städ når man sällan maxbelopp men anlitar man även hantverkare räcker pengarna längre nu, eftersom rot och rut räknas ihop", säger hon.
  Läs mer och lyssna på ett inslag på ”SR P4 Halland”
1x1 265 vr stadning
1x1
Virtuell utbildning

VR kan bli ett kraftfullt teknikkliv för utbildning inom städbranschen. Det hoppas Vobling som bjuder in till en virtuell verklighet.

Tekniken går att applicera på olika yrkesgrupper och nu står städbranschen på tur. I dagsläget utreder ett antal, än så länge i sammanhanget hemliga, städbolag vilka konsekvenser och effekter användandet av VR kan ge.
   Läs artikeln på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Be happy whit what you have, while working for what you want”
”Breathe in calm and breathe out stress”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email