Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 22 januari 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
144 veckans kronika
Starta upp det nya året med roliga aktiviteter i städgruppen
1x1 289 BINGO
1x1

Är du eller arbetsgruppen lite ringrostiga? Så här efter alla jul- nyårs- och trettondagshelger känns det bra att kicka igång något roligt i arbetsgruppen.

De flesta känner nog också att det blivit lite för mycket av det goda och att man tappat helt greppet om rutiner både hemma och på jobbet Det kan kännas lite motigt när man precis har dansat ut julen och vintern kommer dröja sig kvar ett tag till.
   Vad gör man medan vi väntar på våren och solen?
   Min kloka kollega Marika kom med en briljant idé
– Jag har en idé vi kickar igång en friskvårdsbingo, sa Marika och visade ett förslag. Varje gång du utför en friskvårds/eller må bra aktivitet så får du sätta ett kryss i bingobrickan. Den som först lämnar i en vågrät rad belönas med ett litet pris. Exempelvis en lunchkupong eller en blomma. Den som först sätter en rad lodrät vinner också et litet pris. Den som först fyller hela brickan vinner ett större pris kanske ett presentkort av något slag...
     Läs fortsättningen på krönikan här

Vi ger alla nya användare 10% extra rabatt på litteratur (exkl. frakt)
1x1 290 Butik 4
1x1

Städbranschen Sverige presenterar en ny webbutik! 

För att bli användare, oavsett om du är medlem eller inte måste du registrera dig, följ anvisningarna.
   Medlemmar får särskilda rabatter som läggs upp efter registrering, mot er profil och enligt respektive medlemsavtal.
   Välkommen att botanisera bland vår egen och annan litteratur, samt en början på lite profilmaterial för att lyfta branschen.
   Vi tar gärna emot era omdömen och önskemål vad vår butik skall fyllas på med.
   Än en gång välkommen in i vår butik, betalar gör man som alltid på vägen ut.      
   butiken.stadbranschensverige.se

Beställ Städhandbok Städ med ett Quiz
1x1 251 stadhandbok och quiz
1x1

Städhandbok Städ är en del i Städbranschen Sveriges litteratur för kompetensutveckling. Det är viktigt att dina anställda får en bra grundutbildning inför sitt arbete som städare, det gör att de känner sig trygga och kommer utföra sitt städarbete på ett professionellt sätt. 

Städhandbok Städ är en lätttillgänglig bok att ha med sig i fickan eller på sin städvagn. Den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.
   Längst bak i boken finns ett antal instuderingsfrågor som är en repetition på det du läst i boken. Till boken hör också ett städ-quiz som ni kan använda i arbetsgruppen vid lämpliga tillfällen, exempelvis en arbetsplatsträff som en rolig och nyttig repetition.
   All litteratur finns att beställa i vår nya butik  butiken.stadbranschensverige.se

131 experten
Ordning i städrummen

FRÅGA: Jag har så svårt att få mina städare att hålla ordning i städrummen. Det är oreda och ibland luktar det illa av gamla moppar och dukar. När jag påpekar det säger de att de inte hinner. Det är likadant i tvättstugan och när jag pratar om det skyller de på varandra. Hur ska jag få ordning på detta?

SVAR: 
Du är inte ensam om ditt problem. Här får du ett par förslag:
  • Skriv in städning av städ rummen i städinstruktionen och säg att ingen får gå hem förrän städ rummen också är städade. 
  • Du kan också berätta på arbetsplatsmöte att städrummet kommer att läggas till i kvalitetsuppföljningen och bedömas på samma sätt som alla andra lokaler. 
  • När det gäller tvättstugan kan du bjuda in en lämplig leverantör som berättar om vikten av hygien och att hålla ordning och arbeta med rena städmaterial.  Det är oftast så att det saknas information eller utbildning varför det luktar illa om moppar och dukar. 
  • Be städarna utse någon ansvarig för tvättstugan eller gör ett rullande schema där en städare ansvarar en vecka var för att det är snyggt och städat och ge dessa personen en viss tid för det arbetet. När man ger någon en uppgift är det också viktigt att de får resurser att utföra den – tid kan vara en sådan resurs. 
  • Det gäller dock inte städ rummen: det ingår alltid i arbetet att sköta om sina städredskap och städ rum.
Du hittar fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
291 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 283 stadare 8
1x1
Återta lokalvård i egen regi

Förra året behandlades Vänsterpartiets motion om att föra över upphandlad lokalvård till kommunens egen regi för att kunna ge goda arbetsvillkor för de som utför arbetet.

De senaste åren har den genomsnittliga löneökningen på arbetsmarknaden varit 2,3% årligen. För städare inom upphandlad lokalvård var den årliga löneökning dock endast 1,1% enligt Medlingsinstitutet, det vill säga 1,2% i förlorad löneutveckling varje år. Siffran förklaras inte genom hög personalomsättning inom städföretagen, utan genom den prispress som upphandlingar ger och som för personalen resulterat i lönesänkningar, mindre fortbildning, ökad deltid och timanställning, allmänt försämrade arbetsvillkor.
  Läs mer på ”Via TT”
1x1 284 stadare barnskotare
1x1
”Glöm inte barnskötarna och lokalvårdarna”

DEBATT
”Varför är det ingen som pratar om lokalvårdarnas ovärderliga arbete?”

”Våra fantastiska lokalvårdare ser till att vi kommer in på ett sjukhus som är rent, säkerställer att operationssalar är rena efter en operation, städar på förskolorna, skolorna och arbetsplatsen du arbetar på.
   Det är lokalvårdare som ser till att smittan minimeras i våra lokaler inför alla våra besök. Och efter dessa!
  Läs debattinslaget på ”Arbetet”
1x1 282 rut rot
1x1
Intresset för rut och rot ökade under pandemin

Förra året ökade både de utbetalade beloppen och antalet personer som använder rot- och rutavdrag.

"Hushållsnäratjänster utgör en tredjedel av vår verksamhet, så det betyder mycket för oss", säger Jonas Fransson, arbetsledare på ett städföretag i Uddevalla, som har märkt av det ökade intresset att använda Rut-avdraget.
   Läs mer och lyssna på ett inslag på ”Sveriges Radio”
1x1 285 hemstadare
1x1
Trots pandemin – fler använder sig av rut- och rotavdrag

Värmlänningarnas intresse för att använda rot och rutavdrag ökar. Förra året såg man tros pandemin en ökning i både antalet personer som använde bidragen och i det belopp som delades ut.

Enligt statistik från Skatteverket ökade det utbetalda beloppet till utövare av hushållsnära tjänster som omfattas av rutavdraget med 9,8 procent förra året. Totalt betalades det ut 111.332.923 kronor till värmländska företag i rutavdrag 2020. Mattias Holmgren som äger företaget Buskhaga AB, som bland annat erbjuder städning på flera orter i Värmland, har märkt av ökningen men i våras såg det hela annorlunda ut.
   Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Värmland”
1x1 287 cleanhouse 19
1x1
Vinnarna och förlorarna i städbranschen 2019

Städbranschens leverantörer hade en i stort sett oförändrad omsättning under 2019. Lejonparten av de samlade bolagen presenterar svarta siffror, men 11 av dem fick se sin omsättning sjunka.

Tillväxtlistan toppas av Cleanhouse Städmaterial & Hygien in Scandinavia. Ökningen på 40 procent beror på en mängd satsningar. Bolaget har etablerat sig på marknaden genom att öppna butik i Linköping och Göteborg.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 286 robert petterson
1x1
Clean Machine utökar

Robert Petersson är ny distriktansvarig säljare för Småland hos Clean Machine Tennant städmaskiner.

– Det har varit jätteroligt och utvecklande att vara chef. Men samtidigt tycker jag om kundmöten, jag brinner för att sälja. Det ska bli kul att komma ut på fältet igen och träffa kunder, säger Robert Petersson.
   Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
Det är omöjligt sa tvivlet
Det är för farligt sa rädslan
Det är onödigt sa förnuftet
Prova ändå viskade hjärtat
[Citat: Okänd]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email