Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 12 februari 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
Compass Group satsar på städkörkortet!
1x1 325 christina rosand 21
1x1

Christina Holmefalk träffade Christina Rösand på Compass Group. 
–Varför valde ni Städkörkoret?

– Vi såg en fördel med att kunna erbjuda en utbildning till våra medarbetare oberoende var i Sverige våra uppdrag är, och bestämde oss för att testa denna. Kombinationen av en grundutbildning i professionell städning tillsammans med yrkessvenska tyckte vi lät intressant.

Vad är er målsättning med det?
– Målsättningen, precis som med alla våra interna utbildningar, är att säkerställa kompetensen ute hos våra kunder samt att utveckla vår personal. Kompetens är en färskvara som ständigt behöver underhållas och uppdateras. När vår personal utvecklas, utvecklas Compass Group också som företag.
Läs hela intervjun med Christina Rösand om ”Städkörkortet” 

A Licence to Clean
1x1 300 Stadort logo
1x1

En artikel i European Cleaning Journal skrivs om städkörkortet.

”Cleaning isn’t just cleaning! It has become increasingly recognised that cleaners too must receive education and training to ensure they are competent in their roles.”

‘Städkörkortet’ – a driving licence to clean, in translation – that became commercially available at the end of last year is a basic training programme for cleaners using podcasts and films, which means cleaning companies in Sweden can soon welcome any new employees with an e-mail linking to a training programme and that cleaners can simply listen, watch and even test themselves in knowledge and skills needed for the job – whenever it suits them.  
   Läs hela artikeln på ”ECJ Cleaning”

Beställ böcker och profilprodukter på vår webshop
1x1 327 stadhandbok och quiz
1x1

I vår nya webbutik kan du beställa våra användbara böcker och en del profilprodukter. 
   Städhandbok Städ är en del i Städbranschen Sveriges litteratur för kompetensutveckling.

För att bli användare, oavsett om du är medlem eller inte måste du registrera dig, följ anvisningarna.
   Medlemmar får särskilda rabatter som läggs upp efter registrering, mot er profil och enligt respektive medlemsavtal.
   Välkommen att botanisera bland vår egen och annan litteratur, samt en början på lite profilmaterial för att lyfta branschen.
   Vi tar gärna emot era omdömen och önskemål vad vår butik skall fyllas på med.
   Än en gång välkommen in i vår butik, betalar gör man som alltid på vägen ut.      
   butiken.stadbranschensverige.se

131 experten
Torra eller blöta städmetoder

FRÅGA: Jag har en fråga om torrare städmetoder, min chef påpekar att jag har för blöta moppar och dukar och ska jobba mer med torra metoder, varför? Jag tycker inte smutsen försvinner riktigt ordentligt om jag inte får blöta moppar och dukar i vatten.

SVAR: 
Din chef har rätt, för att du och alla andra skall jobba mer hållbart i städningen ska ni använda er av så torra metoder som möjligt. Torrare städmetoder tar bort 60 % mer damm än med någon annan känd metod. Städningen går fortare och kan göras mer rationell. Torrare metoder man med fördel kombineras med maskinell rengöring.
   En duk eller mopp med mikrofiber som är torr är statiskt laddad och suger åt sig damm och hår. Om moppen är fuktig försvinner det statiska och istället verkar kapillärkraften...

Läs hela svaret med fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
328 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1
Clean Bright Awards 2021

Branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ- och servicebranschen.

Städbranschen Sverige ansvarar för priset ”Årets Miljöföretag”. ISS blev utsedda till det prestigefyllda priset 2020.

Viktiga datum!
 - 30 juni 2021 Sista datum för att nominera
-  31 augusti 2021 Finalisterna kommer att offentliggöras och presenteras
-  16 november 2021 final på Kistamässan i Stockholm
  Läs mer om ”Clean Bright Awards”
1x1 321 ann christin lundqvist
1x1
”Vi måste bli seriösa mot våra kunder”

Ann-Christine Lundqvist, Nylands städ, lägger ett år bakom sig med positiva resultat. Att informera kunderna vad som krävs för en bra och trygg städning ser hon som en av framtidens viktigaste uppgifter.

– Vi har haft ett fantastiskt år med ökad omsättning och ökad personal. Tack och lov var vi väl rustade innan pandemin utbröt. Både städmässigt med desinficerande vatten, med mera, och med desinficeringsutrustning. Vi har utfört många desinficeringar och kunderna har känt sig trygga redan från start.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 329 ashwini chaudhary 4KzDiyZjgw
1x1
Moderaterna vill stoppa utlandsrekrytering av lågkvalificerad arbetskraft

Moderaterna vill stoppa arbetskraftinvandring för lägre kvalificerade arbeten då man anser att det finns gott om folk i Sverige som kan ta de jobben.

Enligt Moderaterna har Sverige fortsatt stort behov av högkvalificerad arbetskraft. Men, genom att sätta stopp för mindre kvalificerad arbetssökande utanför EU så kan man bekämpa fusk och kriminalitet som är kopplad till arbetskraftinvandring och samtidigt få bukt med den höga arbetslösheten bland utlandsfödda.
  Läs mer på ”SVT Nyheter”
1x1 330 tull 44034
1x1
Beivra fusk, inte arbetsinvandring

Moderaterna frångår helt de principer som låg till grund för reformeringen av arbetskraftsinvandringen från första början.

”Att det finns kriminella som utnyttjar systemet rättfärdigar inte svepande åtgärder som slår mot hela arbetskraftsinvandringen. Trots det är det allt fler som driver en linje i den riktningen”.
  Läs mer på ”Dagens Industri”
1x1 331 pengar
1x1
M:s lönekrav för arbetskraftsinvandrare föll

Moderaternas initiativ om högt lönekrav och strängare regler för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU nobbas av riksdagen.

Vänsterpartiet, som skulle kunna vara tungan på vågen, stödjer inte Moderaternas initiativ. Inte heller Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet eller Liberalerna. V anser att M:s lönekrav på lägst 31 700 kronor för arbetstillstånd är satt på fel premisser, V vill inte förbjuda så kallat spårbyte och vill inte ställa krav på att arbetskraftsinvandrare ska kunna försörja anhöriga..
  Läs mer på ”News55”
1x1 319 stadare x
1x1
Fortsatt tuffa tider för städ- och servicebranschen

Sjukfrånvaron är fortsatt hög och behovet av korttidspermittering framöver har ökat.

– Det här är yrkesgrupper som inte kan jobba hemifrån. Har man det minsta symptom ska man stanna hemma. Därför är det fortsatt viktigt med det smidiga stödet till arbetsgivarna för ökade sjuklönekostnader. Det måste finnas så länge pandemin fortgår och karensavdraget är borttaget, säger Pernilla Enebrink på Almega.
  Läs mer på ”ViaTT”
1x1 332 pengar 4762177
1x1
Avdrag gav inte fler jobb

Skattesubventioner för städning och reparationer har inte ökat sysselsättningen, och inte heller gjort svarta jobb vita. Det visar en uppmärksammad finsk rapport som granskat effekterna i Finland och Sverige.

Detta framgår av en färsk finsk forskningsrapport från Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) och Löntagarnas forskningsinstitut (PT). Forskarna har granskat skatteavdragens effekter både i Finland och Sverige med hjälp av omfattande registerdata.
   Läs mer på ”Dagens Arena”
1x1 317 Pengar 4
1x1
Toppchefer tjänar 80 gånger mer än städare

För 21 gången presenterar LO rapporten “Makteliten som jämför inkomstskillnaderna mellan vanliga löntagare och Sveriges maktelit”.

Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt större företag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Om också toppolitiker och andra höga poster inom samhällets maktelit räknas in skulle den genomsnittliga inkomsten före skatt motsvara 19,9 industriarbetarlöner år 2019
   Läs mer på ”Arbetsvärlden”
1x1 333 kontroll audit 3737447
1x1
Branschorganisationer positiva till fler kontroller

En ny myndighetsgemensam rapport visar på fortsatta brister bland flera företag.

Uppdraget att motverka osund konkurrens och arbetslivskriminalitet har därför förlängts. Branschorganisationerna ser positivt på uppdraget och vill att kontrollerna intensifieras.
   Läs mer på ”Dagens Arena”
1x1 320 alban
1x1
Fönsterputsaren Alban jobbar som vanligt i -15°

Den senaste tiden med dubbelsiffriga minusgrader gör att det blir lite extra tufft för dem som måste jobba ute.

– Vi har varma vinterkläder att sätta på oss, och det är inget problem, säger Alban Budakova.
   Han har jobbat som fönsterputsare i lite drygt fyra år, och säger att det går alldeles utmärkt att tvätta fönster även under en köldknäpp.
   Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Småland”
1x1 324 Mehzabeen
1x1
”Robottekniken mognar”

Ökad digitalisering, ny hygienstandarad och vikten av kunskap – Mehzabeen Kamruddin på FM-service Halmstad ser en bransch i snabb förändring.

– Robot- och sensortekniken utvecklas enormt. Miljövänlig städning är i fokus, utveckling av städprodukter och kemikalier sker konstant. De flesta produkter i dag är miljövänliga och att städa med vatten är det nya arbetssättet.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 323 stad tradgard
1x1
Städbolag adderar trädgård

Städbolaget Cleanera breddar sitt utbud och erbjuder trädgårdstjänster.

– Vi vill vara en helhetsleverantör på tjänster både inne och ute. Därför har vi dragit igång en trädgårdstjänst där vi erbjuder skötsel av både företags och privatpersoners utemiljö med allt ifrån gräsklippning till ogräsrensning, säger Alexander Åsberg, vd Cleanera.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 318 coor koper
1x1
Coor förvärvar norska R&K Service

Coor har tecknat avtal om förvärv av det norska företaget R & K Service AS som levererar lokalvård och restaurangtjänster.

– Genom förvärvet av R & K Service expanderar Coors norska verksamhet i linje med vår tillväxtstrategi och Coors position som nordisk marknadsledare inom IFM stärks ytterligare, kommenterar AnnaCarin Grandin, vd och koncernchef Coor.
   Läs mer på ”Dagens Industri”
1x1 322 paolo pelacci
1x1
ISS tillsätter People & Culture Director

Paolo Pelacchi Björkman tillträder som ISS People & Culture Director den 8 februari.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få arbeta i en organisation som ISS där medarbetaren är i fokus och där man har en väl utvecklad servicekultur säger Paolo Pelacchi Björkman i en kommentar.
   Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Alla stora ting är intimt förenade med småsaker”

”Leta efter möjligheter. Lika attraherar lika. Du får det du tror på”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email