Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 23 april 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
415 tema golv ytskikt
Temaveckor i april

Nu i april kommer våra temaveckor handla om Golv- och ytskikt.
   Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Modern renovering av äldre golv 
Rådet för Golv- och Ytskikt vill denna vecka slå ett slag för modern renovering av golv, hållbara golv och en cirkulär ekonomi! 
1x1 449 linoleumgolv
1x1

Under lång tid har vi helt i onödan bytt ut golv som fortfarande har ett liv kvar, varför? Kan det vara för att vi inte vet bättre, eller kan det vara för att vi inte tänker längre…

Som kanske alla vet kan vi slipa ett sten- eller trägolv och skapa nytt liv i våra golv, naturmaterial är fantastiskt. Ett välskött sten- eller trägolv är hållbart i generationer.
   Linoleum som också är ett fantastiskt naturmaterial, har säkert några av er varit med och renoverat och kanske till och med slipat lätt för att nollställa, före ny behandling, och för att skapa nytt liv i golvet. Det finns linoleumgolv som är över 100 år och som med rätt skötsel kommer att leva minst ett århundrade till!
   Plastgolv har säkert många av er, varit med och tagit bort gammal polish på, därefter lagt ny polish eller annan traditionell ytbehandling, gång efter annan, år efter år… Ett evighetsarbete som hela tiden återkommer om golven skall vara rena, fina och lätta att städa.
   Den vanliga golvvårdsmetoden på plast och linoleum är att vi nollställer, lägger en grund och toppbehandling. Därefter kanske vi lättskurar och lägger topp några år, och slutligen nollställer och börjar om från början med grund och topp, ett evigt arbete...

Läs hela texten på Städbranschen Sverige
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 452 traning 7967
1x1

Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.

”Fysisk aktivitet ger stora hälsofördelar och är viktigt för personer med fysiskt arbete. Att träna sina muskler utöver sitt aktiva arbete, minskar risken för förslitningsskador som kan orsakas av arbetet. Dessutom är rörelse i olika former en härlig kick för vårt mentala mående, då fysisk aktivitet motverkar bland annat stress och ger oss mer energi i vardagen.”

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp Christina Holmefalk.
Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
1x1 441 Stadposter video
1x1
Ge din städpersonal bättre hälsa och mer ork!

Beställ träningsposter och träningsvideo!
Finns nu i vår webbutik!


Hälsopedagog Erica Österberg har tagit fram en träningsvideo och en träningsposter med enkla och bra övningar när man tar mikropauser, på arbetet eller på fritiden. Erica coachar och peppar dig i videon.
HÄLSOFÖRDELAR
Fysisk aktivitet ger stora hälsofördelar och är viktigt för personer med fysiskt arbete.
ANPASSAT FÖR LOKALVÅRDARE
Vår träningsposter och video är skapat och anpassat för alla som arbetar med lokalvård.
   Beställ träningsplanschen och eller videon som ett paket eller var och en för sig.
   Läs mer och beställ på webbutiken

131 experten
Periodiskt underhåll 

FRÅGA: Vi utför golvvård mest på plastgolv och även linoleum. Periodiskt underhåll, är det den perioden vi väljer eller finns det någon standard?
    Vi tvättar även mattor på skolor och förskolor, just nu med ånga. Det gör vi två gångerr per år. Räcker det?
   Vi utför också höghöjdsstädning dvs vi dammsuger ventilationsrör, lampor och annat som ordinarie lokalvårdare inte kan utföra. Finns det någon standard för hur ofta detta bör utföras? Följdfråga till detta är om 1,80 är maxhöjd för en lokalvårdare att damma?

SVAR: 
Med periodiskt underhåll menas, hur man genomför en uppgradering av golvytor och/eller andra ytskikt utöver rutinmässig daglig städning. För att uppgraderingen skall bli så rätt som möjligt, bör man känna till vilka material, hur de är behandlade och vilken status de har – För detta arbete är en dokumenterad material- och statuskontroll värdefull. Alltså är periodiskt underhåll inte detsamma som perioden ni har för periodiskt underhåll, detta kallas underhållsplan...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 451 clean bright 21
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
291 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 444 varnamo
1x1
Nu är lokalvården nästan fri från kemikalier

"Det handlar om medarbetarnas miljö och hälsa"

Läs mer på Värnamo Nyheter, som prenumerant.
  Läs mer på ”Värnamo Nyheter”
1x1 445 gekas ullared
1x1
Städare avskedad för covidsmitta

Fastighetsanställdas förbund tar strid för en avskedad städare. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta på jobbet på på Gekås köpcentrum i Ullared.

Den Sodexoanställda städaren Wojtek Miller, blev avskedad i slutet av februari i år, strax före ett arbetspass. Tre veckor tidigare, upptäckte Wojtek att han inte kände någon lukt. Han ska ha uppgett det direkt för gruppledaren som sa åt honom att gå hem, vilket han också gjorde.
   – Dagen därpå körde jag till Falkenberg och gjorde ett prov. Det var positivt. Två dagar efter att han återgått till arbetet, efter tre veckors frånvaro, kom beskedet om avskedandet, berättar han.
  Läs mer på ”Lag&Avtal”
1x1 446 rengoring desinfekt
1x1
Rengöringsmedel tillräckligt för minskad smittspridning

Daglig ytrengöring med rengöringsmedel är i allmänhet tillräckligt för att minska spridningen av covid-19 på arbetsplatser och i hemmet.

Det finns tillfällen när frekventare rengöring eller desinfektion förordas. Det handlar om miljöer där människor löper större risk för svår sjukdom, liksom på platser där smittspridningen är hög, eller där få människor bär mask eller tvättar händerna.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 447 aira tapper
1x1
Inspiras väg till en uppdaterad garderob

Miljö, design och ekonomi är några av riktlinjerna som Inspira förhåller sig till vid köp av färdiga modeller.

– Jag tror att många tycker det är viktigt hur man ser ut hos kund, säger Aira Tapper, personalchef Inspira.

   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 374 stadare 12
1x1
Hemstäd upp 5 procent

Rutbranschen ökade med 10 procent i mars 2021, jämfört med samma månad 2020, visar siffror från Rutbarometern.

Hemstäd, den största andelen av rutbranschen, växte med knappt 5 procent, jämfört med mars i fjol. Rutbarometern noterar att mars 2020 var en rekordmånad. ”2021 har branschen inte bara återhämtat sig, utan fortsatt slå nya rekord.”
   Läs mer på ”Rutbarometern”
1x1 448 classroom 2093743
1x1
DEBATT
"Ge utbildningsföretag ökat ansvar”


Dagens system med upphandlingar i vuxenutbildningen har sina brister, men att lägga skulden på utbildnings­företagen är direkt felaktigt, skriver Christer Hammar och Fredric Skälstad, Almega.

– Vi håller med om att dagens system med upphandlingar har sina brister, men att lägga skulden på utbildningsföretagen är direkt felaktigt. I en majoritet av landets kommuner finns fortfarande inga fristående alternativ inom vuxenutbildningen, skriver Christer Hammar och Fredric Skälstad, i SvD.
  Läs debattartikeln på ”Svenska Dagbladet”
1x1 395 samhall 6
1x1
Efter larm – nya krav på Samhall

Regeringen har förtydligat reglerna för hur Arbetsförmedlingen ska göra när de anvisar personer med funktionsnedsättning till Samhall.

Centerpartiet och Liberalerna har tagit upp att Samhall tagit emot ett stort antal nyanlända och påpekat att bristande språkkunskaper inte är någon funktionsnedsättning.
   Bakgrunden är också att riksdagen 2019 gjorde ett tillkännagivande om att ”Samhall bör återgå till sitt grunduppdrag att skapa arbete åt personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar”.
  Läs artikeln på ”Arbetet”
1x1 450 rut rot
1x1
DEBATT
”Rut- och rotavdrag gör de rika än mer rika” 


Rut- och rotavdraget är ett bidrag som främst utnyttjas av höginkomsttagare.

Avdragen nyttjas främst i kommuner som har hög medelinkomst, exempelvis Danderyd som har högst medelinkomst i Sverige. Allra minst nyttjas avdraget i kommuner med låg medelinkomst, som Haparanda där medelinkomsten är näst lägst i landet.
   Läs debattartikeln på ”Dala-Demokraten”
134 veckans fundering
”Pyttesmå vanor växer sig stora om du tar hand om dem varje dag”
[Källa: Monkey mindset]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email