Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 4 juni 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
509 tema vit bransch
Temaveckorna i juni handlar om ”Vit Bransch”. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Städbranschen – en riskbransch
1x1 507 kriminell S2qA7JhjI6Y
1x1

Det är kartlagt av flera myndigheter att städbranschen är en av riskbranscherna för att drabbas av ekonomisk brottslighet. De seriösa städföretagen tar också upp konkurrensen från oseriösa företag som ett stort problem, främst inom kundkretsen offentlig sektor.  Upphandlingar som främst inriktar sig på lägsta pris öppnar en dörr för de oseriösa.

Många upphandlare har försökt att lägga in andra krav, för att försöka komma till rätta med problemet att mindre seriösa eller rent av brottsliga företag kommer in.
   Tyvärr löper de oseriösa företagen föga risk att bli upptäckta, eftersom det inte avsätts resurser för noggrann uppföljning av alla villkor. Det vanliga är att städkvaliteten följs upp medan skatteinbetalningar, personalens villkor och utbildning, miljökrav och liknande inte kontrolleras löpande. Onormalt låga priser förklaras bort och upphandlaren godtar förklaringarna, trots att de som är insatta i branschen tycker att de är uppenbart felaktiga...
   Läs hela texten om ”Städbranschen– en riskbransch”
131 experten
Anställd med lönebidrag  

FRÅGA: Några på vårt städföretag har anställning med lönebidrag, nu verkar vår chef anställa fler och fler och fler med lönebidrag. Ska inte ett lönebidrag innebära att personen ifråga ska ha en anpassad anställning? Det verkar inte som de städare med denna anställningsform har det hos oss.
   Vad säger ni i Städbranschen Sverige om detta?

SVAR: 
Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivarna, som en kompensation för att arbetsgivaren anpassar jobbet och arbetsplatsen efter en persons förutsättningar.
   Tanken med lönebidrag är att få ut funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. Lönebidraget ska kompensera den nedsatta förmågan. En arbetsgivare kanske måste anställa två för att få ett heltidsjobb gjort.
   Tanken är inte att arbetsgivarna skall kunna utnyttja dessa personer så att de skall arbeta heltid, men klarar egentligen bara av ett halvtidsjobb på sin heltidstjänst. De kanske också behöver annat stöd i form av rutiner, tydlig handledning etc, arbetsgivaren kan inte förvänta sig ”full effekt” av den anställde med bidrag...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Missade ni webbinaret om hälsa, för alla i städbranschen?
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
Ni kan fortfarande se webbinaret på länken nedan!
1x1 477 Webbinar. halsapng
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.
   Här ligger en länk till Webbinaret ”Hälsa för städare...”
Nominera Årets Städare!
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Nu är det hög tid att nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards.
   Välkommen att vara med oss i jakten på branschens talanger och förebilder och bidra till att uppmärksamma dem som leder branschen framåt. 30 juni 2021 stängs nomineringssidan.
   30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
1x1 501 stadare 12
1x1
Städföretag stäms för uteblivna löner

Ett städföretag i Halland krävs på närmare en halv miljon kronor efter att inte ha betalat ut löner till fyra lokalvårdare.

Lokalvårdarna sade upp sig under förra året, men ska enligt stämningsansökan inte fått ut den lön och semesterersättning de haft rätt till.
   Företaget ska bland annat ha betalt ut timlön, i stället för månadslön och även vid flera tillfällen betalat ut för lite i lön.
  Lyssna på ett radioinslag från ”P4 Halland”
1x1 502 skatteverket
1x1
Städföretag pekas ut för fusk med rutavdrag – åtalas 

Trots ett förlorat överklagande så fortsatte Lindomeföretaget Möbelrent att ansöka om rutavdrag. Nu åtalas en av företrädarna för försök till bedrägeri.

Lindomeföretaget Möbelrent omsatte förra året 2,6 miljoner kronor. Enligt den egna hemsidan utför de möbeltvätt, mattvätt och sängtvätt. Fram till 2015 var denna form av mer avancerad städning godkänd för så kallade rutavdrag. Men sedan dess har lagen ändrats och i dag är endast enklare städning av vardaglig karaktär tillåten för att kunna dra av upp till 50 procent av arbetskostnaden.
  Läs mer på ”Mölndalsposten”
1x1 504 salome mariami
1x1
Städfirma utnyttjade papperslösa

Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme för städtjänsterna. Men Mariami, till höger, tjänade bara strax över 100 kronor och Salome lite mer.

Salome från Georgien städade tillsammans med sin syster
Mariami trapphus och byggarbetsplatser i Sverige för en timlön långt under avtalet. Dessutom krävde chefen tillbaka stora summor kontanter från den utbetalade lönen. Annars skulle han dra in arbetstillståndet
   Läs mer på ”ETC”
1x1 500 City hall Lidk%c3%b6ping
1x1
Kommunen säger upp städavtal
– för att släppa in näringslivet


Det finns ett önskemål från kommunfullmäktige att öppna mer kommunal verksamhet för näringslivet – och som en följd har nu förvaltningen Service i Lidköpings kommun sagt upp städavtal med flera kommunala bolag.

Efter årsskiftet får sålunda AB Bostäder, Göliska, Lidköping Energi, Destination Läckö Kinnekulle och Näringslivsfastigheter köpa städning av sina kontor på öppna marknaden.
  Läs mer på ”Lidköpingsnytt”
1x1 503 stadare 13
1x1
Vill konkurrensutsätta kommunal städning

Den borgerliga alliansen i Umeå presenterar vid sidan om sina egna budgetförslag ett gemensamt förslag. Den berör allt från satsning på gröna områden till konkurrensutsatt kommunal städ- och it-verksamhet.

Allianspartierna beskriver att temat för deras gemensamma förslag är att ge "individer mer frihet, stärka företagsklimatet i kommunen samt sätta kvalitet före aktör i kommunens verksamhet." Anders Ågren (M), kommunalråd, beskriver budgetförslaget som en vägvisare mot ett maktskifte.
  Läs mer på ”VK”
1x1 505 stadare 14
1x1
Arbetsgivare vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring

Svenskt Näringsliv föreslår flera åtgärder mot kriminalitet kopplad till arbetskraftsinvandring.

Till exempel ska det inte längre vara tillåtet för asylsökande som har fått avslag att göra ett spårbyte och söka arbetstillstånd i stället.
   Arbetsgivarorganisationen vill också att regeringen ger Migrationsverket ett särskilt uppdrag att kraftigt öka efterkontrollerna av att rätt lön betalas ut.
  Lyssna på inslaget från ”Sveriges Radio”
1x1 499 hemstad
1x1
Rut-städning upp 24 procent

Rut-städning ökar med 24 procent i maj jämfört med samma månad förra året, sett till utbetalade kronor.

Rut-avdraget ökar med 24 procent för hemstädning vid en jämförelse mellan maj 2021 och maj 2020 sett till kronor som utbetalats. Det visar nya siffror från Skatteverket. Men det är inte bara städning som är populärt att göra rut-avdrag för. För samtliga tjänster som omfattas av rutavdraget är ökningen 25 procent.
  Läs mer på ”Via TT”
1x1 508 ultra h2o
1x1
Svenska kyrkan väljer ultrarent vatten

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutrala senast år 2030. I färdplanen ingår att hitta hållbara och kemikaliefria rengöringsalterantiv.

– Vi har sett att många kommuner använder ultrarent vatten och efter grundliga tester och undersökningar landade vi i att det var rätta vägen framåt även för oss, säger Catarina Lönnerholm, strategisk inköpare på Svenska kyrkan, i ett pressmeddelande.
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
A meaningful life...
...is not being rich, being polular, being highly educated or being perfect
   It´s about being real, being humble, being able to share ourselves and touch the lives of others
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email