‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbversion
1814 IUP header
Nr 4 2024
20 juni
Hej!
I vårterminens sista nyhetsbrev lyfter vi bland annat Barometern, det vill säga civilsamhällets stora granskning av regeringens utvecklingspolitik. Men också människorättsförsvarare i Colombia och situationen i Gaza, liksom det svenska biståndet.

Om du är i Visby under Almedalsveckan så kom gärna till något av våra seminarier, eller träffa någon av de som är där för Act Svenska kyrkan. Se program och kontaktuppgifter nedan.

Förra året gav Act Svenska kyrkan stöd till sammanlagt 273 insatser: katastrofinsatser i 21 länder och långsiktigt utvecklingssamarbete i 26 länder. Läs mer om arbetet och se exempel på vilka resultat de lett till i Act Svenska kyrkans årsberättelse! Ladda ner den här eller beställ tryckt version i Svenska kyrkans webbshop.

Ha en fin sommar!
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
2546 4 2024 %c3%a5rsber
2535 4 2024 Almedal
Foto: Clara van den Bos/IKON

Act Svenska kyrkan i Almedalen
Act Svenska kyrkan finns på plats i Visby under Almedalsveckan med ett tält på Cramérgatan, i närheten av biblioteket. Vi arrangerar och medverkar också i en rad seminarier:

25 juni
09.45 - 10.30  Hur kan vi fortsätta opinionsbilda i ett polariserat samhälle?
13.00 - 14.00  Konflikten Israel och Palestina – måste jag ta ställning?
15.00 - 15.45  Hur debatteras den svenska biståndspolitiken i media och på ledarsidor?

26 juni
12.00-12.45  Vilken roll ska mänskliga rättigheter i arbetslivet spela i den nya svenska biståndspolitiken?

27 juni
09.00 – 09.45  Bortglömda kriser
13.00 – 13.40  Vad är vitsen med civilsamhället?
15.00 – 15.45  En Sverigebild i gungning efter koranbränningarna – religionsdialog som diplomatiskt verktyg

Vill du diskutera policyfrågor så finns flera personer på plats: policyrådgivare Jessica Poh-Janrell och Sanna Svensson, chef för kommunikation och påverkan Henrik Fröjmark och Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén. Vill du träffa någon av oss så maila Jessica.

Läs mer om Act Svenska kyrkan deltagande under Almedalsveckan på vår webbplats. Se Svenska kyrkans samlade deltagande på Svenska kyrkans webbplats.
BISTÅNDET TILL CIVILSAMHÄLLET

 

2532 DSC01466 red
Omar Hamary från organisationen Sabeel under seminariet i riksdagen. Foto: Gustaf Rosensköld
Samarbete – så mycket mer än pengar
- Det handlar om tillitsfullt samarbete mellan vänner – inte bara om att genomföra projekt. Ett genuint utbyte där vi delar med oss av våra olika resurser och erfarenheter. Och så öppnar ni dörrar till beslutsfattare.

Så svarar Omar Hamary, från Sabeel, befrielseteologisk freds- och utvecklingsorganisation i Palestina, på frågan om vad samarbetet med Act Svenska kyrkan betyder, förutom ekonomiskt. Omar var en av fyra partner som vid ett seminarium i riksdagen delade med sig av sina erfarenheter av att samarbeta med Act Svenska kyrkan.

Läs fler budskap i en tråd på X och se en kort film om seminariet på Act Svenska kyrkans faceboksida.
2533 4 2024 Bruneg%c3%a5rd ny
Mattias Brunander, Diakonia, Erik Lysén, Act Svenska kyrkan och Charlotta Norrby debatterar med Gudrun Brunegård, KD. Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Aronson/Ikon, Emma Milder, Svenska missionsrådet, Kyrkans Tidning.
Fortsatt oro för biståndet till civilsamhället
Vi uppskattar verkligen Kristdemokraternas ansträngningar för att värna folkrörelserna och kyrkornas fortsatta roll i regeringens nya biståndspolitik och samverkar gärna för att utveckla Sveriges bistånd. Men oron för hur politiken genomförs kvarstår tills nya beslut fattas och nya instruktioner går ut.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för Diakonia och Svenska missionsrådet i Kyrkans Tidning den 20 maj. Artikeln var en replik på en debattartikel den 10 maj av Gudrun Brunegård, KD.
Ny ansökan - och dialog
- Det är en osäker period, inte minst för våra samarbetspartner. Vi hoppas bli en av de 50 organisationer som får statligt stöd nästa år, men räknar med att det blir lägre än nu.

Det säger Erik Lysén i en intervju i Kyrkans Tidning den 6 juni, med anledning av den pågående förändringen av civilsamhällesbiståndet. Den 30 maj bjöd statssekreterare Diana Janse in till ett möte om den kommande strategin för biståndet till civilsamhället. Act Svenska kyrkan deltog i mötet och har därefter skickat in detaljerade kommentarer till Utrikesdepartementet.

Läs intervjun i Kyrkans Tidning.
AGENDA 2030

 

2539 4 2024 Barometer

Barometer 2024 ger regeringen underkänt 
- Inom hälften av de undersökta områdena motarbetar regeringen sina egna åtaganden om att bidra till en global hållbar utveckling. Jämfört med granskningen 2020 är försämringen tydlig särskilt på miljö- och klimatområdet och när det gäller finansiering av de Globala målen.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för 34 andra organisationer i en debattartikel i Altinget den 13 juni. Samtidigt publiceras Barometer 2024 där Act svenska kyrkan och en rad andra organisationer granskat regeringens politik på 24 områden och lämnar totalt 90 rekommendationer. Act Svenska kyrkan är medförfattare till fyra av rapportens sju kapitel.

Läs debattartikeln i Altinget och läs mer Barometern på Act Svenska kyrkans webbplats.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

 

2538 4 2024 Gruppbild Janse m Act SvK Diakonia
Från vänster uppe: Minna Fredriksson (Diakonia), César Grajales (Diakonia), Sanna Svensson (Act SvK). Från vänster nere: statssekreterare Diana Janse, Elizabeth Moreno Barco, Richard Moreno Rodríguez och Sonia Milena López Tuta. Foto: Janete Rebizzi.
Prisade människorättsförsvarare i riksdagen
- Tack vare att jag har fått människorättspriset så lever jag idag.

Det sa den colombianska människorättsförsvararen Richard Moreno under ett välbesökt riksdagsseminarium den 16 maj. Moreno är en av 2023 års pristagare som besökte Sverige i mitten av maj. Seminariet arrangerades tillsammans med Diakonia och riksdagens Latinamerikanätverk.

Läs mer om pristagarna, seminariet och andra event under pristagarnas besök i Sverige på Act Svenska kyrkans webbplats.
  ISRAEL OCH PALESTINA

 

2550 4 2024 matutdelning
Idag är svälten ett faktum i delar av Gaza. Barn och gravida kvinnor drabbas snabbast av undernäring. Vår partner DSPR (Department of Service to Palestinian Refugees) har förlorat personal i kriget men fortsätter ge den hjälp de kan. Foto: DSPR NECC
Uttalande efter bombanfallen mot flyktingläger
- Allt annat än en omedelbar vapenvila är ett nederlag för mänskligheten. Vi förväntar oss att EU och Sveriges regering gör allt för att stödja kraven på vapenvila, kräver efterlevnad av ICJ:s domslut och att kvarvarande gisslan friges.

Det säger Erik Lysén i ett uttalande med anledningen av bombattackerna mot ett internflyktingläger i Rafah som den 26 maj dödade mer 40 människor, varav flertalet barn, kvinnor och äldre.

Läs Erik Lyséns uttalande i sin helhet på Act Svenska kyrkans webbplats.
Läs om Act Svenska kyrkans partners arbete i bland annat Rafah på Act Svenska kyrkans blogg och webbplats.
2547 4 2024 DSPR NECC Vocational Training Center  Gaza City (1)
På grund av striderna i staden Rafah har DSPR:s klinik där tvingats stänga. Men de har lyckats sätta upp en mobil vårdklinik för palestinier i de mellersta delarna av Gaza, och rustat upp en klinik i norra Gaza. På bilden syns en yrkesskola som skadats i kriget. Foto: DSPR NECC
Budskap inför Tobias Billströms resa
- Agera kraftfullt för ett permanent vapenstillestånd. Ta dig tid och träffa organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och fred. Och besök de familjer och byar som varje dag trakasseras av israeliska bosättare på Västbanken.

De medskicken från Act Svenska kyrkans policychef Henrik Fröjmark och företrädare för sju andra svenska organisationer publicerades i tidningen Altinget den 20 maj, inför utrikesminister Tobias Billströms resa till Israel och Palestina.

Läs debattartikeln i Altinget.
    

 

2559 4 2024

Efter EU-valet
Act Svenska kyrkan delar det engagemang för klimat/miljö, fred och demokrati som har prioriterats av väljare i Sverige och Norden. Det är en viktig politisk signal till Sveriges och andra nordiska regeringar med ett tydligt mandat att driva på en ambitiös global klimatpolitik och för ett EU som aktivt arbetar för fred och demokrati.

Det skriver Act Svenska kyrkan i en kommentar med anledning av EU-valet. Läs hela kommentaren på Act Svenska kyrkans webbplats
2555 4 2024 IDA21
Tilottam Paudel och Om Thapaliya överlämnar dokumentet itll Världsbankens representanter. Foto: Anjela Taneja
Gemensamt budskap till Världsbankens biståndsfond
- Stöd utvecklingen av generella sociala stöd, och stärk offentlig hälsovård och utbildning!

Det är några av budskapen i ett positionspapper inför den 21:a påfyllnaden av Världsbankens biståndsfinansierade ”mjuka lånefönster”, IDA21.

Dokumentet är hittills undertecknat av Act Svenska kyrkan och 25 andra organisationer och presenterades av Tilottam Paudel från det nepalesiska nätverket Social Protection Civil Society Network (SPCSN) och Om Thapaliya från HomeNet under IDA:s förhandlingsmöte i Nepal den 17 juni.

Läs mer på webbplatsen för Global Coalition for Social Protection Floors
KONTAKT

 

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Henrik Fröjmark
@HenrikFrojmark

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Latinamerika
Sanna Svensson
@SannaSvensson
Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp

Afrika
Karin Hugsén
@karin_hugsen


Utvecklingspolitik 
Jessica Poh-Janrell
@JessicaJanrell
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Amira Malik Miller
@malik_amira

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
640x640transp
Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Religions- och övertygelsefrihet
Johan Hasselgren

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud


Social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube

 

90 konto
$$$open$$