Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 21 maj 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
461 tema hygien
Under temaveckorna i maj kommer vi belysa hygien och coronafrågor. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Checklistor vid smitt- och hygienstädning
1x1 488 corona1
1x1

Hygienstädning är viktig i dessa tider Christina Holmefalk, ledamot i styrelsen har utarbetat några viktiga checklistor som är bra att använda vid smitt- och hygienstädning.
   Varför är checklistor bra att använda?


Checklistan största styrka är att den är en enkel och mycket effektiv form av kvalitetskontroll, eftersom du undviker att göra samma misstag två gånger.
   Om du har som vana att uppdatera checklistan när du upptäcker något som kan göras enklare och snabbare, medför checklistan att du får ett optimerat och effektivt arbetsflöde.
   Dessutom blir att-göra-listan kortare, eftersom det som ingår i checklistan, inte behöver vara med i din att-göra-lista.
   Checklistan kan återanvändas gång på gång, du slipper därmed skriva uppgiften igen nästa gång det är dags att genomföra samma arbetsprocess.
   Hitta checklistorna här
WEBBINAR 27 MAJ
”Hälsa för städare och arbetsledare i städbranschen”
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
1x1 477 Webbinar. halsapng
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

 Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se om du vill delta
131 experten
Skolstädning  

FRÅGA: Vi städar ca 4000 kvm skollokal, 10 klassrum. varje dag, samt slöjd, musik, bild, hemkunskap. Varje dag korridorer, trapphus och 22 toaletter två gånger dagligen.
   Nu med corona vill man också att vi torkar alla bänkar och stolar i klassrummen, 40 stycken i varje klassrum, samt alla dörrkarmar och handtag på dessa. Vad kan man tänka sig i tid på detta? Det gäller även fikarum och kontorsdel.
   Det är två personer som städar under dagtid. Jag har svårt att se att man ska hinna med detta.

SVAR: 
Om jag tolkar din fråga rätt, så städar ni alla lokaler dagligen och toaletter två gånger per dag, förutom kontorsdelen kanske. Ni är två personer som arbetar heltid, alltså 16 timmar per dag.
   En generell avverkningstid på skola ligger på ca 500 kvm i timmen, är ni två personer på heltid och bra städredskap och maskiner så har ni gott om tid att städa skolan.
   Nu i coronatider är det många som vill att städpersonalen städar extra, men varför är det så att endast städpersonalen ska ta ansvar?
   Kan inte skolan köpa in wipes/våtservetter med sprit så eleverna själva kan ombesörja avtorkning av sin egen bänk och stol. Detsamma gäller personalrum och kontor, ställ ut wipes/handsprit på lämpliga ställen. Finns det tillgång till tvål och vatten räcker det utmärkt och då behövs ingen handsprit...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 486 toalett B0813
1x1
Vart är städbranschen på väg 2021?

37 sekunder, 2:-/kvm, 178:-/timme, 1.200 kvm/timme, 2:-/st, 50:-/timme.
   Värsta scenariot är 37 sekunder i snitt för att städa en toalett.

Är det bara siffror, bristande respekt för städyrket, snedvriden konkurrens, våra politiker som pratar om enkla jobb eller dålig verklighetsbild hos inköparen som är felet?
   Städbranschen Sverige följer löpande upphandlingar, med stor hjälp av tips från medlemmar, men också genom eget arbete och bevakning av olika upphandlingar. Tyvärr är det många gånger offentliga upphandlingar som är värst, borde inte våra myndigheter visa vägen för andra? Eller är allt ett missförstånd?
  Läs mer på ”MyNewsDesk”
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
266 cleanbanner 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 480 ytdesinfektion
1x1
Rekommenderad kombination i kampen mot smitta

Städa med rengöringsmedel och ytdesinfektion. För att bryta smittvägar är rengöringsmedel följt av ytdesinfektion en kombination som är att föredra. Enbart det ena medlet räcker inte överallt och ger inte alltid full effekt.

Städkemikalier löser upp smuts. Det gör inte ett ytdesinfektionsmedel (med vissa undantag). I smutsen sitter gärna mikroorganismer som virus och bakterier. För att komma åt dessa behövs därför först rengöring med en städkemikalie.
   Beroende på typ av mikroorganism – virus och bakterier, räcker inte alltid en städkemikalie. Det kan mycket väl krävas ett ytdesinfektionsmedel för att avdöda bakterier och virus. (Kontrollera innehållsförteckningen på ditt ytdesinfektionsmedel för att veta vilka mikroorganismer det avdödar.)
  Läs mer på ”MyNewsDesk”
1x1 482 desinf barn
1x1
Desinfektionsmedel istället för handtvätt tros gett magsjuka

Minst 389 utbrott av magsjuka har rapporterats på den australienska barnhälsokliniken Victoria hittills i år.

Experter tror att användningen av handdesinfektionsmedel i stället för tvål och vatten kan vara en del av förklaringen, rapporterar tidningen ECJ.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 483 desinf golv
1x1
Coronarena golv utan steriliseringsmedel

Golv är en av de största kontamineringsytorna i renrum och kontrollerade miljöer. Kontamineringskontroll har varit en extra stor utmaning det senaste året.

Elis Cleanroom har låtit oberoende laboratorium, testa mikrofiberduken MicronQuick och renrumsmattan FlexiMat för att fastställa att produkterna kan minska viral kontaminering och vara skyddande mot virus inom coronafamiljen. Resultatet visar en virusreduktion på 99,86 procent för mikrofiberduken, och 97,89 procent för renrumsmattan.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 487 RentUtSagt Uppslag omslag
1x1
”RENT UT SAGT. Allt du behöver veta om lokalvård ...och lite till” släpps nu i maj 

Boken har fått stor uppmärksamhet via media, tidningar, radio och TV, en bok helt unik i sitt slag.
Finns att köpa via Städbranschen Sveriges webbutik – www.stadbranschensverige.se


LOKALVÅRD I SVERIGE omsätter mer än 40 miljarder kronor per år och sysselsätter mer än 100 000 människor. Lokalvårdare är det 10:e vanligaste yrket. Branschen är en integrationsmotor där drygt 50 procent av lokalvårdarna är utlandsfödda.
   I RENT UT SAGT. Allt du vill veta om lokalvård, tar sig Jan Stegmann och Carina Boman Helgesson an lokalvårdens historia, dagens professionella städning, chefs- och ledarskapet, arbetsmiljö, integration och jämställdhet, ekonomi och kalkyler, hållbarhet, innovationer, teknik, utbildning och upphandling.
  Läs mer på ”MyNewsDesk”
1x1 485 monica lokalvardare
1x1
”Jag får väl äta nudlar” 

Lokalvårdaren Monica får 15.400 i pension – efter 42 år i tjänst.

Monica Nykvist jobbar som lokalvårdare på Östra sjukhuset i Göteborg. Nu närmar hon sig pensionsåldern och oroar sig för hur pengarna ska räcka.
   – Jag har jobbat på sjukhuset i 42 år och min pension kommer vara 15 400 kronor innan skatt. Jag får väl trixa. Jag får äta nudlar. Det är bedrövligt efter allt slit efter alla år, säger hon.
  Läs mer och se ett inslag på ”TV4”
1x1 484 hemstad 10
1x1
Effektivisering har gett resultat hos Homemaid

Hemtjänstföretaget Homemaid ökade omsättningen med 3,6 procent under årets första kvartal.

Vd Stefan Högkvist uppger dock i kvartalsrapporten att förutsättningarna är fortsatt tuffa till följd av covid-19. Vilket framför allt visar sig genom svagare efterfrågan samt högre sjuktal än normalt, både hos kunder och personal.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 481 ica maxi
1x1
Nytt städavtal med Ica Maxi

ICA Maxi, Lindhagen har tecknat avtal med Inspira gällande lokalvården för den 8 800 kvadratmeter stora butiken.

Fredrik Rister, ställföreträdande handlare, lyfter fram ansvarig arbetsledare på Inspira, Pirjo Tissari och en väl fungerande dialog, som en viktig faktor i valet av samarbetspartner.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
”Change your thoughts and you will change your world”

“Do more of makes you awesome”
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email