Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 12 mars 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
359 tema halsa
Temaveckor
Städbranschen Sveriges styrelse har tagit beslut om att i våra nyhetsbrev försöka ha temaveckor med olika ämnen, exempelvis: Hälsa och friskvård, Hygienstädning covid-19,  Golv/golvvård, Storstädning/maskiner, Upphandling, Ledarskap, Miljö & Hållbarhet – miljömärkningar, Vit bransch, Utbildning & Kompetens.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
189 veckans kronika
Nätverket för Kvinnliga entreprenörer i städbranschen
1x1
376 linda nilsson
1x1

Vi fick ett mail till kansliet...

”Hej jag heter Linda och jag har skapat ett nätverk för kvinnliga entreprenörer i städbranschen.” 
   Wow tänkte jag detta måste vi uppmärksamma. Tog genast en kontakt och fick en intervju med Linda 40 år och ensamstående med tre barn.

Linda berättar:
– Jag driver min firma ensam, efter att ha varit arbetslös ett tag. A-kassan dröjde i 22 veckor innan ett beslut kom och pengarna betaldes ut.
   Innan beslutet kom hann jag marknadsföra mig själv som fönsterputsare, men en omställningscoach som jag hade tillgång till efter uppsägningen, tyckte jag skulle ta möjligheten att starta eget. På den vägen är det...

   Läs hela krönikan på stadbranschensverige.se
131 experten
Hälsosammare på jobbet

FRÅGA: Vi ser att ni har hälsotema i ert nyhetsbrev nu i mars månad vilket har peppat oss att försöka bli mer hälsosammare i vår städgrupp.
   Vad har ni för tips till oss för att vi skall komma igång?

SVAR: 
Låter ju verkligen jättespännande och såklart en bra investering för er. För det första kanske ni måste sätta er ner och komma fram till vad ni menar med hälsosammare, just för er?
   Vill ni börja äta hälsosammare? Vill ni motionera eller träna mer, få en bättre kondition? Vill ni gå ned eller upp i vikt? Vill ni få mer energi? Vill ni stressa mindre? Vill ni tänka mer positivt? Vill ni få en bättre arbetsteknik? Osv.
   Ta en diskussion med er chef och berätta om era tankar ni kanske får ett gott stöd och tips och idéer vad som finns att tillgå på er arbetsplats och får fler i er organisation med på banan.
   Sätt er ner och ha en kreativ ”brainstorming” och försök konkretisera era mål och skriv ned dem i en liten enkel handlingsplan...

Läs hela svaret med fler tips, och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nu kommer vår nästa bok i serien städhandböcker 
Städhandbok Hälsa
Anvisningar och råd för en bättre hälsa för dig som arbetar med städning
1x1 368 Stadhandbok Halsa 21
1x1

Ett kort utdrag ur vår nya bok Städhandbok Hälsa

SÖMN
Det gäller att ha balans i allt, även sömnen. De flesta vuxna bör sova mellan sju och åtta timmar per natt, medan en del kräver nio. Mer eller mindre än så är det mycket få som mår bra av.
Här kommer några tips för bättre sömn:

• Ha riktigt mörkt i sovrummet, använd gärna mörkläggningsgardiner.
• Det ska vara svalt i sovrummet. Se till att ha olika typer av täcken beroende på årstid och ha gärna fönstret lite på glänt så att det kommer in sval och frisk luft.
• Se till att det är riktigt tyst, och stäng av störande element, droppande kranar eller elektriska apparater som surrar.
• Motionera regelbundet. Det finns nog ingenting som ger en lika god nattsömn...

 
 
   Läs hela tipset och mer om boken på stadbranschensverige.se
Areff, en ny medlemsnytta
1x1 373 id 4648208
1x1

Skaffa ert service-ID via oss i Städbranschen Sverige till bra priser.
   Städbranschen Sverige har inlett ett samarbete med Areff Systems ID06 vilket är en ny medlemsnytta för våra medlemmar.


ID06 lösningen med Areff kan sammanfattas med:
ID06 främjar en sund konkurrens och försvårar svartarbete och ekonomisk brottslighet samt att stärka den sunda konkurrensen.
   ID06 är ett system för att lätt kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till en arbetsgivare.
   ID06 försvårar också för obehöriga att vistas på arbetsplatsen
   Läs mer om Areff service-ID

Våra medlemmars synpunkter är viktiga för oss
Under hösten 2020 har vi arbetat med en digital medlemsundersökning som gett oss viktig och värdefull information från våra medlemmar om vad ni vill att vi arbetar med för olika frågor.

Nedanstående input har vi fått från er och är givetvis områden vi kommer förvalta och prioritera under det kommande året:
  • Digitala webbinar/branschdagar med allt från det senaste inom branschen såsom städredskap, städmetoder, covid-19 – daglig städning samt hygieninsats till vad som lämpar sig i olika miljöer, miljömärkningar mm.
  • Nätverk inom olika regioner måste skapas, här behöver projektansvariga tillsättas vars uppgift är just att driva nätverken, ordna frukostseminarier, informera vad vi gör i Städbranschen Sverige osv.
  • Mer litteratur och grundläggande användbara utbildningar efterfrågas bl a fler handböcker inom områden som städning inom vård, industri, rena rum. Vi kommer under året färdigställa Råd & Anvisningar del 3 samt Städhandbok Hälsa. Vi kommer att se över möjligheten att ta fram ”metodkort” med piktogram samt fler quiz till vår litteratur.
  • Samla branschinformation som exempelvis skötselanvisningar för olika golvtyper (golv-wikipedia), sammanställa information om Fair Play Städ, samt leta annan intressant och lämplig litteratur som är användbar för våra medlemmar och som ska kunna köpas i vår webb-butik.
  • Utöka medlemsnyttorna och renodla bland de som redan finns, våra medlemsnyttor kan komma erbjudas att använda vår butik som plattform för sina erbjudanden.
  • Upphandling och Lobbying – informera tydligare om vad vi gör bl a via MyNewsDesk, våra digitala nyhetsbrev, sociala medier och vår hemsida.
Vill du vara med och påverka? Skicka ett mail till kansliet: info@stadbranschensverige.se
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare
   Nominera här
328 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 382 fran hjartat inspiration halsa traning forandring
1x1
Boktips om hälsa

Från hjärtat: inspiration om hälsa, träning, förändring. Agneta Sjödin.

Vi har alla en del i att förändra världen till en mer positiv, ljus och kärleksfull plats. Alla bär på ett ansvar, samtidigt som det går att göra så mycket i det lilla. Ingen förändrar världen över en natt, men vi kan ta små steg och bit för bit nå målet.
   Med den här boken vill Agneta Sjödin inspirera oss till att leva från hjärtat. I mötet med oss själva och i mötet med andra. Vi får ta del av Agnetas berättelser om fantastiska människor hon har stött på under sina resor världen över, och läsa om hur de har påverkat henne. Vi får också lära oss om hur vi kan gå utanför våra bekvämlighetszoner och våga bryta mönster samt hur vi uppnår balans i relation till andra människor. För den som vill ta hand om och bygga upp både kropp och själ finns även olika övningar som kan få oss att komma igång.
1x1 374 stadare 12
1x1
Sju av tio vill ha mer städning

Det är främst kollektivtrafik, köpcentrum och matbutiker som allmänheten upplever som smittosäkra.

Sju av tio vill se mer städning och desinficering på platser utanför hemmet framgent. Endast 12 procent upplever matbutiker som mycket smittsäkra. Två av tre svarar att ökad avtorkning och desinficering av saker som vidrörs ofta, till exempel handtag, skulle få platser utanför hemmet att kännas mer smittsäkra.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 377 digital stad
1x1
Hur mycket tjänar du på att digitalisera?

Kan vi räkna hem en satsning på digitalisering? Det intuitiva svaret på den frågan är naturligtvis ja, varför ska vi annars lägga ned så mycket tid och pengar kring det.

Innovationsprogrammet Smart Built Environment som är finansierat av staten och samhällsbyggnadssektor gemensamt har satt som mål att bland annat minska byggkostnaderna med en tredjedel med hjälp av digitalisering och nya affärsmodeller. Det ger en indikation av potentialen med digitaliseringen.
   Läs mer på ”Förvaltarforum”
1x1 378 sprit svamp
1x1
”Svamp och sprit”

Sju av tio i Dalarna vill ha mer städning och desinficering i butiker och offentliga miljöer, visar en ny rapport från Almega serviceföretagen.

"Man har sett en massa pumpar som man trycker på i butiker och restauranger. Men en liten svamp med sprit är ju bättre", säger Serena Ehlin.

   Läs mer och lyssna på ett inslag ”SR P4 Dalarna”
1x1 309 stadare 0487
1x1
Låt inte pris gå före kvalitet i offentlig upphandling

Med mindre fokus på lägsta pris, mindre tidskrävande formalia och färre men relevanta krav i offentliga upphandlingar skulle fler företag kunna bidra till samhällsutvecklingen.

De offentliga upphandlingarnas betydelse för svensk samhällsekonomi är stor. Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen uppgick 2018 till 782 miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 80 000 kronor per invånare. Med så stora summor i potten är det ytterst angeläget att de offentliga upphandlingarna skapar maximal samhällsnytta.
  Läs debattartikeln på ”Dagens Samhälle”
1x1 380 cleaning service 3500616
1x1
Välfärden vinner på arbetskraftsinvandring

Enligt Almega uppgår det totala överskottet för arbetskraftsinvandrade städare till 15,5 miljoner kronor.

Kritiker menar att arbetskraftsinvandrare tar jobb från svaga grupper i samhället och försörjer sig på bidrag. Detta stämmer inte. Almega har i en rapport kartlagt effekterna på den offentliga sektorns ekonomi och kan konstatera: arbetskraftsinvandringen genererar ett stort ekonomiskt plus. Studien visar också att kritiken mot arbetskraftsinvandringen är onyanserad.
  Läs debattartikeln på ”KKuriren”
1x1 381 lernia
1x1
Lernia störst inom bemanning av yrkesarbetare

Bemanningsbranschen har ett tufft år bakom sig, men nya siffror visar att Lernia Bemanning går emot strömmen.

Trots ett skakigt år på arbetsmarknaden där många företag dragit ned på personal går det bra för bemanningsbolaget Lernia. Under det fjärde kvartalet 2020 ökade omsättningen med 2 procent jämfört med året innan, trots pågående pandemi.
  Läs mer på ”VIA TT”
1x1 379 helsingborg
1x1
Bredablickgruppen fortsätter sin tillväxtresa i Helsingborg

Bredablicks expansion under det senaste decenniet kan bara beskrivas som explosionsartad.

Bredablick Förvaltning, Bredablick Facility Services och Sustend har olika fokusområden, från fruktleveranser och lokalvård till totalförvaltning och byggprojektledning
  Läs pressmeddelandet på ”MyNewsDesk”
134 veckans fundering
”Se upp med dina tankar; de blir ord. Se upp med dina ord; de blir handlingar. Se upp med dina handlingar; de blir vanor. Se upp med dina vanor; de blir din karaktär. Se upp med din karaktär; den blir ditt öde.”
 [Lao-Tze. Kinesisk filosof]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email