Act Svenska kyrkan
Webbversion
231 Internationell utveckling politik NY st%c3%b6rre
act
  Nr 6 2022
Hej!
Om några dagar avgörs riksdagsvalet. Det avgör inte bara vilken politik som ska forma Sverige de närmaste åren, utan också den roll Sverige kommer att spela i omvärlden. Act Svenska kyrkan arbetar för att klimatpolitiken ska stärkas och att Sverige ska hålla fast vid åtagandet om en procent av BNI till bistånd.  

Den mödosamma fredsprocessen i Colombia är ett tydligt exempel på det positiva bidrag som Sveriges bistånd ger i olika delar av världen. Läs om detta och mycket mer i höstens första nyhetsbrev!

Vänliga hälsningar
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
981 Walk for future

Pilgrim’s Walk for future – pilgrimsvandring inför valet!
- Sverige behöver agera nu för att uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet, och vi vill se politiker som tar detta på allvar och hjälper oss att ställa om vårt samhälle.

Det är budskapet från Pilgrim’s Walk for Future som går mellan Åbo och Stockholm de sista fyra veckorna innan valet.  Mottot "Fred med jorden, fred med varandra" lyfts fram som grundstenar för ett hållbart liv, och vandringen tar vid efter en finsk pilgrimsvandring för att skydda planetens hav och vatten.

Pilgrim’s Walk for Future är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet och genomförs i samarbete med många andra aktörer. Alla är välkomna att delta någon av de sista dagarna eller på den avslutande gudstjänsten.

Läs mer om vandringen på hemsidan för  Pilgrim’s Walk for Future  och följ den på facebook
982 MicrosoftTeams image (10)
Joshna Nayak, representant för kvinnogrupp, Indien. Foto: Act Svenska kyrkan
Rädda biståndet 
Flera partier vill skära i Sveriges stöd till utsatta människor i världen. Samtidigt befinner vi oss i en kris med ökande hunger och konflikter, minskad demokrati och jämställdhet. Det finns fortfarande möjlighet att underteckna uppropet Rädda Biståndet.

Läs mer och skriv under på Act Svenska kyrkans hemsida.
786 Erik Lys%c3%a9n st%c3%a5ende 1x1
Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén. Foto: Antti Yrjönen/FCA 1x1
Kristna organisationer står upp för biståndet i valet

- Ta reda på vad ditt parti vill med biståndet, ställ frågor till de politiker du möter – och bidra till att Sveriges löfte om att en hundradel av vår välfärd går till omvärlden ligger kvar efter valet den 11 september.

Det skriver ledarna för Act Svenska kyrkan, Diakonia och PMU i en gemensam debattartikel i Aftonbladet den 24 juli.

Delar av frusen budget tinas upp
- När den akuta krisen nu har minskat, behöver en rad frågor rätas ut för att undvika att årets turbulens återupprepas när en ny flyktingkris kommer.

Det menar Erik Lysén och Gunnel Axelsson Nycander i en kommentar till regeringens beslut att återföra 2,9 miljarder kronor till årets biståndsbudget. Allra viktigast inför framtiden är dock att utveckla en beredskap att kunna täcka tillfälliga kostnadsökningar för flyktingmottagande, menar de.

Läs mer i bloggen och senaste nytt om nedskärningarna på CONCORD Sveriges hemsida.
984 NDM iten
Representanter för fem nordiska ACT-medlemmar vid ett möte i Oslo i slutet av augusti 2022. Foto: NCA
Nordiska initiativ efterlyses
Mänskliga rättigheter, demokrati, jämlikhet och inkludering är värden som är starka i Norden, men under enorm press globalt. Därför behöver de nordiska länderna vara förkämpar för gemensamma och djärva åtgärder för global solidaritet och hållbarhet.

Det skriver fem nordiska medlemsorganisationer i ACT-alliansen i ett gemensamt uttalande den 25 augusti.

Läs uttalandet på svenska och engelska på Act Svenska kyrkans hemsida.
997 kyrka Filippinerna
Förödelse efter tyfonen Haiyan på Filippinerna i november 2013. Religiösa platser klarar sig ofta bäst vid katastrofer och fungerar som samlingsplatser dit människor vänder sig för stöd och hjälp. Act Svenska kyrkan stöder kyrkornas förebyggande arbete för att stärka samhällens motståndskraft och krishantering. Foto: NCCP/ACT
Släpp in religiösa aktörer i det katastrofförebyggande arbetet! 
Alltför få religiösa aktörer är involverade i planering och ledning av katastrofförebyggande insatser, trots att de har en unik lokal närvaro och ofta en stort förtroende hos befolkningen.

Det menar Act Svenska kyrkan och 32 andra trosbaserade organisationer i ett gemensamt uttalande inför den sjunde globala konferensen för Sendairamverket för katastrofreducering.

Läs om uppropet på Act Svenska kyrkans hemsida.
985 almedalen kommitte CONCORD
Utvecklingspolitisk utfrågning i Almedalen
Ett gemensamt löfte om att stärka Sveriges arbete med de Globala målen internationellt och ett erkännande över blockgränserna om att den feministiska utrikespolitiken påverkat andra länder i positiv riktning. Men oenighet kring biståndets nivåer och varifrån den ökade klimatfinansieringen ska tas.

Det var något av det som framkom vid CONCORD Sveriges utfrågning av riksdagspartierna i Almedalen. Läs ett referat eller se hela utfrågningen på CONCORD Sveriges hemsida.
992 MicrosoftTeams image (8)
Vid seminariet medverkade Ulrika Modéer (UNDP), Anton Ofield-Kerr (Expertgruppen för GPI), Gunnel Axelsson Nycander (Act Svenska kyrkan), Joar Forssell (Liberalerna), samt Erik Lysén (Act Svenska kyrkan).
GPI – global solidaritet bortom biståndet 
- Den här typen av förslag kan öppna dörren för diskussioner om hur biståndet kan förbättras. Modellen är intressant, men passar inte för alla typer av bistånd, t ex demokratibistånd.

Det sa Liberalernas biståndspolitiska talesperson Joar Forssell på Act Svenska kyrkans seminarium Global solidarity beyond aid i Almedalen. Vid seminariet presenterades Global Public Investment, ett förslag till modell för hur gemensamma internationella investeringar – inklusive stöd till länder med stora behov – kan utformas på ett modernare, effektivare och mer rättvist sätt.

Se seminariet i efterhand på youtube. Den 27 juli lanserade Expertgruppen för GPI en rapport. Läs ett kort referat från lanseringen.
996 Colombia flagga
Foto: Sanna Svensson, Act Svenska kyrkan
Milstolpe på vägen till en hållbar fred 
- Denna vecka andas Colombia förändring och framtidstro.

Det skriver Verdiana Garcia och Sanna Svensson från Act Svenska kyrkan som var på plats när Colombias sanningskommission presenterade sin slutrapport den 28 juni.

Rapporten bygger på 30 000 insamlade vittnesmål och innebär en viktig milstolpe på vägen till en hållbar fred i Colombia. Rapporten utgör ett avstamp för arbetet för upprättelse, försoning och ett jämlikt samhälle.
 
Läs mer om lanseringen av sanningsrapporten och om hur Act Svenska kyrkans partner verkar för fred i Colombia i en blogg.
Fredsprocessen behöver fortsatt internationellt stöd
- Det internationella stödet för sanningskommissionen är av enorm vikt för att rekommendationerna ska tas tillvara i fredsbygget. Detta inte minst för att den har motarbetats på hemmaplan av grupperingar som inte gynnas av att obekväma sanningar kommer fram.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för sju andra svenska organisationer i en gemensam debattartikel i Omvärlden.
987 Karlsruhe
Ärkebiskop Antje Jackelén är en av Svenska kyrkans delegater vid generalförsamlingen för Kyrkornas världsråd. Foto: Jeffrey/WCC
Globalt kyrkomöte i Tyskland
Kyrkornas världsråd (KV) genomför sin elfte generalförsamling den 31 augusti-8 september 2022 i Karlsruhe, Tyskland. 4 500 personer deltar, och i den svenska delegationen finns bland andra Erik Lysén och Ärkebiskop Antje Jackelén.

Läs mer om vad som diskuteras och följ det som händer på Svenska kyrkans hemsida.

Hör och se bland andra Erik Lysén rapportera från mötets inledning på Svenska kyrkans hemsida.
1x1 991 Abort
Abortbeslutet i USA
- Religiösa röster, nätverk och organisationer som arbetar för abortfrågan och reproduktiv rättvisa i USA drunknar ofta i sorlet av det högljudda religiösa motståndet.

Det skriver Emilie Weiderud i en kommentar till beslutet i USA:s högsta domstol att riva upp ”Roe vs Wade”-beslutet som i 50 år gett kvinnor grundlagsskyddad rätt till abort. De globala konsekvenserna av domslutet återstår att se, menar hon. Det finns en stor oro för att det kan ge vind i seglen för grupper med konservativ agenda över hela världen.

Läs bloggen här
988 Honduras
Medlemmar i den feministiska plattformen Foro de Mujeres por la Vida. Foto: Janete Rebizzi/Act Svenska kyrkan
Strimma av hopp för kvinnor i Honduras 
Även om det är för tidigt att se konkreta förändringar än tycks kvinnorna börja kunna känna hopp. Det skriver Janete Rebizzi efter ett besök hos Act Svenska kyrkans samarbetsorganisationer i Honduras. Landets nya och kvinnliga president lovat att stärka kvinnors rättigheter - Honduras är idag ett av världens farligaste länder för kvinnor.

Läs mer om besöket och om organisationerna som Act Svenska kyrkans arbetar med i en blogg.

990 feministisk politik 1x1
1x1
Den feministiska utrikespolitiken behövs!
Oavsett politisk färg måste de som leder Sverige efter valet stå upp för en jämställd värld och prioritera flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter runt om i världen.

Det skriver Act Svenska kyrkan tillsammans med 24 andra organisationer i ett gemensamt uttalande inför valet.

Läs uttalandet på CONCORD Sveriges hemsida.
1x1 995 Anna Enarsson HLPF
1x1 Anna Enarsson, policyrådgivare för mänskliga rättigheter
 och genusrättvisa. Foto: Linda Mickelsson /Ikon
Jämställdhet i fokus på HLPF 

- Även om inkluderingen av civilsamhället brast på generell nivå, så lyckades Sverige agera föredöme i att inkludera unga och civilsamhället. Vårt budskap var bland annat att jämställdhet måste spela en central roll i alla insatser mot pandemin och varje ansträngning för att ”build back better”.

Det menar Anna Enarsson som deltog i den svenska delegation under sommarens High Level Political Forum, det årliga FN-möte där världens länder för att diskutera framsteg som gjorts för att nå de Globala målen.

Läs mer i rapporteringen på CONCORD Sveriges hemsida.
Globala perspektivet svagt i regeringens resultatskrivelse
- Skrivelsen visar tyvärr att regeringens ambitionsnivå i arbetet för Agenda 2030 är alltför låg. Regeringen undviker att diskutera de målkonflikter som idag förhindrar kraftfulla beslut, och den ger inga tydliga besked om riktningen framåt.

Det sa Erik Lysén när Act Svenska kyrkan och 18 andra medlemmar i CONCORD Sverige presenterade sin gemensamma analys av regeringens resultatskrivelse om Agenda 2030. Skrivelsen lämnades till riksdagen i slutet av maj.

Läs mer i pressmeddelandet och hela analysen på CONCORD Sveriges hemsida.
Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Eva Ekelund
@Evacekelund

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Afrika
Susanna Henriksén
@SusannaHenrik10

Latinamerika
Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp Utvecklingspolitik och social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson
640x640transp
Religions- och övertygelsefrihet
Annika Lindé
@UsluLinde

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on Instagram
Click to visit us on YouTube
321 90 konto svart (002) 205 HQAI 180 act 180
Prenumerera | Avanmälan