Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 11 juni 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
509 tema vit bransch
Temaveckorna i juni handlar om ”Vit Bransch”. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Vems är felet, vem har rätt och vem har fel om Samhall, den ständiga frågan?
1x1 511 Samhall 8556.2
1x1

Även Städbranschen Sverige följer, och har i många år följt debatten om det uppdrag Samhall har i vårt land. 

Naturligtvis tycker inte heller Städbranschen Sverige om att det skulle kunna förekomma situationer där människor nyttjas fel, eller väljs ut från en större grupp på fel sätt, och detta gäller hela städbranschen. Städbranschen Sverige verkar varje dag för ett rent och hållbart Sverige. 

Vi ställer oss dock några frågor till, i denna debatt;
I media och via det senaste granskande programmet på TV, lyftes flera olika aspekter fram. Att Samhall inte utför det uppdrag vi medborgare uppfattat, och trott att de har. Samhall beskrivs som en kommersiell aktör, som vältrar sig över alla städprojekt i Sverige på ett oetiskt sätt, där människan inte alls värderas. Inte så som solskensbilden troligen är för många. Att Samhall har positioner i landet där människor sitter och plockar med komponenter, packar andra företags produkter eller gör andra monotona sysslor, sysslor ingen annan vill eller har tid med.
   Läs hela texten på ”MyNewsDesk”
Vad är poängen när stat, kommun och landsting slarvar bort mer än var tionde skattemiljard vid upphandlingar?
1x1 510 sebastian herrmann NbtIDoFKGO8 unsplash
1x1

Ska inte lagen om offentlig upphandling reglera de offentliga inköpen? Du som medborgare ska få veta vart dina skattepengar går och hur kommunerna och landstingen hanterar sina medel. Som de flesta vet så skall skattemedlen användas effektivt. 

Dåliga affärer handlar egentligen inte om lagen, det handlar hur de som arbetar med offentlig upphandling sätter ribban förhoppningsvis för goda eller i värsta fall dåliga affärer.

2018 försvann mellan 90 och 135 miljarder av de 900 miljarder kronor som upphandlades (Källa: Dagens samhälle insikt). Hur är detta möjligt?

Jo därför att det finns knep hur man fifflar med våra skattepengar och oseriösa städfirmor som använder sig av knepen.

Kommun och landsting upphandlar städbolag…
  • Priset styr
  • Städbolaget som vinner ligger lägre
  • Men när skolor, sjukhus och dagis ska städas görs jobbet av svart arbetare från en underentreprenör
  • Städarna får lönen i handen. Bolaget slipper undan skatt...
   Läs hela texten på ”Städbranschen Sverige”
1x1 520 torp vi skuggorna
1x1
Vi Skuggorna – Ett Sverige du inte känner till, av Elinor Torp

Elinor beskriver hur svenskt arbetsliv blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta sina smutsiga pengar vita.

Delar av texten i ovanstående artikel om upphandling, finns bl.a hämtad ur denna bok. Vill du läsa hela boken? Köp den på vår webb-butik.
”Det viktigaste samhällsreportaget på många år där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden i Sverige”.
Boken berättar om ett Sverige med ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden. En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt.
   Svenskt arbetsliv har blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta sina smutsiga pengar vita. Svartarbetet kostar staten 66 miljarder per år. Lågt räknat. Samtidigt är stat, kommuner och landsting våra största upphandlare. Och på sätt och vis de värsta bovarna.

 Beställ boken på vår webb-butik
131 experten
Dåliga arbetsförhållanden  

FRÅGA: Vi har en städfirma upphandlad till vår myndighet. Jag upplever att arbetsförhållandena för de personer som städar är bedrövligt dålig. De stressar och har dåligt med både städredskap och maskiner. Ska det verkligen få vara på det här sättet?

SVAR: 
Tyvärr kan det se ut så på många ställen, då de som köper/upphandlar städtjänster sällan ställer krav på bra arbetsförhållanden i upphandlingarna. Det är ofta de städföretag som lämnar det billigaste anbudet som vinner upphandlingen.
   När städuppdraget går till det företag som gör jobbet för lägsta priset är det ofta arbetstiden man skurit ner på. Det innebär att städarna ska göra samma jobb på kortare tid. Även när det gäller bra städredskap och städmaskiner, så drar de ner och väljer det billigaste alternativet. Ibland finns inga städmaskiner alls.
   Det är städarna som drabbas, de som skall utföra jobbet, som ibland får arbeta övertid utan ersättning och som också får en extra besvärlig arbetsmiljö...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
1x1 519 tre styrelse
1x1
Nya i Städbranschen Sveriges styrelse

Laura Soniasdotter
Laura besitter över 25 års branscherfarenhet där kompetensen ligger på allt mellan lokalvårdare, kvalitetssamordnare och regionchef.
   – De senaste åren har jag valt att specialisera mig inom lokalvård mot vårdlokaler, berättar Laura.
   – Vi har ett gemensamt ansvar för integration och jämställhet. Att från strategisk plan gå till medveten handling hos våra anställda engagerar hela företagandet. Jag kommer att göra mitt yttersta för att bidra till dessa viktiga ämnen.
   – Att lokalvårdarens yrke är ett av de viktigaste i ett samhälle är en självklarhet men, vi behöver hjälpas åt att belysa det och därmed boosta statusen för yrkeskategorin.
– Det är då jag trivs bäst… när vi åstadkommer uppsatta mål, tillsammans, säger Laura.

Stefan Andersson
Fokusområde: Medlemsnytta
Stefan bor i Töcksfors i Västra Värmland.
–Jag jobbar som kundansvarig på ett företag som heter N3AB "N3zones",
Min förhoppning är att jag med min långa karriär inom golvbranschen ska kunna bidra med erfarenhet till Städbranschen. Det ska bli en spännande utmaning, säger Stefan.

Lars Sundström
Suppleant
Har ca 8 års erfarenhet inom städbranschen då jag tidigare jobbat på Johans AB och Nilfisk. Jobbar på Forbo Flooring, som golvåterförsäljare för arkitekter, kommuner och landsting.
– Eftersom golv och skötsel starkt hänger ihop så tackade jag ja till att engagera mig i Städbranchen Sverige. Min ambition är att försöka stärka banden mellan golv och skötsel. För mig är miljö frågorna viktiga och jag hoppas att jag kan tillföra kunskap och erfarenhet till städbranschen gällande bl.a golv och miljö.

  Läs mer om styrelsen
Nytt webbinar om upphandling i höst
Boka in ett gratis webbinar 9 september!
Mer information om webbinaret kommer att presenteras senare.
Missade ni webbinaret om hälsa, för alla i städbranschen?
Kostnadsfritt inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
Ni kan fortfarande se webbinaret på länken nedan!
1x1 477 Webbinar. halsapng
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.
   Här ligger en länk till Webbinaret ”Hälsa för städare...”
Alla medlemsbevis är nu utskickade till er medlemmar. Har du av någon anledning inte fått ditt medlemsbevis. Hör av dig till kansliet…
info@stadbranschensverige.se
Nominera Årets Städare!
1x1 375 CBA logo2021
1x1

Nu är det hög tid att nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards.
   Välkommen att vara med oss i jakten på branschens talanger och förebilder och bidra till att uppmärksamma dem som leder branschen framåt. 30 juni 2021 stängs nomineringssidan.
   30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
1x1 512 kommun skickar tvatt
1x1
Kommuner kör sin tvätt till andra städer

Samtidigt som många kommuner pratar om hur viktigt det är med miljötänkande, väljer många att skicka iväg den kommunala tvätten till andra städer många mil bort.

I ett gult trähus i Söderköping har kommunens smutstvätt tvättats i mer än 30 år, men i höstas lades verksamheten ner, istället skickas nu lakan från boenden och annat till ett tvätteri i Nyköping.
  Läs mer och se ett inslag på ”SVT Nyheter Öst”
1x1 514 stadning 7
1x1
Göteborg får inte teckna städavtal 

Göteborgs stad väntar på svar från förvaltningsrätten efter att upphandlingen av städtjänster överklagats. Den 9 juli går de nuvarande avtalen ut. ”Verksamheterna har fått förslag på lämpliga lösningar”, säger Samer Mahra, enhetschef på Inköp och upphandling.

Hösten 2020 fick Göteborgs stads planerade upphandling av städtjänster massiv kritik från företagarhåll, och vissa justeringar gjordes innan kraven spikades.
   När tilldelningen var klar i januari 2021 ansökte fyra leverantörer om överprövning. Förvaltningsrätten meddelade ett interimistiskt beslut, det vill säga avtal får inte ingås.
  Läs mer på ”Avtal 24”
1x1 504 salome mariami
1x1
Efter ETC:s granskning – kunden 
dumpar städbolaget


Städbolaget Aktiv servicepartner utnyttjade de papperslösa systrarna Salome och Mariami.

De fick löneavdrag för ”fula byxor” och timlönen låg långt under avtalet. Nu väljer en av kunderna, Svensk röranalys, att bryta kontraktet med städfirman.
   Läs mer på ”ETC”
1x1 515 samhall 4
1x1
Liberalerna kräver granskning av Samhall

I ett utskottsinitiativ till Arbetsmarknadsutskottet kräver Liberalerna att regeringen ska tillsätta en extern granskning av Samhall.

Upprinnelsen är medias granskningar av Samhall under våren där bland annat vittnesmål om dålig arbetsmiljö framkommit.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 517 pernilla enebrink
1x1
”En Samhallsaga”

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Städföretagen, skriver en krönika om osund konkurrens.

”En gång för inte så länge sedan levde en kejsare som tyckte ofantligt mycket om vackra saker. Det kunde vara galor, prisutdelningar, mingel och glassiga magasin.Han slösade gärna pengar på detta för att framstå som riktigt fin och grann. Han brydde sig inte lika mycket om invånarna i riket, utan drev dem hårt samtidigt som han lyckades skönmåla bilden av sig själv...”
   Läs krönikan på ”CleanNet”
1x1 516 rexel
1x1
Elbolag tecknar rikstäckande städavtal

Rexel väljer Inspira som lokalvårdsleverantör i 21 av av bolagets proffsbutiker.

– Vi tycker det ska bli intressant att jobba tillsammans med Inspira och ta del av deras kunderbjudande, säger Ulf Lagerqvist, kvalitets-, miljö-, och upphandlingsansvarig på Rexel, i ett pressmeddelande.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 518 dsb
1x1
Danska DSB tecknar FM-avtal

Det danska tågbolaget DSB har tecknat IFM-avtal med Coor.

Från och med 1 oktober 2021 levererar Coor lokalvård, restaurang, vaktmästeri och internservice (reception, post), space management (flyttprojekt och inredning), bevakning, avfallshantering och yttre skötsel på samtliga DSB:s fastigheter med en byggnadsyta på cirka 650 000 kvadratmeter.
  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 513 stadutbildning procurator
1x1
Ladda för hösten med professionell utbildning!

”Kompetensutveckling är alltid aktuellt. Planerar du in din utbildning nu innan du går på semester, har du något att se fram emot när du kommer tillbaka.”

Städa mer ergonomiskt och effektivt.
   Om du städar med rätt metod blir resultatet bättre och ergonomin som bäst. Dessutom får du tid över eftersom städningen blir mer effektiv tack vare kunskapen från Cleaning Academy.
  Läs mer på ”MyNewsDesk”
134 veckans fundering
Varje människa bör titta åt fyra håll
Framåt – för att veta vart du är på väg
Bakåt – för att minnas var ifrån du kommer
Nedåt – för att inte trampa på någon
Åt sidan – för att se vem som finns vid din sida under svåra stunder
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email