Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 28 maj 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
461 tema hygien
Under temaveckorna i maj kommer vi belysa hygien och coronafrågor. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Skötsel och underhåll av din städutrustning är viktigt i pandemitider! Tänk på hygienen!
1x1 496 stadvagn 7899
1x1

När man städar professionellt, ska man även ta hand om sin städutrustning på ett bra sätt. Det är inte bara den personliga hygienen som är viktig, även utrustningen du använder ska vara ren och fräsch, och väl organiserad så att det underlättar arbetet.

Desto bättre ordning städaren/lokalvårdaren har på sin utrustning och sitt material, desto bättre resultat blir det man, man spar också tid.
   I offentliga lokaler som man vårdar, finns oftast ett städrum och du som städare har en städvagn. Städrummet eller den plats som städmaterial förvaras, ska städaren ansvara för, det ska vara rent och snyggt samt ordning och reda på hyllor. Det är även viktigt att golven är rena. Det är en arbetsplats....

Läs hela texten på Städbranschen Sverige
Missade ni premiären av webbinaret om hälsa, för alla i städbranschen?
Ni kan fortfarande se webbinaret på länken nedan!
1x1 495 webbinar image
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.
Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

 Här kan ni se webbinaret ett tag till! Dela gärna länken!
1x1 497 sverige
1x1
SVTs kulturprogram ”Sverige” belyste städbranschen förr och nu

Bland annat deltog Carina Boman Helgesson, från Städbranschen Sverige och Marika Krohn, som deltog i webbinaret, se ovan.

Programmet belyste både städhistoria och modern professionell städning, på ett bra och informativt sätt.
  Se inslaget i ”Kulturprogrammet Sverige”
131 experten
Städa med dammvippa?  

FRÅGA: Jag har en fråga om dammvippa och hygien i samband med covid 19. Kan den föra med sig smitta när man städar?

SVAR: 
Vi rekommenderar inte dammvippa i samband med covid-19 virus, (och inte i vanliga fall heller). I samband med epidemier som denna, ska vi alltid försäkra oss om att använda rent material på de ytor vi dammar, gärna i kombination med milt alkaliskt rengöringsmedel. En dammvippa flyttar bara i princip dammet från ett ställe till ett annat, en ren mikrofiber duk håller kvar dammpartiklarna.
   Covid-19 virus dör endast av handsprit och ytdesinfektion. För att säkerställa är det bästa att rengöra ytorna med alkalisk rengöring/avtorkning innan spritning.
  Fler frågor och svar hittar du på ”FRÅGA EXPERTEN”
Anmäl ditt företag som kandidat till Årets Miljöföretag 2021
1x1 326 CBA21 emblem StoltPartner Milj%c3%b6f%c3%b6retag 21 0209
1x1

Priset delas ut till ett företag eller verksamhet som på ett föredömligt, inspirerande och aktivt sätt bidrar till att branschen i stort utvecklas hållbart. 

Företaget eller verksamheten ska själva tydligt integrera hållbarhetsfrågor i sin affärsstrategi och ta långsiktigt ansvar för den egna påverkan i branschen, samhället och ekosystemet. Företaget eller verksamheten skall ansvara för att bygga goda relationer, arbeta långsiktigt och integrera perspektiven – social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet i sin vardag.
   Det är avgörande att företaget eller verksamheten lever som de lär för sin egen del men också för sina kunder och sina medarbetare. Nominera Årets Miljöföretag här
Nominera till Clean Bright Awards 2021
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Passa på att göra din röst hörd och nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

Nu finns chansen att lyfta fram smarta idéer, genomtänkt företagande och de personliga kvalitéer som bidrar till städbranschens utveckling.
   För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards. De fem kategorierna är:
Året Glansföretag. Årets Miljöföretag. Årets Framtidslöfte. Årets Städare. Årets Arbetsledare.
30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
328 clean facility 21
Branschens viktigaste mötesplats! 

Mer än någonsin finns ett behov för branschen att mötas för att dela kunskap och information. Nu när hygien och rengöring är högt prioriterat i hela samhället så gynnas alla av att nyckelpersoner och branschdrivande företag kan mötas.  

Den 16-17 november 2021 är det dags för Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm.
   Läs mer om ”Clean & Facility 2021”
1x1 494 sj nattag
1x1
SJ kommenterar rapportering om ostädade toaletter på nattågen

Under senare tid har media rapporterat att SJ klandrats för ostädade toaletter på tågen som körs i den upphandlade nattågstrafiken. Uppgifterna är felaktiga och kommenteras nu av SJs affärschef:

– Vår trafik har fungerat väldigt väl och när det gäller städning av tågen, inklusive toaletterna, så har den utförts helt enligt planerade rutiner. Det syns också i våra kundnöjdhetsmätningar, där vi hela tiden får toppbetyg för just städningen. Däremot stämmer det att någon enstaka toalett har varit trasig och avstängd vid ett par avgångar, och det är det som har lett till ett avtalsmässigt vite för SJ, förklarar SJs affärschef Jan Kyrk.
  Läs mer på ”MyNewsDesk”
1x1 365 samhall 11 18
1x1
Samhalls misslyckande lämnar utsatta i sticket

Hur skapar vi ett arbetsliv som är tillgängligt för alla? Individer med funktionsnedsättning står ofta långt ifrån arbetsmarknaden.

I den kartläggning av de cirka 150 000 ungdomar mellan 16-29 som varken arbetar eller studerar som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, nyligen genomfört konstateras att just personer med funktionsnedsättningar, såväl fysiska som kognitiva, är överrepresenterade.
  Läs mer på ”Bohuslänningen”
1x1 490 juridik
1x1
Städare vinner dom

En städare som har varit anställd på ett mindre städföretag i Västra Götaland sedan 2014 avskedades på telefon efter en oklar beställning från kund.

2019 började städaren jobba heltid, men städföretaget betalade aldrig ut den fulla månadslönen på 27 000 kronor som var avtalad.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 491 arbetsformedlingen 1
1x1
”Katastrof”

Arbetslösheten har inte varit så här hög sedan finanskrisen 2008. Nu ökar Arbetsförmedlingen insatserna för att hjälpa fler komma ut i arbete. Men entreprenören Morgan Gripson är tveksam och kallar det för "Hela havet stormar".

Entreprenören och den idéelt företagsengagerade Morgan Gripson äger och driver ett kontorshotell i Halmstad. För fyra år sedan drog han igång ett lokalt integrationsprojekt i form av ett städbolag för hemstädning. Målet – att nyanlända ska få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden.
  Läs mer på ”Företagarna”
1x1 498 kontorsstad
1x1
Kontorsspecialist satsar på städ

AJ Produkter, som erbjuder inredningslösningar till framför allt kontor, breddar sitt erbjudande med kontorsstädning.

AJ Produkter tar hjälp av Bokahem, ett affärssystem för hemstäd och mindre kontor, utvecklat i samarbete med TimeWave. Nu breddas Bokahems tjänster med kontorsstädning.
   Läs mer på ”CleanNet”
1x1 493 homemaid
1x1
Homemaid förvärvar Pro Assistans

Pro Assistans har en årsomsättning på cirka 13 miljoner kronor, drygt 690 kunder och cirka 30 anställda, uppger Homemaid.

"Verksamheten kommer att bidra positivt till Homemaid i Väst och Syd. Den stärker vår förmåga att effektivt kunna leverera hushållsnära tjänster i regionen", skriver bolaget.
   Tillträde kommer att ske den 1 juni 2021.
   Läs mer på ”DI”
1x1 492 sgs motala
1x1
SSG vill revolutionera städbranschen

De slipar golv med hjälp av diamanter, städar utan kemikalier och kör elbilar. SSG:s anställda är miljöhjältar utan mantlar och nu vill företaget revolutionera branschen.

SSG Facility Services har gjort en häftig företagsresa. De har gått från att vara ett Motalaetablerat företag nischat mot golvrenoveringar och underhåll, till en servicekoncern som även tillverkar ultrarent vatten och är verksamma i hela Östergötland, Mälardalen samt i Stockholmsområdet.
   Läs mer på ”Motala.se”
1x1 489 birgitta wikdal
1x1
Från Effekt Svenska till I Clean Green

Birgitta Wikdahl är I Clean Greens nya affärsområdeschef, en ny roll i bolaget

– Det känns spännande med en ny roll i ett expansivt bolag. I och med att några av mina tidigare anställda börjat på I Clean Green har jag följt företaget de senaste två åren, och det är en intressant resa företaget gjort. Jag ser fram emot att samarbeta med några bekanta ansikten och att träffa mina nya kollegor
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
10 råd till dig som vill bli gladare
  1. Glädje och lycka kommer från dina egna tankar
  2. Livet går i tankens riktning
  3. Man kan grubbla sig sjuk – och man kan tänka sig frisk
  4. Ge akt på vad du tänker – och spräng bort mörka tankar
  5. Du ska inte idissla – stäng av det negativa tänket
  6. Du bör sluta vara surmulen. Lägg undan dina sorger – och snart skiner du upp igen
  7. Du bör göra glada saker
  8. Välj bort energislukande surkartar
  9. Sök efter ett gapskratt varje dag
  10. Världen är som den är – och du mår som du väljer att leva i den
[Nisse Simonsson]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email