Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 30 april 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
460 valborg 123784
415 tema golv ytskikt
Temaveckorna i april har vi ägnat oss åt golv- och ytskikt
   Under maj kommer vi ta upp hygien och coronafrågor. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Behov av maskinell städning...? 
På förekommen anledning vill Rådet för Golv- och Ytskikt lyfta upp två områden som är viktiga för att lyckas med ett bra golvunderhåll.
1x1 425 golv ytskikt 8757
1x1

Nya hårda och halvhårda golvmaterial, men även äldre golv behöver mer maskinell städning. Är detta bara ännu ett säljtrick eller ligger det något i det?

Städning generellt pressas av högre och högre avverkning, med mindre städtid och lägre ersättning per timme och kvadratmeter. Tyvärr är det verkligheten, men fortfarande vill våra kunder att städningen skall lämna efter sig rena och hygieniska ytor till en låg kostnad, där ytskikten också har en lång hållbarhet. En utveckling som verkligen är utmanande och inte alltid verklighetskopplad.
   För att lyckas, krävs att vi är smartare, att vara smart kräver mer närhet till maskinell städning av golv i daglig rutinstädning.
   Nya golvmaterial är dessutom designade för mer maskinell städning och polering, vi måste bara börja lära oss att använda hjälpen.

Läs hela texten på Städbranschen Sverige
INFÖR ÅRSMÖTET 19 maj 2021
På önskemål från medlemmar har Städbranschen Sverige skapat en möjlighet för digitalt deltagande på Årsmötet 19 maj 2021, utöver ett fysiskt deltagande. Det är första gången i historien vi gör på detta sätt och hoppas på allas förståelse att det är nytt för oss.
 
Vill du delta digitalt ber vi dig skicka din anmälan till info@stadbranschensverige.se, i ditt mejl kan du också begära ut handlingar inför årsmötet enligt gällande stadgar.
    Inför mötet samma dag, kommer vi skicka ut en länk till den den angivna adressen för deltagande via Zoom Årsmöte.    
   Röstning under mötet kommer att hanteras enligt instruktioner vi samtidigt bifogar länken.
   Vi önskar dig hjärtligt välkommen till Årsmötet även via digital länk!
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 459 helen w f
1x1

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.

Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp Christina Holmefalk.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
131 experten
Mjölning av linoleumgolv 

FRÅGA: Jag vet orsaken till mjölning av linoleumgolv – okunnigt utförande av golvvård. Men hur tar man bort mjölning på linoleumgolv utan att nollställa alla golv, finns det en annan lösning? Tacksam för lite hjälp.

SVAR: 
Orsaken till mjölande golv kan vara många och dessutom hänga ihop med varandra. För ett par veckor sedan hade vi med en krönika om någon som hade problem med mjölande röda gummigolv. Vi har fått in några svar på krönikan och vill här försöka sammanfatta detta så långt vi kan.
   Mjölning har inte med typen golvmaterial att göra, utan omständigheter kring golvet tex; allmänt dåligt och slarvigt handhavande,  inomhusklimat = temperatur och relativ luftfuktighet, typ av ytbehandling (polish/vax), omständigheter när golvvården utförts (kvarvarande fukt i golvet efter golvvård), inomhusklimat t.ex om det varit för varmt en sommardag eller för kallt på vintern, kraftig och forcerad ventilation för att få ytbehandlingen att torka snabbare, kvarvarande kemrester i golvet före behandling t.ex alkali från ett borttagningsmedel eller rutinmässig städning, med allt för alkaliska rengöringsvätskor eller överdosering med kem. Orsaken kan även vara utgången behandlings-produkt, eller att produkten inte hanterats frostfritt.  
   Som sagt det finns många orsaker till problemet. Mer om detta finns att läsa i Städhandbok Golv...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 451 clean bright 21
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
291 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 458 cms berlin
1x1
Coronasäkrad CMS Berlin

Det blir ingen fysisk omgång av branschmässan CMS Berlin i september 2021, vilket tidigare kommunicerats. Istället saluför mässan en digital plattform som öppnar 21 september.

Under rubriken CMS Plus kan utställare presentera produkter och tjänster inom rengöringsindustrin, alla dagar om året. Samtidigt kan besökare få information, utbyta idéer och nätverka. Tjänsten planeras att utvidgas regelbundet.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 365 samhall 11 18
1x1
Kritik riktas mot Samhall

Samhall, det statliga företaget har till uppgift att skapa jobb åt personer med funktionsnedsättning, för att de ska kunna ta sig vidare ut på den vanliga arbetsmarknaden.

Men Samhall har fått kritik, bland annat i en granskning i Dagens Arbete. Kritiken handlar om att alltfler av de som Arbetsförmedlingen hänvisar till Samhall, inte tillhör rätt målgrupp, och att arbetsförhållandena ofta är tuffa att klara av.
  Hör ett inslag på Sveriges Radio”
1x1 457 stadare invandrare
1x1
Sverige hade inte klarat corona utan invandrarna

För några år sedan var det helt legitimt att påstå att invandring är bra. Att samhället tjänar på flyktingmottagande.
   I dag är invandring näst intill bara negativt laddat.


Svensk arbetsmarknad skulle ha enorma brister om de senaste decenniernas invandring inte skett.
   I städbranschen utgör utlandsfödda 62 procent av alla anställda, 51 procent av alla buss- och spårvägsanställda, 30 procent av läkarna och 28 procent inom äldreomsorgen.
   Hur hade Sverige klarat corona utan invandrarna?
   Läs artikeln på ”Aftonbladet”
1x1 456 stadare 5
1x1
DEBATT
”Det är skillnad på hållbar lokalvård...”


Nya upphandlingskriterierna gör det möjligt att ställa drivande krav på att använda miljömärkta kemikalier..

Det finns goda förutsättningar för att Sveriges myndigheter, regioner och kommuner i större utsträckning kan bidra till att uppnå de nationella miljökvalitetsmålen och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Det handlar om att nyttja möjligheten att ställa krav om hållbarhet vid upphandling och samtidigt pröva nya cirkulära metoder som inte enbart begränsar sig till märkningar och certifieringar. I alla fall när det gäller upphandling av hållbar lokalvård.
   Läs debattartikeln på ”Aktuell Hållbarhet”
1x1 455 raddningstjansten
1x1
Kritik mot räddningstjänstens nya tvättmetod

Nu kommer det kritik från forskare mot Räddningstjänsten Kristianstads nya tvättmetod som påstås rena brandmännens larmställ från cancerogena ämnen – med avjoniserat vatten.

"För att man ska få vatten att hålla fett i sig så behöver man detergenter, som tvättmedel i tvättmaskinen", säger David Wensbo Posaric, forskare i medicinsk teknik på Lunds universitet
På Räddningstjänsten menar man att metoden har testats av ett oberoende tvättinstitut.
   Lyssna på ett inslag ”SR P4 Kristianstad”
1x1 453 stress 2860034
1x1
Städföretag krävs på besked om arbets­miljön

Ett städföretag i Halmstad har fått besök av Arbetsmiljöverket. Fastighets har anmält att arbetsmiljön är psykiskt påfrestande och nu kräver myndigheten svar av företaget.

Det handlar om smittrisker, och om anställda som behandlas kränkande och tvingas jobba så mycket att det är skadligt för hälsan..
   Läs artikeln på ”Fastighetsfolket”
1x1 306 tjoffe
1x1
Städbolaget sparkar nättroll

Hemservicekoncernen Städarna ska stoppa personer som inte står upp för medarbetarnas trygghet. Till sin hjälp har de ”Städpaus”.

– Vi får flera gånger i månaden kommentarer i våra sociala medier som anspelar på medarbetarens utseende, bakgrund eller önskemål om att köpa tilläggstjänster av sexuell karaktär.
   Vi vill inte ha kunder som beter sig så och har därför tagit fram den här sidan, säger Tjoffe Sjögren, koncernchef på Städarna Sverige.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 454 tvatt
1x1
Elis gör nyförvärv i Skåne

Elis Sverige har förvärvat Möllers Tvätt i Trelleborg.

Möllers Tvätt startade 1869 och erbjuder tvätteritjänster till hotell och restauranger samt tvätt av mattor och arbetskläder.
   Verksamhetsövergången sker den 1 juni då även produktionen kommer att flyttas, huvudsakligen till Elis anläggning i Limhamn.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Vill du ge din själ ett vitamintillskott, så rekommenderas 3-4 gapskratt om dagen”
”Allt går! Tillsätt bara lite jävlaranamma!”
[Källs: Popretorik]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email