Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 19 mars 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
359 tema halsa
Temaveckor
Städbranschen Sveriges styrelse har tagit beslut om att i våra nyhetsbrev försöka ha temaveckor med olika ämnen, exempelvis: Hälsa och friskvård, Hygienstädning covid-19,  Golv/golvvård, Storstädning/maskiner, Upphandling, Ledarskap, Miljö & Hållbarhet – miljömärkningar, Vit bransch, Utbildning & Kompetens.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
189 veckans kronika
Ingenting är omöjligt…
1x1
389 cykel 683751
1x1

Vi träffade Anette, sjuksköterska i Stockholm som berättade om sitt förhållande till att behålla en god hälsa, via träning och rätt sätt att tänka. 

Annette ville ge oss en liten inspirationskick att komma igång, perfekt nu när vintern snart är över och dagarna blir längre och varmare.

När började du träna?
Jag har tränar från och till i hela mitt liv, berättar Anette, men de senaste tre åren har jag tagit tag i hälsan ännu mer än förut.
   För mig är vardagsmotionen den bästa träningen, jag cyklar, promenerar eller spelar golf. Under vintern åker jag gärna skidor.

Hur får du tiden att räcka till? Och hur planerar du för att hinna?
Det är viktigt att ta sig tid att prioritera träningen. Jag cyklar till jobbet tre dagar i veckan, cyklar jag inte så hoppar jag av bussen tidigare, för att komma upp i minst 12 000 steg per dag. Förra året, från april till november cyklade jag 250 mil fram och tillbaka till arbetet. Jag har nu som mål att slå 250 mil 2021...
   Läs hela krönikan på stadbranschensverige.se
131 experten
Hälsofrämjande arbete

FRÅGA: Hur kan jag driva ett hälsofrämjande arbete som chef/ledare över min städorganisation? Hur mäter man hälsa?

SVAR: 
Du är extremt viktig som chef i ert hälsoarbete, så bara det att du tar tag i det och visar ditt engagemang är ett stort och framgångsrikt steg.
   Finns det möjlighet att göra en hälsoundersökning bland de anställda dvs kartlägga hälsoläget? Har ni en företagshälsovård knuten till er kan ni få hjälp därifrån. Det kan kosta en peng men kan vara värt att få ett samlat hälsoläge bland de anställda.
   Om detta inte är möjligt och för kostsamt kan du ha hälsa och livsstil som en stående punkt i medarbetarsamtalen. Har du redan haft medarbetarsamtal kan du ta ett samtal till om bara hälsa och livsstil. Du får du en samlad bild av hur medarbetarna mår (fysiskt och psykiskt) och kanske även förslag på hälsofrämjande aktiviteter....

Läs hela svaret, och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Snart kommer en helt ny bok om allt som rör lokalvård
1x1 393 RentUtSagt omslag 1
1x1

RENT UT SAGT

Allt du vill veta om lokalvård 
...och lite till

I Rent Ut Sagt – allt du vill veta om lokalvård, tar sig Jan Stegmann och Carina Boman Helgesson an lokalvårdens historia, dagens professionella städning, chefs- och ledarskapet, arbetsmiljö, integration och jämställdhet, ekonomi och kalkyler, hållbarhet, innovationer, teknik, utbildning och upphandling. 
   Mer än 25 experter skriver och delar frikostigt med sig av sin kunskap och erfarenheter. Här finns också berättelser ur livet i branschen, krönikor och många fråga experten-, bok- och webtips. Allt på 470 intressanta, inspirerande, faktaspäckade och avslöjande sidor, rikt illustrerad med fakta och bilder.
   Kommer snart att finnas på webbutiken
Snart kommer vår nästa bok i serien städhandböcker 
Städhandbok Hälsa
Anvisningar och råd för en bättre hälsa för dig som arbetar med städning
1x1 390 Stadhandbok Halsa 21
1x1

Städhandbok Hälsa och kosten

Jobbar man i städbranschen, kan det bli både tidiga mornar och en stressig lunch. Därför är det viktigt att planera sin mat och göra det enkelt. Eftersom du har ett fysiskt arbete är det viktigt att äta ordentligt du behöver bränsle för att orka.
   I städhandbok hälsa finns massor av bra förslag på bra mat under en arbetsdag.
   ”Man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare” sa Dolph Lundgren i en intervju på TV. Det han menar är att dagens viktigaste mål är just frukosten.
Vad är en bra frukost?
Vad är en bra lunch/ready-to-go, som du kan äta i bilen utan att värma? En ”matig” smörgås en god smoothie eller en kall sallad.
Vad är en bra middag som det går att göra bra matlådor av?
I boken finns tips och råd. Det finns tips och råd hur du kan äta enligt tallriksmodellen och matcirkeln. Sist i boken finns en liten receptbank på gott bröd, frukostrecept och enkel vardagsmat som du kan ha i matlådan.
   Läs mer om boken på stadbranschensverige.se
Ta del av våra  medlemsnyttor
image
Dra nytta av att vara medlem i Städbranschen Sverige!

Städbranschen Sverige arbetar med att ta fram olika rabatt- och förmånsavtal som främjar medlemmarnas intressen. Flera förmånspaket är klara att utnyttja: rabattavtal med OKQ8, Borago, Nordbro Jurister, Visma, Verified, Rent Facility Nordic, Oxxy, Mobility Motors Nissan, Hygiene Diagnostics, Areff, Städkörkortet och Peugeot.
   Läs mer om vad de olika medlemsnyttorna kan göra för er
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare
   Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 344 Stadbr miljoforetag 21
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare.
   Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 387 asa holmgren
1x1
”Vi städar så att ni kan jobba”

Åsa Holmgren tycker att lokalvårdare och deras roll ofta hamnar i skymundan.

Under året som corona haft sitt grepp om Gävleborg är det många yrkesgrupper som ställt om för att kunna tackla pandemins utmaningar.
   – Finns inte vi så kan ni inte jobba heller, jag tycker man ska lyfta oss mer och ge oss en klapp på axeln", säger Åsa.
   Läs mer och lyssna på ett inslag ”SR P4 Gävleborg”
1x1 391 anneli kull
1x1
I Clean Green med ny arbetsledare

I Clean Green utökar driftledningen med Anneli Kull som ny arbetsledare. Hon kommer närmast från en liknande tjänst på Effekt.

– Vi är jätteglada att Anneli valt att börja hos oss på I Clean Green. Anneli och jag har tidigare jobbat tillsammans på Global och det känns kul att få möjligheten att göra det igen, säger I Clean Greens driftansvariga Linus Berg.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 386 robot hoganas
1x1
Höganäs första städrobot

På Vikenskolan är det roboten Doris som skurar golven. Nu ska kommunens första städrobot minska stress hos städpersonalen.

Städroboten Doris, eller RoboScrub 20 som den egentligen heter, är den första städroboten i Höganäs kommun och den andra i Sverige. En likadan städrobot finns nämligen på Kungsgårdsskolan i Ängelholm också.
  Läs me på ”HD”
1x1 385 handtork vs
1x1
Handtork vs pappershanddukar

Handtork med luftfilter och touchfree-kontroll ger samma aerosolspridning som pappershanddukar enligt en undersökning från Dyson.

En av pandemieffekterna är att allt fler människor oroar sig över hygienen på gemensamma toaletter på arbetsplatser och publika ytor. Inte minst har misstänksamheten för hur handtorkar påverkar smittspridningen ökat.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 384 coor lund
1x1
Coor tecknar avtal med ESS

Coor blir leverantör till en av världens modernaste forskningsanläggningar.

Coor har tecknat ett treårigt restaurangavtal med ESS, European Spallation Source, gällande leverans av mat och dryck till den nya forskningsanstalten som byggs i Lund.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 383 desinfekt
1x1
Ny handdesinfektion tar kål på covid

Svenska Bactiguards nya handdesinfektion avdödar viruspartiklar, är helt alkoholfri och lämpar sig väl även för barn.

Kladdiga, flyktiga, spritdoftande, rinniga, ettrigt svidande, milda eller i gelform. Effektiva och mindre effektiva. Marknaden för handdesinfektion har slagit i taket senaste året och såväl kvalitet som pris varierar enormt.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Det behövs inte mycket för att bli lycklig – allt finns inom dig, i ditt sätt att tänka”

”Tro och agera som det vore omöjligt att misslyckas”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email