Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 12 maj 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
478 flower 3217825
461 tema hygien
Under temaveckorna i maj kommer vi belysa hygien och coronafrågor. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Träning ger bättre skydd efter vaccinering och ökar immunförsvaret
1x1 476 cykel 683751
1x1

Riskgrupper och äldre har erbjudits vaccin, och för alla andra vuxna är det nu nedräkning inför första dosen. I väntan på vaccinet kan det vara en bra idé att ta tag i träningen. Mycket tyder på att fysiskt aktiva kan få bättre effekt av covid-19-vaccin.

Enkätundersökningar om folks vanor under pandemin, visar att i många länder har människor tränat mindre än de brukar. Hemmajobb, stängda gym och inställda fritidsaktiviteter har inte gjort det lättare att vara fysiskt aktiv. Pandemin har också lett till mer psykisk ohälsa, sämre livskvalitet och att många gått upp i vikt.
   Samtidigt visar forskning att de som är fysiskt aktiva har bättre immunförsvar och bättre motståndskraft mot infektioner, inklusive covid-19. Och när immunförsvaret är på alerten har vacciner bättre effekt...

Läs hela texten på Städbranschen Sverige
189 veckans kronika
Pandemin – vad har vi lärt oss, och den viktiga arbetsmiljön för alla städarna
1x1 212 covid 5021447
1x1

Yes! …jag får ta min första spruta om några dagar, äntligen börjar det röra på sig även om smittspridningen fortfarande är hög i alla fall i vårt län.
   Nu har vi levt med detta virus i över ett år, tänk om vi vetat då det vi vet nu.


En sak är säker och det är att vi lärt oss väldigt mycket om virus, smittspridning och hygienstädning. Städarna har fått känna hur viktiga de är och fler kunder har engagerat sig i städningen och förstår vikten av renlighet och rena lokaler.
   I veckan kom det ut en arbetsmiljöenkät till alla anställda i vår organisation. Fokus var hur covid 19 påverkat den psykosociala arbetsmiljön med fokus på hemarbete.
   Nej inte i städ, där har verkligen inte jobbet kunnat skötas från hemmet...


Läs hela krönikan på Städbranschen Sverige
INFÖR ÅRSMÖTET 19 maj 2021, kl 13.30
På önskemål från medlemmar har Städbranschen Sverige skapat en möjlighet för digitalt deltagande på Årsmötet 19 maj 2021, utöver ett fysiskt deltagande. Det är första gången i historien vi gör på detta sätt och hoppas på allas förståelse att det är nytt för oss.
 
Vill du delta digitalt ber vi dig skicka din anmälan till info@stadbranschensverige.se, i ditt mejl kan du också begära ut handlingar inför årsmötet enligt gällande stadgar.
    Inför mötet samma dag, kommer vi skicka ut en länk till den den angivna adressen för deltagande via Zoom Årsmöte.    
   Röstning under mötet kommer att hanteras enligt instruktioner vi samtidigt bifogar länken.
   Vi önskar dig hjärtligt välkommen till Årsmötet även via digital länk!
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 477 Webbinar. halsapng
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

 Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
131 experten
Döda virus på ytor...  

FRÅGA: Jag jobbar med städ i en församling. Vi spritar numera alla ytor men har förstått dels att coronaviruset ”dör” efter typ 6 timmar och att tvål (tensider) är nästan mer effektivt för att döda virus än ytsprit. Är det något ni kan svara på?

SVAR: 
Det vi säkert vet är att en pH neutral rengöringsvätska, i kombination med mekanik från bra mikrofibermaterial, är det som är absolut bäst, och snällast för avtorkning av tagytor, och det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Detsamma gäller att tvätta händerna med tvål och vatten. Vill man komplettera med yt-desinfektion på känsliga tagytor eller andra utsatta områden kan man göra det, detsamma gäller komplettering av handsprit om man vill vara extra försiktig.
   Många virus omsluts av en membran. Membranen håller virus vid liv. Om man tvättar sina händer med tvål, omringas viruset på händerna av tvålens molekyler som bryter upp virusets skyddande membran och gör viruset inaktivt.
   Tvålen bryter också ner smuts och bakterier på huden, så de inte längre sitter fast. Det vatten man använder efter man tvättat händerna, sköljer bort de skadliga mikroorganismerna.    
   Desinfektionsmedel är alltså inte lika bra som tvål och vatten, utan mer ett komplement, eller om man inte har tillgång till tvål och vatten genast...

   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 479 mikroduk
1x1
Mikrofiber tar kål på virus

– Med fuktad trasa tar vi bort 99,86 procent av viruset – i ett svep, säger Geir-Helge Sjaaeng, kommersiell chef på Vileda, till tidningen Renholdsnytt.

Därtill testades hur mycket infektion som överfördes från trasa till yta. Efter fyra svep konstaterades att infektionshalten låg på noll.
   Testet utfördes med virustypen bovint coronavirus (BCoV), ett surrogat för coronaviruset SARS-CoV-2 som inte går över till människa.
   Både tvättbara trasor, MicronQuick, och engångstrasor, Micron-Ensam, ingick i testet som genomfördes av ett oberoende tyskt laboratorium.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 471 facket
1x1
Varannan utlandsfödd arbetare utanför facket

Andelen utlandsfödda arbetare har ökat från 16 till nästan 30 procent mellan 2006 och 2020.

Många kommer från länder utanför Europa och har begränsade kunskaper om fack och kollektivavtal. Många har anställts i branscher med allmänt låg facklig anslutning, till exempel på restauranger, inom städning eller i taxibranschen.
  Läs mer på ”Dagens Näringsliv”
1x1 470 skrapan
1x1
Putsar fönstren hängande i sele 80 meter upp

Det tar cirka tio dagar att tvätta alla fönster på Skrapan i Västerås. Det görs miljövänligt – av klättrare som hänger i sele på utsidan.

– Första gången känns det ganska mycket, det är mitt i stan och mycket att referera till, säger Mattias Söderström som är yrkesklättare och äger ett av två bolag som har uppdraget att putsa fönstren.
   Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Västmanland”
1x1 472 covid stadare
1x1
Årets Hygienpristagare

Smittskydd Värmland delar varje år ut Hygienpriset till den enhet i regionen som utmärkt sig genom förbättrade hygienrutiner.

– Det här är ett teamarbete där alla från vårdpersonal till de som utför lokalvård är lika viktiga. Bra kommunikation och bra samarbete gör det här till en naturlig del i vardagen och enkelt att följa, säger avdelningschefen Carina Flodman i ett pressmeddelande från Region Värmland.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 473 pengar
1x1
Åtal mot grov ekobrottslighet

Tre män åtalas vid Eskilstuna tingsrätt för en rad grova ekobrott för miljonbelopp i ett bolag i bygg- och städbranschen.

Åtalet gäller "överträdelse av näringsförbud, grova bokföringsbrott och skattebrott samt penningtvätt. Bland annat deklarerades inte arbetsgivaravgifter på 1,5 miljon kronor, tusentals banktransaktioner förtegs i bokföringen och privata bankkonton användes för grov näringspenningtvätt."
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 474 roland andersson
1x1
"Vi tror på cirkulär ekonomi som affärs- och samhällsbygge"

Miljö, hållbarhet och ergonomi var utgångspunkterna när Nordexia grundades i april 2018.

”Begreppet Cradle to Cradle handlar om att spara på jordens resurser och efterlikna naturens kretslopp. En helt igenom grön strategi som Nordexia, producent och leverantör av rengöringsprodukter, har anammat fullt ut, berättar Nordexias vd Roland Andersson.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 475 dunipak
1x1
Duni Group lanserar BioPak

Duni Group samlar sitt miljöprofilerade förpackningssortiment under varumärket BioPak.

Duni förvärvade 2018 australiska BioPak som har blivit marknadsledare inom miljöprofilerade måltidsförpackningar på hemmamarknaden. Nu lanserar Dunin varumärket på den europeiska marknaden. Samtidigt samlas koncernens hållbara förpackningssortiment under ett varumärke.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Om du tror du är för liten att göra skillnad, försök sova med en mygga i rummet...
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email