‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbversion
1814 IUP header
Nr 2 2024
26 mars
Hej!
När vi går in i Stilla veckan fortsätter outhärdliga rapporter att komma från Gaza, vilket givetvis speglas i nyhetsbrevet den här gången också. Här på hemmaplan leder uppsagda avtal och stora förändringar i systemet för Sidas stöd till civilsamhället till stor osäkerhet.
 
Optimism präglade däremot ärkebiskop Martin Modéus resa till Guatemala. Allt fler rapporter och röster pekar också på att det är fullt möjligt att införa social trygghet som når alla människor. Och att Erik Lysén fått kunglig medalj är vi glada och stolta över!
 
Ha en riktigt fin påsk!
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
ISRAEL OCH PALESTINA

 

2349 2 2024 Gaza
Foto: Doaa Albaz/ANADOLU/TT
Hot om massvält i Gaza
- Barn dör av svält i norra Gaza, och Act Svenska kyrkans partner på plats vittnar om att massvält hotar. Nu krävs ett omedelbart eldupphör.

Det säger Erik Lysen, chef för Act Svenska kyrkan, den 7 mars. Läs mer om situationen på plats och om hur du kan stödja människor i Gaza på Act Svenska kyrkans webb.
2362 2 2024 Gaza 2
Sökande efter överlevande och döda. Foto: Abed Rahim Khatib/TT

Kraftigt minskat stöd till Palestina 
- Det är uppseendeväckande att ockupationen inte ens nämns. Tidigare benämndes den som det främsta hindret för utveckling i Palestina.

Det säger Erik Lysén om regeringens nya biståndsstrategi för Mellanöstern och Nordafrika. Strategin medför en kraftig minskning av stödet till Palestina jämfört med 2022 och fokuserar där på ekonomisk utveckling och jobbskapande. Vidare begränsas antalet samarbetspartner. Läs mer i en intervju i DN den 22 mars.  

- Man kan känna sig trygg med att det svenska biståndet går till organisationer som arbetar mot radikalisering och för jämställdhet, mänskliga rättigheter, hälsovård och utbildning, inte till terrororganisationer som Hamas.

Det berättar Erik Lysén i en intervju i P1-programmet Människor och tro den 29 februari. Läs också en tidigare kommentar om situationen i Gaza i en intervju i DN den 25 februari.


2356 DSC1087
Alma Michold, tidigare ekumenisk följeslagare, Erik Lysén, Esters Flores Sedman, Sveriges Kristna Råd, samt Ruth Baidach och Daniel Brodsky från Act Svenska kyrkans partner Rabbis for Human Rights i Norrmalmskyrkan den 20 mars. Foto: Jasmine Backlund/Ikon

Vår väg framåt - en kväll med israeliska fredsrörelsen Rabbis for Human Rights
- Vårt arbete med att slå följe med palestinier på Västbanken är särskilt viktigt nu när våldet från extremistiska bosättare förvärras alltmer.

Det sa Ruth Baidach och Daniel Brodsky från Act Svenska kyrkans partner Rabbis for Human Rights under ett samtal i Norrmalmskyrkan den 20 mars. De talade även om nödvändigheten av eldupphör i Gaza, frigivning av gisslan och att nödhjälp måste komma in i Gaza.

Läs intervjun med gästerna i SvD: Rabbiner höjer sina röster mot kriget i Gaza.
BISTÅNDSPOLITIK

 

2352 2 2024 Sydsudan
- Mat först. Sedan allt annat. Det säger Augustine Lokonyen Pat som utbildar jordbrukare i klimatanpassade och hållbara odlingsmetoder vid en av Act Svenska kyrkans partnerorganisationer i Sydsudan. Foto: Alexander Öbom/Ikon

Sydsudan: där biståndet behövs som bäst  
- Sveriges bistånd ska bekämpa fattigdom och förtryck och borde finnas där det behövs som allra mest – i länder som Sydsudan.

Det skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan tillsammans med flera av respektive stifts biskop, med anledning av att Sverige avslutat biståndet med flera av världens allra fattigaste länder, däribland Sydsudan finns allra längst ned på FN:s rankning över mänsklig utveckling.

Debattartikeln har publicerats i flera lokal- och regionmedier runt om i landet. Läs den på Act Svenska kyrkans webb.
2363 1140718
Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Stor osäkerhet om stödet till civilsamhället
- Vi riskerar att gå från ett folkrörelsebistånd till ett rent transaktionellt bistånd från Sida. Då kommer vi att förlora det erfarenhetsutbyte som finns idag mellan civila aktörer i Sverige och andra länder, till exempel mellan kyrkor.

Det säger Erik Lysén i Kyrkans Tidning den 8 mars med anledning av ett uppdrag från UD till Sida om stora förändringar i biståndet till civilsamhället.

- Vi har en bra verksamhet och många enastående samarbetspartners, men det är tydligt att vi måste kraftsamla inom Svenska kyrkan för att själva ta ansvar för vår framtida internationella verksamhet.

Det säger Erik Lysén i Kyrkans Tidning den 19 mars med anledning av att Sida som en följd av uppdraget från regeringen kommer att säga upp alla avtal med svenska civilsamhällesorganisationer och förbereder en helt ny modell för stödet till civilsamhället. Läs mer om de planerade förändringarna och vad de kan få för konsekvenser för Act Svenska kyrkans partnerorganisationer på Act Svenska kyrkans webb.
GUATEMALA

 

2357 2 2024 Guatemala
Ärkebiskop Martin Modéus träffar representanter från COPAE, som driver en skola för att stärka politisk engagemang bland kvinnor i Mayafolket. Foto: Mikael Stjernberg.

Ärkebiskopen besöker Act Svenska kyrkans partner i Guatemala

- Under den vecka jag reste i Guatemala, såg jag hur urfolken kraftsamlar för demokrati. Jag såg hur Act Svenska kyrkans arbete konkret bidrar till att människor kan få ett värdigt liv.

Det säger, säger Ärkebiskop Martin Modéus efter sin resa till Guatemala i mitten av februari. Genom ACT-alliansens samarbete i Guatemala Jotay når Act Svenska kyrkan över 25 partnerorganisationer i landet, till exempel människorättsförsvarare, religiösa aktörer, kvinnoorganisationer och intressegrupper inom trossamfund.

Läs mer om resan på Act Svenska kyrkans webb. Se en film från resan här och en artikel av ärkebiskop Martin Modéus i Kyrkans Tidning.
JÄMSTÄLLDHET

 

2359 2 2024 CSW Anna
Policyrådgivare Anna Enarsson rapporterar från FN i New York.
Kvinnors ekonomiska egenmakt på agendan för FN
Fattigdomsbekämpning och stärkta institutioner för att främja alla kvinnors och flickors ekonomiska egenmakt. Det var temat för årets FN-toppmöte för kvinnors och flickors rättigheter, Kvinnokommissionen (CSW68) i New York.

Act Svenska kyrkan var med och arrangerade flera sidoevent under mötet, om bland annat de ekonomiska effekterna av diskriminerande familjelagstiftning och om betydelsen av att verka för jämställdhet i allt klimatbistånd. Det parallella eventet “Unlocking gender equality: the power of universal social security programs” kan ses i efterhand på hemsidan för Global Coalition for Social Protection Floors.

Läs mer på vår webb om Act Svenska kyrkans event och deltagande, både i Sveriges officiella delegation och den ekumeniska delegationen som leddes av ACT-alliansen. Se en film på X med budskap från policyrådgivare Anna Enarsson och röster från partner på Facebook eller LinkedIn
  

 

2371 2 2024 erik medalj 3
Erik Lysén får medalj. Foto: Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna
Kunglig medalj till Erik
– Det är glädjande att kungahuset väljer att uppmärksamma biståndet i en tid när det faktiskt är viktigare än någonsin. Det är också ett erkännande för det arbete som görs av Act Svenska kyrkan, tillsammans med samarbetspartner runt om i världen och tusentals ideella hemma i Sverige.

Det säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén som den 21 februari tilldelades H.M. Konungens medalj ”för betydande insatser inom internationellt biståndsarbete”.

Läs mer på Act svenska kyrkans webb
2361 2 2024 EU
Hösten 2020 ställde sig många företag, organisationer och privatpersoner bakom uppropet #visahandlingskraft med krav lagstiftning på om företags respekt för mänskliga rättigheter.
Sverige bromsade EU-lag om företagsansvar
Sverige avstod från att rösta när EU:s medlemsstater den 15 mars slutligen antog ett kraftigt försvagat direktiv om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Sverige hade tidigare ensam röstat nej, trots att medlemsländerna tidigare varit överens.

Inför beslutet uppmanade Act Svenska kyrkan regeringen att rösta ja. Det gjordes tillsammans med ett stort antal organisationer och fackförbund samt forskare och jurister med lång erfarenhet av att arbeta med frågor kring företagens ansvar.

Läs uppropet till regeringen på Act Svenska kyrkans webb.
SOCIAL TRYGGHET

 

2365 2 2024 SPI
Allmänt inkomststöd i Sydafrika skulle ge stora ekonomiska vinster
Ett allmänt och ovillkorat inkomststöd på en anständig nivå skulle vara självfinansierande till mer än 90 procent. Anledningen är att arbetslösheten skulle minska och den ekonomiska tillväxten öka kraftigt.  

Det menar Isobel Frye, ledare för Act Svenska kyrkans partnerorganisation Social Policy Initiative, SPI, vid lanseringen av rapporten The Economics of Implementing Basic Income in South Africa.

Läs rapporten på SPI:s webb.
2366 GOAL 1 TARGET 1.3
Om social trygghet i FN:s råd för mänskliga rättigheter
- Utifrån belägg från mer än 50 länder kan vi visa att en universell modell av social trygghet är möjlig även i låg- och medelinkomstländer, så länge det finns politisk vilja.

Det säger Act Svenska kyrkan och tolv andra organisationer i ett uttalande vid ett panelsamtal om Rätten till social trygghet som hölls under FN:s råd för mänskliga rättigheter den 8 mars.

Samma organisationer står också bakom ett inspel till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med exempel på framsteg såväl som hinder i genomförandet av rätten till social trygghet. Se uttalandet såväl som det inskickade underlaget på Human Rights Watch webb.
  

 

2367 2 2024 Haiti
Foto: Guerinault Louis/Anadolu/TT
Situationen i Haiti svårare än någonsin
Den senaste tidens våldsamma utveckling i Haitis huvudstad Port-au-Prince har försvårat ett redan kritiskt läge. Över 300 000 människor är på flykt, nästan halva landets befolkning lider av livsmedelsbrist, och landet står nu på randen till inbördeskrig.

Act Svenska kyrkan kan tack vare vårt befintliga arbete med stöd till många små lokala grupper fortsätta stötta civilbefolkningen även i denna extrema situation. Läs mer på Act Svenska kyrkans webb.
2370 2 2024 WB IMF

Vårbrev till våra representanter i IMF och Världsbanken
Den förvärrade skuldsituationen i många länder, genomförandet av Internationella valutafonden IMF:s policy för sociala utgifter, samt Världsbankens och IMF:s arbete för jämställdhet.

Det är några av ämnena i två gemensamma brev från civilsamhällesorganisationer till de nordisk-baltiska företrädarna i Världsbanken och IMF. Breven skickades inför organisationernas vårmöten i mitten av april.

Läs breven om Världsbanken och IMF på Act Svenska kyrkans hemsida.
KONTAKT

 

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Henrik Fröjmark
@HenrikFrojmark

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Latinamerika
Sanna Svensson
@SannaSvensson
Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp

Afrika
Karin Hugsén
@karin_hugsen


Utvecklingspolitik och 
social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Amira Malik Miller
@malik_amira

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
640x640transp
Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Religions- och övertygelsefrihet
Johan Hasselgren

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube

 

90 konto