Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 9 april 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
415 tema golv ytskikt
Temaveckor i april

Nu i april kommer våra temaveckor handla om Golv- och ytskikt.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Vi satsar på våra golv- och ytskikt
1x1 426 4golv
1x1

Rådet för Golv- och ytskikt har inte glömt er, vi kämpar vidare precis som alla andra i denna utdragna pandemi. 
   Under april satsar vi på golv och ytskikt via nyhetsbrevet, vilket vi tycker är jättekul. Vi har ännu inte fått möjligheten att kalla på ett första branschmöte men det kommer.

Troligen får vi starta med ett digitalt möte under våren. Mer information kommer under april till alla som visat intresse att delta, både medlemmar och branschen i stort.
   Vi tror på samverkan mellan tillverkare – föreskrivande ledet – ytägare/fastighetsägare – drift och städ – beställare av tjänster/service. Utan samsyn mellan alla parter kommer tyvärr orsaka många fler golv och ytskiktsproblem än vad som redan är gjort.
   Läs hela inlägget på hemsidan
50% rabatt på Städhandbok Golv
1x1 424 stadhandbok golv uppslag
1x1

Rabatten ges till både medlemmar och de som ännu inte blivit det.
   Den praktiska Städhandbok Golv, är bra att ha med sig ut på jobb. Här finns alla viktiga fakta om golvmaterial och golvvård, både överskådligt och lättillgängligt.

Den har ett litet praktiskt format och har spiralbunden rygg, så att den enkelt kan vikas upp och ligga uppvikt i fickan, utan att bli förstörd.
   I början av boken finns en tydlig innehållsförteckning, som gör det lätt att hitta respektive kapitel.
 Boken presenterar de olika golvmaterialen i bokstavsordning, med information om hur de skall skötas och behandlas. Boken behandlar också byggstädning, entréer, rondeller, rengörings- och underhållsmedel, miljö med mera.
   Beställ i vår webbutik
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
1x1 411 Webbinar Halsa
1x1

Anmäl er till ett kostnadsfritt inspirations-webbinar för en friskare städpersonal. Torsdag 27 maj 2021. 

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp Christina Holmefalk.
Förslag på mikropauser under arbetstid Erica Österberg Hälsopedagogoch coach kommer med enkla och bra övningar.
Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänkerMarika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
”Bilden av lågstatusyrke måste dammas bort”
1x1 416 RentUtSagt omslag
1x1

– Trots att lokalvården i Sverige omsätter mer än 40 miljarder kronor per år, sysselsätter fler än 100 000 människor och är en integrationsmotor av rang, behandlas den ofta styvmoderligt, säger Carina Boman Helgesson.

Carina, arbetar som chef för lokalvården på Örebro Universitet, hon har tillsammans med Jan Stegmann, seniorkonsult med mer än trettio år i branschen, initierat antologin ”Rent ut sagt – allt du vill veta om lokalvård, och lite till”.
   – Jag och Janne brinner för att upplysa och utbilda. Vi tycker att det saknas litteratur om städbranschen. Många i samhället har förutfattade meningar och förknippar städning med ett billigt yrke som inte är något att satsa på. Därför blir det tokigt i upphandlingar, lönesättningar och anställningsförhållanden.
   Läs mer på CleanNet
131 experten
Golvvårdsunderhåll

FRÅGA: Det börjar bli dags att planera storstädning och golvvårdsunderhåll, sommaren är ju en period då många lokaler står tomma vilket är perfekt för oss som skall utföra jobben. Vi har hamnat i diskussion med en kund om hur ofta golvvårdsunderhåll skall göras. Vi har inget speciellt dokumenterat kring detta. Vad har Städbranschen Sverige för råd att ge?

SVAR: 
Tänk på att skapa en bra strategi för golvvård i samråd med din beställare så att ni är överens om vilken nivå/kvalité som denne önskar. Är detta inte gjort, boka ett möte genast och gå igenom detta.
   Det är mycket viktigt att skapa en unik underhållsplan för lokalerna, där man identifierar slitage, behov och kostnader samt planerar på bästa sätt och utför därefter.
   För nya golv skall det alltid finnas en drift- och underhållspärm på objektet där all information om vilket golv, yta och skötsel som är aktuell.
   Se till att uppdatera i drift- och underhållspärmen och för även noteringar vilka produkter, rondeller och maskiner som används. Det kan vara bra information om något fel uppstår...

   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.
   Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare.
   Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 421 sundbyberg
1x1
Kommunens oklara städinköp gav miljonböter

Konkurrensverket kräver Sundbybergs kommun på en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift, rapporterar Upphandling 24. Bakgrunden uppges vara bristande dokumentation av ingångna avtal och otillåtna direktupphandlingar

Domstolskravet på en miljon kronor bygger på ett värde för upphandlingen på omkring tolv miljoner kronor för lokalvård i stadshuset.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 422 handshake 651818
1x1
Samhället kan byggas med bättre upphandlingar

För många företag är affärer med den offentliga marknaden viktiga och avgörande. En kommun upphandlar i genomsnitt varor och tjänster för 25 procent av sin budget.

Samhällsbyggardagarna i Västernorrlands alla kommuner har i år belyst hur en framgångsrik upphandlingsprocess kan se ut, hur man som kommun kan satsa på att renovera rätt och lönsamt i befintliga fastigheter toppat med dialog om affärer och hur man jobbar med inköpsprocesser i kommunerna.
  Läs mer på ”Svenskt Näringsliv”   
1x1 427 jenny kenneberg
1x1
”Knowledge is power i upphandlingar”

”Det kan vara intressant att känna till prisnivån i myndighetens tidigare avtal”, skriver Jenny Kenneberg i en krönika.


”Knowledge is power” är ett citat som gäller i allra högsta grad i dagens informationssamhälle. Ofta handlar det inte om att ha kunskapen i sig, utan om att känna till hur man skaffar sig den. Att ha rätt kunskap när man arbetar med anbudlämnande i offentliga upphandlingar är viktigt och kan ge en fördel i förhållande till konkurrenterna. Men vad finns det då för regler som styr informationsflödet i den offentliga affären?
  Läs krönikan på ”CleanNet”  
1x1 419 fonsterputs
1x1
Fönsterputsmästaren ger sina tips

Många gör fel när de putsar fönsterna berättar Ivan Pleinadius, dubbel svensk mästare i fönsterputsning.

Ett av det vanligaste misstaget som görs är att dra med skrapan uppifrån och ner, när det är vågrätt som ger bäst resultat.
   Ivan har 27 års erfarenhet av fönsterputsning och ger sina bästa tips.
Lyssna på ett inslag från ”SR P4 Uppland”
1x1 418 Stadare 0558
1x1
Svårare för män att få städjobb  

Det finns hinder för män som vill jobba i yrken dominerade av kvinnor. Det visar en studie från Linköpings universitet, baserad på ifall den sökande fick svar eller inte på en jobbansökan.

Yrken där diskriminering mot män i ansökningsprocessen noterades var förutom städare bland annat sjuksköterska, barnskötare och förskollärare. I yrken som fordonsmekaniker, lastbilschaufför, IT-utvecklare och lagerarbetare såg forskarna däremot ingen diskriminering mot kvinnor.
  Läs mer på ”Arbetsmiljöforum”
1x1 420 pengar 2
1x1
Deltid vid låg lön ger inte lägre pension

Jobba heltid för att få bättre pension – en sanning för många. Men inte för alla. För den med låg lön påverkar inte deltidsjobbandet pensionen särskilt mycket.

Fackförbundet Kommunal, är bekymrat över de höjda pensionsåldrarna. Deras medlemmar orkar ofta inte jobba ens till 65 år i dag, snittåldern för pensionen för Kommunals medlemmar är nu 64 år.
– Alla kan inte jobba längre. Det måste till exempel bli lättare att få sjukersättning, säger Josepha Lindblom, pensionsexpert på Kommunal.
  Läs mer på ”Dagens Nyheter”
1x1 423 washingmachine
1x1
Textilier en coronarisk i vården

Kläder som tvättats i 40 grader med tvättmedel inaktiverar coronavirus. Det visar en studie från De Montfort University (DMU) i Leicester.

Forskarna använde ett modellvirus (HCoV-OC43) som har liknande egenskaper som SARS-CoV-2 och övervakade virusets stabilitet på textilier i 72 timmar. Det visade sig att viruset var fortsatt smittsamt efter tre dager på polyester, men endast ett dygn på bomull och sex timmar på polyester/bomull.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
Vi väntar hela veckan till fredag, hela året till sommaren, och hela livet till lyckan. Sluta vänta och börja leva.
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email