Välkommen till en unik möjlighet för ledare på exekutiv nivå inom scenkonsten! Kursen är framtagen för dig som vill fördjupa dina kunskaper om den svenska kulturpolitiken och hur den interagerar med kulturlivet.
Syfte och innehåll
Kursen är framtagen för att ge en fördjupad förståelse för den svenska kulturpolitiken och dess påverkan på scenkonsten, kulturlivet och samhället i stort. Genom föreläsningar, interaktiva diskussioner och praktiska exempel får deltagarna kunskaper och verktyg för att stärka sin roll som ledare i en kulturpolitisk kontext.
Kursen sträcker sig över tre intensiva dagar med noggrant utvalda teman och experter inom området. Forskare, myndighetschefer, politiker och representanter för olika aktörer inom kulturområdet kommer att bidra med sina kunskaper och erfarenheter som föreläsare och gäster.
Kursen behandlar bland annat områden som ska ge
- fördjupad insikt i svensk kulturpolitik.
- historisk kontext och samtida trender.
- värdefulla nätverksmöjligheter.
Upplägg
Kursen är uppdelad på tre heldagar. Vi lägger stor vikt vid att deltagarna kan delta under hela kursen.
De tre kursdelarna är:
- styrmekanismer och politiska ramverk
- Det nationella perspektivet på kulturpolitik med nordisk nordisk utblick
- Kulturpolitiken i praktiken
Inför vissa moment får deltagarna inläsningsmaterial för att säkerställa att alla har samma förförståelse. Det kommer även förekomma uppgifter som ska lösas inför kurstillfällena.
Kursen faciliteras av Benny Marcel som har lång erfarenhet av ledande positioner från internationella organisationer och inom konst- och kulturområdet på lokal, regional och nationell nivå. Hans senaste uppdrag var som direktör för Nordisk Kulturfond. Benny är ordförande för Riksteatern och Dansalliansen och sitter bland annat i styrelsen för Stiftelsen Folkoperan och Bris.
Anmälan
Platserna är begränsade. Observera att kursen exklusivt vänder sig till styrelseordföranden och vd (eller motsvarande) i Svensk Scenkonsts medlemsorganisationer.
Om kursen blir fulltecknad kommer Svensk Scenkonst att göra ett urval för att säkerställa att gruppen blir sammansatt så att deltagarna kan komplettera varandra.
Sista dag för anmälan: måndagen den 26 maj. Vi meddelar före midsommar om du har fått en plats.
Datum och tider
- 11–12 november (start kl. 09.00 den 11 november och avslut kl. 17.00 den 12 november)
- 3 december kl. 09.00 - 17.00
Observera att det är inplanerat kvällsarbete i kombination med middag vid det första tillfället.
Plats
Kursen genomför i centrala Stockholm, detaljer kring detta meddelas deltagarna inför kursstart.
Övrig information
Kursen är avgiftsfri för dig som medlem i Svensk Scenkonst, måltider ingår.
Kursdeltagaren står själv för resor och logi.
För att säkerställa högsta kvalitet på genomförandet är det viktigt att alla deltagare har möjlighet att delta vid samtliga kursdagar.