‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbversion
1814 IUP header
Nr 8 2023
3 oktober
Hej!

September hann bli oktober och här kommer ett extra fullmatat nyhetsbrev. I en orolig omvärld – både långt borta och nära – kan vi berätta om hur Act Svenska kyrkan och våra partner arbetar för mänskliga rättigheter och en hållbar försörjning i många delar av världen.

Om du som jag inte var på bokmässan i Göteborg kan du ändå följa Act Svenska kyrkans spännande seminarier i efterhand på youtube:
Varma hälsningar,
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
Act Svenska Kyrkan

 

1842 8 2023 rubriker
Budget och reformagenda för Sveriges bistånd
- Budgetpropositionen innehöll inte så dramatiska förändringar för biståndet som vi sett signaler om tidigare. Det är dock för tidigt att säga hur de kommer att visa sig i praktiken, eftersom regeringen tyvärr inte angett de konkreta anslagen i budgeten ännu.

Det säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén med anledning av budgetpropositionen som lämnades den 20 september. I väntan på den kommande reformagendan, och fördelningen av anslag som beslutas först i regleringsbrevet till Sida i slutet av året, deltar Act Svenska kyrkan i diskussionen om inriktningen på Sveriges bistånd.

Läs intervjuer med Erik Lysén i Global Bar och Kyrkans Tidning. Läs Act Svenska kyrkans analys av budgetpropositionen och intervjuer med policyrådgivare Gunnel Axelsson Nycander i Kyrkans Tidning, tidningen Syre och Hemmets vän.
Liberalerna viktiga för biståndet
- Nu måste Liberalerna stå upp för sina grundvärderingar om biståndet i förhandlingarna med de andra partierna.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för Diakonia, PMU och Svenska missionsrådet i ett öppet brev i Liberalernas tidning NU, med anledning av de pågående förhandlingarna om reformagendan för biståndet.

Läs brevet på Act Svenska kyrkans hemsida.

 

1837 8 2023 Women from the Kilalani Farmers Cooperative Society LTD who just received a 20 000 dollar loan through IFIL
Kiliani kaffekooperativ har fått ett lån på 20 000 USD via IFIL för klimatanpassning och investering i ett borrhål för att ta vara på vattnet från närliggande damm. Foto: Magdalena Vogt
Så kan jordbrukarkooperativ utvecklas!
Hur kan man stödja jordbrukskooperativ på ett smart sätt? Hur kan man på så sätt utveckla värdekedjor, finansiera affärsidéer och stärka småbrukares – särskilt kvinnors – företagande?

Det berättar Act Svenska kyrkan och våra samarbetspartner om för näringsliv, beslutsfattare och banksektor vid regionala konferenser i Kenya och Uganda. Konferenserna utgår från erfarenheterna från pilotprojektet Innovative Finance for Improved Livelihoods, IFIL.

IFIL genomförs tillsammans med We Effect och Oikocredit. Läs mer om konferenserna, se en kort video från konferensen och prenumerera på nyhetsbrev om IFIL på Act Svenska kyrkans hemsida. Följ konferensen via We Effects facebook.

 

1840 MicrosoftTeams image (14)
Sanna Svensson Act Svenska kyrkan, Erik Halkjaer Reportrar utan gränser, Ulrika Holmström Sida, Nelton Rivera Prensa Comunitaria och Joakim Ebberstén UD-ASOL. Foto: Act Svenska kyrkan
Demokratin i Guatemala behöver omvärldens stöd
- Demokratin i Guatemala är i ett historiskt skede, fyllt av hopp och förväntningar. Valet av Arévalo visar att befolkningen utmanar korruptionen och den auktoritära utvecklingen. Men attackerna mot rättsstaten och demokratin fortsätter under den känsliga transitionsperioden. Situationen är akut och omvärldens stöd till demokratin måste stärkas ytterligare.

Det säger grundaren till den oberoende nyhetsbyrån Prensa Comunitaria, journalisten Nelton Rivera från Guatemala, vid ett seminarium arrangerat av Stockholms universitet och Reportrar utan gränser, med stöd av bland andra Act Svenska kyrkan. Rivera träffade även riksdagens Latinamerikanätverk, UD och Sida.

Läs mer om Nelton Rivera och seminariet på Nordiska Latinamerikainstitutets hemsida.

Se också inlägg på plattformen X av Daniel Venzu Velasquez Castro (S), Act Svenska kyrkan och policyrådgivare Janete Rebizzi.  
Religionsfriheten i Myanmar måste stärkas!
Insatser för religions- och övertygelsefrihet kan motverka nationalism och bidra till ett mer inkluderande samhälle i Myanmar. Därför behöver Sverige stödja denna rättighet direkt, och inte enbart indirekt genom insatser för yttrandefrihet.

Det skriver Act Svenska kyrkan till Utrikesdepartementet inför framtagandet av en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar. Rohingyer och flera andra etniska och religiösa grupper diskrimineras idag allvarligt och situationen har förvärrats efter militärkuppen. Samtidigt har en del av majoritetsbefolkningen omvärderat sin syn på etniska och religiösa minoriteter.

Läs mer om bristen på religions- och övertygelsefrihet i Myanmar i en rapport från Internationella juristkommissionen.

 

1841 8 2023 banner
Social trygghet för alla – ny global kampanj 
Den 4 oktober kl 15 lanseras den globala kampanjen Social Security for All: Key Pillar for New Eco-Social Contract. Målet är att påverka och sätta tryck på Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) att leva upp till sina löften om att främja allmänna sociala trygghetssystem. Act Svenska kyrkan står bakom kampanjen tillsammans med bland andra Amnesty International och Human Rights Watch International.
Läs mer och anmäl dig här

 

EU måste stå upp för SRHR
EU:s medlemsländer måste inta en fast hållning och göra konkreta åtaganden för att försvara EU:s värderingar, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Det innebär bland annat verka för en EU-omfattande feministisk utrikespolitik som inkluderar SRHR.

Det skriver Act Svenska kyrkan och 140 andra civilsamhällesorganisationer i ett uttalande inför den högnivåkonferens om SRHR som det spanska ordförandeskapet för EU arrangerade den 28 september.

Läs mer om högnivåmötet och uttalandet på Act Svenska kyrkans hemsida.
Internationella abortdagen
- Det finns onekligen ett religiöst motiverat motstånd och religiöst stigma mot abort som påverkar tillgången till säker laglig abort i världen. Men det finns många religiösa perspektiv på abort. Det finns också de som kan, vill och som har mod och möjlighet att stå upp för aborträtten utifrån religiösa motiveringar. Men deras röster drunknar ofta i bruset och de blir också aktivt motarbetade.

Det skriver Act Svenska kyrkans ställföreträdande chef Eva Ekelund och policyrådgivare Emilie Weiderud med anledning av den internationella dagen för tillgång till säkra och lagliga aborter den 28 september.

Läs mer på Act Svenska kyrkans opinionsblogg.

 

1849 8 2023 LWF
Deltagare i en av Svenska kyrkans workshops. 
Lutheraner söker enhet i polariserad tid
I tider som präglas av ökad polarisering och bakslag för jämställdhet och kvinnors rättigheter: Hur kan vi skapa dialog och försoning inom och mellan kyrkor? Det var en av alla de frågor som togs upp under Lutherska världsförbundets (LVF) generalförsamling i Krakow, Polen, den 13-19 september.

LVF representerar idag omkring 77 miljoner medlemmar inom den lutherska traditionen runt om i världen, och uppemot tusen personer deltog i generalförsamlingen. Vid mötet antogs en rad uttalanden, om bland annat Ukraina, jämställdhet och klimaträttvisa.

Läs mer om generalförsamlingen, de uttalanden som gjorts under mötet, Svenska kyrkans workshop om att motverka polarisering och se Ärkebiskop Martin Modéus summering av mötet.
1848 8 2023 TIme for GPI
Tänk nytt om globalt samarbete!
Nu är tid att tänka nytt om hur världens länder ska samarbeta och dela resurser i den gemensamma kampen för att motverka framtida pandemier, klimatkrisen och andra globala utmaningar.

Det menar ett femtiotal kända och okända experter och debattörer i korta bidrag med fokus på en rad olika teman i skriften Time for Global Public Investment. Rapporten som lanserades under FN:s högnivåmöten i mitten av september ges ut att Global Public Investment Network (GPIN) där Act Svenska kyrkan är medlem. Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare vid Act Svenska kyrkan, har skrivit ett av bidragen, om social trygghet och GPI.

Läs rapporten här och läs mer om GPIN här.

 

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Henrik Fröjmark
@HenrikFrojmark

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Afrika
Susanna Henriksén
@SusannaHenrik10

Latinamerika

Sanna Svensson
@SannaSvensson

Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp Utvecklingspolitik och social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
640x640transp
Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson
Karin Hugsén
@karin_hugsen

Religions- och övertygelsefrihet
Johan Hasselgren

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube