Nyhetsbrev från Städbranschen Sverige 18 juni 2021 Webbversion
128 news head 17 (1)
509 tema vit bransch
Temaveckorna i juni handlar om ”Vit Bransch”. 

Om du vill vara med och utveckla branschen, får du gärna komma med förslag och texter till nyhetsbrevet. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se
Lönebidrag, är det tänkt som ett PRUT i städbranschen?
1x1 521 pengar 3219337 2
1x1

Vi har numer både ROT och RUT för olika tjänster, med fokus på stöd till privatpersoner och hushåll, och för att öka sysselsättningen, men också för att minska problem med svart och ”osynlig” arbetskraft.

Städbranschen Sverige har tyvärr i flera år, konstaterat att det i professionell städning och upphandling, har smugit sig in något nytt, något som kanske skulle kunna kallas PRUT.
   Vi läser i upphandlingar, tilldelningsbeslut och upphandlares ifrågasättanden av låga anbud, att detta förklaras med att anbudslämnaren av städtjänsten har Lönebidrag för sina anställda. På så vis kan de lämna ett lågt bud, som inte rimmar med de faktiska kostnaderna. Kan det vara rimligt att detta skulle vara förklaringen till extremt låga priser, och att det är grundtanken med Lönebidraget?
   Läs hela texten på ”MyNewsDesk”
131 experten
Anställningsvillkor  

FRÅGA: Jag är anställd på ett städföretag och de saknar kollektivavtal, vad betyder egentligen det? Det finns väl centrala lagar som reglerar anställningsvillkoren, eller gör det inte det?

SVAR: 
Om ditt företag saknar kollektivavtal, så innebär det att din arbetsgivare inte är bunden av ett avtal med en facklig organisation som reglerar anställningsvillkoren för de som arbetar på företaget. Det behöver inte betyda att företaget inte har okej villkor, men fördelen med ett kollektivavtal är att du kan känna dig trygg i att det finns bra villkor som gäller för din anställning, och att du har ett fullgott skydd om sjukdom eller olycka skulle vara framme. Det finns även ett ekonomiskt efterlevandeskydd till närmast anhörig om man skulle avlida.
   Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för exempelvis din tjänstepension, försäkringar och sjuklön så att du är medveten om vilket skydd du har om du till exempel skulle bli långtidssjukskriven...
   Läs hela svaret och fler frågor och svar på ”FRÅGA EXPERTEN”
Gratis digitalt webbinar om upphandling i städbranschen
Torsdag 9 september
Städbranschen Sverige har som ett mycket viktigt mål att arbeta för en seriös bransch. Att komma till rätta med prisdumpningar i offentliga upphandlingar är ett av några stora områden som vi engagerar oss i.
1x1 530 Webbinar Upphandling 1
1x1

PROGRAMPUNKTER
Intervju med Skatteverket – Upphandlarna måste ta sitt ansvar vad gäller LOU.
Gesa Markusson ledamot för vit bransch intervjuar Skatteverket.
   Städbranschen Sveriges kvalitetsverktyg för att säkra en kvalitetsmässigt god upphandling. Matthias Lindholm, ordförande, Christina Rösand
   Tendium har lösningen för att effektivisera offentliga upphandlingar med artificiell inteligens. Hannes Dernehl
   Made Perfect, riktar sig till privata företags upphandlingar. Styrbjörn Swensen
   Avista Time informerar om olika affärsverktyg och uppföljningssystem för upphandling. Ulf Gullstedt
   Borago – Upphandling men sen då? En föreläsning om den viktiga uppföljningen. Karl Henriksson

Anmäl ditt intresse till: info@stadbranschensverige.se
Uppskattat webbinar om hälsa, för alla i städbranschen?
Nu har flera hundra sett vårt kostnadsfria inspirationswebbinar för en friskare städpersonal.
Ni kan fortfarande se webbinaret på länken nedan!
1x1 477 Webbinar. halsapng
1x1

Ergonomi och arbetsteknik för att spara din kropp. 
Ergonomi i arbetsmiljösammanhang, hur arbetet organiseras. Rätt använda redskap och hur arbetsglädjen skall hållas vid liv. Christina Holmefalk.

Coachning och peppningstips från hälsopedagogen Helen Warg Friberg.
Förslag på mikropauser under arbetstid. Erica Österberg, hälsopedagog och coach kommer med enkla och bra övningar.
Tankens kraft påverkar din arbetsdag och fritid – det blir som du tänker Marika Krohn och Felcia Vang. Marika vann titeln som årets framtidslöftevid Clean Bright Award 2020.

   Här kan ni se webbinaret ”Hälsa för städare...”
531 app 6285.6
Har du tillgång till vår app med massor av bra material. Om inte kontakta vårt kansli för att få dina inloggningsuppgifter. 
info@stadbranschensverige.se
1x1 150 birgitta t
1x1
Branschmässan Clean & Facility är tillbaka

I regeringens plan för att stegvis avveckla de rådande restriktionerna ingår bland annat att mässor ska regleras och få liknande regler som handelsplatser.

– Det är goda och positiva besked för hela eventbranschen och teamet bakom mässan Clean & Facility ser fram emot att välkomna branschen till Kistamässan den 16-17 november, säger projektledare Birgitta Tängnander i en kommentar.
  Läs mer på ”CleanNet”
Nominera Årets Städare!
1x1 451 clean bright 21
1x1

Nu är det hög tid att nominera dina bästa kandidater till branschpriset Clean Bright Awards 2021.

För elfte året i rad arrangerar tidningen Rent Facility Nordic utmärkelsen Clean Bright Awards.
   Välkommen att vara med oss i jakten på branschens talanger och förebilder och bidra till att uppmärksamma dem som leder branschen framåt. 30 juni 2021 stängs nomineringssidan.
  30 juni 2021, Sista datum för att nominera.  Nominera här
Hemstäd och branschen hela 24% högre i maj!
1x1 529 Rutbarometern maj
1x1

I juni har det kommit in siffror från skatteverket som främst avser arbeten utförda i maj.

Maj 2020 var en tid av stor osäkerhet, pandemin hade pågått tre månader och det var nya besked nästan varje vecka om hur man skulle förhålla sig. Rut-branschen var på nivåer som var lägre än på över två år. Det är därför väldigt glädjande att vi noterar nya rekordsiffror för en maj-månad. Branschen är hela 24% större än vad den var i maj 2020..
   Läs mer på ”Rutbarometern”
1x1 522 kroppsarbete
1x1
Vi arbetar med våra kroppar – lyssna på oss!

De står i frontlinjen på sjukhus, bussar och i butiker. Gör tunga lyft och monotona pass. Ändå syns deras perspektiv och villkor sällan i de stora medierna.

Dagens arbetare pressas hårt. De berättar hur de får mer värk och mindre kraft varje år. Vad måste ändras för att de ska orka till pensionsåldern?
   –  Om kroppsarbetarna ska orka måste man förkorta ­arbetstiden. Jag blir väldigt upprörd över att man pratar så lite om det. Det är fan val nästa år, kom igen! Se att detta är de viktiga frågorna! Och vi måste förändra arbetsvill­koren.
  Läs mer på ”ETC”
1x1 505 stadare 14
1x1
Upplevelserna av coronatiden polariserades inom servicebranschen

– Uppskattningen ökade men en del saknade stöd.

Coronapandemin har lett till både positiva och negativa effekter på arbetet inom servicebranschen, berättar enkätundersökningen Arbetshälsa och kompetens inom servicebranscherna. Upplevelserna har polariserats kraftigt inom branschen, där man både har gjort närarbete och å andra sidan upplevt många permitteringar.
   Läs mer på ”NewsSicion”
1x1 523 tina wessman
1x1
Efter regn kommer SOL 

Tina Wessman Hellstadius, VD för SOL Facility Services, har ridit ut stormar både före och under pandemin. Nu styr hon snart företaget SOL Facility Services med cirka 700 anställda in i framtiden efter att ha förvärvat snabbväxande DS Facility Management.

– Det är första gången jag driver ett förvärv av ett företag så det får väl man säga. Kanske är det ovanligt för en affär av den här storleken att man hoppar över blått bläck på papper men jag känner mig helt trygg med en digital signatur.
  Läs mer på ”DI”
1x1 524 coor1
1x1
Coor tecknar nytt avtal med Equinor

Coor har sedan 2014 levererat facility management-tjänster till Equinor. Nu har Equinor valt att förlänga samarbetet genom att teckna ett nytt avtal för servicetjänster till Equinors produktionssiter.

Samarbetsavtalet innebär att Coor ansvarar för att utföra och utveckla ett antal servicetjänster till Equinors medarbetare som arbetar på bolagets produktionssiter. Det inkluderar bl a lokalvård, restaurang, vaktmästeri, internservice, camps och operationellt HSEQ-arbete. Coor har knappt 200 anställda på kontraktet.
  Läs mer på ”Tanalys”
1x1 527 cleanrtracker
1x1
Ny metod mäter ytsmuts

Vad och vem avgör om ett nystädat golv är rent eller inte? I dagarna lanserar svenska Optiqo en mätmetod som lämnar subjektiva åsikter därhän.

Ett kalibrerat testkit med mikrofiberdukar och ultrarent vatten, en app och en mobilkamera. Det är det enda du behöver för att avgöra om golvet som nyss städats verkligen är rent. Låter det enkelt? Det är det också.

  Läs mer på ”CleanNet”
1x1 525 trankaren
1x1
MTR Facility Management tecknar avtal om lokalvårdstjänster

Den 7 juli, tar MTR Facility Management över ansvaret för lokalvården av de allmänna ytorna i fastigheten Trängkåren 7, vilket innefattar DN- och Tidningshuset.

Avtalet med Kommanditbolaget Trängkåren blir ett av de första nya kommersiella uppdrag MTR Facility Management åtar sig utanför befintliga kollektivtrafiknära uppdrag.
   Läs pressmeddelandet på ”MyNewsDesk”
1x1 526 hands
1x1
MIAB-gruppen köper Stockholmsbolag

MIAB:s dotterbolag Amadeus stärker sin position i Stockholmsregionen genom att förvärva Städenergi. Amadeus levererar bygg-, kontors- och trappstädning samt tillhörande servicetjänster.

– Affären stärker Amadeus / Städenergi AB och MIAB- gruppen på marknaden. Med ett bredare sortiment ser vi goda synergieffekter genom detta förvärv. Bolaget står nu på fem starka ben: byggstädning, hemstädning, kontorsstädning, trappstädning och specialstädning, säger Joanna Jurczyk, vd Amadeus / Städenerg
  Läs mer på ”CleanNet”
134 veckans fundering
Mod är det som behövs för att ställa sig upp och tala; mod är också det som behövs för att sitta ned och lyssna. [Winston Churchill]
Click to share on Facebook
Click to share on Twitter
Click to share on LinkedIn
Click to share on Email