Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 29 januari 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
Snart kommer en ny medlemsnytta: ”Städkörkort”
1x1 300 Stadort logo
1x1

Städkörkortet är en digital utbildning som vänder sig till alla som arbetar inom städbranschen både lokalvårdare/städare och arbetsledare.

Digitala utbildningar som innehåller både filmer och ljudpoddar. Poddarna ger möjlighet att lyssna och lära där du är, filmer visar hur momenten ska utföras och hur olika material ser ut, även ergonomiskt riktigt.
   Tanken är att utbildningen ska ge en bra grundläggande kunskap, som leder till att städarna mår bra, kunden blir nöjd och så lite miljöpåverkan som möjligt. Utbildningen innehåller också yrkessvenska, med ord och uttryck som man har nytta av i arbetet.
   Mer information om ”Städkörkortet” kommer 

Arbetsmarknadsutbildning (med statsbidrag)
– arbetsledare inom städning
1x1 302 lernia 1
1x1

Städbranschen Sverige har varit delaktiga i en ansökan gällande en arbetsledarutbildning för städbranschen tillsammans med Lernia.

Tyvärr fick vi avslag på denna utbildning för andra gången i rad, vilken vi är väldigt besvikna över.
   Myndigheten valde att bevilja förlängningar på redan beviljade utbildningar denna ansökningsomgång. Dessutom var söktrycket mycket högt 1482 utbildningsansökningar - med beviljandegrad 33%

Prioriterade områden var:
Hållbar utveckling/omställning (inkl livsmedelsproduktion, elnät)
Samhällsbyggnad
Data/IT
Hälso- och sjukvård

Vår tolkning (tillsammans med Lernia) av beslutet för denna utbildning är att myndigheten inte ser ett tillräckligt stort behov av kompetensen på arbetsmarknaden, för att ge stadsbidrag till denna typ av utbildning. För övrigt höll den tillräckligt hög kvalitet för att ingå i yrkeshögskoleutbildningen.
   Om det finns intresse i branschen, skulle vi kunna titta på en företagsutbildning inom området? Detta innebär att man måste köpa utbildningsplatser. Hör gärna av er om ni vill att vi arbetar vidare med detta. Maila till: info@stadbranschensverige.se
299 banner 2
Beställ profilprodukter på vår webshop
1x1 298 butikshop
1x1

Städbranschen Sverige presenterar vår nya webbutik! 

För att bli användare, oavsett om du är medlem eller inte måste du registrera dig, följ anvisningarna.
   Medlemmar får särskilda rabatter som läggs upp efter registrering, mot er profil och enligt respektive medlemsavtal.
   Välkommen att botanisera bland vår egen och annan litteratur, samt en början på lite profilmaterial för att lyfta branschen.
   Vi tar gärna emot era omdömen och önskemål vad vår butik skall fyllas på med.
   Än en gång välkommen in i vår butik, betalar gör man som alltid på vägen ut.      
   butiken.stadbranschensverige.se

Beställ Städhandbok Städ med ett Quiz
1x1 251 stadhandbok och quiz
1x1

Städhandbok Städ är en del i Städbranschen Sveriges litteratur för kompetensutveckling. Det är viktigt att dina anställda får en bra grundutbildning inför sitt arbete som städare, det gör att de känner sig trygga och kommer utföra sitt städarbete på ett professionellt sätt. 

Städhandbok Städ är en lätttillgänglig bok att ha med sig i fickan eller på sin städvagn. Den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.
   Längst bak i boken finns ett antal instuderingsfrågor som är en repetition på det du läst i boken. Till boken hör också ett städ-quiz som ni kan använda i arbetsgruppen vid lämpliga tillfällen, exempelvis en arbetsplatsträff som en rolig och nyttig repetition.
   All litteratur finns att beställa i vår nya butik  butiken.stadbranschensverige.se

131 experten
Tydlig arbetsbeskrivning

FRÅGA: Jag är städare på en större arbetsplats (jag arbetar på ett privat städbolag) och får väldigt ofta påpekande av personalen som arbetar på arbetsplatsen om städning som missats eller som skall utföras. Hur ska jag hantera detta?

SVAR: 
Det låter som du inte är riktigt uppdaterad på din arbetsbeskrivning som skall finnas på detta städområde/objekt.
   Innan ett städuppdrag kan börja så har oftast ett skriftligt avtal skrivits mellan städbolag och kund, det ska skrivas innan samarbetet börjar. Som bilaga brukar det följa en städinstruktion som talar om var, när, hur och vad som ska städas. Avtalet skall skrivas under av kunden och ägaren till städbolaget.
   Det är viktigt att den som utför städtjänsten (i det här fallet du) vet vad som står i avtalet och givetvis i städinstruktionen så att det som kunden betalar för också är det som kunden får...

Läs hela svaret med fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 292 arbetslos
1x1
Här är arbetslösheten rekordhög

Kommunals a-kassa registrerade över 54.000 arbetslösa medlemmar i december.

Det är nästan 13.000 fler arbetslösa än för ett år sedan.
   Vad ökningen beror på och vilka områden som de kommer ifrån är för tidigt att säga.

  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 293 stadare 12
1x1
Hårdare kontroller av arbetsplatser med hög smittrisk

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka kontrollerna av branscher med hög smittrisk av covid-19.

De striktare kontrollerna berör bland annat städbranschen. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är städare en av yrkesgrupperna som har flest fall av covid-19, i relation till hur många det finns i befolkningen, skriver Fastighets folket.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 294 stadare pris
1x1
Alla städare i Sverige vinner pris

Alla städare/lokalvårdare i Sverige tilldelas utmärkelsen Årets städföretag.

Priset delas ut för tredje året och ska normalt sett gå till ett städföretag som utmärker sig på olika sätt vad gäller till exempel arbetsmiljöarbetet eller de fackliga relationerna. Men 2020 års pris tilldelas alltså inget företag utan alla i Sverige med titeln städare eller lokalvårdare är vinnare.
   Läs mer på ”Kommunalarbetaren”
1x1 295 cleaning 4761995
1x1
Få kommuner gör uppföljningar

Endast ett trettiotal kommuner gör systematiska uppföljningar av miljömässiga och sociala krav vid upphandlingar. Städbranschen tycks vara en extra eftersatt bransch.

Aktuell Hållbarhet rankar årligen kommunerna utifrån en mängd kriterier – däribland hur bra de är på att följa upp sina upphandlingar.
   I enkäter svarar cirka hälften av kommunerna att de gör få eller inga systematiska uppföljningar..
   Läs mer på ”Dagens Samhälle”
1x1 296 idajohansson
1x1
DEBATT
”Vi lokalvårdare är de osynliga arbetarna”


– Vi lämnas utanför. Inkluderas inte i förändringar. Finns aldrig i tanken på den som planerar. Vi ska helst bara göra vårt arbete utan att synas, utan att märkas, skriver lokalvårdaren Ida Johansson.

Länge har vi anpassat oss efter andras arbetstider och arbetsuppgifter. Vi börjar tidigt. Vi smyger in när ingen är där och gör fint. Vi är anställda för att hålla rent, och för att vårda de lokaler där kommunens verksamheter sker.
   Läs debattartikeln på ”Kommunalarbetaren”
1x1 297 pengar 4
1x1
Lönerna ökar för serviceföretag

Serviceföretagen inom Almega har tecknat två nya kollektivavtal med fackförbundet Kommunal.

De nya avtalen för serviceentreprenad- och hemserviceföretag sträcker sig över 32 respektive 33 månader. Löneökningsnivåerna landar på 5,4 procent, vilket även inkluderar pensionsavsättningar.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 301 annacarin grandin
1x1
Från rekordår till coronaår

Med förvärvet av Norrlands Miljövård 2019 och en rad lönsamma avtalsförlängningar krattade Coor manegen för ett rekordår 2020. Så kom pandemin.

Snabba omställningar för ökad efterfrågan på städning, men tomma bord i personalmatsalar. Permitteringar, strypta inköp, pausade utvecklingsprojekt och kraftig tillbakagång i Norge och Finland. Den första augusti 2020 växlade AnnaCarin Grandin upp från rollen som vd för svenska Coor till koncernchef och fick en hel del på sitt bord. Men efter 19 års erfarenhet av företaget låter hon sig inte rubbas av en pandemi.
   Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Ibland GÖR vi fel, men vi ÄR aldrig fel”
”Allt vi gör och allt vi är sprider sig som ringar på vattnet”
”Oro är den ränta vi får betala när vi lånar bekymmer från morgondagen”
[Mia Törnblom]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email