Act Svenska kyrkan
Webbversion
231 Internationell utveckling politik NY st%c3%b6rre
act
  Nr 7 2022
Hej!
Biståndets budget är fortsatt i fokus, men Act Svenska kyrkan har också tagit fram ett förslag till prioriteringar i utvecklingspolitiken under mandatperioden. Världsbanken dominerar det internationella stödet till social trygghet och står numera bakom målet om social trygghet för alla. Men hur agerar de i praktiken? Det granskar vi i en ny rapport.

Missa inte länkarna till en rad spännande seminarier på bokmässan under årets teman klimat och Sydafrika. Mer om detta och mycket annat nedan!

Vänliga hälsningar
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
1009 Indien en hundradel
Joshna Nayak, representant för kvinnogrupp, Indien. Foto: Act Svenska kyrkan
Biståndet och regeringsförhandlingarna
Biståndsbudgeten är en viktig fråga i de pågående regeringsförhandlingarna. Act Svenska kyrkan och Sveriges Kristna Råd deltar aktivt i debatten.

- Jag ser det som ett löfte från Liberalerna och Kristdemokraterna, att de verkligen kommer lyfta det som en hjärtefråga att biståndet ska behållas på den här nivån.

Det säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén i en intervju i Svenska Dagbladet den 21 september apropå att talespersonerna från både KD och L har undertecknat uppropet Rädda Biståndet.

- Moderaterna talar ofta om att effektivisera och att biståndets nivå ska styras av de behov som finns, snarare än dagens åtagande om att biståndet ska uppgå till en procent av BNI. Men om behoven ska styra är det knappast läge att skära i biståndet.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för 16 andra biståndsorganisationer i en gemensam debattartikel i Altinget den 20 september.

- Vi kan inte tro att vi är en liten isolerad del av världen som ska rädda oss själva.

Det säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd i Sveriges radio P4, och vädjar om att KD och L ska stå på sig i förhandlingarna om biståndet.

1010 bild sid 1 1x1
En politik för världen – sju punkter från Act Svenska kyrkan

Håll fast vid enprocentlöftet, och låt bistånd vara bistånd. Håll i och vässa Sveriges starka stöd för jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Det är två av de sju punkterna i Act Svenska kyrkans förslag om biståndspolitiken under den kommande mandatperioden. Förslagen presenterades i en debattartikel i Global Bar den 27 september. Därefter publicerades hela dokumentet, som uppmärksammades på nyhetsplats i tidningen Dagen.

Läs hela dokumentet på Act Svenska kyrkans webb.
1011 %c3%b6verl%c3%a4mning namn
Eva Ekelund, policychef vid Act Svenska kyrkan, överlämnar namninsamlingen till Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson.
Foto: CONCORD Sverige
Insamling för att rädda biståndet överlämnad
- Stort tack till alla er som skrev under vårt upprop. Det är en tydlig signal om att vi är många som värnar internationell solidaritet.

Det sa Eva Ekelund, policychef på Act Svenska kyrkan, i samband med att hon var med vid överlämningen av namnunderskrifterna för kampanjen Rädda Biståndet till företrädare för Moderaterna och Liberalerna. 20 431 namn samlades in fram till den 11 september. Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.

Läs även om CONCORD Sveriges överlämning av namnen till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centern. CONCORD Sverige har även skickat brev till samtliga nyvalda riksdagsledamöter tillsammans med en uppmaning om att fortsätta försvara biståndet (V, MP, L, C, S, och KD) eller inte skära i biståndet (M och SD).

Biståndet i valrörelsen
- Utvecklingen för världens fattiga kan vändas, vi har gjort det förr och vi kan göra det igen. Vi har råd att bidra med en hundradel av vårt välstånd. Vi har inte råd att låta bli.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med ledare för 16 andra samfund och kristna biståndsorganisationer den 6 september i en gemensam debattartikel i tidningen Dagen.

- De som berörs av och är i störst behov av biståndet är människor utan egen röst i Sverige. Det gör biståndsbudgeten extra sårbar för minskningar och felanvändning varje gång det saknas pengar någon annanstans.

Det skriver Act Svenska kyrkan och de andra initiativtagarna till kampanjen Rädda Biståndet i en gemensam debattartikel som publicerades veckan före riksdagsvalet i bland annat Värmlands Folkblad.
1012 v%c3%a4rldens barn
Foto: Saw Ah Khee Chel/LWF Myanmar/Act Svenska kyrkan
Växande utmaningar för världens barn
- Under många år har barns situation stärkts inom en rad områden, men nu går utvecklingen åt fel håll och det måste vi sätta stopp för.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för 13 andra organisationer inom Världens Barn i en gemensam debattartikel i Göteborgsposten den 23 september.

Läs mer om Act Svenska kyrkans arbete med Världens Barn-insamlingen på vår hemsida.
1x1 1018 GPIN
Nya former för globalt samarbete

Act Svenska kyrkan är en av de grundande medlemmarna i Global Public Investment Network (GPIN) som arbetar för nya former för globalt samarbete, bortom biståndet. Lanseringen skedde vid ett sidoevent till öppnandet av FN:s generalförsamling.

Läs mer om Global Public Investment på GPIN:s hemsida och se Act Svenska kyrkans seminarium om GPI i Almedalen på youtube.
1013 Afrikas horn
Foto: Mohamed Abdihakim Ismail Warabow/ACT alliance
Alarmerande svältkatastrof på Afrikas horn
Kenya och Somalia är två av de länder som nu drabbas av svältkatastrofen på Afrikas horn, den värsta hungerkatastrof vi sett i modern tid. Där bidrar Act Svenska kyrkan genom att komplettera FN:s begränsade matpaket med majsmjöl, ris, salt, bönor och vegetabilisk olja.

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
1027 Pakistan mindre
Foto: org CWSA
Förödande översvämningar i Pakistan
- Speciellt i avlägsna områden kommer människor att behöva mycket av vår hjälp. Kyrkorna delar med sig av sina resurser utifrån sin förmåga.

Det säger Biskop Azad Marshal från Church of Pakistan med anledning av de förödande översvämningar som lade en tredjedel av Pakistan under vatten i slutet av augusti, skadade en miljon hem och påverkade 30 miljoner människor.

Läs om Act Svenska kyrkans humanitära insatser för de som drabbats av översvämningarna i Pakistan och uttalanden i nyhetsartikel och intervju i Kyrkans Tidning.
1015 Rapport can a leopard change its spots framsida 1x1
Granskning av Världsbankens stöd till universell social trygghet

- Världsbanken påstår att deras snävt fattigdomsriktade program bidrar till målet om social trygghet för alla, genom vad de kallar ”progressiv universalism”. Vår rapport visar att argumentationen är ihålig och att organisationen i många fall fortsätter att motarbeta länder som vill genomföra allmänna sociala program.

Det sa Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare för social trygghet vid publiceringen av Can a leopard change its spots? A critical analysis of the World Bank’s ‘progressive universalism’ approach to social protection som tagits fram i samarbete med Development Pathways och Action Contre la Faim Frankrike.

Läs rapporten på vår Act Svenska kyrkans hemsida.
Rapporten presenteras vid två webinarier:

Fredagen den 7 oktober, kl. 14.00-15.00: Progressive realisation: Building inclusive social protection systems in low- and middle-income countries using the principle of universality. Här presenteras studien mer ingående, tillsammans med analys och exempel på hur universella program kan utvidgas gradvis. Här finns mer information och här kan du anmäla dig till webinariet.

Torsdag 20 oktober kl 15: World Bank, IMF and Universal Social Protection following COVID-19: The Good, the Bad and the Unclear. Här presenteras rapporten tillsammans med flera andra organisationers perspektiv på Världsbankens och IMF:s arbete för social trygghet. Mer information och anmälan finns här.
1016 social registries
Webinarium: Sociala register inte så sociala
Sociala register är databaser över hushåll i ett land, med information om medlemmarnas ålder, kön, inkomster, boendestandard etc. Databaserna används till att bedöma vilka hushåll som ska få olika riktade bidrag men är rättsosäkra och har en rad allvarliga brister.

Den 6 oktober kl 15 presenteras rapporten Social registries: a short history of abject failure vid ett webinarium på den globala kunskapsplattformen för social trygghet, socialprotection.org. Förutom rapportens författare medverkar forskaren Emma Cantal, med ett konkret exempel från Filippinerna.

Mer information och anmälan till webbinariet här. Läs rapporten här och en blogg om frågan här.
1x1 1024 Myanmar barn
Krav på starkare sanktioner mot Myanmar

- Situationen förvärras för varje dag i Burma/Myanmar. Det finns kryphål i omvärldens sanktioner som EU kan bidra till att täppa till.

Det skriver Erik Lysén med anledning av att Act Svenska kyrkan tillsammans med åtta andra organisationer har uppmanat utrikesminister Ann Linde att agera snabbt för att EU ska införa nya sanktioner för att stoppa inflödet av vapen och pengar till den burmesiska militären.

Läs Erik Lyséns uttalande här. Läs brevet till utrikesminister Ann Linde på Burmakommiténs hemsida.
1020 Colombia
Listenia Membache från Guardia Indígena, vid skylten ”Sanning” i samband med minnesfestivalen i Cacarica tidigare i år.
Foto: Act Svenska kyrkan
Riksdagsseminarium: Sverige och den colombianska sanningskommissionens rapport
Vad har Colombias sanningskommission gett för resultat, och hur har Sverige bidragit till kommissionens arbete?

Det diskuteras i ett öppet seminarium i riksdagen den 19 oktober under rubriken Legacy of the Colombian Truth Commission. Act Svenska kyrkan arrangerar tillsammans med fyra andra organisationer, och Gudrun Brunegård från KD står värd för eventet tillsammans med en socialdemokratisk riksdagskollega. Tolkning engelska och spanska.

Mer information på Act Svenska kyrkans hemsida. Anmälan här
Religiösa minoriteter utsatta i Pakistan

Det säger Biskop Samuel Azariah direktor för det kristna studiecentret Christian Study Centre i Rawalpindivid ett besök i Sverige. Pakistan är ett land där kränkningar, övergrepp och förföljelse av landets religiösa minoriteter är vanligt förekommande.

Läs intervjun i Kyrkans Tidning.
Större intresse för religiösa aktörer i arbetet för SRHR
- På senare har biståndsgivarnas intresse för att samarbeta med religiösa aktörer i arbetet för jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter ökat. Det beror på en växande insikt om religiösa aktörers stora inflytande på normer och regler, och att de i många länder står för en stor del av hälsovården.

Det skriver Emilie Weiderud i en blogg på hemsidan för den internationella konferensen för familjeplanering (ICFP). Bloggen skrevs för ICPF Faith Community och publicerades i slutet av september i samband med internationella dagen för preventivmedel och internationella aborträttsdagen.

1025 climate finance brief 1x1
1x1
Ny rapport om klimatfinansiering

– Rapporten visar att det saknas globala gemensamma kriterier för att följa upp hur Sverige och andra länder efterlever Parisavtalets åtaganden om klimatfinansiering. Den ger ett bra underlag i vår dialog med beslutsfattare för att säkra ökad klimatfinansiering för både omställning och anpassning för de mest sårbara i utvecklingsländerna.

Det säger Margareta Koltai, klimatrådgivare på Act Svenska kyrkan vid CONCORD Sveriges publicering av rapporten Swedish and international climate finance – key facts, figures and concerns.

Läs rapporten på CONCORD Sveriges hemsida.
1026 bokm%c3%a4ssan
Kardinal Peter Turkson, Vatikanen, James Bhagwan, Pacific Christian Council, samt Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: Act Svenska kyrkan
Klimat och Sydafrika på bokmässan

Act Svenska kyrkan och Svenska kyrkan arrangerade flera seminarier på årets teman Sydafrika och klimat vid bokmässa i Göteborg 22-25:e september. Samtalen hölls på Se Människan och Globala torget med en rad spännande gäster och kan ses i efterhand på Svenska kyrkans youtubekanal eller Globala torgets facebooksida:

Klimatet och Sydafrika – om ekonomisk och ekologisk rättvisa. Ett samtal mellan Francesca de Gasparis, direktor SAFCEI, och Marika Griehsel, SVT:s förra Afrikakorrespondent.

Vårda jorden! – hur tro och jämställdhet kan bidra till klimaträttvisa. Ett samtal med Francesca de Gasparis, direktor SAFCEI, och James Bhagwan, generalsekreterare för Pacific Christian Council.

Hälsa, hållbarhet och hopp – Ingrid le Roux om Philani. Ett samtal mellan läkaren Ingrid le Roux och journalisten och författaren Lisbeth Gustafsson som skrivit "Ingrid le Roux – biografin".

Farligt att vara kvinna. Ett samtal om situationen i Sydafrika, med kultur som en motkraft till destruktiva strömningar, med poeten och dramatikern Siphokazi Jonas och Anna Charlotta Johannson, författare.

Sydafrika: När våld och utsatthet blir vardag. Ett samtal om situationen i Sydafrika med läkaren Ingrid le Roux och Marika Griehsel, SVT:s förra Afrikakorrespondent.

Sydafrika: Ett land i förändring. Ett samtal mellan Frank Chikane, Frank Chikane, sydafrikansk statssekreterare, författare och pastor, och ärkebiskop Antje Jackelén. Moderator: Karin Sarja. Samtalet förs på engelska.

Sydafrikas utmaningar. Erik Lysén talar om Act Svenska kyrkans roll i dagens Sydafrika.

En fråga på liv och död – klimatkrisen ställer ekumeniken på sin spets. Ett samtal med kardinal Peter Turkson och James Bhagwan, generalsekreterare för Pacific Christian Council, under ledning av ärkebiskop Antje Jackelén.

Mod och motstånd – unga utmanar och tar plats i klimatfrågan. klimataktivisten Greta Thunberg & Sáminuorras förbundsordförande Sara-Elvira Kuhmunen.

Jorden – vår planets historia och framtid. Klimatforskare Johan Rockström i samtal med ärkebiskop emeritus KG Hammar.
Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Eva Ekelund
@Evacekelund

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Afrika
Susanna Henriksén
@SusannaHenrik10

Latinamerika

Sanna Svensson
@SannaSvensson

Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp Utvecklingspolitik och social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson
640x640transp
Religions- och övertygelsefrihet
Annika Lindé
@UsluLinde

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on Instagram
Click to visit us on YouTube
321 90 konto svart (002) 205 HQAI 180 act 180
Prenumerera | Avanmälan