STR tipsar - så här undviker du att bli lurad Ser e-postmeddelandet konstigt ut? Klicka här >>
114 str logotyp gradient v pos RGB 2018
STR Pressmeddelande
992 5.18 trafikskola valj laglig trafikskola 600x200
Bråttom med åtgärder mot svart körkortsutbildning 
– misstänks omsätta miljardbelopp

Med en uppskattad omsättning på runt en miljard kronor om året drabbar de illegala ”trafikskolorna” både aningslösa körkortstagare och seriösa företagare hårt. Under hösten 2020 lämnade Transportstyrelsen ett förslag med en mängd olika åtgärder för att stoppa fusket – men nu måste förslaget snabbt bli verklighet. Det skriver Sveriges Trafikutbildares Riksförbund idag i sitt remissvar.

Transportstyrelsens förslag består av 14 olika åtgärdsförslag, alla med syfte att tillsammans stoppa svartutbildningen. Många av de föreslagna åtgärderna går i linje med vad STR förespråkat i över ett årtionde.

– Det är ett kraftfullt och bra förslag i sin helhet men nu är det viktigt att politiken snabbt beslutar att alla dessa åtgärder ska genomföras. Den illegala verksamheten har med tiden blivit ett komplext och stort problem som drabbar hela samhället och det måste få ett stopp, säger STR:s förbundssekreterare Christer Wickman.

STR välkomnar att samhällsproblemet med illegal trafikskoleverksamhet nu prioriteras politiskt, dels för att konsumenten får ett bättre skydd, dels för att branschen kan fokusera mer på utveckling och modernisera förarutbildningen som helhet.

– Vår bransch och våra medlemmar står inför en framtid som innebär stora förändringar vad gäller såväl teknik som miljö samtidigt som andelen 18-åringar ökar kraftigt. Vi kan inte fortsätta lägga en massa kraft och energi på att försöka minimera den skada som olagliga svartutbildare orsakar. Vi behöver fokusera på att erbjuda körkortstagaren en modern, hållbar och effektiv utbildning, säger STR:s vice ordförande Benny Gunnarsson
Mer information: 
Benny Gunnarsson, vice ordförande STR, 0708 -19 99 06
Christer Wickman, förbundssekreterare STR, 0736-20 49 12
Jenny Ränzlöw, kommunikationsansvarig STR 0725-04 22 24

Pressbilder

STR tipsar - såhär undviker du olaglig körkortsutbildning
En olaglig trafikskola riskerar inte bara att i slutänden bli mycket dyrare för körkortstagaren - både handledaren och körkortstagaren bryter dessutom mot lagen. Men det finns flera sätt att kontrollera att en trafikskola är laglig. Här hittar du STR:s tips. Till tipsen >>
831 utropstecken 150x100
800 str framtiden nyhetsbrev 150x100
Om STR
Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR, är en organisation för företag som bedriver tillståndspliktig förarutbildning.

STR:s medlemsföretag bedriver drygt 750 utbildningsverksamheter över landet som sysselsätter nästan 3 000 lärare. Utbildningsföretagen erbjuder utbildning av förare i trafiksäkert och miljöanpassat körsätt på bil, buss, lastbil, tvåhjuling och terrängfordon.

Varje år utbildar STR drygt 185 000 körkortstagare och 50 000 yrkesförare. Förbundet har en rikstäckande reklamationsgaranti för alla STR-elever.