Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 7 maj 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
461 tema hygien
Under temaveckorna i maj kommer vi belysa hygien och coronafrågor. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
FARAN ÄR INTE ÖVER! 
Se till att följa riktlinjer i samband med städning 
Vi i Städbranschen Sverige vill påminna om hur viktigt det är att följa riktlinjerna, och att arbetet sker på ett säkert sätt!
1x1 361 covid stadare
1x1

Under de senaste månaderna har våra lokalvårdare/städare i städbranschen gjort ett fantastiskt arbete. De är våra hjältar. Alla har arbetat med en risk att bli smittade av covid-19. Även de kunder vi träffar i samband med städning, har också utsatts för risken att bli smittade på olika sett.

Många av oss insåg tidigt, att vi måste gå ut med en bra information till våra lokalvårdare/städare. Det är viktigt att all er personal får kontinuerligt  information i sina mobiler, hur de kan förhindra smitta i möjligaste mån, och hur de ska skydda sig. Många kunder kräver att lokalvårdarna har fått en utbildning i hygien, samt hur det kan smitta. Alla som arbetar på områden där det finns stor risk för smitta, till exempel vårdcentraler, sjukhus, äldreboende, etc skall ha en utbildning i basala hygienrutiner...

Läs hela texten på Städbranschen Sverige
INFÖR ÅRSMÖTET 19 maj 2021, kl 13.30
På önskemål från medlemmar har Städbranschen Sverige skapat en möjlighet för digitalt deltagande på Årsmötet 19 maj 2021, utöver ett fysiskt deltagande. Det är första gången i historien vi gör på detta sätt och hoppas på allas förståelse att det är nytt för oss.
 
Vill du delta digitalt ber vi dig skicka din anmälan till info@stadbranschensverige.se, i ditt mejl kan du också begära ut handlingar inför årsmötet enligt gällande stadgar.
    Inför mötet samma dag, kommer vi skicka ut en länk till den den angivna adressen för deltagande via Zoom Årsmöte.    
   Röstning under mötet kommer att hanteras enligt instruktioner vi samtidigt bifogar länken.
   Vi önskar dig hjärtligt välkommen till Årsmötet även via digital länk!
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 469 Christina H 4295
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.
   Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
131 experten
Bakteriedödande skyddsfilm? 

FRÅGA: Har Städbranschen Sverige någon uppfattning om en skyddsfilm som enligt säljaren skall vara bakterie och virusdödande? Det skulle onekligen spara lite städtid om den funkar och dessutom ha en bättre effekt över hela dagen, speciellt på de mest använda ”tagytorna”.
   Om ni har några erfarenheter så återkoppla gärna, goda som dåliga?

SVAR: 
Vi har läst om denna typ av produkt och även tagit del av en hel del bakgrundsinformation kring densamma. Men precis som mycket annat i vår bransch bör man som alltid sätta in funktionen i sitt sammanhang och verkligen testa hur detta fungerar före beslut.
   Givetvis kan vi se vissa fördelar om det nu fungerar på t.ex pekskärmar, vid arbetsplatser, på lunchserveringen eller andra direkta släta tagytor för att minimera kontaminering och smittspridning.
   Förslagsvis ber man den som levererar att presentera sina lösningar, därefter sätta upp ett eget test som man också följer upp. Uppföljningen bör ske över en längre period minst 3-6 månader, där man under tiden också gör regelbundna och adekvata bakterie- och hygientester som protokollförs innan steg 2.
   Att spara städtid skulle vi nog säga är en överdrift, oavsett vad man än gör måste en yta alltid rengöras kontinuerligt och därefter desinficeras! Att se detta som ett tillägg i hygienfrågan som möjligen ytterligare begränsar kontaminering och smittspridning är mer rimligt, precis om andra former av ytdesinfektion.

   Läs fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 467 sundbyberg
1x1
Slarv med upphandlingar kan ge miljonböter

Sundbybergs stad har slarvat med upphandlingar av städtjänster och nu kräver Konkurrensverket att staden betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.

Annelie Skott, som är upphandlingschef i Sundbyberg stad, skriver i ett mejl till Mitt i att staden är medveten om att man inte har kunnat hantera upphandlingen av lokalvård på ett korrekt sätt, men tycker att den yrkade bötesumman är för hög.
  Läs mer på ”MittI”
1x1 465 s gideonsson
1x1
Strid om bindande avtal för jobbinvandrare

Det normala på svensk arbetsmarknad är väl att alla får ett anställningsavtal. Varför ska man göra undantag för en viss sorts arbetskraft? Vi förstår inte det, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till TT.

Polismyndigheten stödjer sig i sitt remissvar på en rapport av flera myndigheter från 2019 om organiserad brottslighet:
   "Där beskrivs bland annat att det är vanligt förekommande att arbetskraftsinvandrare rekryteras under förespeglingen att det som framgått av arbetserbjudandet ska gälla, men sedan tvingas arbeta för en mycket låg lön på dåliga villkor.
   Läs artikeln på ”Dagens Näringsliv”
1x1 281 samhall5
1x1
”Skattemedel har gett Samhall storhetsvansinne”

Ett stort problem tycks vara att Samhall riktar in sig på att vinna prestigefyllda upphandlingar som företaget sedan inte har tillräckligt med personal för att klara av.

Till exempel fick bolagets egen personal flygas in från andra delar av landet under en period. En annan lösning var att anställa personal utan funktionshinder som tidigare jobbat med att städa Arlanda, men för ett bolag som förlorade upphandlingen mot Samhall..
   Läs ledarartikeln på ”Mariestadstidningen”
1x1 466 ulrica persson
1x1
”Vi håller med om kritiken mot Samhall”

Med en funktionsrättspolitik som mer fokuserar på den funktionshindrades kompetens och egenmakt ter sig Samhall som storskalig offentlig lösning allt mindre smakfull, skriver Ulrica Persson.

Utifrån att kritik ofta förts fram kring arbetsförmedlingens bristande förmåga att identifiera de individer som behöver extra stöd in på arbetsmarknaden så misstänker vi att mörkertalet här är stort. Att nya lösningar måste till är uppenbart och enligt oss ASF är inte mera Samhall lösningen på detta.
  Läs mer på ”Dagens Industri”
1x1 464 sos alarm
1x1
SOS Alarm med nationellt städavtal

Inspira har levererat FM-servicetjänster till SOS Alarm sedan november 2020.

Uppdragen har utökats löpande och under våren har samarbetet landat med elva kontor från Sundsvall i norr till Malmö i söder. Det nationella ramavtalet omfattar FM-servicetjänster som lokalvård, fönsterputs, frukt, kaffe, växter och bemanningstjänster med mera.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 456 stadare 5
1x1
Nytt städavtal för Västra Götaland

Nu står det klart vem som ska renhålla Västra Götaland Regionens resecentrum.

Från och med 1 oktober 2021 ska Ge Bäst Service leverera lokalvård, verksamhetsnära tjänster och fönsterputs till kollektivtrafikens fastigheter.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 463 peter sjoborg bona
1x1
Han är Bonas nya finanschef

Peter Sjöberg är Bonas nya finansdirektör. Från och med 3 maj leder och ansvarar han för utvecklingen av det finansiella arbetet på Bona Group.

– Jag har med stort intresse följt Bonas imponerande utveckling utifrån ett affärs-, tillväxt- och hållbarhetsperspektiv. Nu ser jag fram emot att bli en del av Bona-teamet och bidra till Bonas fortsatta utvecklingsresa och starka varumärke, säger Peter Sjöberg.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 462 tagytor
1x1
Uppsving för nya hygieninnovationer

När designlaboratoriet Superlab spår kontorets utveckling i pandemins kölvatten, i en nyskriven artikel, spelar ”medicinskt säkra” designlösningar, som ska minska infektionsrisken, en betydande roll.

– Pandemin gjorde oss alla obekvämt medvetna om hur sårbara vi är i miljöer där många människor vistas tätt inpå varandra, skriver Niklas Madsen, Jenny Madsen och Rosanna Ljungren.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 468 jerry carlsson
1x1
Hygienteknik gör förvärv

LMS Bele avyttrar Bele Cleaning System, grossistverksamheten som innefattar städutrustning, till Hygienteknik Sverige.

– Städmarknaden i Sverige är begränsad och vi har i dag flera gemensamma kunder så vi ser goda synergieffekter av detta förvärv, säger Jerry Carlsson, säljchef på Hygienteknik.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Det finns ingen quickfix då det kommer till personlig utveckling. Låt din mognad ta tid, annars slutar det bara med att det blir personlig inveckling”
[Källs: Popretorik]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email