‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbversion
1814 IUP header
Nr 3 2024
15 maj
Hej!
Tidplanen är tight när regeringen lägger om folkrörelsebiståndet, och ibland får vi motstridiga besked. Vi är nog många i det civila samhället som börjar bli vimmelkantiga. Mycket har sagts och skrivits om detta, i riksdagen såväl som i publika medier. Här berättar vi om det som involverar Act Svenska kyrkan.

Men vi lyfter förstås också det arbete som vi verkligen brinner för och som i detta nummer handlar om kriget i Gaza, situationen i Myanmar och arbetet för jämställdhet och för allmän social trygghet.

vänliga hälsningar
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
BISTÅNDET TILL CIVILSAMHÄLLET

 

2462 Eva Ekelund
Eva Ekelund, ställföreträdande chef för Act Svenska kyrkan. Foto:IKON
Reaktioner på att Sida säger upp fleråriga avtal
- Att Sida nu säger upp ingångna avtal är ett agerande som saknar motstycke och bryter decennier av förtroendefulla relationer med civilsamhället. Istället skulle systemet kunna reformeras gradvis, genom att bjuda in nya partner i takt med att tidigare avtal löper ut.

Det säger Eva Ekelund, ställföreträdande chef för Act Svenska kyrkan i en intervju av CIVICUS som är en global allians av 15 000 civilsamhällesorganisationer i mer än 175 länder.

Regeringens planer på att göra om folkrörelsebiståndet sänder chockvågor genom det civila samhällets aktörer, både i Sverige och utomlands. Det skriver Tidningen Altinget den 19 april. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén är en av de som intervjuas:

- Bland våra samarbetspartners skapar detta oro. Förtroendet för och tilliten till Sverige som en långsiktig biståndsgivare har fått sig en rejäl törn.

2459 3 2024 CSO brevet
Foto: Alexander Sjöberg/IKON

340 organisationer från alla delar av världen: Följ löften om samarbetet med civilsamhället
- Vi är djupt oroade över att den senaste månadens beslut riskerar att skada relationer och solidariteten mellan det globala syd och globala nord. Besluten ignorerar decennier av viktiga samarbeten, erfarenheter och kunskap hos civilsamhället i både globala syd och nord.

Det skriver 340 civilsamhällesorganisationer från hela världen i ett gemensamt brev till ordföranden för OECD:s biståndskommitté. De pekar i brevet på att regeringen bryter mot grundläggande principer för internationellt utvecklingssamarbete och den särskilda rekommendationen för samarbete med civilsamhället.

Bland undertecknarna finns partner till Act Svenska kyrkan i bland annat Filippinerna, Sydafrika, Guatemala, Indien, Myanmar, Colombia och Guatemala samt de ekumeniska globala allianserna Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd och ACT-alliansen.
Läs mer om brevet på Act Svenska kyrkans hemsida.
2465 1117678
Mikael Mogren, nuvarande biskop i Västerås stift och en av de nio debattörerna i Kyrkans Tidning och VLT. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Röster från Svenska kyrkan
- Slå inte undan benen för tusentals viktiga och välfungerande projekt och verksamheter! Stoppa uppsägningen av avtalen, och utvärdera det nuvarande systemet innan ni ändrar det.

Det skriver nio personer från Västerås stift, däribland tre biskopar och fem präster, i Kyrkans Tidning den 28 april och Vestmanlands Läns Tidning den 6 maj. Även andra personer som är engagerade i Svenska kyrkan, på olika nivåer har reagerat på förändringarna i biståndet, som Magnus Boäng  Ljusdals-Posten och Jan-Eric Berger i Söderhamnskuriren
Sidas delrapport till UD
– Sida ger i huvudsak en god bild av vad det är som vi CSO:s gör idag förutom att hantera pengar, och som Sida inte skulle kunna göra.

Det säger Erik Lysén i Global Bars rapportering om Sidas delrapport till UD den 8 april, vilket är en konsekvensbedömning av regeringens aviserade förändringar i folkrörelsebiståndet.

I en opionsblogg utvecklas analysen av Sidas rapport:

- I ett bredare perspektiv är de svenska civilsamhällesorganisationerna som arbetar med bistånd också en viktig del av det ”Team Sweden” som regeringen pratar om, där svenska aktörer tillsammans arbetar för demokrati, fri- och rättigheter, jämställdhet och minskad fattigdom.
EU-VALET

 

2463 %c3%84B Martin
Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael Stjernberg.

EU:s roll för fred, demokrati och välstånd – även globalt
- I vår tid glömmer vi alltför lätt vad som är unionens största uppgift: att sprida välstånd, inte att koncentrera det.

Det skriver ärkebiskop Martin Modéus på DN Debatt på Europadagen och Kristi Himmelsfärds dag den 9 maj.
JÄMSTÄLLDHET

 

2494 3 2024 Joanna
Joanna Lilja från Act Svenska kyrkan ingick i Sveriges officiella delegation till FN:s kvinnokommission och deltog också i en rad sidoevent. Foto: Simon Chambers/ACT
Stötta dem som kämpar för kvinnors rättigheter!
- Öka biståndet till organisationer som arbetar för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

Den uppmaningen riktar Eva Ekelund och företrädare för sju andra organisationer som deltog i den svenska delegationen vid årets möte med FN:s kvinnokommission till regeringen.

Temat för årets kommission var att motverka kvinnors och flickors fattigdom och stärka deras ekonomiska egenmakt, och en viktig slutsats var att kvinno- och civilsamhällesorganisationer behöver få tillräckligt med finansiering. Läs debattartikeln i Altinget.
MYANMAR

 

2467 3 2024 Myanmar 1
Förskolläraren Khin som arbetar med  barn på flykt. Nu riskerar många av de anställda vid Act Svenska kyrkans lokala partner att tvångsrekryteras av militären. Foto: Myanmar
Act Svenska kyrkan välkomnar fortsatt svenskt stöd
– Det är glädjande att regeringen har antagit en treårig strategi, det är viktigt med långsiktighet i vårt stöd till civilsamhället i Myanmar. Vi välkomnar också att den nya strategin är tydlig om den svåra situationen för religiösa minoriteter. Situationen är särskilt allvarlig för rohingyer, men även svår för andra religiösa minoriteter som kristna.  

Det säger Eva Ekelund, stf chef för Act Svenska kyrkan, med anledning av att regeringen har antagit en ny strategi för stödet till Myanmar.

Läs kommentaren på Act Svenska kyrkans hemsida.
2466 3 2024 Myanmar 3
Matthew Smith från Act Svenska kyrkans partner Fortify Rights
Ställ militärregimen till svars i Internationella brottmålsdomstolen!
Militärens massövergrepp och tvångsinkallningar till militärtjänstgöring skulle kunna mildras om militärregimen ställs till svars av Sverige och andra medlemsstater i Internationella brottmålsdomstolen.

Det menar Act Svenska kyrkans programsamordnare Laura Jensen och Act Svenska kyrkans partner Fortify Rights i en opinionsblogg om situationen i Myanmar.

Enligt en ny lag kan både män och kvinnor med omedelbar verkan bli inkallade till militären. Dessutom finns det uppgifter om att den utsatta gruppen rohingyer använts som mänskliga sköldar, när de tvångsrekryterats med löfte om pengar och ID-handlingar. Idag flyr många unga människor landet för att undvika att bli del av den armé som krigar mot den egna befolkningen.
  KRIGET I GAZA

 

2479 3 2024 Gaza
Act Svenska kyrkans partnerorganisationer har skiftat fokus på sitt arbete till mer humanitära insatser. Foto: Ain Media
Extrema förhållanden för partnerorganisationers arbete
Lokaler som bombas, cancerpatienter som blir utan vård, undernärda barn som inte kan nås av nödhjälpen. Familjer och släktingar som dör i bombanfall. Act Svenska kyrkans partner på plats vittnar om en akut humanitär situation i främst Gaza och svåra förutsättningar för anställda.

Med fara för eget liv har våra partner ändå i viss utsträckning lyckats distribuera det allra mest nödvändiga till människor på flykt i Gaza. Matpaket och mjölk har delats ut, liksom vatten, hygienkits och dadlar. 

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
2472 3 2024 Billstr%c3%b6m
Policyrådgivare Johanna Wassholm, utrikesminister Tobias Nillström, ärke´biskop Martin Modéus och Act Svenska kyrkans chef erik Lysén. Foto: Mikael Stjernberg

Möte med utrikesminister Tobias Billström
Cancerpatienterna från Gaza måste få tillstånd att komma till sjukhuset för vård. Den deportering som hotar patienter från Gaza som nu befinner sig i Jerusalem måste stoppas, och säkerhetsrådets resolution om vapenvila, frigivning av gisslan och humanitärt tillträde. måste genomföras.

Det var budskapet från Ärkebiskop Martin Modéus, Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén samt policyrådgivare Johanna Wassholm när de den 5 april träffade utrikesminister Tobias Billström.
Läs mer i ärkebiskop Martin Modéus inlägg på X och på Act Svenska kyrkans hemsida.
  SOCIAL TRYGGHET

 

2491 3 2024 CSPF
Matthew Greenslade, Isobel Frye (på skärm) Angella Kasule Nabwowe, Initiative for Social and Economic rights (ISER) och Jamele Rigolini, V'ärldsbanken. Foto: Development Pathways
Världsbankens stöd till social trygghet utmanas
Världsbanken tycks fortfarande vara fixerad vid en specifik modell i sitt stöd till social trygghet. En diskussion har inletts men det är också frustrerande att Världsbankens representant ibland upprepar institutionens officiella linje snarare än bemöter de konkreta frågor som kom upp.

Det menar Matthew Greenslade i en kommentar till seminariet Examining the progress of the World Bank’s commitment to universal social protection som genomfördes den 17 april. Matthew var en av panelisterna tillsammans med bland andra Isobel Frye från Act Svenska kyrkans partner SPI i Sydafrika. Act svenska kyrkan var en av flera arrangörer.

Läs kommentaren om seminariet på Development Pathways hemsida, ett referat av seminariet på Bretton Woods Projects hemsida och se hela eventet på Världsbankens hemsida.
2482 3 2024 Lene Lind
Lene Lind, Norge, är för närvarande representant för den Nordis-baltiska valkretsen i Världsbankens styrelse.
Gemensamt brev får positiv respons från nordisk-baltisk styrelseledamot

- Stöd uppbyggnaden av allmän social trygghet istället för behovsprövade system. Och sluta kräva att regeringar genomför budgetåtstramningar som skadar länderna.

Det är några av budskapen i ett gemensamt brev från Act Svenska kyrkan och 95 andra organisationer från olika delar av världen inom ramen för den internationella kampanjen för Rätten till social trygghet. Brevet skickades till samtliga styrelseledamöter i Världsbanken och Internationella valutafonden IMF inför organisationernas vårmöten i Washington i april.

I ett svar till Act Svenska kyrkan skriver den nordisk-baltiska styrelserepresentanten i Världsbanken Lene Lind att valkretsens inställning ligger väl i linje med policyförslagen i brevet.
Läs brevet på Act Svenska kyrkans hemsida.
KONTAKT

 

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Henrik Fröjmark
@HenrikFrojmark

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Latinamerika
Sanna Svensson
@SannaSvensson
Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp

Afrika
Karin Hugsén
@karin_hugsen


Utvecklingspolitik 
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Jessica Poh-Janrell
@JessicaJanrell

Humanitärt bistånd
Amira Malik Miller
@malik_amira

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
640x640transp
Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Religions- och övertygelsefrihet
Johan Hasselgren

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud


Social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube

 

90 konto
$$$open$$