Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 5 mars 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
359 tema halsa
Temaveckor
Städbranschen Sveriges styrelse har tagit beslut om att i våra nyhetsbrev försöka ha temaveckor med olika ämnen, exempelvis: Hälsa och friskvård, Hygienstädning covid-19,  Golv/golvvård, Storstädning/maskiner, Upphandling, Ledarskap, Miljö & Hållbarhet – miljömärkningar, Vit bransch, Utbildning & Kompetens.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
131 experten
Kort-, och långtidssjukskrivningar ökar

FRÅGA: Ett stort problem i vår städorganisation är värk i axlar och armar hos flertalet städare. Trots att vi tycker att vi jobbar ergonomiskt finns problemet ständigt närvarande. Långtids- men även korttids-sjukskrivningarna ökar. Vad kan vi göra?

SVAR: 
Över 50 % av alla städare har problem med värk i nacke, axlar och armar enligt arbetsmiljöverket. Värk i handleder, rygg, ben och knän förekommer också i stor utsträckning.
   Här kommer några råd som alltid är viktigt att jobba med i en organisation där belastningsskador är en riskfaktor:
  1. Rätt städteknik – att kunna städa så att det blir rent utan att kroppen tar skada. Använd ben och höfter mer och undvik att belasta armar och axlar för mycket. Bra filmer om detta finns att se på Sunt arbetsliv (www.suntarbetsliv.se). Ha det som ett stående tema på arbetsplatsträffar eller vid skyddsronder som en påminnelse om hur ni ska göra. Även i vårt häfte Råd & Anvisningar del 2 finns bra tips och råd att arbeta efter...
Läs hela svaret med fler tips, och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nu kommer vår nästa bok i serien städhandböcker
(liten praktisk i miniformat)
Städhandbok Hälsa
Anvisningar och råd för en bättre hälsa för dig som arbetar med städning
1x1 368 Stadhandbok Halsa 21
1x1

Carina Boman Helgesson är projektledare för den nya boken tillsammans med andra ur styrelsen. 

Carina säger att det kommer många frågor om städteknik och arbetsskador till kansliet. Vårt lilla häfte 100 Må-BRA-TIPS har blivit en storsäljare, därför fortsätter vi att utveckla temat med en hel bok om hälsa för de som arbetar med städning.

Här kommer några rader från förordet i boken...
Vad är egentligen en god hälsa?
   Att ha en god hälsa betyder att vara frisk och att må bra. Din hälsa påverkas till exempel av vad du äter, stress, sömn, rökning, alkohol och droger. Din hälsa påverkas också av om du trivs med dig själv, de människor du har omkring dig och om du tycker ditt liv har en mening...  
   Läs mer om boken på stadbranschensverige.se
Våra medlemmars synpunkter är viktiga för oss
Under hösten 2020 har vi arbetat med en digital medlemsundersökning som gett oss viktig och värdefull information från våra medlemmar om vad ni vill att vi arbetar med för olika frågor.

Nedanstående input har vi fått från er och är givetvis områden vi kommer förvalta och prioritera under det kommande året:
  • Digitala webbinar/branschdagar med allt från det senaste inom branschen såsom städredskap, städmetoder, covid-19 – daglig städning samt hygieninsats till vad som lämpar sig i olika miljöer, miljömärkningar mm.
  • Nätverk inom olika regioner måste skapas, här behöver projektansvariga tillsättas vars uppgift är just att driva nätverken, ordna frukostseminarier, informera vad vi gör i Städbranschen Sverige osv.
  • Mer litteratur och grundläggande användbara utbildningar efterfrågas bl a fler handböcker inom områden som städning inom vård, industri, rena rum. Vi kommer under året färdigställa Råd & Anvisningar del 3 samt Städhandbok Hälsa. Vi kommer att se över möjligheten att ta fram ”metodkort” med piktogram samt fler quiz till vår litteratur.
  • Samla branschinformation som exempelvis skötselanvisningar för olika golvtyper (golv-wikipedia), sammanställa information om Fair Play Städ, samt leta annan intressant och lämplig litteratur som är användbar för våra medlemmar och som ska kunna köpas i vår webb-butik.
  • Utöka medlemsnyttorna och renodla bland de som redan finns, våra medlemsnyttor kan komma erbjudas att använda vår butik som plattform för sina erbjudanden.
  • Upphandling och Lobbying – informera tydligare om vad vi gör bl a via MyNewsDesk, våra digitala nyhetsbrev, sociala medier och vår hemsida.
Vill du vara med och påverka? Skicka ett mail till kansliet: info@stadbranschensverige.se
1x1 369 ont i ryggen
1x1
”Bromsa utvecklingen med utmattning, ledbesvär och värk i kroppen”

”Om vi ska bromsa utvecklingen med utmattning, ledbesvär, värk i kroppen och så vidare måste vi sätta ned foten. Med hårt och fast tryck. Och vi måste göra det tillsammans.”

Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. Och i Arbetsmiljöverkets AFS 2015:4 paragraf 9 står det att arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurser ska anpassas till kraven i arbetet.
  Läs mer på ”Kommunalarbetaren”
Inspirationstips om hälsa
1x1 371 sofia ahman
1x1

Hemmagympa med Sofia Åhman

Träna framför TV:n med Sofia Åhman (GoKvälls träningsexpert)  20 minuter. Smarta övningar som alla klarar och som tränar hela kroppen.

Se Hemmagympa med Sofia ”SVT Play”

1x1 372 malin berghagen
1x1

Livslust och hälsa enligt Malin

Vi får följa Malin Berghagen i hennes dagliga rutiner för välmående, med praktiska tips och recept. Hon delar med sig av historier ur vardagen, om hur hon löser problem, får energi och finner balans. Ta del av hennes väg för hälsa och skönhet - inifrån och ut.
   Boken innehåller underbara bilder från Malins liv, med hela familjen, fotograferade av bland andra dottern Love Taylor.
222 Clean 2021 Liggande NoDatum
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1
Clean Bright Awards 2021

Branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ- och servicebranschen.

Städbranschen Sverige ansvarar för priset ”Årets Miljöföretag”. ISS blev utsedda till det prestigefyllda priset 2020.

Viktiga datum!
 - 30 juni 2021 Sista datum för att nominera
-  31 augusti 2021 Finalisterna kommer att offentliggöras och presenteras
-  16 november 2021 final på Kistamässan i Stockholm
  Läs mer om ”Clean Bright Awards”
1x1 361 covid stadare
1x1
Mer städning för minskad smittspridning

Många är oroliga för smitta när de rör sig utanför hemmet, störst är oron i matbutiker och kollektivtrafik. Sju av tio vill ha mer städning och desinficering för att känna sig tryggare.

Det är främst kollektivtrafik, köpcentrum och matbutiker som inte känns smittsäkra. Exempelvis upplever endast 12 procent matbutiker som mycket smittsäkra. Och 42 procent av de som tar i en kundkorg tänker att någon borde desinficera handtaget mellan användningarna. Det visar en undersökning som Axiom Insight gjort på uppdrag av Almega Serviceföretagen.
   Läs mer på ”VIA TT”
1x1 363 stadare butik
1x1
Oro för smitta: Många vill ha mer städning i butiker

Många är oroliga för att smittas av corona i matbutiker och kollektivtrafik och 70 procent vill se mer städning på sådana platser enligt en ny undersökning.

Nästan varannan som tar i en kundkorg tänker att någon borde desinficera handtaget mellan användningarna.
Många uttrycker också ett önskemål att fler ska bära munskydd och att ytor som ofta vidrörs ska torkas av mer.
   Läs mer och lyssna på ett inslag ”SR P4 Göteborg”
1x1 364 stadare uts omr
1x1
Städare vanligaste yrket i utsatta områden

De vanligaste yrkena bland män i särskilt utsatta områden är städare, lagerjobb, inom restaurang och förare. Bland kvinnor leder också städare, följ av olika vårdyrken som barnskötare, undersköterska, sjukvårdsbiträde och personlig assistent.

Coronakrisen har medfört att en drygt 10-årig period av jobbtillväxt brutits. Rapporten ”Tjänstesektorn är en integrationsmotor” fokuserar på läget i de 23 områden i Sverige som polisen har pekat ut som mest utsatta. När arbetslösheten nu ökar riskerar situationen där att förvärras.
  Läs mer på ”Arbetsmiljöforum”
1x1 365 samhall 11 18
1x1
”Vi glömdes bort i pandemin”

Anställda i Samhall är en riskgrupp som städar gym, mataffärer och polishus – utan tillräckliga skydd.

En kvinna städade ända fram till sent i fjol på äldreboenden utan varken munskydd, visir eller förkläden.
   I Umeå har facket kämpat för att de anställda ska få bära munskydd. På Ikea kan det vara svårt att hålla avstånd – ändå ska medarbetarna städa när gästerna har lämnat sina bord i restaurangen.
  Läs mer på ”Expressen”
1x1 366 gammal stadare
1x1
Inte lönsamt med extra jobbår för städare

”Vill du ha mer pension – jobba längre”. Så lyder mantrat. Men det stämmer inte för stora yrkesgrupper, visar beräkningar från SPF Seniorerna.

Två extra arbetsår efter 65 handlar ofta bara om några futtiga hundralappar per månad i pension för yrkesgrupper som busschaufförer, barnskötare, undersköterskor och städare.
  Läs mer på ”SVT”
1x1 360 peter bergstrom
1x1
”Lättare sälja in extra tjänster”

Peter Bergström, delägare och produktutvecklare på Stockholm Städgross berättar att snabbhet, flexibilitet och sourcing från Asien har gett bolaget nya kunder från hela Norden under året.

– Det har blivit lättare att sälja in extra tjänster för städbolagen, så som desinficering och sanering. Vi som säljer och marknadsför städprodukter bör hjälpa våra städbolagskunder att ta fram attraktiva lösningar som de kan nyttja som merförsäljning.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 367 inspira fusion
1x1
Fusion inom FM ska spränga miljardvallen

FM-bolaget Inspira stärker grenen arbetsplatsservice genom att förvärva Middlepoint.

Inspira expanderar i en tid när många FM-bolag kämpar i motvind. Senast i december fusionerades Service Compagniet Svenska AB i moderföretaget Inspira.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 362 coor1
1x1
Coor slutför förvärv av R&K Service

I februari meddelade Coor att bolaget tecknat avtal om förvärv av norska R & K Service AS. Förvärvet genomfördes den 1 mars 2021.

R & K Service levererar lokalvård och restaurangtjänster och har 130 anställda och en årlig omsättning på ca 80 MSEK. Förvärvet stärker Coors erbjudande inom lokalvård och restaurang och ger Coor en ökad geografisk täckning i Stavangerområdet.
  Läs pressmeddelandet på ”DI”
134 veckans fundering
”Ändra aldrig på den du är för att andra ska tycka om dig. Var dig själv så ska du se att rätt personer kommer att älska dig”

”Den kanske största styrkan är att våga vara svag”  [Tomas Gunnarsson]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email