‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbversion
1814 IUP header
Nr 1 2024
19 februari
Hej!
I onsdags inleddes fastan, en tid som med socialminister Jakob Forssmeds ord i Dagens Nyheter inbjuder till att ”reflektera över skillnaden mellan ’allt genast’ och vad vi faktiskt behöver – och inse hur mycket av det vi tror oss behöva som vi faktiskt klarar oss utan”.
”Att avstå något skapar förståelse för och ökar solidariteten med den som inte har. Fastan ger möjlighet att få syn på både oss själva och vår omgivning”, fortsätter han.

Det är därför fastetiden är en viktig insamlingsperiod för Act Svenska kyrkan. I år är temat Dela lika och rädda liv, och vi lyfter särskilt vårt arbete för allas rätt till mat. Trots att det produceras tillräckligt med mat i världen har var tionde människa för lite att äta.

I år firar vi 150 år av internationellt engagemang i Svenska kyrkan – eftersom det var 150 år sedan Svenska kyrkans mission startades. Mer om det i kommande nummer. Där skriver vi också om Ärkebiskop Martin Modéus pågående besök i Guatemala. Följ besöket redan nu via plattformen X, till exempel här och här.
Stöd fasteaktionen
Hjärtliga hälsningar
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
BISTÅNDSPOLITIK

 

2237 1 2024 sydsudan jb
Sydsudan. Act Svenska kyrkans partnerorganisation CDSS i södra delen av landet driver bland annat demonstrationsjordbruk för att sprida kunskap om nya grödor och odlingsmetoder. På bilden: medarbetarna Loparimoi Peter Mourice, Lopoyok Augustino och Augustine Lokonyen Pat. Foto: Alexander Öbom
Bistånd till utsatta länder fasas ut
- Vi beklagar att Sydsudan fasas ut. Det är tydligt att vi står inför att perspektivskifte i svenskt utvecklingssamarbete, där människor som lever i utsatthet och fattigdom i länder som Sydsudan prioriteras bort.

Det säger ställföreträdande chef för Act Svenska kyrkan Eva Ekelund i en kommentar om regeringens besked om hur Sida ska använda sin budget under året. Även stödet till Burkina Faso, Kambodja och Mali avvecklas. Samtidigt får Sida en lång rad nya uppdrag, av vilka merparten länkar till regeringens prioriteringar om ökad handel och minskad migration.

Läs Act Svenska kyrkans kommentar till regleringsbrevet och uttalanden i Kyrkans Tidning, tidningen Syre och Global Bar Magazine.
2258 1128450
Lokalt engagemang. Act Svenska kyrkan finansieras till stor del genom insamling, men får också del av Sidas stöd till civilsamhällesorganisationer. Åsa Kjellgren och Rebecka Kjellgren samlar in pengar i Umeå. Foto: André Larsson/IKON

Nya regler för bistånd genom civilsamhällesorganisationer
– Det är bra att regeringen har lyssnat på de inspel som vi har gjort. Det är fortfarande en något oklar text kring eventuella geografiska begränsningar, men vi väljer att tolka det positivt.

Det säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén i en kommentar till regeringens beslut om en ny strategi för bistånd genom det svenska civilsamhället. Inför beslutet har Act Svenska kyrkan fört dialog och debatterat med regeringspartierna, till stor del tillsammans med andra kristna organisationer.

Läs debatten i Dagen: Artikel av Act Svenska kyrkan med flera Det läckta utkastet om biståndsstrategin är djupt oroande, replik från Gudrun Brunegård (KD) och slutreplik. Läs rapportering i Global Bar Magazine.
 
I januari undertecknade Act Svenska kyrkan ett öppet brev till regeringen om den kommande strategin, tillsammans med 45 andra svenska organisationer.
SOCIAL TRYGGHET

 

2240 1 2024 SP

Allmänna pensioner och barnbidrag: Det går, och det händer redan!

– Även låg- och medelinkomstländer kan införa allmänna pensioner, barnbidrag och stöd till personer med funktionsnedsättningar, vilket skulle minska fattigdomen dramatiskt. 52 länder med sammanlagt 88 allmänna sociala förmåner visar att det är möjligt att gå den vägen.

Det säger Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare vid Act Svenska kyrkan, med anledning av publiceringen av två nya rapporter:Läs mer om rapporterna i en blogg på Act Svenska kyrkans hemsida, en debattartikel i Global Bar Magazine och se rapportlanseringen i efterhand på hemsidan för socialprotection.org.
ISRAEL OCH PALESTINA

 

2241 1 2024 israel palestina
Foto: Håvard Bjelland
Uttalande om situationen i Israel och Palestina
- Det krävs ett omedelbart eldupphör för att sätta stopp för det akuta lidandet. Därutöver måste världssamfundet – efter många år av passivitet – nu engagera sig på allvar och bidra till att förhandlingar kommer igång mellan parterna i konflikten.

Det skriver Act Svenska kyrkan i ett uttalande som bland annat tar upp den akuta situationen för civila i Gaza, situationen för gisslan hos Hamas, det eskalerande våldet på Västbanken, samt att den kristna närvaron är på väg att försvinna från Gaza.

Läs uttalandet på Act Svenska kyrkans hemsida.
2244 1 2024 Palestin DN
Dagens Nyheter den 4 februari.
Pausat Palestinabistånd kritiseras
- Den svenska regeringens beslut att avbryta allt stöd till det palestinska civila samhället är kontraproduktivt och skadar Sveriges anseende.

Det skriver företrädare för bland annat EuroMed Rights, partnerorganisation till Act Svenska kyrkan som arbetar med att främja demokrati och mänskliga rättigheter, i en debattartikel i DN den 4 februari.

- Det är ansvarslöst att avbryta stödet till UNRWA. Det finns inte någon aktör som har kapacitet att ersätta det arbete som UNRWA gör för palestinska flyktingar idag. Hjälpen till de nödlidande kommer att fördröjas även om stödet ges via andra organisationer.

Det säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, i en diskussion i Svenska Dagbladets Ledarpodd om Sidas beslut att pausa utbetalningar till FN-organet UNRWA.

- Frysningen har orsakat skada för många organisationer i en otroligt kritisk tid. Det har skapats en förtroendekris mellan partners i Sverige och det israeliska och palestinska civilsamhället.

Det säger Act Svenska kyrkans chef  Erik Lysén i en intervju Kyrkans Tidning. Bakgrunden är att Sidas fördjupade granskning av biståndet till Palestina visar att inga organisationer som får stöd via svenska civilsamhällesorganisationer hyllar eller försvarar Hamas.

FÖRETAGS ANSVAR FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

 

2259 1 2024 AMI

Dialoger om gruvindustrins påverkan på människor och miljö
Bristande respekt för mänskliga och ekologiska rättigheter i mineralutvinningen för den gröna energiomställningen. Det var temat för Alternative Mining Indaba i Kapstaden 5-8 februari – civilsamhällets parallellkonferens till den stora gruvmässan Mining Indaba.

Act Svenska kyrkan och våra lokala samarbetspartner medverkade bland annat i rundabordssamtal och sidoevent tillsammans med Sveriges ambassadör för hållbart företagande Cecilia Ekholm och Näringslivets Internationell Råd, NIR.

Läs mer här på hemsidan för Alternative Mining Indaba.
KLIMATRÄTTVISA OCH RÄTTVIS FRED

 

2256 53386323964 ba05fee8db h
Biskop Marika Markovitz vid COP28. Foto: LWF/Albin Hillert
Klimaträttvisa: Dags att gå från ord till handling 
- För att Romina Pourmokhtari ska vara trovärdig i det hon säger, krävs nu att Sverige tar på sig ledartröjan internationellt samt lever som vi lär. Sverige behöver också ta ansvar för sina nuvarande och historiska utsläpp, genom att ekonomiskt kompensera de mest drabbade länderna.

Det skriver Svenska kyrkans delegation vid COP28, däribland Biskop Marika Markovits, Linköpings stift och Margareta Koltai, Policyrådgivare vid Act Svenska kyrkan, i Aftonbladet den 20 december.
2254 1 2024 DN
Aftonbladet den 4 februari.
Stödet till fredsorganisationer stoppas
- Vi kräver att regeringen snarast ser till att den svenska fredsrörelsen får en stabil och långsiktig ekonomisk grund att stå på. Något annat är inte värdigt ett fritt och demokratiskt samhälle som Sverige.

Det skriver Henrik Fröjmark, policychef vid Act Svenska kyrkan, tillsammans med 20 andra organisationer i Aftonbladet. Anledningen är att regeringen har avskaffat det anslag på 20 miljoner kronor som Folke Bernadotte-akademin årligen har förmedlat till svenska fredsorganisationer. 
KONTAKT

 

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Henrik Fröjmark
@HenrikFrojmark

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Latinamerika
Sanna Svensson
@SannaSvensson
Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp

Afrika
Karin Hugsén
@karin_hugsen


Utvecklingspolitik och 
social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
640x640transp
Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Religions- och övertygelsefrihet
Johan Hasselgren

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube

 

90 konto