Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Här bryter vi tabun och vågar prata om sex

Act Svenska kyrkan samarbetar med lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) i arbetet för alla flickors rätt till ett värdigt liv. Genom projektet Adolescent Girls’ Empowerment (AGE) stärks flickors rättigheter och för tidiga graviditeter förhindras. ”Jag vill att flickor ska kunna bli som jag. Jag vill att de ska kunna prestera, jobba, studera flitigt och nå en position där de kan vara lyckliga”, säger Noviatha Mlashani, facilitator för AGE-projektet.

Ett drama spelas upp i ett klassrum:

”Det blir John som får gå vidare till högstadiet”, säger mamman och pekar på sin son. Det handlar om att pengarna bara räcker till att låta ett av familjens barn gå i skolan. Dottern Upendo, i samma ålder, blir ledsen och får istället klara sig bäst hon kan på egen hand. Hon blir då ofrivilligt gravid, drar skam över familjen och förskjuts helt från dem. Med en hopknölad liten filt under den vinröda skoluniformströjan, så att hon ska se gravid ut, gråter Upendo högt så att det ekar mot de gula skolvägarna. Vännerna vill inte umgås med henne längre.

Vi befinner oss i Ruhina Secondary school i Karagwe i den nordvästra delen av Tanzania. Skolan ligger i ett landskap med berg som sluttar ner och bildar dalarna runt Victoriasjön. Barnen har vita skjortor och över dem vinröda skoluniformströjor i ull som är nästan lika slitna som skolbyggnaden. Klassrummet har en vacker utsikt över de grönblåa dalarna. Här spelar kyrkan en viktig roll i lokalsamhället och just idag möts ungdomar för att diskutera sina rättigheter när det kommer till sexuell och reproduktiv hälsa. Den rutinerade facilitatorn Noviatha Mlashani från Act Svenska kyrkans samarbetspartner ELCT leder övningarna och samtalet.

– I AGE-projektet arbetar vi med hela samhället i insatser där vi uppmuntrar män att inte gifta sig med unga fickor och där flickor får veta om sina rättigheter. Om de gifts bort när de är unga möter de många svårigheter. Det blir svårare för dem att uppnå sina mål i livet och ungas kroppar är inte fysiskt redo för barnafödsel, så det är också en fara, säger Noviatha.

I Tanzania är var fjärde flicka mellan 16 och 19 år redan förälder och preventivmedel är svåra att få tag på. Det betraktas som skamligt att berätta att man är sexuellt aktiv och många vet inte hur de kan skydda sig. Därför jobbar kyrkan med att bryta tystnaden, eller Vunja Ukimya som det heter på swahili. Att våga prata om vikten av skola också för flickor, relationer, hiv och samtycke är målet. En interaktiv övning under dagens pass handlar om sexuellt överförbara sjukdomar.

– Vi håller så kallade ”girl camps”, då vi normalt träffar bara flickor i olika skolor för diverse samarbetsövningar. Idag har flickorna förberett sånger, pjäser och en frågestund. De lär sig av varandra, om sådant som vi tidigare pratat med dem om i klassrummen, säger Noviatha.

Bild på Noviatha som står till vänster i bild och tittar bort utanför bild. Bakom henne syns en grusplan med buskar, träd och en hög med bråte.
Noviatha Mlashani, facilitator i AGE-projektet för Act Svenska kyrkans samarbetspartner ELCT.

Så hur gick det för flickan Upendo i dramat som skoleleverna satt ihop?

Handlingen tog plötsligt en oväntad vändning när hennes bror John i smyg hörde sig för i olika skolor ifall hans syster kunde få en andra chans, nu när hon hade fött barnet. Han knackar på en skoldörr, men tyvärr vågar skolan inte säga ja trots att han är villig att betala avgiften. Det är bara fyra månader sedan Tanzanias regering tog bort förbudet mot att låta flickor som blivit gravida få återgå till skolan. Trots att det inte längre är olagligt är många skolor och föräldrar fortfarande tveksamma på grund av det stigma som lever kvar.     

När föräldrarna till Upendo och John upptäcker att deras son till slut har hittat en skola som kan ta emot systern och skrivit in henne där blir de arga. De tycker att han har slösat bort pengarna som skulle behövas till annat. John övertygar dem att han gjort rätt och får familjen att försonas trots allt. De står som avslutning i en ring, kramas och gråter.

Vid pjäsens slut blir det stående ovationer från alla i rummet. Att se att förändring är möjligt och att flickan fick en andra chans, är frågor som diskuteras efteråt. Det faktum att hon hade en allierad, i detta fall i sin omtänksamma och modiga bror, gör att alla blir upprymda. Så här skulle det ju faktiskt kunna vara! Det är inte omöjligt!

Ruhina Secondary schools kvinnlig rektor, Leah Katabazi, har varit med på lektionen och sett dramat. När det är dags att avsluta tackar hon eleverna och facilitatorerna och berättar att hon blev rörd till tårar. Hon säger att hon känt sig elak i sin roll som rektor tidigare, att hon har tagit emot elever med särskilda behov, men att hon mot sitt samvete har tvingats säga nej till flickor som blivit gravida.

– Jag vill tacka vår nya president som har ändrat på det här. Det är en stor lättnad, säger hon. Leah Katabazi lägger också till att hon önskar att hennes egna barn skulle få vara med om liknade övningar som de haft idag.

– För det handlar om livet, om att rusta sig och våga prata om det som är riktigt viktigt egentligen, lägger hon till.  

Av Kerstin Bergeå, regional representant i Tanzania för Act Svenska kyrkan

Sidas årsrapport

Läs mer om Act Svenska kyrkans arbete i Tanzania för rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. Vunja Ukimya lyfts fram i Sidas årsrapport på sidan 43.