Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 26 februari 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
359 tema halsa
Temaveckor
Städbranschen Sveriges styrelse har tagit beslut om att i våra nyhetsbrev försöka ha temaveckor med olika ämnen, exempelvis: Hälsa och friskvård, Hygienstädning covid-19,  Golv/golvvård, Storstädning/maskiner, Upphandling, Ledarskap, Miljö & Hållbarhet – miljömärkningar, Vit bransch, Utbildning & Kompetens.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
189 veckans kronika
Din hälsa ...ditt livs viktigaste uppdrag
1x1 346 c.holmefalk training
1x1

Jag pratade häromdagen i telefon med min kollega Christina Holmefalk, ledamot i styrelsen för Städbranschen Sverige. Vi håller på med ett hälsoprojekt tillsammans, ”Städhandbok Hälsa” (för städare) och tillhörande rörelsetips, som snart finns tillgänglig i vår webbshop.

Hon berättade om hur hon tagit tag i sin hälsa och sin träning sedan drygt ett år tillbaka, jag måste säga att jag blev imponerad.
   Christina är 70+ och full av energi och idéer, jobbar för fullt både i eget företag och som konsult hos Rengörare Näslund  Hemma i Stockholm, som säljare och utbildare. Engagerad som ledamot i vår styrelse. Hälsa ligger henne varmt om hjärtat. Ja det klart jag tänkt många gånger ”hur orkar hon”?...

    Läs hela krönikan på ”VECKANS KRÖNIKA”
Beställ böcker och profilprodukter på vår webshop
1x1 347 stadhandbok stad uppslag 20
1x1

Städhandbok Städ, en bok i fickformat där du kan läsa allt om hur professionell städning går till, den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.

Det är viktigt med en bra grundutbildning inför arbete inom städ, det gör att man känner sig trygg och kan utföra städarbetet på ett professionellt sätt.
   Städhandbok Städ är en lätttillgänglig bok att ha med sig i fickan eller på sin städvagn. Den är lättläst med mycket bilder och tydliga förklaringar.
   Längst bak i boken finns ett antal instuderingsfrågor som är en repetition på det du läst i boken. Till boken hör också ett quiz som kan användas i arbetsgruppen vid lämpliga tillfällen, exempelvis en arbetsplatsträff som en rolig och nyttig repetition.
     
   Läs mer på butiken.stadbranschensverige.se
131 experten
Städa ergonomiskt

FRÅGA: Jag har arbetat med städning i över 25 år, jag tycker mycket om mitt arbete det är fritt och självständigt, men det som bekymrar mig är ständig värk i axlar och rygg som smugit sig på under årens lopp. Jag kanske arbetar på fel sätt men jag hinner inte och vet inte heller vad jag ska börja och ta tag i, jag vill gärna hålla några år till.

SVAR: 
Ett vanligt fenomen för er som arbetar med städning. Det gäller att arbeta förebyggande med bra arbetsteknik.
   Jag vet inte vad du använder för städredskap, vilka städmetoder som används och hur din arbetssituation ser ut. Regel nummer ett, är bra och ergonomiska städredskap, en god arbetsteknik i städarbetets manuella och maskinella arbete är viktigt.
   Eftersom du har värk rekommenderar jag dig att fråga din chef om att få komma till er företagshälsovård för en undersökning, kanske behöver du få hjälp med ett träningsprogram, eventuell behandling eller i värsta fall vila/sjukskrivning under en period...

Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 349 kvinnodominerande
1x1
Män diskrimineras på kvinnodominerande yrken

Män har betydligt svårare att få jobb som lokalvårdare än kvinnor. Det visar en studie, ledd av forskare från bland annat Linköpings universitet.

De yrken där diskrimineringen mot män i ansökningsprocessen observerades var bland annat sjuksköterska, barnskötare och förskollärare. Svårast var det för män att bli kallade till en intervju som lokalvårdare.
   Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Öst”
1x1 351 bruten hand
1x1
Städare från Samhall nekades halkfria skor – bröt handleden

En städare som svabbade golv på en Max-restaurang halkade och bröt handleden. Nu måste arbetsgivaren Samhall böta 200 000 kronor.

Innan olyckan hade den anställda påpekat för arbetsgivaren Samhall behovet av halkfria skor. Men arbetsgivaren lyssnade inte.
   Läs mer på ”Arbetet”
1x1 352 washing machine 2668472
1x1
Rut-tjänster granskas

För att motverka snedvriden konkurrens kommer Skatteverket granska de nya rut-tjänster som trädde i kraft vid årsskiftet.

Till exempel är det enbart vattentvätt, inte kemtvätt, som ger avdrag.
   – Vi ser till exempel en risk att det kan bli fel vid tvätt eftersom det bara är vattentvätt som ger avdrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 348 stadare golv
1x1
Ny utbildning ger städare städkörkort

Nu finns möjligheten att gå en digital utbildning och få ett så kallat städkörkort.

Utbildningen är uppdelad på sex kurser, till exempel arbetsteknik och golvskötsel.
   Kurserna ges i former av filmer eller poddar som är mellan 10 och 20 minuter långa. Varje kurs avslutas med ett digitalt quiz.
   För dem som behöver det finns också ett delmoment yrkessvenska där man lär sig ord och begrepp på svenska.
  Läs mer på ”Kommunalarbetaren”
1x1 355 pengar sv
1x1
Omställningsstöd förlängs

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna har meddelat att det statliga omställningsstödet för krisande företag förlängs till att omfatta både mars och april 2021.

Att regeringen förlänger omställningsstödet är ett positivt och viktigt besked för Sveriges företagare för att underlätta för lokalhyresgäster att komma starkt ur krisen, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 354 markus jorgensen
1x1
”Fokus hamnar på mjukare värden”

Markus Jörgensen på LMS Bele ser att de långsiktiga kontakterna med kunder och leverantörer har spelat en viktig roll under pandemin.

Hans förhoppning är att uppskattningen av de mjuka värdena fortsätter. Även efter krisen.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 356 stad vimmerby
1x1
Värd kuggar alltid flyttstäd – ”Helt extremt”

Mej förvaltning i Vimmerby har blivit ökända för sina nitiska besiktningar i samband med utflyttning.

Hyresgäster vittnar om ett oresonligt bemötande och flera lokala städfirmor vägrar att ta sig an flyttstädningar i hyreshusen.
  Läs mer på ”Hem & Hyra”
1x1 350 grand hotel
1x1
Grand Hotel städas varje timme

Grand Hotel i Stockholm har tilldelats den internationella märkningen GBAC STAR Facility Accreditation för sina rutiner kring hygien och städning.

Utöver de vanliga städrutinerna har Grand Hotel identifierat tio fokusområden på hotellrummen som ofta berörs och behöver mer frekvent djuprengöring. Utöver det finns det nya riktlinjer kring receptionen, publika utrymmen, restaurangerna, konferens- och festvåning, samt för de anställda.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 353 christian mertzig
1x1
Från mat till exklusiv facility

Efter 40 år med mat som specialitet har Carotte House of Taste tagit klivet in i städ- och facility-branschen.

Carotte, som i grunden är ett catering-bolag, tog ett raskt kliv in i facility-världen 2020. En väg som, enligt Christian Mertzig, koncernchef på Carotte House of Taste, varit utstakad sedan länge.Men på grund av pandemin påskyndades affärsutvecklingen.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Den bästa motionen är den som blir av ”En gång är ingen gång, två gånger är bra men tre gånger är början till en vana”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email