Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 26 mars 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
359 tema halsa
Temaveckor
Städbranschen Sveriges styrelse har tagit beslut om att i våra nyhetsbrev försöka ha temaveckor med olika ämnen, exempelvis: Hälsa och friskvård, Hygienstädning covid-19,  Golv/golvvård, Storstädning/maskiner, Upphandling, Ledarskap, Miljö & Hållbarhet – miljömärkningar, Vit bransch, Utbildning & Kompetens.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
RUT-branschen rusar
1x1 404 rutbarometern
1x1

Trots hårdare restriktioner p.g.a. pandemin under årets första månader noterar vi positiva signaler från branschen i februari. 
   Vi baserar det på att vi jämför med hur februari brukar se ut och vid en jämförelse med februari 2020 så ser vi en ökning på hela 14%!


Hemstäd, utgör ungefär 70% av Rut-branschen, uppvisar samma trend som rutbranschen som helhet. Där noterar vi en ökning på 8% i jämförelse med februari 2020. Flera branscher har haft en positiv start på året. I jämförelse med tidigare år, är det egentligen bara en bransch som fortsatt har stora utmaningar. Barnpassning.
   De två vinnarbranscherna, sett till hur februari brukar se ut, är Flytthjälp och IT-service. Här noterar vi en otroligt stark februari. Flytt ligger på nivåer som är 33% över februari 2020, medan för IT-tjänster noterar vi en makalös 60% större marknad än samma månad tidigare år.
   Rutbarometern.se, är ett samarbete mellan Städbranschen Sverige och TimeWave AB, som bevakar Rut-branschen och sammanställer löpande statistik från Skatteverket och analyserar aktuell utveckling. Det som är unikt för rutbarometern är sammanställning av statistik per bransch, som gör det enkelt att följa utvecklingen av Rut-branschen över sikt. Statistiken baseras på den månad som Rut-avdragen blir godkända, vilket betyder att arbetet i regel har genomförts månaden innan.
   Läs hela analysen här
189 veckans kronika
Varför är det så svårt att ta hand om sin hälsa?
1x1
403 pizza 1702652
1x1

Jag är säkert inte ensam om att fundera över min vikt, min kondition och vad jag stoppar i mig för mat? 

Jag har i många år ständigt lagt upp nya strategier för att hitta en bra motionsform, försöka gå ner 5 kg i vikt och skaffat matrutiner, som är nyttiga och enkla. Det låter så enkelt men mitt i livspusslet så blir det svårt. Orken, motivationen och inspirationen finns inte där alla dagar. Man glömmer bort sin hälsa alltför ofta. Har du kanske samma dilemma?
Hälsan är ju trots allt det absolut viktigaste i våra liv utan den... ja ni fattar...

   Läs hela krönikan på stadbranschensverige.se
131 experten
Friskvårdsbidrag?

FRÅGA: Jag undrar vilka regler som gäller för friskvårdsbidrag och vilka möjligheter som finns för att få möjligheter till träning på arbetstid. På vår arbetsplats har vi idag inga sådana förmåner men vill gärna ha?

SVAR: 
Rätten att få friskvårdsbidrag är inte reglerad i någon lag. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om förmånen.
   Aktuella skatteregler bestämmer hur högt bidraget får vara och vilka aktiviteter som får omfattas av friskvårdsbidraget. Ni kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.
   På vissa arbetsplatser finns möjlighet till träning på betald arbetstid (så kallad friskvårdstimme), som ett alternativ eller komplement till friskvårdsbidraget. Om ni inte har någon av dessa förmåner på arbetsplatsen så kan ni prata med er chef eller med de fackligt förtroendevalda som kan ta upp frågan med arbetsgivaren.
   Att uppmuntra sina medarbetares hälsomedvetande samt ge möjligheter till ett regelbundet aktivt deltagande i hälsofrämjande aktiviteter lönar sig för arbetstagare och arbetsgivare
i form av att friskvården ska leda till ökat välbefinnande i arbetet, skapa en trivsam arbetsplats med god social gemenskap, ökad frisknärvaro samt förebygga och minska arbetsskador.
   Skatteverkets regler för godkända friskvårdsaktiviteter. Läs mer här: Friskvårdsaktiviteter A-Ö

   Fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Snart kommer en helt ny bok om allt som rör lokalvård
1x1 393 RentUtSagt omslag 1
1x1

RENT UT SAGT

Allt du vill veta om lokalvård 
...och lite till

I Rent Ut Sagt – allt du vill veta om lokalvård, tar sig Jan Stegmann och Carina Boman Helgesson an lokalvårdens historia, dagens professionella städning, chefs- och ledarskapet, arbetsmiljö, integration och jämställdhet, ekonomi och kalkyler, hållbarhet, innovationer, teknik, utbildning och upphandling. 
   Mer än 25 experter skriver och delar frikostigt med sig av sin kunskap och erfarenheter. Här finns också berättelser ur livet i branschen, krönikor och många fråga experten-, bok- och webtips. Allt på 470 intressanta, inspirerande, faktaspäckade och avslöjande sidor, rikt illustrerad med fakta och bilder.
   Kommer snart att finnas på webbutiken
Snart kommer vår nästa bok i serien städhandböcker 
Städhandbok Hälsa
Anvisningar och råd för en bättre hälsa för dig som arbetar med städning
1x1 390 Stadhandbok Halsa 21
1x1

Städhandbok Hälsa och kosten

Jobbar man i städbranschen, kan det bli både tidiga mornar och en stressig lunch. Därför är det viktigt att planera sin mat och göra det enkelt. Eftersom du har ett fysiskt arbete är det viktigt att äta ordentligt du behöver bränsle för att orka.
   I städhandbok hälsa finns massor av bra förslag på bra mat under en arbetsdag.
   ”Man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare” sa Dolph Lundgren i en intervju på TV. Det han menar är att dagens viktigaste mål är just frukosten.
Vad är en bra frukost?
Vad är en bra lunch/ready-to-go, som du kan äta i bilen utan att värma? En ”matig” smörgås en god smoothie eller en kall sallad.
Vad är en bra middag som det går att göra bra matlådor av?
I boken finns tips och råd. Det finns tips och råd hur du kan äta enligt tallriksmodellen och matcirkeln. Sist i boken finns en liten receptbank på gott bröd, frukostrecept och enkel vardagsmat som du kan ha i matlådan.
   Läs mer om boken på stadbranschensverige.se
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.
   Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 344 Stadbr miljoforetag 21
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare.
   Nominera Årets Miljöföretag här
291 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 400 corona1
1x1
Covid-döden har hela tiden handlat om klass

Redan juni förra året sa Anders Tegnell, att sjukdomen har en stark socioekonomisk koppling.

Både svenska och internationella rapporter har under pandemin pekat på att vissa yrken var mer utsatta. Lokalvårdare, buss- och taxichaufförer, pizzabagare, restaurangbiträde, och andra yrken där man inte kan undvika kontakt med andra människor och inte kan arbeta hemifrån.
   Läs mer på ”Expressen”
1x1 395 samhall 6
1x1
Riskfyllda städuppdrag granskas

Arbetsmiljön på Samhall i Eskilstuna har länge kritiserats. Efter en anmälan från Fastighets riktade Arbetsmiljöverket allvarlig kritik mot företaget i början av mars, rapporterar Fastighetsfolket.

Senast den 3 maj måste Samhall återkoppla till Arbetsmiljöverket vad som görs för att åtgärda noterade brister. Parallellt med den granskningen har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på eget initiativ.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 399 stadmaterial
1x1
”Kommuner ska inte konkurrera med Rut-företagen”

–Problematiskt att det kommunala bolaget ska utföra städtjänster i Vännäsbornas hem.

– För några veckor sedan gick kommunala Fastighetsservice i Vännäs AB ut med ett erbjudande om Rut-tjänster, trots att städning hemma hos folk knappast kan ses som ett naturligt kommunalt uppdrag, säger Peter Bergner.
  Läs mer på ”VK”
1x1 394 mila
1x1
”Tänk positivt för att nå långsiktiga mål”

Smarta Val, med vd Mila Viniavska i spetsen, vill pröva idén att utöka tjänsteutbudet med hjälp av personalens dolda talanger.

– Eftersom våra tjänster måste utföras med fysisk närvaro hos kund har vi börjat titta på hur vi kan ställa om digitalt. Vilka nya tjänster kan vi utveckla med hjälp av kompetenshöjning? Det handlar om att utöka tjänsteutbudet med hjälp av personalens dolda talanger., säger Mila.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 398 trappstad 0487
1x1
Insändare: Om trappstädning

”En viktig del av att välja hyresrätt framför bostadsrätt är att det som du i en bostadsrätt skulle göra/bekosta själv, betalas genom en del av hyran. Däribland trappstädningen.”

”Föreningen som köper in trappstädning, skulle absolut inte tolerera slarv av det bolag som sköter tjänsten. Städbolaget skulle få välja mellan att förbättra städningen eller få avtalet uppsagt. Det man har betalat för, ska man självklart också få levererat.”
  Läs insändaren på ”VLT”
1x1 401 halsovideo
1x1
Hälsa och träning för städare

Christina Holmefalk Städutbildningar lanserar en träningsvideo och träningsposter speciellt anpassad för städare

Tillsammans med hälsopedagogen Erica Österberg har enkla övningar som kan utövas under korta pauser tagits fram.
– Fysisk aktivitet ger stora hälsofördelar och är viktigt för personer med fysiskt arbete för att minska risken för förslitningsskador, säger Christina Holmefalk.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 402 johan mann
1x1
Han blir ny vd för Fastigo

Johan Mann blir ny vd för Fastigo från och med 1 juni 2021. Han efterträder Mona Finnström som går i pension.

– Jag är mycket glad och ödmjuk inför uppdraget som vd för Fastigo, en organisation som jag följt under många år, säger Johan Mann.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 397 iss stanga
1x1
ISS tecknar nytt avtal med Stångåstaden

ISS och Stångåstaden, Linköpings största bostadsbolag, ingår ett förnyat och utökat samarbete som innebär att ISS kommer att leverera hållbara städtjänster till Stångåstadens fastigheter.

I en upphandling som innefattade sex områden tilldelades ISS fyra av dem. Det innebär att ISS kommer att utföra städning i Stångåstadens fastigheter, och även leverera tjänster som golvvård, fönsterputsning och extrastädningar.
  Läs pressmeddelandet på ”MyNewsDesk”
1x1 396 hem stad
1x1
Homemaid förvärvar företagsstäd

Homemaid fortsätter att växa genom förvärv. Nu står Top Städ på tur.

– Det här förvärvet är resultatet av en strategi där vi avser att bygga självständiga och framgångsrika dotterbolag genom förvärv, säger Stefan Högkvist, vd för Homemaid AB.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”If you tell the truth, you don´t have to remember anything”
[Mark Twain]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email