Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 16 april 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
415 tema golv ytskikt
Temaveckor i april

Nu i april kommer våra temaveckor handla om Golv- och ytskikt.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
145 veckans kronika
1x1 442 gummigolv
1x1
Hjääälp …det mjölar! 

Ett samtal från K som arbetar i hus B... hjääälp det mjölar igen. 

”Jag tror jag blir tokig, det spelar ingen roll hur mycket man städar, eller vad man använder, där ligger det där vita mjölet, som syns så himla tydligt på dessa röda mattor, som att man smulat stearinljus på dem” K är upprörd och uppgiven, vilket jag så väl förstår. Det gäller att lyssna, det brukar ju bli bättre när man får prata av sig och avreagera sig på någon.
    I huset ligger genomgående röda gummigolv, estetiskt jättesnyggt men enligt K ett riktigt ”skitgolv”.
   Just nu är vi i en tidsperiod då de mjölar extra mycket, K menar på att omslag i vädret och årstiden påverkar mjölningen mer eller mindre. K upplyser att: – Det konstiga är att alla golv inte mjölar vissa mjölar mer än andra, vad beror det på??...  Läs hela krönikan på Städbranschen Sverige
470 sidor om städbranschen, och lite till
1x1 434 carina boman helgesson
1x1

Lokalvårdschefen Carina Boman Helgesson anser att många har förutfattade meningar om städbranschen. Därför ger hon nu ut boken ”Rent ut sagt” tillsammans med branschkollegan Jan Stegmann.

– Läsaren får följa med på en tidsresa – från ett lågstatusyrke som skulle ske osynligt på kvällstid till ett modernt professionellt yrke, säger Carina.

Läs mer och lyssna på ett inslag från ”P4 Örebro”
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 443 webinar2
1x1

Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp Christina Holmefalk.
Förslag på mikropauser under arbetstid Erica Österberg Hälsopedagogoch coach kommer med enkla och bra övningar.
Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.

   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
131 experten
Rådet för Golv- och ytskikt slår denna vecka ett slag för trägolv i offentlig miljö. Var noga med att uppdatera er drift och underhållsinformation samt underhållsplaner för alla golv.

Periodiskt underhåll av trägolv

FRÅGA: Vi har fått helt nya trägolv i en stor restaurang, där vi skall sköta golvvård och periodiskt underhåll. Hur ofta rekommenderar ni att periodiskt underhåll/golvvård ska utföras nu när golven är helt nya?

SVAR: 
Trägolv i offentlig miljö behandlas på olika sätt, det är därför först viktigt att ta reda på hur just era golv är behandlade. Antingen frågar ni er kund/beställare, eller så pratar ni med fastighetsägaren. För nya fastigheter ska det alltid finnas en drift- och underhållsinformation och där kan det vara tydligt vad som gäller.
   Trägolv i offentlig miljö behandlas idag oftast med olika hårdvaxoljesystem, lack eller traditionella träoljor. Det är alltid viktigt för er som städar och underhåller golv att göra rätt, framför allt om golven och fastigheten är nyproducerade eller nyrenoverade.
   För nya eller nyrenoverade fastigheter finns alltid olika garantivillkor att ta hänsyn till, utöver funktion och utseende. Detta gäller alla typer av golvmaterial och är lika viktigt för dem alla...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Starka siffror från rutbranschen i mars
1x1 437 rutbarometer
1x1

När vi jämför mars 2021 mot förgående år, så innebär det att vi jämför med en bransch som precis stod inför alla prövningar som corona förde med sig.

2021 noterar vi en RUT-bransch som är hela 10% större än den var året innan. Så vi ser att den positiva återhämtningen har fortsatt. Nästa månad kommer vi jämföra med en bransch som var pressad av corona och då kommer vi troligtvis se en mycket stark tillväxt.
   Läs TimeWaves rutbarometer från mars här
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.
   Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare.
   Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 440 criminal 4805422
1x1
Kontrollera både nya och gamla leverantörer

Vet du vem du avser ingå affärsrelation med? Vilka är bolagets företrädare? Har det skett förändringar i det bolag ni haft samarbete med under en tid?

Det tillhör idag vanligheterna att anställda kommer och går, ledningar byts ut och arbetsvillkor förändras. Under bara ett par år hinner det hända mycket i ett bolag, oavsett storlek. Utvecklingen kan i värsta fall ta illa anade vägar..
  Läs mer på ”Förvaltarforum”
1x1 429 arbetsklader
1x1
"En stor del av bemötandet är att se proper ut"

Efter snart 15 år med samma typ av arbetskläder ska Samhalls klädkollektion göras om från grunden med egen design.

Arbetet började för ett år sedan och i höstas gjordes en analys av det nuvarande sortimentet. Medarbetare från hela landet intervjuades för att få fram ett underlag på vad som fungerar och vad som behöver bli bättre. Ett av de vanligaste önskemålen som framkom var att lägga till stretch i plaggen för ökad bekvämlighet.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 430 telefon
1x1
Samhall vill införa tidrapportering i telefonen

Personal på Samhall ska stämpla in och ut via en app i sin egen telefon, uppger Fastighetsfolket.

Man ser farhågor för att arbetsgivaren ska kontrollera dem mer med hjälp av appen. Andra vill inte använda sina telefoner som ett redskap för arbetsgivaren.
   Läs mer på ”Fastighetsfolket”
1x1 431 toatid
1x1
INSÄNDARE
”Vem hinner städa en toa på tre minuter?”


”Jag började i städbranschen för cirka 30 år sedan. Det är först nu som jag börjar att känna av rygg och axlar. Vilket jag tror beror på att det är mycket stressigare nu.”

”Lägsta pris ger inte den städning kunden vill ha. Lägsta pris innebär mer stress och sjukskrivningar för oss.”
   Läs insändaren på ”Fastighetsfolket”
1x1 433 cleaning 258520
1x1
”Vi sparar inte på städning av vårdboenden”

”God hygien är viktigt för en bra omvårdnad. Därför är städning något som Örebro kommun inte sparar på.”

”Inga besparingar har lagts på städningen på kommunens vårdboenden. Städningen är viktig både för den allmänna trivseln och med tanke på en god hygienstandard runt den äldre för att minska risken för smittspridning och sjukdom.”
   Läs artikeln på ”NA”
1x1 432 matilda olofson
1x1
"Glöm inte lokalvårdarna"

Region Västerbotten ger 18 miljoner extra till covidpersonal som jobbat direkt eller indirekt med covidvården.

Mathilda Olofsson på fackförbundet Kommunal är positiv men vill att pengarna ska riktas särskilt åt personal som inte är vårdutbildade.
   "All heder åt iva-personalen, de ska verkligen få högre lön. Men vi har andra yrkesgrupper som också ska få en del av kakan," säger Mathilda Olofsson.
  Lyssna på inslaget ”SR P4 Västerbotten”
1x1 438 torkel kristoffers
1x1
Krönika av Torkel Kristoffers
Korttidspermittering – pina colada eller uppsägning


Samtidigt som biltillverkarens anställda (ofta män) dricker pina colada under permitteringen, så sägs deltidsarbetande kvinnor i lågmarginalbranscher upp på löpande band.

Under pandemin har regeringen och samarbetspartierna slagit sig för bröstet över sina olika åtgärdsprogram. Problemet är att stöden i huvudsak går till vita medelålders män i högmarginalbranscher med god utbildning, något de är väl medvetna om.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 439 majken daugaard
1x1
Ny ekonomichef på ISS 

Majken Daugaard Larsen är ny ekonomichef på ISS svenska verksamhet sedan 1 april.

De senaste tre åren har hon haft titeln ”Head of Financial Controlling” på bolaget. Hon har även varit revisor på PWC i Danmark.

Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Ett strålande humör är inget som ”råkar” drabba en människa.
Det är resultatet av mängder av faktorer som fungerar i livet, samtliga av dessa faktorer är lyckligtvis träningsbara” [Jesper Caron]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email